Polski

Video Capture spod WinUAE

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
DziadekUK Siema.

Mam problem nie do przeskoczenia z przechwytywaniem wideo z gier pod WinUAE. Kiedyś się tym bawiłem na dużo gorszym sprzęcie niż mam obecnie (Athlon x4 605e 2300 MHz, 8 GB DDR2 1066, ATI Radeon HD 5770 1 GB DDR5, WinUAE 2.3.3) i wszystko szło gładko. Próbowałem na różne sposoby konfigurować ustawienia w zakładce przechwytywania w WinUAE - różne kodeki, zaznaczanie i odznaczanie 'ptoków' przy opcjach itd. itp. Ni cholery nie chce mi się synchronizować obraz z dźwiękiem. Obraz jest zawsze opóźniony - na początku o jakieś 2 sek., a im dłużej trwa filmik, tym większe opóźnienie. Próbowałem FRAPS'a nawet, ale przy przechwytywaniu jest duże spowolnienie emulatora. Nie wiem o co biega. Przeczytałem chyba z 10 róźnych wątków w necie odnośnie tego tematu, ale wypowiadają się tam sami "eksperci", których poradami można się podetrzeć - radzą właśnie zmiany kodeków i kombinowania z ustawieniami. Nawet próbowałem na innych Windowsach na tym samym sprzęcie, efekt zawsze ten sam. Ma ktoś jakieś wskazówki w tym temacie?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/video-capture-spod-winuae-t1515.html
2011-10-03T21:03:02+01:00
Siema.

Mam problem nie do przeskoczenia z przechwytywaniem wideo z gier pod WinUAE. Kiedyś się tym bawiłem na dużo gorszym sprzęcie niż mam obecnie (Athlon x4 605e 2300 MHz, 8 GB DDR2 1066, ATI Radeon HD 5770 1 GB DDR5, WinUAE 2.3.3) i wszystko szło gładko. Próbowałem na różne sposoby konfigurować ustawienia w zakładce przechwytywania w WinUAE - różne kodeki, zaznaczanie i odznaczanie 'ptoków' przy opcjach itd. itp. Ni cholery nie chce mi się synchronizować obraz z dźwiękiem. Obraz jest zawsze opóźniony - na początku o jakieś 2 sek., a im dłużej trwa filmik, tym większe opóźnienie. Próbowałem FRAPS'a nawet, ale przy przechwytywaniu jest duże spowolnienie emulatora. Nie wiem o co biega. Przeczytałem chyba z 10 róźnych wątków w necie odnośnie tego tematu, ale wypowiadają się tam sami "eksperci", których poradami można się podetrzeć - radzą właśnie zmiany kodeków i kombinowania z ustawieniami. Nawet próbowałem na innych Windowsach na tym samym sprzęcie, efekt zawsze ten sam. Ma ktoś jakieś wskazówki w tym temacie?

2011-10-03T21:37:22+01:00

Re: Video Capture spod WinUAE

Jako że rezultaty z jednoczesnego zgrywania pliku wideo z audio mnie nie zadowalały, zwykle video i audio nagrywałem osobno. Tzn. przy nagrywaniu filmu z winuae odpalałem dodatkowo Audacity, zgrywając nim dźwięk z karty, następnie montując całość w VirtualDub.

2011-10-04T12:14:41+01:00

Dzięki za hints'y i tips'y. Już wiem o co biega z FRAPS'em. Ustawiłem mu do nagrywania taką samą ilość klatek jak w emulatorze, czyli 50 fps'ów i half-size. Obraz jest zsynchronizowany z dźwiękiem tym razem, a że zamiast 1920x1080 jest 960x540 można przeboleć jak nie trzeba nic kombinować.

Rekkimaru wrote:przy nagrywaniu filmu z winuae odpalałem dodatkowo Audacity, zgrywając nim dźwięk z karty, następnie montując całość w VirtualDub

Też o tym wcześniej myślałem, żeby osobno obraz i dźwięk nagrywać, ale za dużo z tym babrania mi się wydawało. Z lenistwa drążyłem :hammer: jak zmusić FRAPS'a do współpracy. Z najnowszych gier FRAPS przechwytuje idealnie w rozdzielczości Full HD, a z WinUAE nie chciał. Jednak emulator bardzo wykorzystuje procesor (FRAPS zresztą też) i przy nagrywaniu obrazu ze zmianą fps system nie wydalał. Możliwe, że będzie też przechwytywał tak jak trzeba w full-size'ie przy niższych rozdzielczościach w WinUAE.

---------------

Dobrze przechwytuje nawet na laptopie z Core 2 1.73 GHz, 2 GB RAM'u, dupiatą grafą Mobile Intel 945 i Vistą 32-bit - tyle, że w 800x600 max i trzeba odznaczyć "Cycle-exact" w zakładce "Chipset" w WinUAE.

2011-10-04T15:40:22+01:00

Nie przesadzasz trochę z rozdziałką? Tak na oko z 80% gier chodzi w 320x256/200, z 15% w 640x256/200 a z 5% w 640x512. Wiadomo, do tego czasami dochodzi overscan, ale jestem prawie że pewien iż grę którą chcesz nagrać odpalić możesz spokojnie w 320x256/200, co by zwolniło WIELE zasobów komputera na czas emulacji.
Potem jakimś dobrym programem powiększasz piksele x4 i masz piękny filmik w prawie-Full_HD dla YT.

