Polski

Tauron, jak obniżyć ceny?

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
xandra Mam do was pytanie, bo faktury z Tauronu z miesiąca na miesiąc rosną, a ja raczej aż tak nie używam prądu. W zeszłym roku płaciłam max 102 zł na dwa miesiące, w tym roku to jest 177 zł, gdzie się da mam ledy. Zadzwoniłam tam do nich, ale guzik się dowiedziałam, a pani z obsługi klienta w ogóle nie umiała mi powiedzieć skąd odczyt licznika, ale zaproponowała zmianę oferty. Miała przyjść na maila, pani nawet ogarneła mojego maila, który jest dość prosty, tyle że zamiast oferty przyszła ankieta. Oferta przyszła pocztą, oto ona: obszerny zeszyt A5...

I właśnie dosłownie jak piszę ten post to do mnie zadzwonili, tylko oczywiście zanim zdążyłam dojść po słuchawki, które jak zwykle zostawiłam w przedpokoju to się rozłączyli i po oddzwonieniu - wszyscy konsultanci zajęci... Ehhh.

Macie jakieś rady co, jak, gdzie kiedy. Bo pani mnie przekonywała że unia chce 23% za prąd, co jest gówno prawdą, natomiast wzrost z 6 na 23 to 17% a nie 80% jak mi wyszło.

obraz_2023-03-30_174205609.png
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/tauron-jak-obnizyc-ceny-t7905.html
2023-03-30T16:45:00+01:00
Mam do was pytanie, bo faktury z Tauronu z miesiąca na miesiąc rosną, a ja raczej aż tak nie używam prądu. W zeszłym roku płaciłam max 102 zł na dwa miesiące, w tym roku to jest 177 zł, gdzie się da mam ledy. Zadzwoniłam tam do nich, ale guzik się dowiedziałam, a pani z obsługi klienta w ogóle nie umiała mi powiedzieć skąd odczyt licznika, ale zaproponowała zmianę oferty. Miała przyjść na maila, pani nawet ogarneła mojego maila, który jest dość prosty, tyle że zamiast oferty przyszła ankieta. Oferta przyszła pocztą, oto ona: obszerny zeszyt A5...

I właśnie dosłownie jak piszę ten post to do mnie zadzwonili, tylko oczywiście zanim zdążyłam dojść po słuchawki, które jak zwykle zostawiłam w przedpokoju to się rozłączyli i po oddzwonieniu - wszyscy konsultanci zajęci... Ehhh.

Macie jakieś rady co, jak, gdzie kiedy. Bo pani mnie przekonywała że unia chce 23% za prąd, co jest gówno prawdą, natomiast wzrost z 6 na 23 to 17% a nie 80% jak mi wyszło.

obraz_2023-03-30_174205609.png

2023-03-30T17:41:56+01:00

Re: Tauron, jak obniżyć ceny?

Już ci wytłumaczę. Tak dla ciekawostki. Pracuje w tauronie to ci to prędzej uswiadomie niż niejedna pi*** w obsłudze klienta która więcej kawy parzy za 8h niż pomaga. Wzrosła cena opłaty handlowej dwukrotnie. Jeżeli płacisz co 2 miesiące tak jak ja to zapewne masz cennik gwarancji ceny. Wysyłaliśmy info że cena opłaty handlowej przy tym cenniku wynosiła jakieś 20 zł za 2022 a po nowym roku wzrosła o ponad 100 zł. Też zależy od tego jaką masz.taryfe czy masz cennik i co ile płacisz. Jakbyś jeszcze potrzebowała jakiś rad wal do mnie. Co do książek sami się wkurwiamy na drukarni ze takie grube są... Migrujemy faktury i umowy do 1 systemu, więc każdy klient indywidualny dostanie więcej papieru niż dotychczas a firmy jeszcze więcej.

Ja mam umowę z cennikiem do końca maja i będę z niej rezygnował bo niepotrzebnie place za coś jak mam taryfę pracownicza.

Co do oszczędności.

Żałuję że po remoncie zrobiłem ogrzewanie podłogowe na prąd a nie na wodę. Kurewskie zużycie...

Moja propozycja jest taka, że jak ktoś chce zaoszczędzić na prądzie i jest w stanie przestawić się z robota w domu jak pranie, włączanie robota odkurzajacego lub zmywarki po 22 to zmienić taryfę z G11 na g12w, wymienić żarówki na ledowe z klasą a bądź b a nie kupować taniego gówna z klasą g. Albo dla bogatych mieszkających w domu jednorodzinnym założyć fotowoltaike.

@Xandra sprawdź czy w umowie masz cennik. Jak masz cennik gwarancji ceny to 45 dni przed zakończeniem umowy dostaniesz ofertę przedłużenia i przestaw się na cennik sprzedawcy. Płacisz miesięcznie ale nie masz opłaty handlowej. Jak tak w maju teraz będę robił.

W 21 płaciłem co 2 miesiące 38 zł w 22, 177 zł a od nowego roku 291 zł. Też mnie to zirytowało ale dla pocieszenia za gaz miesięcznie place 1100 zł.

Aaaa właśnie. Niestety, na jako pracownik wszelkie zmiany też muszę załatwiać jak osoba indywidualna przez biuro obsługi, więc jak usłyszysz przez słuchawkę czas oczekiwania poniżej minuty.to licz.nawet do 12 minut i cię ku*** jeszcze nazlosc przekierują...

