Polski

Rewolucja w Windows 8?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
raxor5566 ja tam wolę system operacyjny siedem niż 8 . Słyszałem prawdopodobnie ma być Windows 9 w przyszłym roku w listopadzie Page 8 of 11 11 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/rewolucja-windows-t1301.html
2013-08-27T10:37:30+01:00

Re: Rewolucja w Windows 8?

ja tam wolę system operacyjny siedem niż 8 . Słyszałem prawdopodobnie ma być Windows 9 w przyszłym roku w listopadzie

2013-08-27T10:44:58+01:00

Jeszcze w tym roku posiadacze win 8 dostaną upgrade do win 8.1. (który będzie mieć numerację NT 6.3).
A ja sam jakoś nie wyobrażam sobie powrotu do siódemki. Po ponad pół roku użytkowania wiem gdzie i czego szukać ;)
A i sama wydajność systemu jest troszkę lepsza niż siódemki. Nie uwłączając oczywiście siódemce bo ta przecież jest bardzo dobra :) No ale to już kwestia gustu, każdy lubi to co ma ;)

2013-08-27T16:00:08+01:00

Niniejszym chrzczę cię kaflarzem okienkowym :P Btw. co ta łata 8.1 ma dawać nowego?

2013-08-27T16:03:32+01:00

raxor5566 wrote:Słyszałem prawdopodobnie ma być Windows 9 w przyszłym roku w listopadzie

A ja czytałem, że Microsoft nie chce zmieniać wersji okienek, a robić kolejno "update" 8semki czyli:
8.1, 8.2, 8.3 itd.

2013-08-28T00:55:10+01:00

scorpeus wrote:Niniejszym chrzczę cię kaflarzem okienkowym :P

Może być. Przynajmniej się ogłoszę i jeszcze przy temu zarobię. :P :mrgreen:

scorpeus wrote:Btw. co ta łata 8.1 ma dawać nowego?

To nie będzie łata, to będzie nowy system. A co będzie nowego ? Googlaj, a sporo tego znajdziesz. Ja się załapię na free upgrade :P

No i wczoraj Win 8.1 dostał status RTM. W październiku wypuszczają go na rynek.

2013-08-28T01:52:42+01:00

Oj, Roki - od tego mamy forum, żeby nie odsyłać cały czas do google'a - ja np. bardzo nie lubię jak ktoś mnie do niego odsyła - a że informacja mnie zaciekawiła - poświęciłem się, zajrzałem na google i wklejam:

Nowości 8.1:
Windows 8.1 ma sprawić, że użytkownicy kompów przekonają się do najnowszej odsłony systemu operacyjnego Microsoft. Jako, że w serwisie Windows Update pojawił się ten pakiet zmian, postanowiłem sprawdzić, czy warto go zainstalować. Możliwości upgrade'u są dwie - albo instalujemy nową wersję na starą, zachowując wszystkie nasze dokumenty i dane, albo robimy czystą instalację. Zdecydowałem się na drugą możliwość, bo doświadczenie z poprzednimi wersjami Windows nauczyły mnie, że wgrywanie systemu na czystą partycję to najlepsza metoda na uniknięcie problemów.

Microsoft nic w programie instalacyjnym nie zmienił - ale za to mamy pierwszy problem - 8.1 nie chce zainstalować się na partycji, twierdząc, że coś z nią jest nie tak. Formatowanie nic nie daje, trzeba więc ją usunąć i pozwolić systemowi stworzyć ją na nowo. Okazuje się, że nowa wersja Windows potrzebuje stworzyć dwie dodatkowe partycje (o wielkości od 100 do 200 mb) na pliki systemowe. Czas instalacji to około 11 minut (z klucza USB 3.0 na 256 GB SSD 830 Samsung).