Oczywiście wiem, też by mi się nie chciało, i to co sam u siebie nagrałem mam zrzucone badziewnym CamStudio który strasznie mało klatek łapie (tylko ~15 :-( ) , ale jak masz czas i chcesz żeby filmik był dobrej jakości...

W kazdym razie ja zawsze łapałem obraz z WinUAE w oknie 720x560 z użyciem CamStudio, potem obrabiałem trochu (obcinałem czarne paski naokoło) w AVS Video Editor i zrzucałem bezpośrednio do formatu YouTube w 1280x1024 albo 1280x720.

A profesjonaliści to robią tak: http://www.recordedamigagames.org/modul ... opic_id=94

2011-10-04T16:21:49+01:00

1920 X 1080 to nie wiem jaki sprzęt dźwignie, nie próbowałem jeszzce na swoim - chodzi o winuae.

W winuae ustawiasz refresh every second frame w zakładce Display, no i bodajże Null Filter musi być włączony, ja nagrywam w rozdziałce 800 x 600.

We Frapsie mam ustawione 30 klatek. Można ustawić half size, ale ja mam żawsze full. I tyle jeśli chodzi o nagrywnie Frapsem winuae.

Co ciekawe na wcześniejszym, dziadowskim kompie nie miałem problemu z nagrywaniem epsxe, który jest przecież pamięciożerny itp, tzn się nie ciął, a z Winem zawsze był problem.

2011-10-05T01:03:16+01:00

Shoonay wrote:Nie przesadzasz trochę z rozdziałką? Tak na oko z 80% gier chodzi w 320x256/200, z 15% w 640x256/200 a z 5% w 640x512. Wiadomo, do tego czasami dochodzi overscan, ale jestem prawie że pewien iż grę którą chcesz nagrać odpalić możesz spokojnie w 320x256/200, co by zwolniło WIELE zasobów komputera na czas emulacji.
Potem jakimś dobrym programem powiększasz piksele x4 i masz piękny filmik w prawie-Full_HD dla YT.

No właśnie nie przesadzam z rozdziałką. 1920x1080 to "tylko" Full HD przecież :-) Nie mam monitora, który by chciał wyświetlić coś więcej. Co do rozdzielczości gier z Ami to wiem, że prawie wszystkie są 320x256/200. Chodzi o to, że jak przechwycę przefiltrowane 320x256/200 na Full HD w WinUAE, efekt końcowy jest bez porównania lepszy niż z powiększania pikseli x4, a czasowo kompresja VirtualDub'em z formatu FRAPS'a do DivX trwa niewiele dłużej.

bebokus wrote:1920 X 1080 to nie wiem jaki sprzęt dźwignie

Mój dźwiga, a wcale nie jest z górnej półki.

bebokus wrote:W winuae ustawiasz refresh every second frame w zakładce Display, no i bodajże Null Filter musi być włączony, ja nagrywam w rozdziałce 800 x 600.

Po włączeniu odświeżania co drugą klatkę jest ok, tylko że filmiki tracą na płynności. Ale naprowadziłeś mnie tym na inny sposób przechwytywania 25 fps FRAPS'em bez lagów. Ustawiłem WinUAE tak:

Image

Image

A FRAPS'a tak:

Image

Przy tych ustawieniach przechwytują się filmiki bez zająknięcia. Oczywiście rozdzielczość 1920x1080 (screenshot'a z WinUAE robiłem na laptopie, który nie wyświetla Full HD niestety). Cały haczyk tkwi w refresh rate i VSync. Jak ustawię inną wartość niż 100 Hz, albo VSync jest wyłączone, to zaraz po uruchomieniu przechwytywania emulator strasznie zwalnia, dźwięk trzeszczy itp.
Żadnego filtra też nie mogę mieć włączonego, nawet Null Filter powoduje zwalnianie emulacji.
We FRAPS'ie jak włączę blokadę fps, przechwytywanie bezstratne czy inną liczbę fps'ów niż 25 fps, to też mogę zapomnieć od płynności filmiku.

Ustawiłem w zakładce filtrów WinUAE Automatic Resize, żeby obraz był na cały ekran (nie trzeba używać Crop'a w VirtualDub'ie wtedy - nawet tego mi się nie chce robić :-E ). Jeżeli gra ma oryginalną rozdzielczość 320x200 to w 1920x1080 prawie nie widać, że Aspect Ratio jest nie do końca takie jak powinno. 320x256/640x512 już widać, że jest nie tak, wtedy trzeba będzie włączyć Aspect Ratio Correction - nie spowalnia emulatora (przynajmniej u mnie).

Myślę, że moje wypociny się komuś przydadzą. U mnie to działa. :hammer:

2011-10-05T09:00:25+01:00

Hah. Należą ci się podziękowania. U mnie działa też bez problemu.
Twoje lenistwo przyczyniło się do pomocnej porady, więc masz + ode mnie :-E

Return to Pogaduszki wszelakie