Polski

Wasz ulubiony gatunek gier na Amigę.

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
ihtius Witam serdecznie.
W swojej przygodzie z Amigą miałem kilka ulubionych gatunków gier. Początkowo zakochałem się w symulatorach lotu wszelkiego rodzaju, chociaż bardziej lubiłem te latające, ale były wyjątki jak na przykład Silent Service 2. Pamiętam, że wtedy firma Microprosse wiodła prym w symulatorach, chociaż radziła sobie równie dobrze w strategiach. Chociaż jej symulatory jak choćby F-19 niewiele miały wspólnego z prawdziwą symulacją. To była raczej strzelanka z możliwością kierowania pojazdem latającym w mniej lub bardziej udanym środowisku 3D:-) Bardzo spodobał mi się B-17, gdyż kierowanie bombowcem z czasów drugiej wojny światowej pobudzał moja wyobraźnie do takiego stopnia, że prosta grafika wektorowa nie stanowiła dla mnie najmniejszego problemu.
Gier platformowych nie lubiłem i jak kumpel amigowiec z osiedla przyniósł mi grę z tego gatunku to kwitowałem to ironicznym uśmieszkiem. Ale były wyjątki np: Another World, Shadow of the Beast, Superforg, Toki, Flash Back, Turrican. Lubiłem platformówki z fabułą takie jak: Flash Back i Another World. W sumie gier z tego gatunku z tak dobra i filmową fabułą na próżno szukać na amidzę. Chociaż może się mylę. Może znacie jakieś jeszcze inne platformówki z dobrą fabułą i atmosferą ?.
Później bodajże po zagraniu w Dune II bardzo polubiłem strategię i przez pewien czas polowałem tylko na ten rodzaj gier, chociaż przychodziło mi to z trudem.
W zimie 1995 roku nastąpił również przełom jeśli chodzi o mój ulubiony gatunek. Stało się to za sprawą gry Cytadela. Kiedy ujrzałem pierwsze intro a następnie przeszedłem do gry to szczęka poleciała mi pod moje rozlatujące się biurko i powiem szczerze, ze długo jej szukałem :-) . Dla kogoś kto miał tylko zwykłą Amigę 600 to było naprawdę dużo. Może mój apetyt rozbudziła wcześniej ukończona gra Death Mask ? Chyba tak, bo nie spodziewałem się, że na taką Amigę można stworzyć coś bardziej zaawansowanego i lepszego pod każdyym calem.
Zapomniałbym o grach z widoku z góry, szczególnie tych zręcznościowych jak choćby: Alien Breed.
Swego czasu za sprawą gry firmy Bullfrog - Syndicate polubiłem gatunek gier strategiczno- taktycznych, chociaż niestety szybko zapał do tego typu gier mi minął za sprawa tego, że takich gier tak rozbudowanych na klasyczną Amigę ze świecą można szukać.
A jakie są twoje ulubione gatunki gier ?.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/wasz-ulubiony-gatunek-gier-amige-t1021.html
2011-03-28T21:29:42+01:00
Witam serdecznie.
W swojej przygodzie z Amigą miałem kilka ulubionych gatunków gier. Początkowo zakochałem się w symulatorach lotu wszelkiego rodzaju, chociaż bardziej lubiłem te latające, ale były wyjątki jak na przykład Silent Service 2. Pamiętam, że wtedy firma Microprosse wiodła prym w symulatorach, chociaż radziła sobie równie dobrze w strategiach. Chociaż jej symulatory jak choćby F-19 niewiele miały wspólnego z prawdziwą symulacją. To była raczej strzelanka z możliwością kierowania pojazdem latającym w mniej lub bardziej udanym środowisku 3D:-) Bardzo spodobał mi się B-17, gdyż kierowanie bombowcem z czasów drugiej wojny światowej pobudzał moja wyobraźnie do takiego stopnia, że prosta grafika wektorowa nie stanowiła dla mnie najmniejszego problemu.
Gier platformowych nie lubiłem i jak kumpel amigowiec z osiedla przyniósł mi grę z tego gatunku to kwitowałem to ironicznym uśmieszkiem. Ale były wyjątki np: Another World, Shadow of the Beast, Superforg, Toki, Flash Back, Turrican. Lubiłem platformówki z fabułą takie jak: Flash Back i Another World. W sumie gier z tego gatunku z tak dobra i filmową fabułą na próżno szukać na amidzę. Chociaż może się mylę. Może znacie jakieś jeszcze inne platformówki z dobrą fabułą i atmosferą ?.
Później bodajże po zagraniu w Dune II bardzo polubiłem strategię i przez pewien czas polowałem tylko na ten rodzaj gier, chociaż przychodziło mi to z trudem.
W zimie 1995 roku nastąpił również przełom jeśli chodzi o mój ulubiony gatunek. Stało się to za sprawą gry Cytadela. Kiedy ujrzałem pierwsze intro a następnie przeszedłem do gry to szczęka poleciała mi pod moje rozlatujące się biurko i powiem szczerze, ze długo jej szukałem :-) . Dla kogoś kto miał tylko zwykłą Amigę 600 to było naprawdę dużo. Może mój apetyt rozbudziła wcześniej ukończona gra Death Mask ? Chyba tak, bo nie spodziewałem się, że na taką Amigę można stworzyć coś bardziej zaawansowanego i lepszego pod każdyym calem.
Zapomniałbym o grach z widoku z góry, szczególnie tych zręcznościowych jak choćby: Alien Breed.
Swego czasu za sprawą gry firmy Bullfrog - Syndicate polubiłem gatunek gier strategiczno- taktycznych, chociaż niestety szybko zapał do tego typu gier mi minął za sprawa tego, że takich gier tak rozbudowanych na klasyczną Amigę ze świecą można szukać.
A jakie są twoje ulubione gatunki gier ?.

