UGREEN-transmitter-bluetooth-nadajnik-odbiornika-Bluetooth-5.0-aptX-HD-CSR8675-do-słuchawek-telewizyjn.webp
UGREEN nadajnik odbiornika Bluetooth 5.0 aptX HD CSR8675 do słuchawek telewizyjnych optyczny Adapter Audio 3.5mm SPDIF Bluetooth AUX
Inne nazwy:
UGREEN CM144
UGREEN-70158
Dzisiaj chciałbym przestrzec przed kolejnym gównem, na który szkoda pieniędzy.
Nadajnik (Transmiter) / Odbiornik (Receiver) Bluetooth firmy UGREEN.
Link do oferty na Aliexpress: https://pl.aliexpress.com/item/32956872 ... pt=glo2pol
Towar kupiłem w listopadzie 2019 roku - jeszcze stara cena (VAT 23% został dodany od 1 lipca 2021 roku).
Cena: 28.82 USD (~118,78 PLN wg kursu dolara z tego okresu, dzisiaj by to było jakieś 135,62 PLN)
Cena dzisiaj:
Aliexpress: : 44.88 USD (~213,76 PLN)
Allegro: od 199 PLN do 299 PLN
Produkt został zakupiony, aby "dodać" funkcję Bluetooth w telewizorze, który go nie posiada tj. aby móc używać słuchawek bezprzewodowych Bluetooth, z telewizorem, który nie posiada wbudowanego Bluetooth.
W skrócie:
SZMELC - po pół roku produkt przestał działać - w ogóle przestała się palić lampka Power ON.
Wtedy pomogło postukanie w ugreena - zaczął dalej działać przez kilka następnych miesięcy, aż padł całkowicie.
Cóż... felerny egzemplarz? Bynajmniej nie - stało się to również z drugim egzemplarzem, który kupiłem dla znajomego - takie same problemy, z tym, że postukanie nie wystarczyło. Dodatkowo przed całkowitym padnięciem zawieszało się wbudowane oprogramowanie - produkt przestawał działać, dioda się paliła i nie dało się wyłączyć - trzeba było poczekać na rozładowanie się wbudowanego akumulatora.
Dodatkowe wady jakie zauważyłem - problemy z parowaniem, gdy chcemy używać na przemian dwóch urządzeń bluetooth - czyli raz słuchawki, raz zestawu audio np. głośniki wolnostojące z funkcją bluetooth. Trzeba co chwila trzymać przycisk, aby parowało.
W ogóle nieporozumieniem jest, żeby był tylko jeden przycisk do funkcji używanych na co dzień i sporadycznie:
Włącz/Wyłacz/Paruj/Resetuj do ustawień fabrycznych
Co najmniej reset do ustawień fabrycznych powinien być na osobnym przycisku.
Kupiłem coś innego i testuję od 2 dni - póki co jestem zadowolony (mam pewne zastrzeżenia) - ale pełny obraz sytuacji będę miał dopiero po dłuższym teście.
Testuję produkt: Transmiter Bluetooth 5.0 1Mii B06 TX aptX 50m
[EDIT]
Ok... ponoć reset do ustawień fabrycznych jest ukryte w porcie minijack - sprawdzę...
! | Anthrox: Wymoderowano dyskusję na osobny temat. Źródło pierwotnej dyskusji: pogaduszki/ugreen-bluetooth-transmiter-receiver-mini-recenzja-t7297.html |
https://forum.thecompany.pl/download/file.php?avatar=9144_1590377262.jpg by Kocurek »
UGREEN-transmitter-bluetooth-nadajnik-odbiornika-Bluetooth-5.0-aptX-HD-CSR8675-do-słuchawek-telewizyjn.webp
UGREEN nadajnik odbiornika Bluetooth 5.0 aptX HD CSR8675 do słuchawek telewizyjnych optyczny Adapter Audio 3.5mm SPDIF Bluetooth AUX
Inne nazwy:
UGREEN CM144
UGREEN-70158
Dzisiaj chciałbym przestrzec przed kolejnym gównem, na który szkoda pieniędzy.
Nadajnik (Transmiter) / Odbiornik (Receiver) Bluetooth firmy UGREEN.
Link do oferty na Aliexpress: https://pl.aliexpress.com/item/32956872 ... pt=glo2pol
