Polski

THE COMPANY PL NA FACEBOOK ??

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
RoniWorlds Siemka to jest pytanie czy jest sens zakładać konto TheCompany.pl na Facebook ??

Ale jak tak to w jakim celu i do czego by miało nam służyć ??

Jakieś pomysły ??
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/the-company-facebook-t2391.html
2013-01-06T13:45:11+01:00
Siemka to jest pytanie czy jest sens zakładać konto TheCompany.pl na Facebook ??

Ale jak tak to w jakim celu i do czego by miało nam służyć ??

Jakieś pomysły ??

2013-01-06T13:51:24+01:00

Re: THE COMPANY PL NA FACEBOOK ??

Jak to do czego, do reklamy, jak wszystko na fejsiku ;)

Tylko po założeniu wypadało by się nim opiekować, coś tam dodawać żeby ściana nie była pusta, jakoś zaprojektować, na ludzików pytania odpowiadać... nie warto, chyba że ktoś się zgłosi na ochotnika do takiej niewolniczej pracy. ;)

2013-01-06T13:56:31+01:00

No reklama to pierwszy plan ja bym mógł się tym zająć ale jest problem jak na razie z wydawaniem EXEKÓW.

Więc albo reklamować te które są albo poczekamy na nowe EXEKI i dopiero założymy konta na FaceBook i zaczniemy reklamę.

2013-01-06T15:31:41+01:00

myślę że konto faktycznie można założyć, nie tylko w celu reklamy, ale i w celach informacyjnych, no i jak już słusznie zostało wspomniane trzeba wyznaczyć kogoś do opieki nad nim, na starych grach mamy od tego człowieka :)

2013-01-06T16:13:01+01:00

A w czym przeszkadzają te problemy z wydaniem EXEKów? Przecie te co już są na stronie nadal da się ściągać.
Przede wszystkim trzeba by opisać co to są EXEki, dlaczego to nie są wirusy, z jakiego komputera to gierki, i czym się zajmuje TC, piszę o tym Antkowi od kilkunastu lat już a ten nadal zwala na Demonice że mu kod strony zablokowała. :-E

2013-01-06T17:48:49+01:00

Konto z TC niby założyłem na FB - piszę niby, bo nawet nie zauważyliście, więc pewnie źle założyłem. Ja FB nie trawię więc dobrze jakby taki Roni się tym zajmował. Można by tam zapowiadać konkursy itd. Niemniej nie mam ochoty widzieć "lajków" na głównej.

W sumie już teraz można można exeki promować, ale zauważ Shoonay, że jakbyśmy to zrobili przy v2.6 to pokazalibyśmy się nie od strony "false-positive" a od lepszej strony.

2013-02-17T10:22:09+01:00

Założyłeś fanpage TheCompany.pl? Podaj proszę adres. Czy jest w nazwie strony coś wskazującego na jej charakter, na Amigę?

Facebook jest w stanie doskonale popularyzować Wasze dokonania, aczkolwiek na początku fanpage prawdopodobnie będzie skupiać garstkę osób już zaangażowanych w ten projekt. Dopiero wraz z czasem mogą dotrzeć do niego inni - głównie ci, którzy dostrzegli (wiralową) interakcję osób już na nim przebywających, czyli np. "Shoonay odpowiedział na pytanie czy Amiga rulez", "RoniWorls lubi udostępniony post" itp.

Innym wyjściem jest popularyzowanie fanpage poprzez zalogowanie się jako on (FB umożliwia logowanie jako strona) i komentowanie wydarzeń na innych stronach branżowych - wpadniecie w oko ich użytkownikom. Inna rzecz, że takie działanie wymaga dużego wyczucia, bardzo łatwo jest być posądzonym o spamerstwo.

Choć zważywszy na "efekt wow" towarzyszący odkryciu Waszej strony nie obawiałbym się o to. ;)

W razie pytań dotyczących facebooka - zapraszam serdecznie; może będę w stanie pomóc lub posłużyć radą. Mój numer GG udostępniam w profilu.