Co się w Windows 8.1 zmieniło widać dopiero po starcie systemu. Rzecz najważniejsza - tak, przycisk Start wrócił, ale pełni trochę inną rolę niż w starszych wersjach. Gdy go wciśniemy, przenosi nas do interfejsu kafelkowego. Na szczęście, jak tłumaczy Marcin Klimowski z Microsoft Polska, możemy tak uszeregować aplikacje w układzie kafelkowym, by najpierw pokazywały nie aplikacje ze sklepu, a te, które instalujemy na twardym dysku. Dzięki temu, interfejs Metro zamienia się w mocno rozbudowane menu. Możemy też ustawić system tak, by po starcie, zamiast pokazywać kafelki, przenosił nas na pulpit.

Drugą sprawą, którą Microsoft mocno ulepszył jest zarządzanie kontem rodzicielskim. Możemy ustawiać nie tylko limit czasu, jakie dzieci będą spędzać przed komputerem, ale także w których godzinach wolno im będzie się zalogować - tłumaczy Klimowski. Nowy menedżer kont pozwala też administratorowi sprawdzić nie tylko na jakie strony wchodziły dzieci, ale także co tam robiły i jakie aplikacje uruchamiały. Kosmetyczne zmiany spotkały też sklep - opisy aplikacji są dłuższe, zmieniono też podział na kategorie.

Sam interfejs kafelkowy dostał to, co znane było tylko na Windows Phone 8 - zmiana wielkości kafli. Dzięki temu każdy może dopasować wygląd i wielkość ikon tak, jak mu jest to potrzebne - mówi Klimowski. Dodaje też, że w 8.1 możemy znacznie bardziej zmieniać wygląd pulpitu i motywów interfejsu - zamiast kilku standardowych kolorów, jak w 8 Pro, możemy wybierać jeszcze ich odcienie i animowane motywy.

Ważnym elementem jest możliwość zapamiętania ustawień w chmurze Microsoft - Skydrive. Dzięki temu, gdy zalogujemy się na swoje konto na innym pececie, czy tablecie, to system odtworzy nasze ustawienia, byśmy sami nie musieli przywracać takiego wyglądu pulpitu i aplikacji, które lubimy.

Jak wygląda sprawa kompatybilności? Są pewne problemy - nie działa Kasperski 2013, "Star Wars: The Old Republic" wymaga pracy w trybie zgodności z Windows 8. Cała reszta testowanych programów - Steam i gry kupione w tym serwisie, Office 365, jak też inne przeglądarki internetowe, działają bez żadnych przeszkód. Oczywiście, producenci oprogramowania zapewniają, że gdy 8.1 wyjdzie z fazy beta testów, wtedy wszystkie aplikacje będą działały bez żadnych problemów.

Po kilkunastu dniach pracy z 8.1 można powiedzieć, że to jest wersja Windows 8, jaka powinna pojawić się podczas premiery systemu. Szkoda, że Microsoft, dopiero po wielu mało pochlebnych opiniach użytkowników zdecydował się na zmiany. Przywrócono przycisk Start tak, by zadowolić zarówno użytkowników desktopów, jak też tych, którzy mają urządzenia z ekranem dotykowym. Zwiększono możliwości zmiany wyglądu zarówno kafelków, jak i pulpitu. Usprawniono też działanie systemu - jest szybszy i wszystko chodzi płynniej. Są też tzw. zmiany jakości życia - szybsze zamykanie systemu (wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na przycisk start).

Na pewno każdy posiadacz Windows 8 powinien jesienią zainstalować sobie wersję 8.1. Ci, którzy do "ósemki" przekonani nie są, mogą - za darmo - sprawdzić, jak system wygląda. Trzeba tylko pamiętać o jednym - jeśli zainstalujemy 8.1 Preview, to gdy pokaże się pełna wersja, trzeba będzie wykonać czystą instalację, która wymaże nasze pliki i programy. Rzeczą drugą jest to, że wersja testowa dostępna jest tylko w kilku językach (nie ma polskiego).

