Polski

Rewolucja w Windows 8?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox http://pclab.pl/news50594.html Page 5 of 11 11 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/rewolucja-windows-t1301.html
2012-08-01T18:58:56+01:00

Re: Rewolucja w Windows 8?

2012-08-01T19:00:18+01:00

Jak to dobrze że W7 będzie wspierany do ~2020, czy cuś, roku. :mrgreen:

2012-08-02T00:47:42+01:00

Shoonay wrote:Jak to dobrze że W7 będzie wspierany do ~2020, czy cuś, roku. :mrgreen:

To się za długo nie na wspierają bo w grudniu koniec świata :lol2:

2012-08-30T14:17:10+01:00

O w mordę, te nowe windowsy to porażka, chyba do końca życia pozostanę przy XP. :)

2012-08-30T15:57:10+01:00

Przecież siódemka jest udana :-)

2012-09-03T18:48:42+01:00

Anthrox wrote:Przecież siódemka jest udana :-)

Ale pewnie starszych gier nie da się uruchomić albo żeby to zrobić trzeba wgrywać super patche?

2012-09-03T18:56:44+01:00

nie koniecznie, nie raz wystarczy trochę poustawiać, dla mnie największa irytacja na płaszczyźnie gier w win7 do starforce :mur:

2012-09-03T19:03:25+01:00

Jak starych gier? Doom95 z 1995 - działa. Nightmare Creatures z 1997 - działa. Rainbow Six z 1998 roku - działa.
Czy to dostatecznie stare gry czy mam wymieniać dalej? :mrgreen:

I od kiedy patche na XP nie trzeba wgrywać? :lol2:
Sam pamiętam wesołe zabawy z takimi grami jak Drakan, Dungeon Keeper 2 czy System Shock 2 i masą innych po przejściu na XP więc wiesz, przyganiał kocioł garnkowi. ;)

Nie ma Windowsa na którym by bezproblemowo działały WSZYSTKIE gry, ale jak masz dość mocny sprzęt to W7 jest w tym momencie najlepszym systemem.

2012-09-03T21:55:13+01:00

Shoonay wrote:Sam pamiętam wesołe zabawy z takimi grami jak Drakan, Dungeon Keeper 2 czy System Shock 2 i masą innych po przejściu na XP więc wiesz, przyganiał kocioł garnkowi. ;)

Doceń jednak różnicę, że dużo z tych MAJĄ Patche, bo wtedy wydawcy/dystrybutorowi opłacało się je wydawać.
Dzisiaj te tytuły są zapomniane i przydałby się Patch dla Windows 8, którego próżno szukać.
I tutaj góruje często starszy system.
Tak jest ze wszystkim, ale tylko przypominam o oczywistej oczywistości :tak:

2012-09-04T06:38:21+01:00

Anthrox wrote:Doceń jednak różnicę, że dużo z tych MAJĄ Patche
Wut? Po jakiemu to? :-E
Dużo z czych?
Chodzi Ci o to że patche do tych gier istnieją / te gry mają patche?
No przecie o tym właśnie pisałem trolololo, patche do gier na XP tak samo istnieją jak patche do gier na W7 i tak samo się z nimi trzeba pierdzielić.

Anthrox wrote:wtedy wydawcy/dystrybutorowi opłacało się je wydawać.
:-E
Co ma wydawca/dystrybutor do patchy? Nie pamiętam patcha który byłby wydawany w osobnym pudełku na CD jako dodatek.

Anthrox wrote:I tutaj góruje często starszy system.
Gdyby tylko istniał jakiś sposób na udawanie starszego systemu na nowszym, jakaś wirtualizacja czy cuś która pozwoli używając na stałe najnowszy system jednym kliknieciem odpalić gierkę na starszym... ;>

2012-09-04T20:12:52+01:00

1. Pisałem o tym, że do istniejących patche KTOŚ nie musi mieć już ochoty robić następnego patche dla nowszych systemów.
Dajmy przykład z moim Catweaselem - autorowi nie chce się pisać sterowników dla 64 bitowego Windowsa.
Gdyby na 32 bitowym systemie Windows 7 nie działał, to tak samo by olał - po prostu nie ma obowiązku wspierać tytułu na nowszy system I O TO MI CHODZI.

2. A ja pamiętam, że np. na stronie CDProjektu były do pobrania pliki z zaktualizacjami.

3. GOG.com? :hee:

2012-09-04T21:53:52+01:00

Anthrox wrote:Pisałem o tym, że do istniejących patche KTOŚ nie musi mieć już ochoty robić następnego patche dla nowszych systemów.
No to niech ten ktoś nie robi, jak jest autorem danej gry jego strata a jak gra jest tego warta i ma dostatecznie dużo fanów to oni zrobią albo znajdą sposób na odpalenie.