-- 17 Lut 2013, 09:59 --

RoniWorlds. Sorki. ;)

-- 17 Lut 2013, 10:22 --

Jeszcze jeden edit, numer GG dostępny via PW.

2013-02-18T09:28:18+01:00

Nie tak.

To co założyliście nie jest kontem firmy lub organizacji, a indywidualnym profilem użytkownika (czyli takim jak posiadacie Wy lub Wasi znajomi). Do promowania przedsięwzięć służy fanpage - można go założyć poprzez link https://www.facebook.com/pages/create.php - proszę, sprawdźcie go.

Przeanalizujmy więc możliwości i wygląd fanpage, posiłkując się przykładowym - pierwszy wpadł mi w oko fanpage pisma Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout, znajdujący się pod adresem www.facebook.com/TrzynastySchron - wejdźmy.

Fanpage ma o wiele więcej zalet. Przede wszystkim - nie wymaga akceptowania każdego użytkownika wchodzącego na stronę i dołączającego do niego. Po drugie - brak mu limitów ilościowych (użytkownik na FB nie może posiadać więcej niż ca 5000 osób w swej grupie kontaktów). Po wtóre: umożliwia cały wachlarz działań promocyjnych i marketingowych. Można do niego dodać administratorów, twórców treści, moderatorów (wedle uznania i proponowanych przez Facebooka stopni uprawnień), a jednocześnie jest równie łatwo wyszukiwany jak profil osoby.

Prowadzenie fanpage nie jest tak trudne jak się może wydawać, a "społeczność" nie jest aż tak nieprzystępna. ;) Warto mieć na uwadze jednak pełnię interakcji - czyli potencjalne przeniesienie fragmentów dyskusji z forum właśnie tam (choć oczywiście forum może być mocno promowane - to do przemyślenia na etapie tworzenia założeń strategicznych).

Inne elementy, na które musicie zwrócić szczególną uwagę i pytania wymagające przemyślenia oraz odpowiedzi przed zaangażowaniem się w Facebook to:

1) Czy fanpage będzie prowadzony tylko w języku polskim?
2) Jeśli decydujecie się na wyjście za granicę (co forum pośrednio czyni) - czy dyskusje po polsku i angielsku będą prowadzone w obrębie tej samej strony społecznościowej?
3) Jaki jest zakres tematyczny, który będzie poruszany na FP? Tożsamy z profilem forum?
4) Czy na forum będzie udzielana pomoc i złożone odpowiedzi na pytania, czy odsyłanie do forum?
5) W jaki sposób będziecie aktywizować społeczność? Lajki? Ankiety i pytania? Zdjęcia / filmy (świetne!)? Konkursy?
6) Kto będzie moderować fanpage? Ile osób?
7) Ile komentarzy dziennie przyjmujecie umieszczać?
8) Czy jesteście gotowi by akceptować (nie usuwać!) posty osób, które przejawiają, ahem, postawę skrajnie, ahem, roszczeniową? ;)

To tylko niektóre z pytań, z jakimi powinniście się zmierzyć przed przystąpieniem "do energicznego działania". Oczywiście, tworząc strategię warto również opracować plan pozyskiwania użytkowników, ilości... Ale to wszystko znajduje odniesienie raczej do bardziej zaawansowanych projektów (np. obsługa w socialu nowego brandu itp.). My nie musimy być aż tak drobiazgowi. ;)

Inna rzecz: nazwa / nazwy / punkty odniesienia.

W tym momencie gdy wpiszę w wyszukiwarkę Facebooka "TheCompany", oczom moim wyświetla się pięć grup zamkniętych oraz dwie osoby (błędnie założone fanpage, jak mniemam) - w tym jedna z Izraela. Szalom, lecimy dalej.

"The Company" nie zwraca bezpośredniej odpowiedzi (co nie oznacza, że takich grup nie ma).