2011-04-01T04:20:45+01:00

Re: Wasz ulubiony gatunek gier na Amigę.

RPG, platformówki, wyścigi, strzelanki oraz bijatyki.

Raczej w takiej kolejności. Czemu ? Tak właśnie kiedyś załatwiałem sobie gry jak nudził mi się jeden gatunek to przerzucałem się na następny ale wszystko i tak było zależne od tego czy ktoś u mnie był czy nie bo amisia była multiplayer i wydaje mi się, że ciut lepsza nawet niż dzisiejsze rozwiązania sieciowe. Jakiś kontakt z człowiekiem był czasem nawet wspólnie rzucało się joyami jak coś nie szło np. wycinanie w jaguara :)

Na szczęście zawsze miało się pod ręką spirytus salicylowy i sprężynkę z zapalniczki do joysticka. Tak właśnie wcześniej się naprawiało sprzęty jak się nie dbało należycie, ale zawsze sobie człowiek jakoś poradził. I wanna back to the 90'

Może ktoś wreszcie zbuduje ten pi***zony wehikuł czasu :)

2011-04-01T06:29:00+01:00

Prawie wszystkie prócz symulatorów lotu. A tak to grałem jak leciało. :mrgreen:

2011-04-01T10:28:46+01:00

Moje to strzelanki i platformówki :)

2011-04-02T06:20:49+01:00

KIedyś nie przepadałem za symulatorami lotu, zresztą do dziś mi tak zostało. Za kota pamiętam lubiłem strategie, ale rozkminić wtedy takie giery bez instrukcji było ciężko. Nie przepadałem także za logicznymi :-E Najbardziej lubiłem strzelanki chyba, platformery (choć zawsze wiedziałem, że ukończenie takich gier graniczyło z cudem ;> ) no i bijatyki, łykałem wtedy amigowe wersje Mortal Kombat, Street Fighter, inne też; Body Blows czy Shadow Fighter.

Teraz gdy już jestem duży, lubię strategie, rpg i różnej maści tytuły, które mieszają gatunki.

2011-04-19T10:56:30+01:00

moje ulubione to: zręcznościówki , strzelanki i platformówki :-)

2011-04-19T18:45:10+01:00

Jeszcze zapomniałem dodać o grach z gatunku RPG, szczególnie jeśli chodzi o system Dungeons and Dragons, ciasne lochy itd. Do dziś uwielbiam Eye of the Beholder I jak i II, żałuje, że nie wydano III, ale jak kiedyś w gazecie czytałem miała wysokie wymagania, ponoć bardzo długo się instalowała czy coś takiego. Fakt, ze tej części nie wydali by na 500 czy 600 bo już jedynka przy większej ilości wrogów reagowała z dużym opóźnieniem a co mówić o trójce to taka amiga my dostała szału od tych obliczeń i by wykorkowała :haha:
Wiec pozostaje emulator DOSBox. Ja bardzo lubię pikseloze, ale tylko an amidze bo na PC mnie jakoś odrzuca. Szczególnie tyczy się to gier z gatunku FPS.

