http://tunery.tv/tunerytv-krugermatz-km ... st,84.html
Mój post z ich forum:
Anthrox wrote:Witam, zakupiłem dwie sztuki tego tunerka i od wczoraj testuję, dzięki czemu mogę pochwalić się nabytym doświadczeniem![]()
Od razu przed jakimkolwiek działaniem postanowiłem wgrać najnowszy firmware i tutaj niespodzianka - Kruger&Matz zmienia stronę, więc musiałem załatwić z innego miejsca plik drivers_km0201_09042013 (jak ktoś potrzebuje - PW). Zgłosiłem problem na e-mail, przeprosili, ale FW nie podrzucili![]()
Z racji tego, że nie mam innych urządzeń do porównania nie skupię się zaletach, a wadach:
- w EPG ucina część tytułu programu
- brak możliwości ustawienia ile czasu powinno minąć po wciśnięciu przycisku z numerem programu (wybieram "1", a urządzenie czeka kilka dłużących się sekund dla pewności, czy nie chcę aby programu 10,100 itd. - przeszkadza mi też możliwość wybrania nieistniejących programów np. 100, gdy mam ustawione tylko 50 kanałów - komunikat od biedy może być, ale po co mam go potwierdzać przyciskiem OK?)
To nie są wady, ale...
- wbudowane gry są kiepskie - daleko im do starych hitów z atari - producent mógłby się bardziej tutaj wysilić jak już dodaje gry i dorzucić chociaż 1 zręcznościową.
- szkoda, że nie można wgrać własnego splasha
Jeśli chodzi o instrukcję obsługi, to jest ona lakoniczna w niektórych miejscach. Takie pytanie zadałem w e-mailu:Code: Select all
- na stronie 43 instrukcja opisuje zakładkę menu "Inne ustawienia". Jest tam m.in. opcja "Auto wyłączenie" - chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ona działa.
- co w przypadku, gdy założy się blokadę rodzicielską, zabezpieczy menu i zapomni hasła? Czy jest "specjalny kod", czy jedyna możliwość to sprawdzenie każdej możliwej opcji?
Serwis odpowiedział tak:Code: Select all
-włączona funkcja autowyłączanie wyłącza tuner po 3 godzinach jeśli w tym czasie (3 godz.) nie będzie żadnej reakcji pilotem czy z przycisków na panelu
-nie ma specjalnego kodu na odblokowanie
Podsumowanie:
Z zakupu jestem zadowolony, z urządzeniem nie mam jakiś szczególnych problemów, także oprócz wymienionych wad brakuje mi tylko podświetlanego pilota - świetny bajer w nocy. A przecież "urządzenie sprawia wrażenie aspiracji do wyższej klasy sprzętu audiowizualnego."![]()
PS
gdzie mogę zdobyć customowe firmware? Chętnie zmieniłbym ekran startowy K&M na własny.