Polski

UPC a TV Cyfrowa.

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
roki76 Miałbym do Was dość nietypowe pytanie jak na tematykę forum.
Czy jest tutaj ktoś kto korzysta z usług TV tej sieci ? To raz.
Dwa: Ostatnio bawiłem się szukaniem Tv cyfrowej właśnie po sieci UPC (Bo z takiej korzystam: pakiet 10 programów)
Znalazło mi aż 22 kanały,w dużej części nie te co są dostępne w naziemnej cyfrówce. Nie wiem czy coś jest więcej bo mam ograniczony pakiet. Czy ktoś z Was może wyszukiwał w taki sposób kanały ?
Dodam że wyszukiwałem te programy bez pomocy modułów CI i opcji wyszukiwania Cyfrowe/Kablowe.
Nie mam żadnych zewnętrznych dekoderów.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/upc-vs-tv-cyfrowa-t2920.html
2013-09-19T11:56:53+01:00
Miałbym do Was dość nietypowe pytanie jak na tematykę forum.
Czy jest tutaj ktoś kto korzysta z usług TV tej sieci ? To raz.
Dwa: Ostatnio bawiłem się szukaniem Tv cyfrowej właśnie po sieci UPC (Bo z takiej korzystam: pakiet 10 programów)
Znalazło mi aż 22 kanały,w dużej części nie te co są dostępne w naziemnej cyfrówce. Nie wiem czy coś jest więcej bo mam ograniczony pakiet. Czy ktoś z Was może wyszukiwał w taki sposób kanały ?
Dodam że wyszukiwałem te programy bez pomocy modułów CI i opcji wyszukiwania Cyfrowe/Kablowe.
Nie mam żadnych zewnętrznych dekoderów.

2013-09-19T12:03:38+01:00

Re: UPC a TV Cyfrowa.

W kablu UPC płynie chyba sporo więcej kanałów niż w naziemnej, ja tam się tym nie interesuję, bo TV nie oglądam jako takiej, ale my mamy dwa dekodery i 4 telewizory, i na tych dwóch TV co nie korzystają z kanałów dekodera a bezpośrednio z "anteny" też jest kanałów kilkadziesiąt. Ja tam nie wnikałem jednak o co tam kaman, bo dla mnie to tv mogłoby nie być w ogóle.

Inna rzecz to nie wiem czy nie jest tak, że facet z UPC udaje, że "nie wie" o tych dwóch dodatkowych tv.

2013-09-19T12:09:03+01:00

ketyow wrote:Inna rzecz to nie wiem czy nie jest tak, że facet z UPC udaje, że "nie wie" o tych dwóch dodatkowych tv.

Tu akurat zadziałała moja ciekawość i możność użycia opcji wyszukania tv cyfrowej kablowej. ;)
Zresztą darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda :D

2013-09-19T13:30:10+01:00

Ja korzystam z tej sieci.

2013-09-19T18:10:29+01:00

A korzystasz z mediaboxa czy masz może jeszcze analogówkę ?
Jeśli masz analogową to przeszukaj może czy masz jakieś dostępne cyfrowe kanały ;)
Ja jak pisałem wyłapałem ich 22, a korzystam z pakietu tzw. podstawowego. :)
A ciekawi mnie to czy są to jakieś ich testy, czy już tak zostanie. Ja tam jestem za tym by zostało, a nawet niech jeszcze coś dołożą. ;)

2013-09-19T18:40:52+01:00

Ja też mam UPC i u ojca w pokoju jest po kablu i kanałow można było jak kiedyś mu ustawiałem spokojnie ponad 50, ale to pewnie zależy od pakietu. Jednak później ojciec jak to on w swojej złośliwości zacząl mieszać w kolejności i część pousuwał. W dużym pokoju mamy za to cyfrową przez dekoder HD i kanałów jest pewnie ponad setkę albo coś koło tego, bo nie mamy tych premium jak HBO. A co do cyfrowej naziemnej, to w pracy dekoder łapie mi 21 kanałów po odjęciu powtórek HD i kodowanych polszmatowskich. Wystarcza, jak dla mnie :-)

2013-09-20T09:46:39+01:00

roki, to nie tylko tak zostanie - to jest już od lat. Przypuszczam, że być może liczba kanałów zależy od pakietu, bo u mnie jest ich b. dużo (na pewno ponad 20), ale u mnie jest chyba najdroższy pakiet.