"TheCompany.pl" wyświetla wyłącznie tego "użytkownika" z Izraela (interpretacja z nazwy TheCompany Plurr"). Aj waj. Lecimy dalej.

"Amiga EXE" wyświetla profil jakiejś laski - Dorys Amiga Exelente, ale też "Amiga Exec" - strona społecznościowa (oparta o wikipedię - bez większej wartości) podlinkowana do strony AmigaOS (jak poprzednia).

Można długo by sprawdzać wszelkie możliwe kombinacje. Założenie jednak powinno być proste - jeśli zakładacie fanpage, jego nazwa ma być krótka i w maksymalny możliwy sposób informować o istocie Waszego projektu. Przyznam, że tagline "Amiga Games for Windows without emulator. Play, don't pay. Have Fun!" jest bardzo dobry. :)

Pytania? Wątpliwości? Zapraszam.

2013-02-18T13:46:35+01:00

Somi wrote:"Amiga Games for Windows without emulator. Play, don't pay. Have Fun!"
Windows bez emulatora? Sugerowałembym pozmieniać kolejność niektórych wyrazów i dodanie "an" w pewnym miejscu. ;)

Chociaż jak na mój gust za długie, kłamie (bo exek opiera się na emulatorze, co zauważy każdy kto choć raz odpalił winUAE) i z tym "don't pay" zmierza w dziwnym kierunku, rodząc dziwne pytania typu: "dlaczego? czy normalnie romy z amigowymi grami są płatne?" albo "w takim razie czy to jest legalne?"

Jak na razie krótsze "Single-click Amiga games" sprawdza się na forach i znajduje się w nim wszystko co nowi muszą wiedzieć.

2013-02-18T15:44:38+01:00

Można zrobić forumowy konkurs na copywritera kwartału ;)

A wracając do Facebooka: jakie jest Twoje zdanie, Shoonay?

2013-02-19T10:02:27+01:00

Lipa wyszła z tym kontem bo wyświetlają się wszystkie informacje znajomych a to nie o to chodziło, więc trzeba zrobić tak pisze SOMI trzeba założyć FANPAGE i tam nie będzie takich cyrków. Tylko będzie opcja lubię to lub udostępnij.

2013-02-19T13:31:28+01:00

Shoonay wrote:
Somi wrote:"Amiga Games for Windows without emulator. Play, don't pay. Have Fun!"
Windows bez emulatora? Sugerowałembym pozmieniać kolejność niektórych wyrazów i dodanie "an" w pewnym miejscu. ;)

Chociaż jak na mój gust za długie, kłamie (bo exek opiera się na emulatorze, co zauważy każdy kto choć raz odpalił winUAE) i z tym "don't pay" zmierza w dziwnym kierunku, rodząc dziwne pytania typu: "dlaczego? czy normalnie romy z amigowymi grami są płatne?" albo "w takim razie czy to jest legalne?"

Jak na razie krótsze "Single-click Amiga games" sprawdza się na forach i znajduje się w nim wszystko co nowi muszą wiedzieć.

1. Pamiętaj, że opis jest dla nowych użytkowników - pisząc "bez emulatora" chodziło o to, że nie musisz ściągać WinUAE i konfigurować. W internecie 90% stron posiada tylko romy amigi - taki opis potrafi zainteresować.
My nigdy nie ukrywaliśmy, że przerabiamy i okrajamy WinUAE robiąc z niego tcUAE. Jak ktoś się zainteresuje i tak to doczyta.
2. Don't pay - tutaj nawet nie wyjaśniam, bo Twoja nadinterpretacja jest demokratyczna.
3. Opis jest w porządku bucu, bo pytałem się nawet Ciebie jak był zmieniany.
4. Buc.pl

2013-02-19T14:40:27+01:00

Anthrox wrote:Pamiętaj, że opis jest dla nowych użytkowników
Dokładnie, i dlatego im prostsza formułka tym lepiej do nich trafi, to ma być krótkie hasełko, chwytliwa formułka, a nie koślawe zdanie po angielsku które próbuje w sobie zawrzeć 20 różnych tematów a tak naprawdę nie mówi o niczym.
Mój faworyt na ten przykład: "single-click" oznacza "zaraz po ściągnięciu możesz grać i nie będziesz musieć używać ani konfigurować emulatora czy ściągać romów".

