Polski

Tuner do TV naziemniej - rozmowa ogólna

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Anthrox Kupiłem i jestem zadowolony, a Wy jakie sobie sprezentowaliście? (nie pytam buców co mają kablówę)
http://tunery.tv/tunerytv-krugermatz-km ... st,84.html

Mój post z ich forum:
Anthrox wrote:Witam, zakupiłem dwie sztuki tego tunerka i od wczoraj testuję, dzięki czemu mogę pochwalić się nabytym doświadczeniem :mrgreen:

Od razu przed jakimkolwiek działaniem postanowiłem wgrać najnowszy firmware i tutaj niespodzianka - Kruger&Matz zmienia stronę, więc musiałem załatwić z innego miejsca plik drivers_km0201_09042013 (jak ktoś potrzebuje - PW). Zgłosiłem problem na e-mail, przeprosili, ale FW nie podrzucili ;-)

Z racji tego, że nie mam innych urządzeń do porównania nie skupię się zaletach, a wadach:

• w EPG ucina część tytułu programu
  • brak możliwości ustawienia ile czasu powinno minąć po wciśnięciu przycisku z numerem programu (wybieram "1", a urządzenie czeka kilka dłużących się sekund dla pewności, czy nie chcę aby programu 10,100 itd. - przeszkadza mi też możliwość wybrania nieistniejących programów np. 100, gdy mam ustawione tylko 50 kanałów - komunikat od biedy może być, ale po co mam go potwierdzać przyciskiem OK?)

To nie są wady, ale...
  • wbudowane gry są kiepskie - daleko im do starych hitów z atari - producent mógłby się bardziej tutaj wysilić jak już dodaje gry i dorzucić chociaż 1 zręcznościową.
  • szkoda, że nie można wgrać własnego splasha

Jeśli chodzi o instrukcję obsługi, to jest ona lakoniczna w niektórych miejscach. Takie pytanie zadałem w e-mailu:

Code: Select all

- na stronie 43 instrukcja opisuje zakładkę menu "Inne  ustawienia". Jest tam m.in. opcja "Auto wyłączenie" - chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ona działa.
- co w przypadku, gdy założy się blokadę rodzicielską, zabezpieczy menu i zapomni hasła? Czy jest "specjalny kod", czy jedyna możliwość to sprawdzenie każdej możliwej opcji?

Serwis odpowiedział tak:

-włączona funkcja autowyłączanie wyłącza tuner po 3 godzinach jeśli w tym czasie (3 godz.) nie będzie żadnej reakcji pilotem czy z przycisków na panelu
-nie ma specjalnego kodu na odblokowanie

Podsumowanie:
Z zakupu jestem zadowolony, z urządzeniem nie mam jakiś szczególnych problemów, także oprócz wymienionych wad brakuje mi tylko podświetlanego pilota - świetny bajer w nocy. A przecież "urządzenie sprawia wrażenie aspiracji do wyższej klasy sprzętu audiowizualnego." :mrgreen:

PS
gdzie mogę zdobyć customowe firmware? Chętnie zmieniłbym ekran startowy K&M na własny.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/tuner-naziemniej-kruger-matz-km0201-t2646.html
2013-05-24T16:00:03+01:00
Kupiłem i jestem zadowolony, a Wy jakie sobie sprezentowaliście? (nie pytam buców co mają kablówę)
http://tunery.tv/tunerytv-krugermatz-km ... st,84.html

Mój post z ich forum:
Anthrox wrote:Witam, zakupiłem dwie sztuki tego tunerka i od wczoraj testuję, dzięki czemu mogę pochwalić się nabytym doświadczeniem :mrgreen:

Od razu przed jakimkolwiek działaniem postanowiłem wgrać najnowszy firmware i tutaj niespodzianka - Kruger&Matz zmienia stronę, więc musiałem załatwić z innego miejsca plik drivers_km0201_09042013 (jak ktoś potrzebuje - PW). Zgłosiłem problem na e-mail, przeprosili, ale FW nie podrzucili ;-)

Z racji tego, że nie mam innych urządzeń do porównania nie skupię się zaletach, a wadach:

• w EPG ucina część tytułu programu
  • brak możliwości ustawienia ile czasu powinno minąć po wciśnięciu przycisku z numerem programu (wybieram "1", a urządzenie czeka kilka dłużących się sekund dla pewności, czy nie chcę aby programu 10,100 itd. - przeszkadza mi też możliwość wybrania nieistniejących programów np. 100, gdy mam ustawione tylko 50 kanałów - komunikat od biedy może być, ale po co mam go potwierdzać przyciskiem OK?)

