W swojej przygodzie z Amigą miałem kilka ulubionych gatunków gier. Początkowo zakochałem się w symulatorach lotu wszelkiego rodzaju, chociaż bardziej lubiłem te latające, ale były wyjątki jak na przykład Silent Service 2. Pamiętam, że wtedy firma Microprosse wiodła prym w symulatorach, chociaż radziła sobie równie dobrze w strategiach. Chociaż jej symulatory jak choćby F-19 niewiele miały wspólnego z prawdziwą symulacją. To była raczej strzelanka z możliwością kierowania pojazdem latającym w mniej lub bardziej udanym środowisku 3D:-) Bardzo spodobał mi się B-17, gdyż kierowanie bombowcem z czasów drugiej wojny światowej pobudzał moja wyobraźnie do takiego stopnia, że prosta grafika wektorowa nie stanowiła dla mnie najmniejszego problemu.
Gier platformowych nie lubiłem i jak kumpel amigowiec z osiedla przyniósł mi grę z tego gatunku to kwitowałem to ironicznym uśmieszkiem. Ale były wyjątki np: Another World, Shadow of the Beast, Superforg, Toki, Flash Back, Turrican. Lubiłem platformówki z fabułą takie jak: Flash Back i Another World. W sumie gier z tego gatunku z tak dobra i filmową fabułą na próżno szukać na amidzę. Chociaż może się mylę. Może znacie jakieś jeszcze inne platformówki z dobrą fabułą i atmosferą

Później bodajże po zagraniu w Dune II bardzo polubiłem strategię i przez pewien czas polowałem tylko na ten rodzaj gier, chociaż przychodziło mi to z trudem.
W zimie 1995 roku nastąpił również przełom jeśli chodzi o mój ulubiony gatunek. Stało się to za sprawą gry Cytadela. Kiedy ujrzałem pierwsze intro a następnie przeszedłem do gry to szczęka poleciała mi pod moje rozlatujące się biurko i powiem szczerze, ze długo jej szukałem

Zapomniałbym o grach z widoku z góry, szczególnie tych zręcznościowych jak choćby: Alien Breed.
Swego czasu za sprawą gry firmy Bullfrog - Syndicate polubiłem gatunek gier strategiczno- taktycznych, chociaż niestety szybko zapał do tego typu gier mi minął za sprawa tego, że takich gier tak rozbudowanych na klasyczną Amigę ze świecą można szukać.
A jakie są twoje ulubione gatunki gier