Polski

Rewolucja w Windows 8?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Shoonay Kiedy już myślałem że W8 to będzie kolejny service pack dla W7 który był kolejnym service packiem dla Visty, tutaj taki news: http://www.wykop.pl/ramka/809831/window ... -xbox-360/
Nu, gdyby to było prawda to jestem za.
W końcu co to za problem zrobić wspólne API dla takiego giganta które i tak by chodziło na wspólnym sprzecie, prawda?
Ano żaden, ale dotychczas tego nie zrobili własnie dlatego żeby gry na X-Kloca pozostały exclusivami... ... ... uwidzim.
Page 1 of 11 11 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/rewolucja-windows-t1301.html
2011-07-12T18:15:08+01:00
Kiedy już myślałem że W8 to będzie kolejny service pack dla W7 który był kolejnym service packiem dla Visty, tutaj taki news: http://www.wykop.pl/ramka/809831/window ... -xbox-360/
Nu, gdyby to było prawda to jestem za.
W końcu co to za problem zrobić wspólne API dla takiego giganta które i tak by chodziło na wspólnym sprzecie, prawda?
Ano żaden, ale dotychczas tego nie zrobili własnie dlatego żeby gry na X-Kloca pozostały exclusivami... ... ... uwidzim.

2011-07-12T18:44:57+01:00

Re: Rewolucja w Windows 8?

Podejrzewam, że jeśli to będzie prawda (co by mnie ucieszyło niesamowicie, bo pograłbym w mortala) to istnieje ryzyko, że Microsoft się zabezpieczy i np. do poprawnej emulacji będzie wymagana podłączona konsola do PC, aby korzystała z jakiegoś tam chipu, a drugą połowę obliczałoby PC.

Nie powiem, w takim wypadki Windows 8 to dla mnie rewelacja :-)

2011-07-12T19:14:14+01:00

ostatnia dość głośna plotka choć do tej pory niepotwierdzona przez microsoft z grami na x360.
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=60485
Bajecznie prosto – wkładamy do napędu PC płytę z grą przeznaczoną na konsolę Microsoftu i... już, to wszystko. Jedyny haczyk to konieczność wykupienia usługi, będącej odpowiednikiem Xbox Live Gold. Uiszczanie miesięcznej opłaty pozwoli także bez problemów bawić się przez Internet.

to brzmi jakby microshit chciał pomału utrupić x360 (z pojawieniem się nowego) jak jego poprzednika ale tym razem trzepać jeszcze kapuste na grach.

2011-07-12T19:16:13+01:00

Hm, wszystko zależy od kwoty, ale ciekawe - z PC ostatnimi czasy strasznie po macoszemu się obchodzono.
I nagle Microsoft daje w prezencie możliwość pykania?
Jeśli to prawda - dziwne ... :huh:

2011-07-12T19:20:22+01:00

@ZB28: Hmm, w sumie o tym nie pomyślałem. Teraz rzeczywiście news wydaje się bardziej autentyczny... mają już solidne zaplecze konsolowców ale chcą jeszcze uszczknąć piecowych graczy którzy i tak będą zmuszeni kupować te gry.
Ciekawe czy np będzie można wypożyczać gry od kumpli?

Jednego nie ma się co obawiać - póki gry będą fizycznie u nas, na wszystko znajdą się cracki. ]:->

2011-07-12T21:50:38+01:00

Cóż, jeszcze wiele lat minie zanim będzie zainteresowanie chmurami.
A jeśli dożyjemy takich czasów, to myślę, że klasyczne sprzęty nie zanikną :-)

2011-09-05T11:55:18+01:00

Microshit Srindows 8 to będzie porażka, widzieliście ten nowy interfejs rodem z srindows phone 7??

2011-09-05T12:16:15+01:00

Słysząc o nowym interfejsie Wind 3d spodziewałem się czegoś lepszego (innego), co do Aero to mam w win 7, niby ma być poprawione ale co tak naprawdę da nam win8 czego nie daje nam 7, jak dla mnie nic szczególnego. Owszem zainstaluję jak będzie dostępny, po testuję i pewnie przejdę do formatu dysku.

2011-09-14T10:29:41+01:00

Też mi rewolucja. Takie rewolucje mieliśmy za dawnych lat jak CD32 było kompatybilne z A1200.
Wyobrażam sobie już PC-ta jakiego trzeba będzie mieć żeby te gry odpalić.