Źródło: http://technologia.dziennik.pl/programy ... osoft.html

2013-08-28T06:26:17+01:00

Windows 8.1 ma sprawić, że użytkownicy kompów przekonają się do najnowszej odsłony systemu operacyjnego Microsoft.

Czyli co? wyłączą kaflarnia mode? :P

Start wrócił, ale pełni trochę inną rolę niż w starszych wersjach. Gdy go wciśniemy, przenosi nas do interfejsu kafelkowego

No nie no porażka :D

Okazuje się, że nowa wersja Windows potrzebuje stworzyć dwie dodatkowe partycje (o wielkości od 100 do 200 mb) na pliki systemowe.
Bezsens!

Skoro to nie będzie łata a nowy zupełnie system to jaki był qźwa sens wypuszczania Win8? Skoro po niecałym roku wypuszczają nowy system? Na dodatek zmieniający kosmetycznie pieprzone kafelki. A co za rok Win 8.2 i kafelki w 3D? ;o

2013-08-28T08:35:50+01:00

W końcu zacznie się to co zwykle: zmuszanie userów do zmiany systemu poprzez brak rozwijania DirectX dla starej platformy. Ja do tej pory siedziałbym na XP, który jest zwyczajnie szybszy i więcej rzeczy na nim chodzi (a korzystam z fury programów starszych niż 10 lat, bo takie życie), a przesiadkę ostatecznie wymusiło to, że niektórych gier w ogóle już nie można na nim włączyć, tylko przez celowy brak wsparcia DX. O ile przejście z XP na Win7 jest bolesne, ale znośne, a nawet ma jakieś plusy (powershell), tak jakby mnie zaczęli zmuszać do przesiadki na ósemkę brakiem wsparcia dla nowych DX, to chyba bym po prostu przestał grać w nowości i tyle. To co mi się podoba w 8, to ekran wpisywania hasła. Ojciec mojej kobiety ustawił sobie gołą babę i trzeba w odpowiedniej kolejności naciskać cycki i piczkę. No - to się nazywa porządne wykorzystanie nowych możliwości :hee:

2013-08-28T09:11:41+01:00

@Antyk - zmian jest znacznie, znacznie więcej. Dlatego odsyłam dalej od googla bo wejdą jeszcze nowe stery WDDM, nowy DirectX, itd itd.Tylko z tego co wyczytalem RTM znowuż był w pośpiechu kończony i pewnie wzorem reszty systemów na starcie pojawią się łatki do ściągnięcia.

scorpeus wrote:Czyli co? wyłączą kaflarnia mode?

Nie, ale ponoć ma być ustawienie czy chcesz startować system do kafli czy bezpośrednio do pulpitu.

Start wrócił, ale pełni trochę inną rolę niż w starszych wersjach. Gdy go wciśniemy, przenosi nas do interfejsu kafelkowego

scorpeus wrote:No nie no porażka

Zgadzam sie, po co wogóle przywracali ten button, mi tam pasuje tak jak jest teraz.Choć z drugiej strony Mają być wprowadzone "aktywne narożniki" czyli ustawiasz sobie co Ci się żyw nie podoba w rogach, a start będzie swoją funkcję pełnił.

Okazuje się, że nowa wersja Windows potrzebuje stworzyć dwie dodatkowe partycje (o wielkości od 100 do 200 mb) na pliki systemowe.

scorpeus wrote:Bezsens!

Bezsens ? Tylko że dzięki temu Win8 startuje o wiele szybciej niż Win7 :P. No i ciekawym jak będzie teraz bo Win 8 wymagał sobie ok 500 MB takiego miejsca. Także tu jak najbardziej in plus.

@Ketyow: W jednym się zgodzę, Win8 był troszkę za szybko wypuszczony na rynek i stąd ta niechęć do nowszych systemów. A sam argument "Bo nie ma buttona Start i system jest do rzyci" Jest dla mnie conajmniej śmieszny.
Sam też myślę że zasłużonemu XP powinniśmy już dać pójść na emeryturę, bo Win 7 godnie go zastąpił.