2023-03-30T17:51:02+01:00

Ehhh, spróbuję to ogarnąć, ale znów wiatr w oczy. Mam tego dość. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź ;)
:aw:

2023-03-30T18:09:42+01:00

Napisałem to co mi przyszło do głowy bo przez telefon. Ale jak coś mogę też pogadać, mniej pisania..

Nie zapytałem. Płacisz co 2 miesiące ta samą kwotę czy jest zmienna ?

2023-03-30T18:10:14+01:00

pogaduszki/umowa-kompleksowa-energa-t4557.html

Krótko: zażądaj taryfy urzędowej, jak masz na fakturze opłatę handlową.
Prostym rozwiązaniem pozwalającym więc uzyskać zwolnienie z opłaty handlowej jest wybór taryfy urzędowej bez żadnych dodatków, w której wysokość cen prądu określana jest przez prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i nie może być zwiększana przez żadne dodatkowe koszty.

2023-03-30T18:12:53+01:00

Anthrox wrote:https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/umowa-kompleksowa-energa-t4557.html

Krótko: zażądaj taryfy urzędowej, jak masz na fakturze opłatę

handlową.
Prostym rozwiązaniem pozwalającym więc uzyskać zwolnienie z opłaty handlowej jest wybór taryfy urzędowej bez żadnych dodatków, w której wysokość cen prądu określana jest przez prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i nie może być zwiększana przez żadne dodatkowe koszty.

Też prawda. Ogólnie jest dużo opcji z ulgami których Tauron nie proponuje i nie mówi glosno bo to dla nich nie jest zysk na kliencie, ale prawo na to zezwala.

2023-03-31T16:44:07+01:00

Właśnie opłata jest zmienna i nie wiem skąd teraz wytrzasnęli stan licznika. Kiedyś spisywali, potem wysyłałam smsem, a teraz podaję w e-boku i od razu mam kwotę do zapłaty. Tym razem nic z tych rzeczy, ale ogólnie zużycie się zgadza. Licznik mam elektroniczny oczywiście, więc teoretycznie mogę mieć odczyt zdalny, ale z tego do tej pory nie korzystali :-|

Jeszcze raz dziękuję za rady, jak pisałam spróbuję to ogarnąć, bo kwota jest zdecydowanie za duża.

2023-03-31T22:42:32+01:00

@xandra, nie wiem jak w Twoim przypadku, ale u mnie zauważyłem, że co parę tygodni licznik automatycznie jest odczytywany - pomimo tego nadal oczekują, żebym spisywał i przesyłał stan na portalu operatora.
Jak raz wpisałem za mało, to wyskoczyło, że podany stan jest niższy od ostatniej weryfikacji i mam podać wyższy :-)

2023-03-31T23:39:10+01:00

Oni sobie biorą zużycie za poprzedni rok a na nowy robią prognozę pod względem poprzedniego i szacują ile będziesz miesięcznie zużywać. I właśnie to jest to że oni se szacują a masz tyle płacić, a skąd mają wiedzieć ile zużyjesz latem a zimą...
Mi wyszscowali że co 2 miesiące będę zużywał po 850 kWh a tu zonk zużyłem za miesiąc ostatni 159 i o ld nowego roku spisuje licznik w aplikacji, tylko pytanie czy biorą to pod uwagę, czy.to dla nich pić na wodę. Raz się wydarlem przez infolinię krzycząc " w jakiej ja popierdolonej firmie pracuje..."

2023-05-28T21:20:17+01:00

Ja mam teraz 260zł co dwa miesiące, w zeszłym roku miałem jakieś 225zł przed podwyżką. Mam taryfę prognozowaną na zużyciu prognozowanym 272 KWh. Obecnie czekam na nową umowę. Ciekaw jestem co wyjdzie w przeliczeniu.. Jak tam u Was?

2023-05-28T21:50:33+01:00

291 zł co 2 miesiące mając zniżkę 3000 kWh z pracy i dodatkowo od czerwca występuje z wnioskiem o tą tarcze solidarnościowa na 3000 kWh bo prąd jest na teściową a ma kartę dużej rodziny.
Dodam.ze taka kwotę.mam bo w tamtym roku zużycie miałem 6000 kWh i z tego powodu mi taką prognozę zrobili

2023-05-28T22:07:01+01:00

O kurde, ja mam co dwa miesiące i 6*272=1632, a i tak wydaje mi się, że dużo zużywam prądu, bo sporo czasu nas z żoną nie ma w domu... A o tą zniżkę może każdy wystąpić? Czy tylko wielorodzinne budynki? Ja mam mieszkanie w bloku dwuosobowe. Nie mamy dzieci. Tylko dwa koty :-E

2023-05-28T22:15:09+01:00

To nie. Tarcza solidarnościowa działa na takiej sytuacji . Od początku roku dostałeś cenę zamrożona na 2000kwh. Czyli zamiast płacić nowa cenę płacisz taka samo jak za zeszły rok, ale jak ja przekroczysz to już płacisz po cenie za 2023 rok czyli po nowej cenie. O zwyżkę można wystąpić na:

2600 kWh - musi byc osoba niepełnosprawna która się zajmujesz

3000 kWh - osoba posiadająca kartę dużej rodziny.

Prąd jak pisałem wyżej musi być na ciebie

2023-05-28T22:51:38+01:00

O poprzedniego rozliczenia czyli gdzieś lipca 2022 płacę tyle samo. A nigdy tego 2000KWh nie przekroczyłem, więc jak coś będzie więcej przy następnym roku to mnie tam od razu mają w swej siedzibie :ok1:

Return to Pogaduszki wszelakie