2011-09-14T10:52:51+01:00

Teraz z tego co przeczytałem z PSX Extereme. Chcą zrobić wspólna grę EVE Online. Gracz z PC kieruje postępami z galaktyki, a kolo z PS3 lub X-Klocka walczy nad przejęciem planety z innymi kompanami. Pomysł ciekawy ale czy wypali.? :mrgreen:

2011-09-14T11:13:33+01:00

Anthrox wrote:Podejrzewam, że jeśli to będzie prawda (co by mnie ucieszyło niesamowicie, bo pograłbym w mortala) to istnieje ryzyko, że Microsoft się zabezpieczy i np. do poprawnej emulacji będzie wymagana podłączona konsola do PC, aby korzystała z jakiegoś tam chipu, a drugą połowę obliczałoby PC.

Porzuć marzenia Antek. Nie pograsz w Mortala bez konsoli. Z jakiegoś tam chipu? Drugą połowę by PC obliczało? Ano nie obliczałoby nawet ćwierci Antek, uwierz mi. Wbrew pozorom x360 to nie do końca PC w skrzynce. Odpalenie natywnych gier z x klocka na PC tylko dzięki cudownemu windowsowi 8 brzmi jak jakaś wyssana z palca bujda. Takie rzeczy to za podstawówki pewien podwórkowy mądrala nam wygłaszał który mówił że posiada płytę CD dodającą pamięć RAM. O żadnej poprawnej emulacji i w ogóle emulacji x360 na obecnych pc nie ma mowy. Poza tym sam się zastanów nad sensem swojej tezy.

np. do poprawnej emulacji będzie wymagana podłączona konsola do PC

I gdzie tu logika i sens? Skoro ma się konsolę to po kiego grzyba to podłączać do pieca i emulować? Duh.

2011-09-14T15:44:32+01:00

Tutaj problemem jest coś innego, architektura procesora.
W wielkim skrócie - w XBoxie360 jest procesor PowerPC bazujący na architekturze RISC, a w pecetach mamy AMD/Intel bazujące na architekturze x86.
To jest sprzętowo nie do przejścia, a programowo byłoby niczym innym jak emulacją. Możliwe jak najbardziej (patrz emulator PearPC), ale mocożerne.

Rekkimaru wrote:Wbrew pozorom x360 to nie do końca PC w skrzynce.
Od dawna niektóre konsole są "PC w skrzynce" zbudowane w oparciu o ogólnodostepny hardware (oprócz PS3). Pierwszy zdaje się był GameCube, oparty o procesor IBM PowerPC i grafikę ATI. Z tym że to nie jest oczywiście budowa modularna jak w piecach tylko wszystko jest na jednej płycie.

@thread: http://www.komputerswiat.pl/testy/progr ... eview.aspx

2011-09-14T17:36:31+01:00

Oczywiście Shoon. Jednak określenie "PC w skrzynce" często dość używane, jest mocną przesadą i uogólnieniem. A tutaj piszą o cudownym odpalaniu gier z X-a dzięki windowsowi. Co jak wspomniałeś byłoby niczym innym jak programową emulacją. Możliwe? Jak najbardziej.
Opłacalne i osiągalne dla codziennych domowych graczy? Zdecydowanie nie. Dlatego mówię w sensie realiów o niemożliwości.
Chyba,że Microsoft ma w planach dodatkowo jakąś super tajną kartę do PC,która to będzie umożliwiała.
A sama emulacja X360 to osobna sprawa. I daleka od rzeczywistości.
Do dziś nie ma w pełni funkcjonalnego emulatora PS2. I mówiąc funkcjonalnego nie mam na myśli,że damy rady ujrzeć ekran tytułowy i ewentualnie grę z prędkością 10 fps. Mówię tu o pełnej funkcjonalności jak w ePSXe.
Bo co z tego że mam dość wystarczającego kompa by obsłużyć emulator PS2 i płynnie grać na nim choćby w MK Deadly Alliance. Skoro nie mogę zagrać w upragniony Dead or Alive 2 Hardcore, bo po prostu emulator go nie obsługuje. Tak jak wiele innych znanych gier. Emulacja coraz to nowszych konsol będzie coraz trudniejsza i w końcu stanie się niemożliwa.
To też zależy od osób piszących emulatory, bo megakorporacje się raczej za to nie zabierają. Co najlepiej widać po nieudolnej emulacji Atari Jaguar.
Krótka piłka. Chcesz grać w gry z konsoli, kup konsolę. A jeśli interesuje Cię tylko jeden tytuł?
No cóż. Pozostaje przecierpieć, lub pisać petycje tak jak w przypadku Mortal Kombat. Albo jednak przemóc się i uzbierać te parę grosza na konsolę i grę. A i okaże się z czasem ,że i przypadkiem więcej pozycji na ową konsolę nabędziemy .