2013-08-28T09:25:21+01:00

Co do XP, to wiesz, ciężko pochować żywego. Dziadek, bo dziadek, ale żywy i sprawny. I do tego świetny przyjaciel prawie każdego inżyniera w kraju - uczelnie kasy nie mają na nowe oprogramowanie, stare nie chodzi na siódemce i taki mamy zastój.

Mnie ósemka nie podeszła z tego samego powodu co początkowo siódemka - system wie lepiej, a użytkownik powinien tylko wiedzieć jak włączyć internet, film i grę. Resztę zrobimy za Ciebie. Wyłącz myślenie. O kaflach nie wspomnę. Im bardziej system obrazkowy, tym bardziej mnie wkurza. Niedługo w internecie będziemy rozmawiać piktogramami jak tak dalej pójdzie.

2013-08-28T09:37:45+01:00

ketyow wrote:Co do XP, to wiesz, ciężko pochować żywego. Dziadek, bo dziadek, ale żywy i sprawny. I do tego świetny przyjaciel prawie każdego inżyniera w kraju - uczelnie kasy nie mają na nowe oprogramowanie, stare nie chodzi na siódemce i taki mamy zastój..

To prawda, syn mi opowiadał że w ich sali informatycznej mają całą masę komputerów z XP ze dwa jeszcze z Vistą, jeden z 7, i jeden z 8. Także tu jak najbardziej się zgadzam, tylko co będzie jak wygaśnie wsparcie M$ da XP za rok ?
Niestety czarno to widzę. Pewnie my jako Rodzice będziemy musieli się poskłądać na nowe licencje, a te zbiorowe nie są tanie. Czyżby szansa dla Linuxa ?

ketyow wrote:Mnie ósemka nie podeszła z tego samego powodu co początkowo siódemka - system wie lepiej, a użytkownik powinien tylko wiedzieć jak włączyć internet, film i grę. Resztę zrobimy za Ciebie. Wyłącz myślenie. O kaflach nie wspomnę. Im bardziej system obrazkowy, tym bardziej mnie wkurza. Niedługo w internecie będziemy rozmawiać piktogramami jak tak dalej pójdzie.

Rzecz gustu i kasy bo też nie każdego stać kupować licencję nowego systemu.
Ja znowuż zaczynałem od visty, i przesiadka na Win7 odbyła się praktycznie bezboleśnie, a nawet i odczułem jak była dopracowana (Optymalizacja i wydajność). Znowuż bawiąc się XP do niczego nie mogłem dojść, bo poukrywali to co potrzebne gdzie indziej. Z 7 na 8 było troszkę gorzej, ponarzekałem ale ogólnie jak naisałem gdzieś wyżej do 7 raczej nie powrócę. No ale Ilu ludzi tyle opinii. :)

2013-08-28T13:33:28+01:00

roki76 wrote:@Antyk - zmian jest znacznie, znacznie więcej. Dlatego odsyłam dalej od googla bo wejdą jeszcze nowe stery WDDM, nowy DirectX, itd itd.

A widzisz, dlatego sugerowałem, żeby ktoś siedzący w temacie zebrał wszystko i w jednym poście wyciągnął nam esencję - na googlu fajnei się szuka, ale wiedza jest rozbita - no i nie zapominaj co na googlu wyszukujesz - inne fora. A byłoby chyba fajniej, jakby w wynikach gdzieś tam przewijało się TC, prawda? :gatorlove:

roki76 wrote:tylko co będzie jak wygaśnie wsparcie M$ da XP za rok ?

Jak M$ zostanie odpowiednio naciśnięty to przedłużą wsparcie o kolejne lata :)

roki76 wrote:Pewnie my jako Rodzice będziemy musieli się poskłądać na nowe licencje

Prędzej jako podatnicy.

roki76 wrote:Czyżby szansa dla Linuxa?