-- 19 Kwi 2011, 19:45 --

Elmek13 wrote:Prawie wszystkie prócz symulatorów lotu. A tak to grałem jak leciało. :mrgreen:

W sumie ja tez tak miałem szczególnie kiedy sąsiad przyniósł dwa pudła pełne gier od kumpla na samym początku mojej kariery z Amiga wtedy rzeczywiście graliśmy jak popadło tzn. co pierwszego wyciągnęliśmy z tych przepastnych pudeł :-)
Wtedy nawet nie wiedziałem o takim programie jak X-Copy, ba co ja mówię nie wiedziałem, że standardowy Workbench miał taką opcję kopiowania dyskietek. :-)

2011-04-19T19:11:29+01:00

EOB 3 nie tyle ma duże wymagania sprzętowe, co nie wymaga żadnego myślenia od gracza.
To taki prymitywny hack 'n' slash na silniku EOB, ot idziesz przed siebie i rąbiesz potwory...
Zapewniam Cię, nie ma czego żałowac.

2011-04-20T10:24:12+01:00

W EOB3 nie grałem nigdy, ale jedynkę i dwójkę dobrze wspominam. Choć lepszy był Black Crypt, no i oczywiście Dungeon Mastery były świetne. Szczególnie jeśli chodzi o system rozwoju postaci, na tym wzoruje się teraz przecież The Elder Scrolls. Podobało mi się to, że przeciwnicy się respowali (a na pewno w dwójce, przynajmniej póki nie chodziło o tego małego szczyla co podpierdzielał bronie a potem się 3 godziny za każdym razem za nim biegało). Można było rozwinąć nawet barbarzyńcę i zrobić z niego prawdziwego maga z górnej półki. System rzucania czarów genialny - pamiętam godziny prób i błędów na szukanie nowych zaklęć i tę dziką satysfakcję, nawet kiedy nie wiedziało się co dany spell właściwie robi :) Pod tym względem do DM2 nadal nic się nie umywa, gra wymagała własnej inicjatywy, teraz jak ktoś czegoś nie wie (tzn. mam na myśli przeciętnego gracza), to zamiast się pomęczyć i tak od razu zagląda do neta. Poza RPG zagrywałem się w przygodówki przeróżne i przy nich jako szczyl nauczyłem angielskiego. Poza tym i tak grało się we wszystko po trochu - teraz to już nie te czasy, platformówki nie mają tej magii - dzisiejsze gry zręcznościowe omijam szerokim łukiem. Na Ami przy Deluxe Galaga i Slam Tilcie spędziłem setki godzin, mimo że już peceta miałem.

2011-06-06T07:31:14+01:00

Grałem w zasadzie w każdy typ poza grami sportowymi (wyjątki: Sensible Soccer, Total Foootball, Brutal Football, Wild Cup Soccer). Preferuję na amidze shmup'y i gry platformowe, rzadziej gram w RPG czy strategie. Na PC głównie FPP shooter'y, strategie.

2011-12-22T23:28:52+01:00

Prawie wszystko, strategie (Dune2, The settlers), rpgi (Crystal Dragon), wyscigi (Lotus :3), symulatory (Gunship 2000), platformowki (Magic Pockets, Flashback, Rick dangerous(?)), logiczne (Supaplex), przygodowki (Dune). Za to zrazilem sie do "polskich kwiatkow", nie pamietam juz nazw, ale nadal mam przed oczami paskudna gre walki ala wwf i jakies ninja-cus z widokiem z 1szej osoby.

2014-01-13T01:52:17+01:00

Zdecydowanie Symulatory [Staruszek mnie zaraził],chociaż nie pogardziłem strategią i platformówką

2014-01-13T18:23:03+01:00

a ja przygodówki, logiczne, zręcznościówki, strzelanki chyba najbardziej, choć widzę, że z wiekiem to się zaczyna z leksza zmieniać na rzecz tych bardziej spokojnych gierek :-E

2014-01-13T19:00:42+01:00

bijatyki od zawsze i na każdej platformie :)

2014-01-13T22:11:44+01:00

xittam wrote:bijatyki od zawsze i na każdej platformie :)

:ok1:

2014-01-14T09:43:20+01:00

Platformówki i Logiczne

Return to Pogaduszki wszelakie