Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.

Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Post IP: rejestrowane!

Oczywiście, HD 2500 na moim i3 jest do dupy i miałby problem pociągnąć gry z 2006 roku więc używam normalnej karty graficznej w slocie PCIe, ale ma taki jeden fajny bajer co się zwie QuickSync który podobno zjada na śniadanie eNVidiowe CUDA jeśli chodzi o en/dekodowanie filmów.
Przy przedzieraniu się przez Gógla napotykałem na masę informacji: możesz korzystać z bajerów na GPU procesora tylko jak wyciągniesz kartę graficzną, musisz przełączyć monitor, i przestawić w BIOSie, i zainstalować sterowniki...
Sprawdziłem wszystko i ciągle to nie chciało działać równolegle. Nawet raz się wkurzyłem i wyłączyłem w BIOSie NVidię, po restarcie sterowniki do HD 2500 się same zainstalowały, ale już ze wczytaniem pulpitu były problemy, nie wspominając o wczytywaniu jakiejkolwiek gry, więc szybko wróciłem bo takie rozwiązanie nie miało sensu.

Dziś zupełnie przypadkiem natknąłem się na taki program o nazwie: Lucid Virtu który podobno działa, i okazało się że... to naprawdę działa i śmiga szybciej niż CUDA! :-D

Szybki teścik: ściągnąłem losowy 5-cio minutowy, 47-megowy filmik w 720p, w formacie MPEG-4 z YouTube i dokonałem konwersji do H264 w darmowym programie MediaCoder x64.
Wynik: CUDA w mojej GTX 550 Ti męczyły się 74 sekundy, QuickSync zrobił to w 47 sekund. Potem sprawdziłem jeszcze sam procek i tutaj męczył się już biedak 158 sekund.
Raczej widać różnicę.

Wady rozwiązania:
1. jak to "wbudowana" grafika, zjada trochę pamięci operacyjnej. u mnie jest to 64MB z 8GB więc nie jest to odczuwalne.
2. z niewiadomych mi powodów nadal nie działa z Media Player Classic x64 i kodekami LAV z pakietu Windows 7 Codecs (x64 components) by Shark007. To znaczy w ustawieniach kodeka mogę zaznaczyć renderowanie przez QuickSync, które po dodaniu programu do Lucid Virtu nareszcie jest dostępne, ale na ekranie widać tylko czerń. :(
Ale z drugiej strony do wyświetlania filmu mega wydajnego sprzetu nie trzeba, nawet w FullHD nie jest w stanie zamulić jednego rdzenia.

Szef kuchni poleca. :ok1:

PS: tenże krótki filmik który użyłem do testu macie tutaj, możecie sprawdzić u siebie.
W ustawieniach Media Codera nic nie zmieniałem, tylko obok pola [Encoder] wybierałem kolejno opcje: x264 (sam CPU), Intel Encoder (QuickSync) CUDA Encoder (CUDA ;))
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Post IP: rejestrowane!

Ten program (lucid virtu) testowaliśmy z kumplem na mega wypasionym kompie brejdaka i nieźle szalało :-)
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Post IP: rejestrowane!

Z czym go testowaliście?
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Post IP: rejestrowane!

Shoonay wrote:Z czym go testowaliście?

Chodzi Ci o sprzęt ?
Kumpel jest fanem kompresji i brał pliki tak samo jak ty shoonay z youtuba.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Post IP: rejestrowane!

Z czym a nie na czym ;)
Chodzi mi o gry i programy.

Pogrzebałem głębiej i okazuje się że Lucid Virtu to tylko część składowa pakietu Lucid MVP dostępnego od producenta mojej płyty głównej. Okazuje się że nie tylko MediaCoder może korzystać z obu grafik, ale także gry!
Przykładowo Skyrim przy obrotach stał się zdecydowanie płynniejszy, a i screen tearing mniej wali po oczach.
Ech te współczesne komputery, bez wgrania tysięcy poprawek na system operacyjny i kilku programików tego typu jak tutaj nigdy nie wyciągniesz wszystkiego.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Post IP: rejestrowane!

Aha, spoko. Jeden pogram to był właśnie MediaCoder x64 a drugi... musiałbym się kumpla zapytać bo testy robiliśmy w lecie i już nie pamiętam jak się ten program do kompresji nazywał, ale z tego co pamiętam to był jakiś płatny program trialowy na którym też można było wybrać czy się chce używać procka, karty graficznej czy czy karty graficznej w CPU.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Post IP: rejestrowane!

E, to niewiele sprawdziliście...

Jak mówiłem, pogrzebałem trochę po necie i ten program zdaje się działać cuda, chociaż do końca jeszcze niektóre rzeczy nie działają tak jak powinny, czasami jest spadek mocy.
Np. u mnie w World of Tanks po włączeniu HyperFormance tekstury/obiekty migają i nie widać żadnej poprawy, ale już w Skyrimie wyraźnie płynniej przesuwa się obraz przy oglądaniu wokół siebie.
Podobno możesz nawet mieć kartę graficzną NVidii do liczenia PhysX a AMD do reszty i to działa ładnie równolegle bez pierdzielenia się ze sterownikami jak dotychczas.

Więcej na necie: http://pclab.pl/art49897.html
http://www.tweaktown.com/articles/4651/ ... index.html
http://blog.laptopmag.com/origin-provid ... -virtu-mvp
http://www.hardware.fr/articles/858-3/l ... tique.html
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Wykorzystanie dobrodziejstw QuickSync na prockach intela

Post IP: rejestrowane!

Kumpla raczej interesowała kompresja video, w grach nie sprawdzaliśmy.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere


Return to Pogaduszki wszelakie

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests