Polski

Wszechświat może być czymś w rodzaju gigantycznego mózgu.

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
ihtius Wszechświat może być czymś w rodzaju gigantycznego mózgu.

Idea wszechświata jako gigantycznego mózgu była już zaproponowana w przeszłości zarówno przez pisarzy science-fiction jak i naukowców. Przez dziesięciolecia koncepcja ta funkcjonowała na pograniczu paranauki. Okazuje się, że niektórzy fizycy twierdza, iż może istnieć dowód potwierdzający tę śmiałą hipotezę.
Według badania opublikowanego w Nature Scientific Reports, wszechświat może rosnąć w taki sam sposób jak gigantyczny mózg, a lustrzanym odbiciem komórek mózgu są kształty rozszerzających się galaktyk. Wyniki symulacji komputerowej wykazały, że naturalna dynamika wzrostu, czyli tego jak ewoluują systemy jest taka sama dla różnych rodzajów sieci - czy to Internetu, ludzkiego mózgu czy wszechświata jako całości.

Dalsza część artykułu na:
http://innemedium.pl/wiadomosc/wszechsw ... nego-mozgu
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/wszechswiat-moze-byc-gigantycznym-mozgiem-t3266.html
2014-01-21T20:12:57+01:00
Wszechświat może być czymś w rodzaju gigantycznego mózgu.

Idea wszechświata jako gigantycznego mózgu była już zaproponowana w przeszłości zarówno przez pisarzy science-fiction jak i naukowców. Przez dziesięciolecia koncepcja ta funkcjonowała na pograniczu paranauki. Okazuje się, że niektórzy fizycy twierdza, iż może istnieć dowód potwierdzający tę śmiałą hipotezę.
Według badania opublikowanego w Nature Scientific Reports, wszechświat może rosnąć w taki sam sposób jak gigantyczny mózg, a lustrzanym odbiciem komórek mózgu są kształty rozszerzających się galaktyk. Wyniki symulacji komputerowej wykazały, że naturalna dynamika wzrostu, czyli tego jak ewoluują systemy jest taka sama dla różnych rodzajów sieci - czy to Internetu, ludzkiego mózgu czy wszechświata jako całości.

Dalsza część artykułu na:
http://innemedium.pl/wiadomosc/wszechsw ... nego-mozgu

2014-01-21T23:42:52+01:00

Re: Wszechświat może być czymś w rodzaju gigantycznego mózgu

Kurde, pacze na jeden Twój dzisiejszy temat, pacze na drugi... no i nie wiem co wyście tam dzisiaj brali na imprezie, ale dla własnego dobra lepiej z tym przystopuj :mrgreen:

2014-01-22T00:11:16+01:00

ihtiusek inicjatywę pokazuje z tymi tematami :tuptup1:

2014-01-23T12:51:24+01:00

Jaaasne... a Twarz na Marsie wyrzeźbili kosmici, żeby ludzie nie czuli się samotni. Ot tak z nudów ]:->

Jak na "gigantyczny mózg" to Wszechświat ma trochę dużo pustego miejsca. Poza tym wychodziłoby na to, że ten mózg rośnie. Dowodem są badania nad czerwonym widmem, które ewidentnie wskazuje że Wszechświat się rozszerza.
Takie porównania biorą się z postrzegania przez mózg rzeczy, które przypominają znane kształty lub struktury. Chodzi o gromady galaktyk. Jednak z tego co czytałem, nie łączą się one ze sobą. Są między nimi znaczne przerwy. Jeśli przyjąć że taka gromada to odpowiednik masy szarej i połączonych synaps - mamy upośledzony "mózg wszechświata". Niech ci "naukowcy" pokażą mi w przyrodzie jakikolwiek przykład takiej rozbitej struktury centralnego układu nerwowego. Drugą sprawą są zderzenia galaktyk. Ciekawe jak to wyjaśnią.

Czasem się zastanawiam, czy ludziom aż tak się nudzi że takie rzeczy wymyślają, czy po prostu chcą sprawić rozrywkę innym ]:->

2014-01-23T18:50:09+01:00

husar wrote:Poza tym wychodziłoby na to, że ten mózg rośnie.

No tak - małemu dziecku też mózg rośnie! To się zgadza! :tuptup1:

2014-01-23T21:40:15+01:00

Nie wiem dlaczego nie przyszły do mnie maile z informacjami o waszych komentatorach w moich tematach ?

2014-01-24T18:42:16+01:00

A powiadomienia, że dostałeś prywatną wiadomość przychodzą?
Może o2 blokuje wiadomości z TC traktując je jak spam - nieraz się tak zdarzyło.
Żeby mieć czyste sumienie polecam wypróbować przynajmniej testowo inną skrzynkę - i ją ew. przekierować na stare o2.

2014-01-25T01:45:05+01:00

Anthrox wrote:A powiadomienia, że dostałeś prywatną wiadomość przychodzą?
Może o2 blokuje wiadomości z TC traktując je jak spam - nieraz się tak zdarzyło.
Żeby mieć czyste sumienie polecam wypróbować przynajmniej testowo inną skrzynkę - i ją ew. przekierować na stare o2.

Prywatną wiadomość ?? Nic takiego nie doszło ! Ja sprawdzam pocztę przez komunikator tlenu.

2014-01-25T04:33:13+01:00

Chodzi mi o to, czy jak ktoś napisze do Ciebie PW to dostajesz powiadomienie. ;)

2014-01-26T00:44:06+01:00

Anthrox wrote:Chodzi mi o to, czy jak ktoś napisze do Ciebie PW to dostajesz powiadomienie. ;)

Rzadko kto do mnie pisze na PW, ale wcześniej jak ktoś napisał to dostałem powiadomienie.

Return to Pogaduszki wszelakie