Anthrox wrote:Dajmy przykład z moim Catweaselem - autorowi nie chce się pisać sterowników dla 64 bitowego Windowsa.
Sterowniki to nie patche. Sterowniki do niszowych produktów dla nowych systemów nie są i nie będą uaktualniane, bo albo sie nie opłaca albo wyszło od tego czasu milion rewizji jakiegoś sprzętu który już na nowym systemie chodzi.

Anthrox wrote:A ja pamiętam, że np. na stronie CDProjektu były do pobrania pliki z zaktualizacjami.
Na wielu różnych stronach są patche do pobrania.

Anthrox wrote:GOG.com? :hee:
Co z nim?

2012-09-04T22:16:43+01:00

Jeszcze nie instalowałem żadnego patcha do emulatorów na XP a wszystkie śmigają. :)

EDIT: Tak samo do starszych gier jak np. Test Drive 6 czy Worms Armageddon, ciekawe czy w WIN7 również obeszło by się bez cyrków. ;>

2012-09-05T07:19:35+01:00

@Shoonay

1. odpowiedziałeś sobie w punkcie dwa, tylko zamiast sterowników wpisz starą grę, która robi się niszowa
2. taaaaaaaaaaaaaa, niektórzy jakoś potrafią do niszowych produktów dopisać sterownik. Jak im się nie chce niech uwolnią źródła do sterowników - sam sobie napiszę, a przecież skoro to niszowy produkt i wyszło coś nowego, to co im zależy? :mrgreen:
3. GOG com to taka wirtualizacja, ale nie na stałe i wątpię, żeby kiedyś takie rozwiązanie powstało.
Patrz: punkt 1 i 2

2012-09-05T08:51:15+01:00

Hardy wrote:Jeszcze nie instalowałem żadnego patcha do emulatorów na XP a wszystkie śmigają. :)
No popatrz, to tak jak na W7.

Hardy wrote:EDIT: Tak samo do starszych gier jak np. Test Drive 6 czy Worms Armageddon, ciekawe czy w WIN7 również obeszło by się bez cyrków. ;>
Z takim podejściem to napewno... :roll:

1. Zgodnie z zasadą "każda potwora znajdzie swojego amatora" jeśli gra jest tak niszowa że nawet nie ma kto w nią grać znaczy jest zbyt słaba żeby kogokolwiek obchodziła i nie zasługuje nawet na fanowski patch, proste.
Chyba nie biadolisz nadal z powodu tej niesamowitej gry z rybkami która chyba jest ostatnią grą co na W7 nie chodzi? :lol2:
Różnica jest jeszcze taka: niszowy sprzęt posiada ograniczona ilość osób z tendencją malejącą w miarę tracenia zainteresowania / wychodzenia nowego sprzętu / psucia się starego.
Niszową grę może posiadać nieograniczona ilość osób, rozhajpować i ktoś wreszcie napisze ewentualny patch.
Inna sprawa że - kolejny raz powtarzam - trudno o jakąkolwiek grę która by na nowym OSie nie działała, czy to natywnie czy przez emu/wirtualizacje, ale DZIAŁA, i jeśli ktoś chce to sobie zagra.

2. Niektórzy potrafią, inni nie potrafią, co mnie to obchodzi, gadaj z nimi.
Sam widzisz że skoro Ty jako użytkownik z tym nic nie robisz to niewarto. :mrgreen:

3. Nie na stałe? :-E
Mógłbyś rozwinąć tę myśl?

2012-09-05T19:53:27+01:00

1. Jak nie ma source, to ciężko się "paczuje" binarkę.
2. nie warto komentować już ]:->
3. wirtualizacja jest tylko na czas uruchomienia danego tytułu, a Ty mówiłeś o środowisku działającym niejako niezależnie

2012-09-05T20:28:27+01:00

1. Słowo klucz na dziś to: deasemblacja. Pozatym patche to nie tylko binarka, także ingerencja w zasoby gry i/lub dodatkowe procedurki wgrywane przed/w trakcie/po uruchomieniu danej gry.
3. Wut? Kiedy? Gdzie? Co? :-E

2012-09-05T21:44:35+01:00

1. Wiem co to deasemblacja, więc nie musiałeś linkować. Gwarantuję Ci jednak, że deasemblacja to duża upierdliwość, zwłaszcza, że w source łatwiej jesteś znaleźć i poprawić to co trzeba.
2. Image
3. ach, nieważne :hee:

Return to Pogaduszki wszelakie