Towar kupiłem w listopadzie 2019 roku - jeszcze stara cena (VAT 23% został dodany od 1 lipca 2021 roku).
Cena: 28.82 USD (~118,78 PLN wg kursu dolara z tego okresu, dzisiaj by to było jakieś 135,62 PLN)
Cena dzisiaj:
Aliexpress: : 44.88 USD (~213,76 PLN)
Allegro: od 199 PLN do 299 PLN
Produkt został zakupiony, aby "dodać" funkcję Bluetooth w telewizorze, który go nie posiada tj. aby móc używać słuchawek bezprzewodowych Bluetooth, z telewizorem, który nie posiada wbudowanego Bluetooth.
W skrócie:
SZMELC - po pół roku produkt przestał działać - w ogóle przestała się palić lampka Power ON.
Wtedy pomogło postukanie w ugreena - zaczął dalej działać przez kilka następnych miesięcy, aż padł całkowicie.
Cóż... felerny egzemplarz? Bynajmniej nie - stało się to również z drugim egzemplarzem, który kupiłem dla znajomego - takie same problemy, z tym, że postukanie nie wystarczyło. Dodatkowo przed całkowitym padnięciem zawieszało się wbudowane oprogramowanie - produkt przestawał działać, dioda się paliła i nie dało się wyłączyć - trzeba było poczekać na rozładowanie się wbudowanego akumulatora.
Dodatkowe wady jakie zauważyłem - problemy z parowaniem, gdy chcemy używać na przemian dwóch urządzeń bluetooth - czyli raz słuchawki, raz zestawu audio np. głośniki wolnostojące z funkcją bluetooth. Trzeba co chwila trzymać przycisk, aby parowało.
W ogóle nieporozumieniem jest, żeby był tylko jeden przycisk do funkcji używanych na co dzień i sporadycznie:
Włącz/Wyłacz/Paruj/Resetuj do ustawień fabrycznych
Co najmniej reset do ustawień fabrycznych powinien być na osobnym przycisku.
Kupiłem coś innego i testuję od 2 dni - póki co jestem zadowolony (mam pewne zastrzeżenia) - ale pełny obraz sytuacji będę miał dopiero po dłuższym teście.
Testuję produkt: Transmiter Bluetooth 5.0 1Mii B06 TX aptX 50m
[EDIT]
Ok... ponoć reset do ustawień fabrycznych jest ukryte w porcie minijack - sprawdzę...
! | Anthrox: Wymoderowano dyskusję na osobny temat. Źródło pierwotnej dyskusji: pogaduszki/ugreen-bluetooth-transmiter-receiver-mini-recenzja-t7297.html |
Re: Gówniane sprzęty/sklepy.
https://forum.thecompany.pl/images/avatars/no-av.png by norbi »
Wystarczy odesłać.
Tak wiem. Chiny.
A Ty kupując byłeś tego świadomy, że koszty wysyłki w razie naprawy/wymiany gwarancyjnej będą wysokie.
https://forum.thecompany.pl/download/file.php?avatar=9144_1590377262.jpg by Kocurek »
norbi wrote:A Ty kupując byłeś tego świadomy, że koszty wysyłki w razie naprawy/wymiany gwarancyjnej będą wysokie.
Chwileczkę - po co ta uwaga?
Moja opinia dotyczyła dwóch egzemplarzy takiego samego produktu, które uległy uszkodzeniu,
a nie utyskiwaniu na "brak gwarancji".
Robiąc zakupy w kraju azjatyckim oczywiście byłem świadomy, że przez koszty wysyłki w razie naprawy/wymiany gwarancyjnej naprawa będzie nieopłacalna, więc de facto kupuję produkt bez gwarancji.
Abstrahując od tej polemiki odnośnie gwarancji:
Częściowo wycofuję się z oskarżeń.
Potwierdzam, że urządzenie wróciło do życia po naciśnięciu wykałaczką ukrytego przycisku do resetu fabrycznego w gnieździe minijack (AUX).
Idąc drogą norbiego - zaoszczędziłem kilka stówek na odesłaniu produktu do Chin.

