Robię sobie ten tutorial, ponieważ forum asuspda padło, a ja po aktualizacji z Windows Mobile 6.5 chciałem wrócić na 6.0 plkę (rozczarowałem się - gubienie ustawienia zegara po restarcie itd.). Oczywiście nic nie dało, że ściągnąłem ze strony asusa rom z powodu tego, że nie posiadałem już Windows Mobile 5.0, a downgrade nawet po hexedycji nic nie dawało:
http://pl.asus.com/Mobile/MyPal_A696/#download
Nie przedłużając:
1. Musimy to zrobić spod systemu XP - jak mamy Windows 7 instalujemy XP Mode (nie działa pod vmware - virtualboxa nie sprawdzałem)
2. Po instalacji koniecznie instalujemy ActiveSync 4.5 i w jego opcjach odznaczamy: Zezwalaj na połączenie USB (chodzi nam o sterowniki, które dostarcza ActiveSync - gdy go nie zainstalujemy, nasze urządzenie będzie nieznane)
3. Podłączamy Asusa przez kabel USB, potem u góry "wirtualnej maszyny" wciskamy USB (przy "Narzędziach") i z rozwijanej listy wybieramy urządzenie - dzięki czemu Windows XP Mode wykryje nasz sprzęt
4. Resetujemy pamtopa wciskając: wciskasz RESET+POWER+ENTER(ten okrągły)
UWAGA! Równoznaczne z "HARD RESETEM" => tracimy wszystkie pliki zapisane na urządzeniu.
5. Palmtop zresetuje się i przełączy w tryb serwisowy (niebieski) - zobaczymy coś takiego:
6. Ściągamy i wrzucamy na C:\ rozpakowany
7. Ściągamy i następnie - rozpakowanie i wrzucenie na C:\ nk.nb0
8. Start -> Uruchom -> CMD
9. Wklepujemy następujące komendy
10. Czekamy, a następnie cieszymy się
Znane błędy:
Błąd z konsoli CMD
Powód: nie wykryło nam urządzenia w trybie serwisym
Rozwiązanie:
- upewnij się, że ActiveSync nie podłączył się do urządzenia (i czy na pewno odznaczyłeś, że nie ma się łączyć przez USB)
- upewnij się, że urządzenie USB jest widoczne w systemie wirtualnym (jak nie "dołączymy go" to będzie widoczny na Windows 7, a chyba nie na nim odpalamy USBLoader, prawda?)
Ten tutorial warto wykonać, gdy mamy problem z nawigacją i wszelkie inne czynności zawiodły (w tym HARD RESET), a uszkodzenie "wydaje się" być winą systemu.
PS
Polecam genialny program do robienia kopii zapasowej -> SPBBackup
http://pl.asus.com/Mobile/MyPal_A696/#download
Nie przedłużając:
1. Musimy to zrobić spod systemu XP - jak mamy Windows 7 instalujemy XP Mode (nie działa pod vmware - virtualboxa nie sprawdzałem)
2. Po instalacji koniecznie instalujemy ActiveSync 4.5 i w jego opcjach odznaczamy: Zezwalaj na połączenie USB (chodzi nam o sterowniki, które dostarcza ActiveSync - gdy go nie zainstalujemy, nasze urządzenie będzie nieznane)
3. Podłączamy Asusa przez kabel USB, potem u góry "wirtualnej maszyny" wciskamy USB (przy "Narzędziach") i z rozwijanej listy wybieramy urządzenie - dzięki czemu Windows XP Mode wykryje nasz sprzęt
4. Resetujemy pamtopa wciskając: wciskasz RESET+POWER+ENTER(ten okrągły)
UWAGA! Równoznaczne z "HARD RESETEM" => tracimy wszystkie pliki zapisane na urządzeniu.
5. Palmtop zresetuje się i przełączy w tryb serwisowy (niebieski) - zobaczymy coś takiego:
Code: Select all
fat type: fat16
probing usb interface >>>
usb cable connected
waiting for download!
6. Ściągamy i wrzucamy na C:\ rozpakowany
7. Ściągamy i następnie - rozpakowanie i wrzucenie na C:\ nk.nb0
8. Start -> Uruchom -> CMD
9. Wklepujemy następujące komendy
Code: Select all
cd \
USBLoader.exe nk.nb0
10. Czekamy, a następnie cieszymy się

Znane błędy:
Błąd z konsoli CMD
try to open \\.\wceusbsh001
try to open \\.\wceusbsh002
try to open \\.\wceusbsh003
try to open \\.\wceusbsh004
try to open \\.\wceusbsh005
USB pipe opening error
Powód: nie wykryło nam urządzenia w trybie serwisym
Rozwiązanie:
- upewnij się, że ActiveSync nie podłączył się do urządzenia (i czy na pewno odznaczyłeś, że nie ma się łączyć przez USB)
- upewnij się, że urządzenie USB jest widoczne w systemie wirtualnym (jak nie "dołączymy go" to będzie widoczny na Windows 7, a chyba nie na nim odpalamy USBLoader, prawda?)
Ten tutorial warto wykonać, gdy mamy problem z nawigacją i wszelkie inne czynności zawiodły (w tym HARD RESET), a uszkodzenie "wydaje się" być winą systemu.
PS
Polecam genialny program do robienia kopii zapasowej -> SPBBackup