Polski

Rewolucja w Windows 8?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
tauri5 to niech lepiej poprawiają tę 7 Shoonay :) bo na razie z niewiadomych przyczyn nie mogę zainstalować orgina :P Page 4 of 11 11 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/rewolucja-windows-t1301.html
2012-05-22T14:17:36+01:00

Re: Rewolucja w Windows 8?

to niech lepiej poprawiają tę 7 Shoonay :) bo na razie z niewiadomych przyczyn nie mogę zainstalować orgina :P

2012-05-22T16:17:43+01:00

I tak pewno już zostanie jeśli nie dasz swój piec do sprawdzenia komuś kto się na tym zna lub nie upgrejdujesz sprzętu. ;)
Nie radzę też oczekiwać że ktokolwiek naprawi Twój problem po stronie M$ jeśli im go nigdy nie zgłosisz...

Chociaż W7 ma "w miarę" niskie minimalne wymagania (jak na ten czas) to na pewno nie zna wszystkich możliwych starych sprzętów wyprodukowanych przed jego powstaniem.
U mnie np. wieszał się zaraz po instalacji bo chipset na mobo mu nie odpowiadał, potem pulpit ładował się raz na 10 prób a w przeciwnym wypadku zwieszał zaraz na animacji bootowania - "składania okien". Cuda-niewidy że wogóle czasami zaczął działać...

Ale wystarczyło sprawdzić w trybie logowania co mu nie pasuje i okazało się że muszę doinstalować sterowniki chipsetu.

2012-05-22T22:09:23+01:00

akurat w moim przypadku prawdopodobnie trzeba przeinstalować system lub go solidnie wyczyścić - wcześniej orgin działał bez problemu, teraz coś mu odbiło, wieszał się wiec postanowiłem gnoja przeinstalować :(

2012-05-22T22:28:41+01:00

To w końcu nie możesz go zainstalować, czy zainstalowałeś mu tyle programów że wszystkie działające w tle zwalniają system? ;)
Na to drugie też raczej nie liczyłbym że kiedykolwiek wyjdzie poprawka... :-E

Najlepsze czyszczenie to ręczne wywalenie niechcianych gier/programów z instalatora, tempów (jest kilka, w katalogu Windows jak i Users) i innych takowych.

Nie radzę używać automatycznych "odkurzaczy" czy innych CCleanerów, potrafią pousuwać potrzebne pliki i może Cię czekać zabawa w "rejestrowanie" ich spowrotem w systemie. Przynajmniej na 64bit systemie tak miałem.

2012-05-23T14:21:33+01:00

miałem zainstalowany, ale coś przestał działać więc postanowiłem przeinstalować, i teraz nie mogę zainstalować, co do odkurzaczy to wiem że nie warto się nimi bawić - mówię o orginie :)

2012-05-23T23:06:19+01:00

Shoonay wrote:To w końcu nie możesz go zainstalować, czy zainstalowałeś mu tyle programów że wszystkie działające w tle zwalniają system? ;)
Na to drugie też raczej nie liczyłbym że kiedykolwiek wyjdzie poprawka... :-E

Najlepsze czyszczenie to ręczne wywalenie niechcianych gier/programów z instalatora, tempów (jest kilka, w katalogu Windows jak i Users) i innych takowych.

Nie radzę używać automatycznych "odkurzaczy" czy innych CCleanerów, potrafią pousuwać potrzebne pliki i może Cię czekać zabawa w "rejestrowanie" ich spowrotem w systemie. Przynajmniej na 64bit systemie tak miałem.

Niektóre programy do czyszczenia rejestru też są niebezpieczne i trzeba uważać przy ich używaniu. Kiedyś jakiś program tak mi wyczyścił rejestr, że nic nie działało. Rejestr tak się skurczył że poznikało większość gałęzi rejestru i czekało mnie w Xp-ku reinstal systemu odnowa. Teraz używam Registry Mechanica i jest git, chociaż tak dokładnie nie czyści jak ten wspomniany program :haha:
Wogóle najlepiej świeżo po instalacji zrobić kopię systemu czy partycji systemowej na przykład Drive Image i problem z głowy. Jak się coś spierdzieli to przywracamy system z pendriva czy płyty i jest git. Nie ma obawy że coś się spierniczy i trzeba będzie wszystko od nowa instalować :-) Dlatego o tym piszę bo ja tak robię już od lat. Dobija mnie instalacja wszystkiego od nowa. Ponoć w 7 nie trzeba po każdym zainstalowaniu sterownika restartować systemu od nowa ? Kiedyś się wreszcie przesiądę na ten system, ale na razie ciągnę na XP i dlatego czasami niedziałają mi exeki.