PS
Tyle razy przepychałem się z polskimi sprzedawcami, żeby uzyskać moje prawo do naprawy nieodpłatnej / wymiany produktu na nowy, że mi nie robi różnicy, że sprzęt warty w tamtym czasie 100 zł zamówiłem z Chin bez gwarancji i jak ulegnie uszkodzeniu - będę musiał je wyrzucić lub zapłacić za naprawę w lokalnym serwisie.

https://forum.thecompany.pl/images/avatars/no-av.png by norbi »
Nie dostałeś instrukcji obsługi tego urządzenia ?
Nie było w niej napisane jak należy wykonać reset ?
Okazało się jednak że urządzenie jest sprawne, a wystarczyło zrobić reset.
Najpierw szuka się rozwiązania problemu, a potem pisze takie teksty.

norbi wrote:Najpierw szuka się rozwiązania problemu, a potem pisze takie teksty.
Moja wypowiedź przedstawia subiektywną opinię o produkcie - poczułem potrzebę ostrzec innych, aby mieli na uwadze jakie atrakcje mogą spotkać.
W międzyczasie przypadkiem odkryłem sposób w jaki można przywrócić urządzenie do życia, co miało wpływ na moją recenzję - umiem przyznać się do błędu, co w dzisiejszych czasach nieczęsto jest spotykane - faktycznie byłem przekonany, że urządzenie jest martwe, a pomógł reset do fabrycznych ustawień.
Mimo tego braku kultury i braku odpowiedzi na moje pytanie - udzielę odpowiedzi na twoje pytania:
norbi wrote:Ale to jak ?
Nie dostałeś instrukcji obsługi tego urządzenia ?
Nie było w niej napisane jak należy wykonać reset ?
1. Ano tak
2. Dostałem
3. Nie było - a na dowód załączam oficjalną instrukcję po polsku ze strony UGREEN dla tego produktu:
Odpowiem też na pytanie, które tu nie padło:
4. Nie pomyślałeś, żeby przed pisaniem tutaj napisać do producenta urządzenia?
Odp.
Tak, pomyślałem - uczciwie przyznaję się - zrezygnowałem, żeby do nich pisać.
Tutaj popełniłem kolejny błąd, gdyż zamiast polegać na swoim doświadczeniu życiowym i zakładać, że trafię na życzliwego serwisanta norbiego w firmie UGREEN - który oświeci mnie, że najlepszym rozwiązaniem jest wysłanie produktu do Chin na serwis - mogłem faktycznie napisać i miło się zaskoczyć, że producent super.
A kto wie, może by mi napisali o tajnym, dodatkowym przycisku resetu?
Jak tak teraz patrzę - kupiłem produkt u "Ugreen Official Store" na Aliexpress - kto wie, może by się zgodzili przyjąć towar na serwis w Polsce?
Ostatecznie to loteria - niektórzy producenci idą na rękę, a niektórzy gwarancji udzielają tylko w regione, w którym został zakupiony sprzęt (UE/reszta świata) - brak mi jednak motywacji, żeby to weryfikować w tym konkretnym przypadku - jakby sprawa dotyczyła urządzenia, którego wartość oscylowała w kwocie, powiedzmy takiej, za którą w Polsce grozi więzienie, a nie grzywna to wtedy by mi się chciało - tak wiem - wartość sprzętu nie powinna mieć znaczenia i DLA ZASADY powinienem dochodzić swoich praw - z wiekiem jednak człowiek się starzeje. Im jestem starszy tym mniej mi się chce walczyć i udowadniać swoje prawa, które tyczą się jakieś pierdoły - wolę odpuścić. Tym bardziej, że mój czas jest cenniejszy ponad to - i wolę swój czas spożytkować na popisaniu sobie na forum dyskusyjnym - takim jak to.
Moja wypowiedź miała być wyłącznie odnośnie wrażeń z używania sprzętu, a powoli dyskusja zmierza w kierunku, że aby móc zaopiniować produkt - musiałbym jeszcze się dowiedzieć, jak producent realizuje warunki gwarancji w przypadku zakupu produktu w innym regionie / prawo w danym kraju.
A jak okazałoby się, że moje przeczucie mnie nie myliło i zostałbym spławiony lub nikt mi nie odpisał - miałbym dowód dla norbiego, że wyczerpałem każdą możliwą drogę do rozwiązania problemu.
Tylko w przypadku braku odpowiedzi ze strony producenta prawdopodobnie musiałbym jeszcze kilka e-maili puścić dla pewności i zadzwonić do producenta, żeby były ewidentne dowody na podstawie których mógłbym wreszcie udzielić się na forum - chociaż może się dowiedziałbym i tak, że nie zrobiłem wszystkiego co w mojej mocy.
Szkoda, że tak błędnie założyłem, że skoro OFICJALNA instrukcja obsługi wspomina wyłącznie o fabrycznym resecie tylko za pomocą "przycisku od wszystkiego" (strona 4):
(...)Przytrzymaj 10s aby przywrócić ustawienia fabryczne (...)
To nie istnieje drugi, ukryty przycisk od resetu w wejściu AUX/minijack.
Żebym tak mógł wpisać w google odpowiednią frazę:
"ugreen bluetooth - nie działa"
"ugreen bluetooth - nie działa dioda Power ON/OFF"
"ugreen bluetooth - zaciął się i nie chce się wyłączyć"
"ugreen bluetooth CM144 - problemy"
"UGREEN-70158 - opinie"
"ugreen CM144 - jak wykonać reset fabryczny?"
"ugreen CM144 - how to factory reset?"
I trafić w google na link do jakiegoś forum dyskusyjnego, gdzie jakiś użytkownik podzielił się swoimi złymi doświadczeniami, wylał wiadro pomyj na ugreena i już prawie wywalając do śmieci urządzonko w ostatniej chwili odkrył, że się pomylił - że urządzenie tylko wygląda na niesprawne, ALE JEST, JEST magiczny przycisk do resetu, o którym nawet oficjalna instrukcja obsługi nie wspomina...
Wtedy bym naprawił i ugreena znajomego i swój - i bym nie napisał negatywnej recenzji o produkcie.
A tak... ja swojego UGREENA naprawiłem tuż przed wywaleniem, a ugreen znajomego nie miał tyle szczęścia i trafił do kontenera na zepsute urządzenia elektroniczne

