Polski

Słów kilka o procesorach, limitach i podkręcaniu

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Shoonay Zajebiaszczo się czyta niektóre stare magi:
Image
To news z wakacji 2000 roku, wygląda na to że intelowi się odwidziało i postanowili jednak doić klientele prockami 2~3GHz. :mrgreen:
No cóż, skąd mogli wiedzieć że te ~3GHz to limit możliwości krzemowej technologii wafla.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/slow-kilka-o-procesorach-limitach-podkrecaniu-t2290.html
2012-11-18T16:05:34+01:00
Zajebiaszczo się czyta niektóre stare magi:
Image
To news z wakacji 2000 roku, wygląda na to że intelowi się odwidziało i postanowili jednak doić klientele prockami 2~3GHz. :mrgreen:
No cóż, skąd mogli wiedzieć że te ~3GHz to limit możliwości krzemowej technologii wafla.

2012-11-23T23:27:26+01:00

Re: Łobrazki najgópsze, najdebilistyczniejsze, śmiszne.

To news z wakacji 2000 roku, wygląda na to że intelowi się odwidziało i postanowili jednak doić klientele prockami 2~3GHz.

Hmm, niby tak ale nie do końca, po pierwsze primo to rzeczywiscie architektura NetBurst ze swoim kręceniem zegarów była ślepą uliczką i to akurat już dawno Intel zrozumiał, ale po drugie primo akurat granica krzemu napewno nie jest na 3Ghz, sam widziałem dawno temu jak goście z TomsHardware kręcili Pentium 4 Extreme na 5Ghz, fakt, że z chłodzeniem ciekłym azotem ale jednak. :-E

PS. Niektóre teksty ze starych gazet komputerowych, czy cenniki rzeczywiście powalają. :haha:

2012-11-26T09:39:43+01:00

Kiv_Master wrote:[...] akurat granica krzemu napewno nie jest na 3Ghz, sam widziałem dawno temu jak goście z TomsHardware kręcili Pentium 4 Extreme na 5Ghz, fakt, że z chłodzeniem ciekłym azotem ale jednak. :-E
Kwestia jak rozumiesz wyraz limit. ;)
Ty słyszysz "to granica której nigdy nie da się przekroczyć" a ja miałem na myśli "to podstawa, 100% wydajności danego układu, przy relatywnie niskim poborze mocy, minimalnym wydzielaniu ciepła i żadnych stratach na żywotności"

W pogoni za megahercami widziałem nawet procki podkręcone na 8GHz: http://www.engadget.com/2007/01/24/pent ... e-2-try-t/ i http://hothardware.com/News/AMD-Breaks- ... Processor/
Tylko że "podkręcanie", jak sama nazwa wskazuje to wychodzenie poza limit, 101% możliwości w górę, przy jednoczesnym zwiększonym poborze mocy i ogromnych stratach na wydzielaniu ciepła oraz na żywotności samego układu.

Poprostu dzisiejsza technologia minimalizacji układów poszła na tyle do przodu że to ich ratuje, bo jak kiedyś głupie 2GHz musieli osiągać ciekłym azotem tak dziś procki podkręcone do grubo powyżej ~4.5Ghz idą spokojnie na wentylatorku, a 3GHz i poniżej właściwie już nie wymagają żadnego chłodzenia, jedynie jakiś mały radiatorek. (na yt jest filmik z prockiem i radiatorkiem wypolerowanymi na lustro które chodzą przy ~30 stopniach bez wentylatora)
Ale nadal, od 10ciu lat, podstawą tych procków jest zegar ~3Ghz. Jak dla mnie to jest limit.

2012-11-26T22:18:43+01:00

Kwestia jak rozumiesz wyraz limit.
Ty słyszysz "to granica której nigdy nie da się przekroczyć" a ja miałem na myśli "to podstawa, 100% wydajności danego układu, przy relatywnie niskim poborze mocy, minimalnym wydzielaniu ciepła i żadnych stratach na żywotności"

Limit to limit czyli granica, coś czego sie nie da przekroczyć, jak się da wyżej to czemu nie, a czy się opłaca to już inna sprawa, zresztą dzisiejsze CPU też zwalniają jak są nie używane dla oszczędności energii i nie powiesz, że to przez limit HZ. Żywotność? To w dzisiejszych czasach bajka, sprzęt tani, szybki, słaby do częstej wymiany i tyle.

Poprostu dzisiejsza technologia minimalizacji układów poszła na tyle do przodu że to ich ratuje, bo jak kiedyś głupie 2GHz musieli osiągać ciekłym azotem tak dziś procki podkręcone do grubo powyżej ~4.5Ghz idą spokojnie na wentylatorku, a 3GHz i poniżej właściwie już nie wymagają żadnego chłodzenia, jedynie jakiś mały radiatorek.

Ich czyli kogo? Intela? AMD to nie dotyczy? Azotu używał nie Intel i nie do 2Ghz tylko wariaci z TomsHardware i do 5Ghz, a dzisiejsze kręcenie powyżej 4,5 to już nie jak kiedyś większość egzemplarzy.

:-P

2012-11-27T16:11:03+01:00

Kiv_Master wrote:Limit to limit czyli granica, coś czego sie nie da przekroczyć,
Wszystko da się przekroczyć. Fizyczną granicę nogami a granicę fizycznych możliwości atlety odpowiednim treningiem.
W przypadku procesorów ten proces nazywa się podkręcaniem.

Kiv_Master wrote:dzisiejsze CPU też zwalniają jak są nie używane dla oszczędności energii i nie powiesz, że to przez limit HZ.
Ano nie powiem, bo po co miałbym tak mówić skoro sam wiesz że to dla oszczędności? :-E

Kiv_Master wrote:Ich czyli kogo? Intela?
Producentów układów opartych na krzemie.

Kiv_Master wrote:AMD to nie dotyczy?
Kiv_Master wrote:Azotu używał nie Intel
O, fanboj AMD widzę. Najśmieszniejsze jest to że nawet raz nie wspomniałem o firmie intel w powyższym poście ale skoro nie wspomniałem także o AMD to znaczy że ich upokorzyłem? :hee:

Kiv_Master wrote:tylko wariaci z TomsHardware
Jako jedyni na świecie? :-E

Kiv_Master wrote:i do 5Ghz
A moje linki mówiące o 8GHz widział?

Kiv_Master wrote:a dzisiejsze kręcenie powyżej 4,5 to już nie jak kiedyś większość egzemplarzy.
Nie rozumiem tego zdania. Oczywiście że jedne procki się da, inne nie bo są zablokowane. Co to ma do rzeczy? Ja pisałem o przykładach tych co się da.

Return to Pogaduszki wszelakie