2012-05-24T12:25:04+01:00

ihtius ponowne uruchomienie systemu po instalacji sterownika zależy od instalowanego sterownika :) w niektórych przypadkach musisz uruchomić, a w niektórych nie

co do exe w win7 - to nie ma nic do rzeczy jaki system, te które nie działają mi na xp nie działają też na 7

2012-05-24T15:29:58+01:00

Shoonay wrote:A tutaj kolejny ciekawy news:
http://www.dobreprogramy.pl/Przyszlosc- ... 27830.html

ROTFL! Kolejny strzał w stopę ze strony M$ [...]?
Anthrox wrote:A HTML5 to przyszłość, więc jak dla mnie nie strzela sobie w stopę M$.
I nie lubię Flasha.
Mówiłeś coś?
http://www.dobreprogramy.pl/IE10-w-tryb ... 33458.html
Jednak zrozumieli kto tu rządzi. ]:->

tauri5 wrote:miałem zainstalowany, ale coś przestał działać więc postanowiłem przeinstalować, i teraz nie mogę zainstalować, co do odkurzaczy to wiem że nie warto się nimi bawić - mówię o orginie :)
Wszystko fajnie pięknie i cudownie że masz orgie, tylko nadal nie wiemy czym się ta "niemożność zainstalowania" objawia więc nadal nikt nie jest w stanie Ci pomóc ;)

ihtius wrote:Niektóre programy do czyszczenia rejestru też są niebezpieczne i trzeba uważać przy ich używaniu. Kiedyś jakiś program tak mi wyczyścił rejestr, że nic nie działało. Rejestr tak się skurczył że poznikało większość gałęzi rejestru i czekało mnie w Xp-ku reinstal systemu odnowa. Teraz używam Registry Mechanica i jest git, chociaż tak dokładnie nie czyści jak ten wspomniany program :haha:
No tak, na XP to była tragedia, pamiętam... :-E
Teraz już nie jest aż tak źle, jak już coś wyczyści za dużo to tylko ten program czy gra "nie widzi samej siebie" i trza zainstalować od nowa ;)

ihtius wrote:Wogóle najlepiej świeżo po instalacji zrobić kopię systemu czy partycji systemowej na przykład Drive Image i problem z głowy. Jak się coś spierdzieli to przywracamy system z pendriva czy płyty i jest git. Nie ma obawy że coś się spierniczy i trzeba będzie wszystko od nowa instalować :-) Dlatego o tym piszę bo ja tak robię już od lat. Dobija mnie instalacja wszystkiego od nowa.
Zgodzę się że na XP to jest norma. Pamiętam czasy jak przeglądałem maniakalnie cedeki CD-Action i instalowałem programy a potem trza było robić reinstall co parę miesięcy... :-E
Na W7 już czegoś takiego nie ma, z czasem system nie zaczyna zachowywać się jak wół - zakładając że usuwasz programy nieużywane/niepotrzebne i nie zainstalujesz ich kilkaset. :-E
Wystarczy punkt odnawiania ustawić sobie jakiś większy, u mnie to 10%, i włączyć rejestrowanie wszystkiego co robisz na systemowej partycji.
Mój sys stoi już od 15 stycznia 2011 i jeszcze żaden program ani poprawka nie narobiła tyle syfu żebym musiał przywracać wszystko.
A wiecie że uwielbiam testować wszystko...

ihtius wrote:Ponoć w 7 nie trzeba po każdym zainstalowaniu sterownika restartować systemu od nowa ?
Takie bajery to tylko na Linuxie panie ;)
Ale tak, W7 znacznie poprawił problemy ze sterami, nie tylko sam rozpozna 99% wszystkich sprzętów który wyszły po Viście to i sam stery zainstaluje.
Na pewno wszystkie urządzenia na USB działają od razu, a inne raz trzeba raz nie, jak mówił tauri, to zależy...

tauri5 wrote:te które nie działają mi na xp nie działają też na 7
Nu z tym bywa też różnie, wydaje mi się że z pół roku temu na EAB była o tym dyskusja i sprawdzałem kilka gierek które za nic nie potrafili ludziska odpalać na XP a u mnie chodziły na W7 ale co to były za gry to nie pamiętam.
Masz jakieś konkretne gry/programy na myśli?
Chętnie przyjmę wyzwanie jak będę mieć czas. :mrgreen:

2012-05-24T22:53:15+01:00

nie możność instalacji orgi polega na tym że po odpaleniu instalatora, wyświetla się komunikat o ładowaniu plików, zielony wskaźnik ładowania dochodzi do 100% i nic się nie dzieje, nie uruchamia się instalacja programu :mad:

co do tych nie działających exeków - testowałem je na 3 komputerach,na jednym z xp sp3, na dwóch win7 x64, na dwóch komputerach była karta graficzna- radeon 4850 i radeon 5xxx (nie pamiętam), na trzecim komputerze z win7 x64 była karta graficzna GeForce -- na ati odpaliło się większość exe, ale nie wszystkie , na układzie nVidi odpaliły się wszystkie exeki, nawet te które nie ruszyły na radeonach, więc myślę Shoonay że to bardziej kwestia układu graficznego niż systemu, zresztą podzieliłem się już tymi spostrzeżeniami z antkiem

2012-05-25T15:35:30+01:00

tauri5 wrote:nie możność instalacji orgi polega na tym że po odpaleniu instalatora, wyświetla się komunikat o ładowaniu plików, zielony wskaźnik ładowania dochodzi do 100% i nic się nie dzieje, nie uruchamia się instalacja programu :mad:
Format C:

:hee:

2012-05-25T16:38:48+01:00

czyli najprostsze rozwiązanie mi dajesz ::P
może jeszcze coś wykombinuje, jak się uda to się Ci pochwalę :P

2012-05-25T17:11:17+01:00

Może naprawa rejestru, było ?, to nie wiem.

-- 25 Maj 2012, 18:11 --

A może przywróć system sprzed instalacji tego gównianego origina, jeśli są takowe punkty przywracania dostępne.

2012-05-25T17:23:05+01:00

tauri5 wrote:czyli najprostsze rozwiązanie mi dajesz
No a po co sobie utrudniać sprawę jeśli i tak zamierzałbym instalować system od nowa? :-E

2012-05-25T18:14:40+01:00

Może gdzieś na dysku gdzie masz system zostały poprzednie ślady instalacji tego origina ?

2012-05-26T18:12:26+01:00

ihtius wrote:Może gdzieś na dysku gdzie masz system zostały poprzednie ślady instalacji tego origina ?

chyba masz rację, z kilku forów wyczytałem że faktycznie tu może być problem, jak radzą ludzie - orgina lepiej usunąć ręcznie

2012-05-26T19:23:27+01:00

Mnie się wydaje, że wpierw trzeba go przez dodaj i usuń a później trzeba szukać reszty śladów ręcznie. Ja ostatnio ręcznie odinstalowałem część Amiga Forever 2012 i ponownie nie mogłem zainstalować bo wyskakiwał na początku błąd 16xx coś tam. Dopiero programem "Revo Uninstaller Pro" odinstalowałem ten program i usunąłem wszystkie pozostałe błędne wpisy w rejestrze. Uruchomiłem komputer ponownie i pomogło. Może tego spróbuj tylko, że na wersji darmowej chyba nie za wiele zdziałasz. W sumie bardzo dobry program bo sa bodajże trzy metody odinstalowania aplikacji: tryb bezpieczny, pośredni i ... nie pamiętam. Jak nie chce się odinstalować bo na przykład program jest uszkodzony czy odinstaler nie działa w tej aplikacji, którą chcesz odinstalować to możesz użyć "trybu na siłę?" Jak skończy fizyczne odinstalowanie to pokazuje pozostałe gałęzie rejestru po aplikacji, które możemy usunąć. Już klika rzeczy odinstalowywałem tym programem i było dobrze.

2012-06-12T13:07:23+01:00

naprawiłem problem z origin - niestety format c :P

2012-06-12T19:05:55+01:00

Super system. W windows xp też jedynym nieraz rozwiązaniem problemów jest format.

2012-07-14T22:49:51+01:00

Własnie piszę z 8 (uwaga jest klawiatura PL ! :-E ), śmigam sobie po metrze i badam pulpit i inne badziewka (ku***, jak to powyłączać ? :lol2: ) Sys śmiga dość żwawo, pamięci bierze mniej. Co mnie zaskoczyło - to reboot
jest faktycznie szybki na moim lapku ok 45s od startu do pojawienia się "pulpitu", póki co exeki TC nie chcą działać, ale pewnie to wina wersji beta.Ale za to AQQ i Chrum działa jak siema... Nic to grzebię dalej, jakimś cudem udało mi się dojść do podejrzenia ukrytych folderów - to już coś jak dla takiego laika jak ja. Biegam dalej. Task Manager ładnie się prezentuje, czytelniej, szybciej się odświeża. Odpalam parę widżetów z metra, oczywista login z Windows live albo nic nie zobaczysz. WMP również jest, ale domyślnie muza (w moim przypadku poszły mp3 na start) odpala się za pomocą widżetu music (WL login needed - :dobani: )

To na razie tyle z parogodzinnego studiowania Win8, choć zostaje jeszcze pytanie: Gdzie do ch*ja wafla jest solitaire ? :prawytroll:

Return to Pogaduszki wszelakie