To nie są wady, ale...
  • wbudowane gry są kiepskie - daleko im do starych hitów z atari - producent mógłby się bardziej tutaj wysilić jak już dodaje gry i dorzucić chociaż 1 zręcznościową.
  • szkoda, że nie można wgrać własnego splasha

Jeśli chodzi o instrukcję obsługi, to jest ona lakoniczna w niektórych miejscach. Takie pytanie zadałem w e-mailu:

- na stronie 43 instrukcja opisuje zakładkę menu "Inne  ustawienia". Jest tam m.in. opcja "Auto wyłączenie" - chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ona działa.
- co w przypadku, gdy założy się blokadę rodzicielską, zabezpieczy menu i zapomni hasła? Czy jest "specjalny kod", czy jedyna możliwość to sprawdzenie każdej możliwej opcji?

Serwis odpowiedział tak:

-włączona funkcja autowyłączanie wyłącza tuner po 3 godzinach jeśli w tym czasie (3 godz.) nie będzie żadnej reakcji pilotem czy z przycisków na panelu
-nie ma specjalnego kodu na odblokowanie

Podsumowanie:
Z zakupu jestem zadowolony, z urządzeniem nie mam jakiś szczególnych problemów, także oprócz wymienionych wad brakuje mi tylko podświetlanego pilota - świetny bajer w nocy. A przecież "urządzenie sprawia wrażenie aspiracji do wyższej klasy sprzętu audiowizualnego." :mrgreen:

PS
gdzie mogę zdobyć customowe firmware? Chętnie zmieniłbym ekran startowy K&M na własny.

2013-05-24T16:14:33+01:00

Re: Tuner do TV naziemniej - Kruger&Matz KM0201

Image

Samsung UE37D5500
Ma tuner DVB-T do przeszukiwania sieci kablowych i naziemnych, znalazł mi ok 50 programów Tv i radiowych (Polskich i Czeskich) ;)

2013-05-24T16:52:21+01:00

Masz w swoim cacku możliwość nagrywania filmów HD?
PS
Gdybym ja miał polecić świetny TV wybierałbym Philipsa z Ambelight, ale wtedy grubszą kasę trzeba szykować ;)

2013-05-24T16:55:18+01:00

Bez modyfikacji nie, nie mam wogóle możliwości nagrywania. Ale z tego co się dowiadywałem bardzo prosto jest ficzer dodać przez menu serwisowe i zmianę modelu TV.

Ambilight - przereklamowane cudeńko na kiju.
Philips już dawno stracił swoją magię. Prędzej wybierałbym coś z oferty Panasonica albo Sharpa lub też coś z wyższych modeli Samsunga.

2013-05-24T17:14:58+01:00

Co za hipstery jobane, telewizje qzwa łoglondajo! :-|

2013-05-24T18:00:14+01:00

Ja ! Bo jo chca pogoda ta co leci przed dwanostóm w nocy na NOVEJ (leci to jeszcze ? ), bo jo uż nie poradza widzieć tych cyferków.

2013-05-24T19:37:17+01:00

Ten Szajsung to musi być super sprzęt skoro łapie sygnał w kopalni :mrgreen:

U mnie hula 2x WIWA-HD50, drugi egzemplarz dla niepoznaki wpakowany przez producenta w inną obudowę i z nazwą zmienioną na KORR HD128.
Jeśli chodzi o samą TV to jest ok, na na pokojowej antenie pamiętającej rządy Bolka (TV zresztą też go jeszcze pamięta) łapie wszystko z nadajnika odległego o 60 km. Wady?

- Wkurzająca jest obsługa oryginalnych napisów w filmach, zanim się pokażą mija ładnych kilkanaście sekund. Później trzeba uważać żeby niczego nie wcisnąć na pilocie bo OSD chowa napisy i później znowu trzeba na nie czekać.
- Inny upierdliwy feler - jak za oknem przejeżdża motór to na nowej cudownej cyfrowej telewizji nie ma oglądania. No ale to już uroki anteny wewnętrznej, bo na TV ze zwykłą szerokopasmówką takich jajec nie ma. Dobrze że mecze Ligi Mistrzów są w takich godzinach, że już nikt mi pod oknem nie jeździ ;]
- Odtwarzacz multimedialny nie czyta ani WMV ani oryginalnego DIVX.
- Napisy w odtwarzaczu wyglądają ch****o bo nie mają ani obwódki, ani dostępnego czarnego czy półprzezroczystego tła. Napisy w programach telewizyjnych wyglądają ok.
- Napisy czasami postanawiają się nie wczytywać. Cholera wie z jakiego powodu bo później te same napisy do tych samych filmów wchodzą bez problemu. Chyba tylko te Chińczyki które robiły soft mogą wiedzieć o co tu biega.

Poza tym jestem zadowolony, spełnia swoją podstawową funkcję, czyli pozwala na oglądanie F1 i Ligi Mistrzów po wyłączeniu analoga, a więcej od chińczyka za 90 zeta nie ma co wymagać.

