Polski

Zamówienie publiczne: Joysticki

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
ihtius
Anthrox wrote:Jak ta przejściówka działa na Win 7 x64?
Wspominałeś, że sterowniki trzeba specjalne instalować i to mnie martwi...
Wolałbym coś plug and play na standardowych sterownikach...

Jak kiedyś Ci pisałem, że nabyłem taki adapter to miałem na myśli na port szeregowy, który wymaga sterownika. Ten w linku nie wymaga żadnego sterownika tak przynajmniej pisze autor. Koleś w aukcji pisze: "Adapter automatycznie uruchamia się po podłączeniu go do portu USB

nie wymaga dodatkowych sterowników. ... Adapter był testowany w systemie:
WINDOWS XP
WINDOWS 7"
Tylko nie wiem czy działa pod win 7 x64. Musisz po prostu temu sprzedającemu zadać te pytanie. Kiedy kupowałem model na port szeregowy to jak dobrze pamiętam nie kosztował więcej niż 40 dychy. Nieźle to zdrożało.:( . Chwile roboty i koleś żąda 70 dych, no ładnie się ceni. Ciekawe jak z trwałością tego urządzenia ? Jak będzie obsługiwał ten system to kupuj, bo wydaje mi się, ze to jedyny gość na allegro, który robi takie rzeczy. Albo poproś kogoś niech ci zrobi takie urzadzonko, np. shoonaya bo on jest dobry w takie klocki. :-) w sumie sam trochę skopałem bo mogłem się go wtedy zapytać czy nie zrobiłby mi na port usb, bo jak na przykład będę zmieniał kompa i końcówka w tej wtyczce nie będzie pasowało do płyty głównej to będę zmuszony na kupno ponowne tego urządzenia. Lepiej Anthrox dołóż i kup ten na usb bo porty szeregowy w płytach głównych maja rożne końcówki to znaczy męskie albo żeńskie i wtedy może być problem kiedy zmienisz sprzęt na inny z inna końcówką. Jak kupowałem adapter na port szeregowy to wpierw sprawdziłem jaka mam końcówkę w płycie głównej i dopiero poprosiłem kolesia o stosowny adapter bo koleś może zrobić z końcówkami męskimi lub żeńskimi, przynajmniej dobrze, że można to sobie u niego wybrać. :-)
Page 2 of 5 5 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/zamowienie-publiczne-joysticki-t1895.html
2012-03-20T01:34:28+01:00

Re: Zamówienie publiczne: Joysticki

Anthrox wrote:Jak ta przejściówka działa na Win 7 x64?
Wspominałeś, że sterowniki trzeba specjalne instalować i to mnie martwi...
Wolałbym coś plug and play na standardowych sterownikach...

Jak kiedyś Ci pisałem, że nabyłem taki adapter to miałem na myśli na port szeregowy, który wymaga sterownika. Ten w linku nie wymaga żadnego sterownika tak przynajmniej pisze autor. Koleś w aukcji pisze: "Adapter automatycznie uruchamia się po podłączeniu go do portu USB

nie wymaga dodatkowych sterowników. ... Adapter był testowany w systemie:
WINDOWS XP
WINDOWS 7"
Tylko nie wiem czy działa pod win 7 x64. Musisz po prostu temu sprzedającemu zadać te pytanie. Kiedy kupowałem model na port szeregowy to jak dobrze pamiętam nie kosztował więcej niż 40 dychy. Nieźle to zdrożało.:( . Chwile roboty i koleś żąda 70 dych, no ładnie się ceni. Ciekawe jak z trwałością tego urządzenia ? Jak będzie obsługiwał ten system to kupuj, bo wydaje mi się, ze to jedyny gość na allegro, który robi takie rzeczy. Albo poproś kogoś niech ci zrobi takie urzadzonko, np. shoonaya bo on jest dobry w takie klocki. :-) w sumie sam trochę skopałem bo mogłem się go wtedy zapytać czy nie zrobiłby mi na port usb, bo jak na przykład będę zmieniał kompa i końcówka w tej wtyczce nie będzie pasowało do płyty głównej to będę zmuszony na kupno ponowne tego urządzenia. Lepiej Anthrox dołóż i kup ten na usb bo porty szeregowy w płytach głównych maja rożne końcówki to znaczy męskie albo żeńskie i wtedy może być problem kiedy zmienisz sprzęt na inny z inna końcówką. Jak kupowałem adapter na port szeregowy to wpierw sprawdziłem jaka mam końcówkę w płycie głównej i dopiero poprosiłem kolesia o stosowny adapter bo koleś może zrobić z końcówkami męskimi lub żeńskimi, przynajmniej dobrze, że można to sobie u niego wybrać. :-)

2012-03-20T13:20:31+01:00

Moje teoretyczne urządzonko działało w mojej głowie, ale jak Biegu wpadł z padem USB i wzieliśmy się za lutowanie coś poszło nie tak i zaliczyliśmy faila. Chyba my zawaliliśmy nieuważnie rozlutowując albo coś, niestety Biegu musiał biec do domu i nie doszliśmy do tego sosiestao. Od tamtego czasu sie nie bawiłem...