2011-09-14T17:48:17+01:00

Nie przesadzajmy z tymi super możliwościami konsol. Nie od dziś wiadomo że pod względem dzisiejszych pc są zacofane i to wersje PC gier mają lepszą grafikę, rozdziałkę, efekty. Mało to fanowskich poprawek z lepszymi teksturami wyszło do niektórych pozycji bo pecetowcy żygali na widok tego co dostali bezpośrednio z konsoli?
Co do wymagań, powiem tak: mój 6-letni piec dzięki temu właśnie ciągnie idealnie większość gier które chce przejść.
A że normą na ten czas jest coś na poziomie i5 to nie ma bata żeby te gry nie chodziłu świetnie.
W końcu to "tylko" (hihi) silnik gry trzeba przekompilować, cała grafika będzie wyświetlana dokładnie tak jak na GPU konsoli.

O tym właśnie był artek z pierwszego posta, niestety to było tylko takie sobie gdybanie jak my robimy tutaj, chyba nic z tego nie wyjdzie :(

2011-09-14T18:04:09+01:00

Poza tym że edytowałem powyższy swój post dodając kilka rzeczy a mnie wstrętny kocie ubiegłeś, dodam jeszcze,że śmiem wątpić o tym rzekomym zacofaniu konsol.
Wiem bo mam porównanie na codzień u siebie. I choćby to co mówisz że gry PC mają lepszą rozdziałkę to akurat nie jest prawdą. I choćby Super Street Fighter 4 w porównaniu do tego z PS3 wygląda gorzej. Nie tak ostra grafika,spowolnienia przy bardziej zaciętych akcjach. No i sam fakt że na PS3 mam obraz w HD bezpośrednio z telewizora. W wersji PC nawet filmiki skompresowano i zaniżono jakość.
O zacofaniu konsol nie można mówić. Poza tym ich architektura jest zamknięta. To nie PC w którym ciągle wymienia się podzespoły na nowsze. Konsola trwa sobie kilka ładnych lat aż w końcu eksploatuje się maksymalnie jej możliwości i nadchodzi czas na nową. I do tego czasu się właśnie zbliżamy. To jasne że u schyłku panowania konsoli PC zacznie je prześcigać. Ale tak było zawsze.

2011-09-14T19:16:16+01:00

patrze że ty zwykłym fanbojem jesteś :prawytroll:

2011-09-14T19:45:37+01:00

Hyhy :prawytroll:

Ale poważnie. Gdybym był fanbojem, w tej chwili bluzgałbym na PC i może w ogóle żadnego nie posiadał. A ja wbrew pozorom PC lubię. Nie poniewieram tej platformy. Ba, dzięki tej maszynce mogę bez problemu kolekcjonować i emulować wiele starych klasyków z różnych platform. Jestem zgredem, który kocha retro i bez boskiego PC sporo bym wycierpiał nie mogąc posiadać ulubionych klasyków.
Tak samo lubię i cenię oryginalne PC-towe gry przy których wiele nocy spędziłem.
Po prostu szanuje konsole, to co potrafią, to jak nas nie raz zaskakiwały. Ale między innymi za gry a nie za grafikę.
Za to że mogę siąść ,odpalić i grać. I nie muszę się martwić że animacja będzie zwalniała ,że czas zmienić sprzęt,albo że nagle wyskoczy mi "program wykonał nieprawidłową operację" (ukryty windowsowy przekaz: a teraz się zastanawiaj ch**u co jest nie tak :prawytroll:) .
Łasy na grafę nie jestem, lecz na gry. A konsole i obecne i przeszłe mają sporo propozycji by mnie zadowolić.
Tak więc. PC górą, konsole górą. Kocham i szanuję obydwie platformy.

Łoo. Dobra ,przystopujmy bo jest już mega offtop :mrgreen:

2011-09-14T19:47:59+01:00

Niby kochasz retro ale i tak wolisz PC a konsole. A Amiga się kurzy. Nawet światła dziennego Twoja zacna twórczość w postaci mapek do Wormsów nie ujrzy... ;-(

Return to Pogaduszki wszelakie