2013-05-24T21:30:48+01:00

W domu to kabłówa. Ale do pracy zakupiłem za namową brata taki dekoder DvB-T jaki On posiada. Czyli Opticum HDT 90 i bardzo sobie chwalę. Kosztował 119 PLN w Saturnie i filmy z PenDrive'a chodzą elegancko. A na tym mi też zależało. I na nędznej antenie wewnętrznej, na której analogowa TV łapała z trudem sześc programów i mocno śnieżyła, to tutaj ok łapie 15 bezproblemowo plus niektóre jak TVP Rozrywka czy TVP Polonia albo TVP2 HD - gubią sygnał. Ale to co potrzeba da się oglądąc. Z nagrywania nie korzystam, bo mi to zbędne. Ale nagrywa do formatu TS. Tylko uprzedzam jak coś kupujecie w Saturnie, to jeśli chodzi o dekodery DVB-T oczywiście buce nie mają jak tego sprawdzić na miejscu. A na sklep wrzucają zabinowane zwroty i dlatego swego czasu musiałem iść po inny dekoder, bo pierwszy w ogółe nie znajdował żadnych kanałów, a nie tkneło mnie, że jak baterie były w pilocie i brak plastikowej "spinki" na kabel zasilający, to już go ktoś używał i pewnie zwrócił. Dlatego niektóre rzeczy chyba lepiej zamówić na ich stronie www, a odebrać w sklepie, jeżeli ma małe gabaryty. Chociaż pewności mieć nie można. Ważne, że dekoder prosty i wyfgodny w użyciu. Na pewno nigdy nie kupił bym czegoś niesprawdzonego przez kogoś wcześniej i polecanego, a jak wiemy głupi Polszmat wciska barachło swoje, które na Pendrive'a lub dysk z zasilaniem tylko nagrywa zakodowany materiał. Nawet głupiego DivX'a sobie na nim człowiek nie obejrzy. A pewnie starsi ludzie biorą, bo myślą, że jak w Polszmacie dziadek w brylach polecił to musi być wypas sprzęcicho :/

2013-05-24T22:06:21+01:00

Od siebie w takim razie dodam, że jak komuś zależy na nagrywaniu powinien rozpatrzyć mojego Krugera, ponieważ ma dwie głowice, więc pozwala równocześnie nagrywać zdaje się aż dwa programy i oglądać jeszcze coś innego z tego samego multipleksu w przeciwieństwie do tunerów jednogłowicowych, gdzie nagrywamy tylko to, na co aktualnie patrzymy. Zdaje się, że nawet najdroższy Ferguson (za 300zł) jest jednogłowicowy (sic!).

PS
Czy zna ktoś porządny program, który odczytywałby z .TS telegazetę/napisy podczas oglądania?
Radzi sobie z tym jedynie VLC, ale nie chcę go używać, bo obraz nie jest płynny - nawet po próbach regulacji w opcjach. Daleko mu do plynności jaką oferuje ArcSoft TotalMedia tudzież zwykły Windows Media Player. Sprawdzałem jeszcze PowerDVD, ale i on sobie nie radzi...

2013-05-24T23:33:54+01:00

Jesteś pewien że ten drogi Ferdek może nagrywać tylko to co widzi na ekranie? Bo mi się wydaje, że skoro najtańsze badziewie od chińczyków potrafi nagrywać jeden program i odtwarzać drugi z tego samego MUX'a to każde dostępne urządzenie na rynku też sobie z tym poradzi. Co innego obsługa dwóch MUXów na raz, ale na taki tuner trzeba wydać prawie 2x więcej.
Jedno co rzuciło mi się w oczy to to, że część producentów dumnie chwali się bajerem "semi-twin tuner' jakby to było coś niezwykłego (słówko klucz to 'semi' ;)) podczas gdy reszta uznała to za coś oczywistego i nawet nie wspominają o tym na pudełku.

2013-05-24T23:48:05+01:00

Nie byłem pewny, a interesowałem się Fergusonem Ariva 252 COMBO, ale widzę w recenzji do starego modelu:
http://tunery.tv/tunerytv-ferguson-ariv ... st,61.html
że pozwala oglądać kanały z tego samego multipleksu, więc zwracam honor.
Niemniej lipa, bo po takiej dopłacie spodziewałbym się, że podczas nagrywania wszystkie MUX'y będą dostępne.
Wydaje mi się, że niepotrzebnie przepłaciłbym i tak :tuptup1:

2013-06-05T14:36:15+01:00

Re: Tuner do TV naziemniej - rozmowa ogólna

Anthrox wrote:Gdybym ja miał polecić świetny TV wybierałbym Philipsa z Ambelight, ale wtedy grubszą kasę trzeba szykować ;)
Skoro tak lubisz błyskające oczojebne dyskotekowe kolorki to masz, kompatybilne z każdym telewizorem a przy odpowiedniej dawce nawet z radiem zadziała: :lol2:

Image

A tak serioznie na poważnie, tę grubszą kasę zapłaciłbyś za napis na telewizorze, wykonanie czegoś takiego dla byle studenciaka elektroniki nie jest trudne ani kosztowne, potrzebujesz tylko diody na czujnik koloru, odpowiedni układzik i diody powielający ten kolor na ścianie, pikuś. :mrgreen:

http://www.robotroom.com/ReversedLED.html

Return to Pogaduszki wszelakie