Anthrox wrote:Don't pay - tutaj nawet nie wyjaśniam, bo Twoja nadinterpretacja jest demokratyczna.
Jesteś pewien że rozumiesz znaczenie wyrazów które właśnie użyłeś? :hee:
Przywołuję tylko prawdopodobne interpretacje użytkowników, mnie po prostu śmieszy pisanie "nie płać" o czymś darmowym, ale spoko, twój wybór.
Napisz też że zaciągać kredytu nie będzie trzeba i na EXEki stać każdą polską gospodynię domową. :mrgreen:

Anthrox wrote:Opis jest w porządku bucu, bo pytałem się nawet Ciebie jak był zmieniany.
Kiedy? :-|
Pierwszy raz na oczy widzę ten "Windows bez emulatora" i inne błędy gramatyczne udające zdanie po angielsku.

2013-02-19T15:48:36+01:00

Kto jest za? Dziękuję. Kto jest przeciw? Dziękuję. Kto się wstrzymał? Nie widzę... Dziękuję.

Moi mili, jeśli zdecydowaliście się na wejście w social, bardzo proszę o ustalenie frontu jedności oraz ustosunkowanie się / okejki / odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Nazwa fanpage? (najlepiej aby zawierała słowa kluczowe).

Propozycja dla wersji polskiej: "TheCompany.pl - gry z Amigi 500/1200 na PC" - Liczę na lepsze z nazwą naszego ulubionego komputera w mianowniku.

2. Język: proponuję by fanpage był prowadzony w języku polskim, a do obsługi angielskiego w przyszłości założony zostanie drugi (zobaczymy jakie będzie obłożenie fanami spoza PL)

3. Grafika: potrzebujemy zdjęcia profilowego (proporcje kwadratu) oraz grafiki cover photo na nagłówek fanpage (rozdzielczość 851x315 pikseli).

Co Wy na to?

2013-02-19T16:02:58+01:00

Ja na to że użyszkodnik Somi ma największą wiedzę o fejsikach chyba z wszystkich osób wypowiadających się w tym temacie, i powinien zostać mianowany Głównym Opiekunem Twarzoksiążki.

W skrócie Got.

Herr Got.

2013-02-19T16:20:47+01:00

Erm... Taki Got jak w IT Crowd? ;)

Doceniam.

Jestem do usług, chętnie pomogę w opracowaniu / konfiguracji FP, administracji jednak się nie podejmę (żona, dziecko, inwestycje, podróże, wysokogatunkowe alkohole, Miles&More i w ogóle cały ten high-life doskonale pożera mój jakże cenny czas). ;)

2013-04-08T21:30:25+01:00

Tak więc jak sprawa wygląda?
Ktoś jest zdecydowany na ten krok? Ktoś podejmie się tego zadania?
Pomysł jak najbardziej przedni. I ktoś mógłby w końcu wyjaśnić ludziom, czym jest ten cały exek, dlaczego jest nieszkodliwy, jak działa, na czym polega.
Bo Anthroxowi się nie chce tego na głównej zrobić :hee:

2013-04-08T21:50:55+01:00

Czy trzeba wszędzie emanować tym faken PL? Nie jest cool i radical. Ludzie raczej się zniechęcają jak słyszą że coś jest z PL.

Ja bym wszystko zmienił na Angielski i byłaby gitara. Do tego jakaś funky aplikacja na Smart phone.

2013-04-08T22:59:37+01:00

Rekkimaru wrote:Tak więc jak sprawa wygląda?
Ktoś jest zdecydowany na ten krok? Ktoś podejmie się tego zadania?

Już dawno jest konto FB dla TC ;)

Return to Pogaduszki wszelakie