W każdym razie z mojego doświadczenia w testach kilkunastu urządzeń USB na Windows 7 x64 wynika że z joypadami i przejściówkami na pady nie powinno być problemów, system sam rozpoznaje nowy Kontroler gier w Panelu Sterowania, czasami jedynie trzeba dograć sterowniki żeby uzyskać extra bajery jak "efekt trząchania" w Dual Shocku.

Zamiast kupować jakieś dziwaczne adaptery na port szeregowy który i tak już chyba na nowszych płytach nie istnieje, polecam adapter USB na port joysticka (midi, taki z karty dźwiękowej). Mój działa z wszystkim co miałem pod ręką do testów, starucną kierownicą, joystickiem i padem.
Chociaż i tak do grania używam jedynie Dual Shocka przez przejściówkę USB, najwygodniejszy z wszystkiego co się pojawiło na świecie. :)

2012-03-21T14:54:20+01:00

Dzięki za wyjaśnienie.
Wolę się upewnić, bo np. mój PCI Catweasel bez problemów umożliwiał takie podłączenie i nadal to mogę zrobić.
Jest tylko mankament. Sterowniki działają tylko na 32 bitowych systemach.
Ale w/g aukcji wszystko jest w porządku, bo urządzenie korzysta z tych domyślnych, dołączonych do systemu ;)
70 zł, hm - pomyślę. Na razie cena jest dla mnie trochę za wysoka.

2012-03-21T19:54:10+01:00

Nowy Python joystic już na poczcie na mnie czeka w folijce. :foch1: aż się doczekać nie mogę. :tuptup1:

2012-03-22T00:36:38+01:00

Opowiedz wrażenia - ja chwilowo się wstrzymałem, ale jak tylko pozytywnie ocenisz - biorę.

2012-03-22T08:49:04+01:00

Kochany nie ma porównania... Śliczny nowy, pachnący nowością, od dziś z nim śpię. :mrgreen:

PS. Bierz póki masz okazję.

2012-03-22T13:37:43+01:00

Na razie zadałem pytanie w sprawie joysticków.
Co do przejściówki - jak gość zejdzie trochę z ceny to biorę.
A jak nie - http://denki.world3.net/arcade.html :tuptup1:
albo jeszcze prościej:
http://amigakit.leamancomputing.com/cat ... ts_id=1036 (ale tutaj za drogo)

2012-03-22T18:10:13+01:00

Bardzo Ci dziękuję Adam, Elmku za opinię. Zamówiłem już kilka joysticków.
Pozostaje mi już tylko kwestia dogadania się co do tego adaptera.
Jak gość nie zejdzie z ceny, to tymczasowo będę korzystał z PCI Catweasela, a potem może z Demonic zrobiłbym odpowiednie kable.

2012-03-22T22:27:10+01:00

spoko..

ula, ale widzę żeś Panie ładnego zakupu dokonał..

2012-03-22T22:38:29+01:00

A myślisz, że dlaczego chciałem mieć pewność, że dobrego zakupu dokonuję :tuptup1:

2012-03-23T12:51:57+01:00

Dlaczego?

2012-03-23T14:19:50+01:00

Bo nie brałem jednego.

2012-03-23T16:46:44+01:00

20? na zlot?

2012-03-23T18:25:12+01:00

Bida, bida :tuptup1:

2012-03-26T15:56:54+01:00

Joysticki już są u mnie. Wydają się małe, ale to kwestia przyzwyczajenia - w ręku dobrze leżą. Wyjdzie w praniu jak będą działać. Jestem w stanie podzielić zdanie Shoonaya, że jak wpadnie taki w ręce Hardego, to długo nie posłuży - dlatego Hardy kupuj własny! :hee:

Powiedzcie mi - a co z takimi adapterami?
Klik

Można je stosunkowo łatwo wyhaczyć - tylko czy zadziała to to z joystickiem?

2012-03-26T16:47:52+01:00

chyba raczej to nie da rady.. to jest tylko przejściówka na com.. nie obsluży Joya z Ami..

2012-03-26T17:24:33+01:00

Antek nie kombinuj tylko kupuj przelotkę za 70 zeta z allegro, też o niej myślę. Bo 2 joye już mam :P

2012-03-26T17:39:40+01:00

Tylko tyle chciałem wiedzieć. 70 zł nie dam - szukam czegoś tańszego ;)

2012-03-26T21:08:33+01:00

Może jak by więcej osób kupiło hurtowo takie przejściówki u tego kolesia z allegro to by wziął taniej ? Ja też bym sobie kupił taką przejściówkę bo na port com trzeba stery a jak się zmieni system to może być kłopot.

2012-03-26T21:49:51+01:00

Pogadam w tej sprawie z Demonic.
Jakby byli chętni coś by się dało zrobić ;)

Return to Pogaduszki wszelakie