:hahah:

Do Windows XP sam mam sentyment - dlatego staram się jak mogę, żeby exeki działały na poczciwym XP'eku :)
Zastanawiałem się, czy nie powinniśmy też w przyszłości uruchomić osobnej linii produkcyjnej zawierającą tcUAE na bazie WinUAE 1.6.1 :idea:

2013-08-28T14:22:34+01:00

Anthrox wrote:
roki76 wrote:tylko co będzie jak wygaśnie wsparcie M$ da XP za rok ?

Jak M$ zostanie odpowiednio naciśnięty to przedłużą wsparcie o kolejne lata :)

Po niewątpliwym sukcesie Win7 ? Śmiem wątpić. :lol2:

Anthrox wrote:
roki76 wrote:Pewnie my jako Rodzice będziemy musieli się poskłądać na nowe licencje

Prędzej jako podatnicy.

Oj panoczku a pamiętasz coś takiego jak wpłaty na Komitet Rodzicielski ? I z czego to pójdzie, z podatków ? :haha: Podwyższą kwoty którą my będziemy wykładać z własnych portfeli.

A moje pytanie nt. Linuxa było retoryczne.

Co do szukania na temat Win 8.1 to nie jestem nigdzie na takich forach zarejestrowany i raczej nie zamierzam się na nich rejestrować. Dlatego chcecie to szukajcie, albo czekajcie na np. moją relację gdy już sobie zrobię upgrade. O ile Samsung takowy mi udostępni. :)

A exeki tylko na win XP. Jak dla mnie świetny pomysł. :)

2013-08-28T17:52:36+01:00

Zainstalowałem sobie to cholerstwo na drugi system jakiś tydzień temu i już po paru dniach mam dosyć tego gówna. :mur: Tutaj nic nie jest normalne. Kuźwa nic. Nawet głupie zamykanie systemu to praktycznie QTE. Ot trochę rozrywki przed wyłączeniem. (Przesuń w prawy dolny róg - potem w górę, ale uważaj, żeby kursor nie zjechał za bardzo w lewo bo cały je***y pasek znowu zniknie - wybierz ustawienia - tam zamykanie - i w końcu można sobie wybrać jak chcesz zamknąć to ku***two. Nosz ku*** :mur: Alternatywnie można pójść na skróty Alt-F4, ale to znowu działa tylko na pulpicie. Na kafelkach zamiast tego można trochę pogimnastykować palce i zamykać kombinacją ctrl-alt-del.
Koniec końców wolę już się schylić pod biurko i zamknąć ten wynalazek jebnięciem w Power na obudowie.

Generalnie wszystko w tym cholerstwie jest nieintuicyjne, nacudowane i co chwilę trafiam na jakieś dziwne problemy z dupy wzięte. Te same gesty różnie działają na różnych ekranach, wszystko w systemie jest podwójne - dla metro i dla normalnego pulpitu. Do właściwości systemu nie da się normalnie dostać, trzeba klikać po folderach i efekt jest taki, że okno z partycjami otwieram śmietnikiem. Trzeba powyciągać sobie skróty na pulpit do wszystkiego, co we wszystkich wcześniejszych windowsach było od razu pod ręką. Chyba, że ktoś lubi sobie poklikać, wtedy skróty mu nie potrzebne. Wszystko jest tak pobunkrowane w takich dziwnych miejscach, że szlag człowieka trafia. Z pomocą przychodzi wyszukiwarka wszystkiego w kafelkach, ale znów, jak ktoś nie wie czego konkretnie szuka to jest w ciemnej dupie.
Zaraz mi napiszecie, że pewnie system jest przemyślany, tylko trzeba się przyzwyczaić bo tu jest inaczej. Nie ku***, nie jest przemyślany. Inaczej to jest na Ubuntu, inaczej jest na AmigaOS, inaczej jest w Windows 3.11. Tam trzeba się uczyć obsługi od nowa, ale da się to sprawnie ogarnąć. Windows 8 dla odmiany jest inny. Po prostu inny. Jest tak bardzo inny, że projektując go najwyraźniej mieli głęboko w (_|_) jakąkolwiek ergonomię i logikę.

ok. Wyrzuciłem to z siebie i od razu mi lżej. Mogę spokojniej wracać na XP :tuptup1: Ósemkę wyrzuciłbym w pi*** i zainstalował znowu 7 na drugi system, ale nie chce mi się znowu formata robić :-)

p.s. Na plus w 8 jest wypasiony task manager. Reszta do gruntownego remontu, a najlepiej do złomowania.

2013-08-28T18:05:22+01:00

:-E :ok1:

2013-08-28T18:31:29+01:00

:ok1: :ok1: :ok1:
Masz u mnie dwie skrzynki piwa za ten trafny tekst opisujący moją przygodę z Win8, Adiq.

2013-08-28T20:29:47+01:00

Pod Xpkiem dużo gier działa szybciej niż na siódemce, sprawdziłem u siebie bo mam na kompie dwa systemy. Na przykład różnice w grach z serii Call of Duty wynoszą nawet z 30% na tych samych wersjach sterowników graficznych. :-)

-- 28 Sie 2013, 21:29 --

Rekkimaru wrote:
Masz u mnie dwie skrzynki piwa za ten trafny tekst opisujący moją przygodę z Win8, Adiq.

Zgadzam się w 100%. :-)
Ergonomii i intuicyjności nie ma za grosz. Nikt tak celowo fatalnie jak Microsoft nie stworzy systemu. Oni maja w tym jakiś cel. Na pewno tak jest bo przekonałem się po przeczytaniu książki pt: "Zdrajcy Imperium" Michaela Drummonda.

2013-08-28T20:52:43+01:00

ihtius wrote:Pod Xpkiem dużo gier działa szybciej niż na siódemce

... pod warunkiem, że masz Geforce i dziadowskiego proca. Żebym miał pod maską jakiegoś quada to sam już dawno pożegnałbym się z XP i siedział na 7, a tak utknąłem ;)
W takim Gridzie mam prawie 50% straty na tych całych Vistach, siódemkach etc., Hot Pursuit strata trochę mniejsza, ale i klatek mniej więc w efekcie jest praktycznie niegrywalny. Za to tam, gdzie procesor ma luz to na Siódemce jest już lepiej. Np. WRC 3 pod XP ma czasami zauważalne spadki w płynności - na 7 zero spadków i pełna płynność. Crysis 2 nie zapycha pamięci co 10 minut (ale co z tego skoro w momentach obciążających proca robi mi się 10-15 klatek/s podczas gdy na XP jest 30 ;)), update do Wiedźmina instaluje się 0,5h a nie 1,5h (tylko znowu sama gra działa o wiele wolniej ;)), itd.

2013-08-28T20:58:20+01:00

adiq22 wrote:Żebym miał pod maską jakiegoś quada to sam już dawno pożegnałbym się z XP i siedział na 7

Dla siódemki jaki trzeba mieć czterordzeniowy procesor żeby działało to lepiej niż na xp ?

2013-08-28T21:43:03+01:00

Chyba na PCLabie był kiedyś test, jak zachowują się różne karty graficzne pod różnymi procesorami. Staroci nie było, ale wydaje się, że wystarczy cokolwiek co ma więcej niż 2 jajka, nawet HT żeby sterowniki od nvidii miały się czego złapać.
Może znajdzie się ochotnik na forum, który ma możliwość sprawdzenia jakiegoś zakurzonego quada, np. Q6600 pod XP i czymś nowszym?

Return to Pogaduszki wszelakie