2013-09-20T11:14:56+01:00

A to całkiem możliwe że długo to jest, u mnie teraz wzięła górę ciekawość czy tv coś wyszuka. No i wyszukało jak napisałem. Ale prędzej w tym pakiecie spodziewałbym się oferty tej co jest w naziemnej cyfrówce. ;)
Tak czy siak ja jestem zadowolony, żadnych opłat dodatkowych a kilka programów więcej ;)

2013-09-20T12:26:40+01:00

Z tego co ja się ogólnie orientuję, to w UPC cyfrowo idzie kilka niekodowanych kanałów, które można wyłapać bez modułu CI+ czy dekodera. W tym TVP2 i TVP Info. Ile dokładnie jest tych kanałów ciężko określić bo to zależy od regionu oraz od systemu blokad nałożonych na przykładowo budynek (w centralce głównej).
Jeśli chodzi o kanały analogowe to ich ilość definiuje filtr założony w skrzynce na mieszkanie czy dom. Im wyższy pakiet tym większa ich ilość. Na dzień obecny jest ich zdaje się 53 (czy jakoś tak). W każdym razie jeśli dociera do kogoś sygnał analogowy to odbiera też cyfrowy, bo to tym samym kablem jest przesyłane tylko po innej częstotliwości. Wystarczy wpiąć ten kabel do TV z MPEG-4 i po wpisaniu odpowiednich parametrów kazać wyszukać. Co znajdzie to Wasze ;)

2013-09-20T13:24:34+01:00

Właśnie przeszukałem nieco ujka Gógla i dowiedziałem się że to ich nowa oferta. Wprowadzili ok. 40 niekodowanych kanałów cyfrowych (w tym 3 lub 4 w HD), głównie tych z naziemnej cyfrówki. Nazywa się to Pakiet Start TV I będzie płatny 25 zł/ mc. Także jak dla mnie sprawa została wyjaśniona a sam już łapię je (chyba) Wszystkie. ;)
Żeby je wyszukać TV musi obsługiwać standard DVB-C z MPEG-2 do odbioru TV w jakości SD i MPEG-4 do TV w jakości HD. Mi wystarczyło automatyczne wyszukiwanie z ustawieniem na "pełne", inaczej łapałem 22 kanały. To ponoć jakaś wada Samsungów ;)
No i na EPG mam krzaczki zamiast polskich znaków. Ale to się jakoś da przeboleć. :)

2013-10-08T13:26:10+01:00

roki76 wrote:(Bo z takiej korzystam: pakiet 10 programów)

MAsz jeszcze tego analoga 10 programów za 10zł? Jeśli to ten, to powinni do Ciebie dzwonić konsultanci i złożyć ciekawą ofertę. Ja przyjałem taką (kraków): 130 kanałów + 60mbit lan = 84zł (router wifi + nagrywarka TV w cenie).

2013-10-08T18:05:46+01:00

Oczywiście że mam (+te 35 dodatkowych), zresztą pod moją nieobecność (byłem w pracy) odwiedził nas przedstawiciel UPC i nie wiedzieć czemu chciał od razu wcisnąć instalację bez mojej wiedzy. Instalator musiał odejść jak niepyszny gdy stanowczo odmówiłem instalacji. ;) Jeśli chodzi o net to w tej chwili korzystam z łącza 25 Mbit (choć w rzeczywistości mam tego prawie 2x więcej) za 65 zł. Zostało mi gdzieś ok 6 mc-y umowy, wtedy będę się zastanawiać co dalej, ale raczej zostanę przy tej sieci z której teraz korzystam.;)

2013-10-08T22:45:02+01:00

roki76 wrote:Jeśli chodzi o net to w tej chwili korzystam z łącza 25 Mbit (choć w rzeczywistości mam tego prawie 2x więcej) za 65 zł.

Też miałem 25mbit, ale wycofali tą przepływność z oferty i musieli dać coś fajnego w zamian żebym ustąpił :)

2013-10-09T04:40:46+01:00

roki76 wrote:Instalator musiał odejść jak niepyszny gdy stanowczo odmówiłem instalacji.

Roki, już nie masz na kim ćwiczyć swojego prawego sierpowego, że się pastwisz na instalatorze? :hee:

2013-10-09T12:49:46+01:00

@Xittam: Nie mam neta z UPC i z tego co czytam nie mam czego żałować.

@ Amtyk: NIe będę mieć litości dla ludzi którzy chcą wyciągać ode mnie kasę za moimi plecami. A druga sprawa że mi nie potrzeba jest 150 kanałów na których i tak nic konkretnego dla mnie nie ma. A dużą część nadrabiam "platformą" Smart TV ;)

2013-10-09T14:56:08+01:00

roki76 wrote:@Xittam: Nie mam neta z UPC i z tego co czytam nie mam czego żałować.

No ja akurat mam, ale w sumie też płacę takie średnie pieniądze za 30MBit a w praktyce zapierdziela ponad 40 Mega więc jest spoko. Szybszy mi nie potrzebny. Grę ze Steam mam w jakieś 20-25 min - tragedii nie ma :P

2013-10-10T04:08:24+01:00

roki76 wrote:A druga sprawa że mi nie potrzeba jest 150 kanałów na których i tak nic konkretnego dla mnie nie ma.

true, true :hammer:
Lecz darowanemu koniowi w zęby nie zaglądam.

Return to Pogaduszki wszelakie