Generalnie jestem zadowolony, że zdecydowałem się napisać swoją nieprzychylną recenzję.
Przedstawiłem opinię, problemy jakie spotkałem z urządzeniem i tajny sposób naprawy - nie taki oczywisty.
Może komuś ta dyskusja się przyda.
Tak wiem, nie tobie norbi, ale ty masz taką wiedzę, że nie potrzebujesz używać google czy szukać rozwiązania na forach dyskusyjnych - chętnie poczytam co fajnego ty na forum teraz napiszesz - ale proponuję coś innego niż dalszą dyskusję o ugreenie, żeby nie stać się monotematycznym.
Re: UGREEN Bluetooth Transmiter/Receiver - mini recenzja
https://forum.thecompany.pl/download/file.php?avatar=111_1275993090.png by Elmek13 »
Kocurek wrote:nie miał tyle szczęścia i trafił do kontenera na zepsute urządzenia elektroniczne
To co na hurra do śmietnika ?

https://forum.thecompany.pl/download/file.php?avatar=3955_1351788242.jpg by orhom »

- kurde, porządnie to ukryliKocurek wrote:magiczny przycisk do resetu

https://forum.thecompany.pl/download/file.php?avatar=2_1653327659.png by Anthrox »

Return to Pogaduszki wszelakie
- ↳ Polski
- ↳ ♪♫♬ Trwające wydarzenia ♬♫♪
- ↳ Zakończone wydarzenia
- ↳ Przywitaj się
- ↳ Rejestracja & Informacje
- ↳ Pomysły i problemy
- ↳ EXEki
- ↳ Zgłoś problem
- ↳ Pytania techniczne
- ↳ Rozwiązane problemy
- ↳ Inne sprawy