Polski

zrob sobie amige - AmigaOne Micro

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Shoonay Jak na kogoś kto chciał uniknąć unoszenia się to coś słabo Ci idzie ;)
Wiesz, ja tylko zadałem proste pytania. To są dla mnie wymierniki sensu zakupu danego sprzętu, czy znajdują się na nim jakieś unikalne gry lub programy. Nie wiem czy zauważyłeś ale nikomu nie zabraniam jego kupna.
Trudno że nie chcesz mi odpowiedzieć, szkoda też że wydaje Ci się że atakiem spowodujesz u mnie chęć zakupu "nowej" Amigi. ;)

Agent wrote:co z tego że większość gier ma odpowiedniki na innych platformach
To znaczy że dla mnie nie ma powodu do zakupu tego sprzętu, gdyż nie ma na nim NIC czego bym nie uświadczył na PC lub amidze klasycznej.

Agent wrote:Ja chcę pegaza i nie tylko ja
Czy ja Tobie albo komukolwiek zabraniam go chcieć? To kupuj, wolny kraj, Twoja kasa.

Agent wrote:ja kupiłem apollo 40/40 dawno za 250 zł z allegro, a teraz ile kosztuje?? [...] co teraz ma zrobić??? kogo na to stać?
Dokładnie. Mnie nie stać ani na PPC do klasyka ani na kolejną budę która by stała koło biurka nieużywana.
BTW mój Blizzard 030/50MHz z 32MB na eFunzine kosztował około 400zł w 2005. :)

Agent wrote:a wy się dalej tylko cieszcie aż przejdziecie każdy tytuł po 150000 razy, powiem tylko miłej zabawy. :mad:
Dzięki. Miło że pozwalasz nam wrednym klasykowcom chociaż na to. Od razu przyjemniej się będzie grać. :)
Oprócz tego jeśli można przejdę sobie Portal 2, i ponownie po kilka razy StarCraft 2 i takie klasyki jak Dungeon Keeper i FallOut, które chyba nieprędko wyjdą na żadną nową Amigę, co? ;)
Page 2 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/zrob-sobie-amige-amigaone-micro-t759.html
2011-04-16T17:19:45+01:00

Re: zrob sobie amige - AmigaOne Micro

Jak na kogoś kto chciał uniknąć unoszenia się to coś słabo Ci idzie ;)
Wiesz, ja tylko zadałem proste pytania. To są dla mnie wymierniki sensu zakupu danego sprzętu, czy znajdują się na nim jakieś unikalne gry lub programy. Nie wiem czy zauważyłeś ale nikomu nie zabraniam jego kupna.
Trudno że nie chcesz mi odpowiedzieć, szkoda też że wydaje Ci się że atakiem spowodujesz u mnie chęć zakupu "nowej" Amigi. ;)

Agent wrote:co z tego że większość gier ma odpowiedniki na innych platformach
To znaczy że dla mnie nie ma powodu do zakupu tego sprzętu, gdyż nie ma na nim NIC czego bym nie uświadczył na PC lub amidze klasycznej.

Agent wrote:Ja chcę pegaza i nie tylko ja
Czy ja Tobie albo komukolwiek zabraniam go chcieć? To kupuj, wolny kraj, Twoja kasa.

Agent wrote:ja kupiłem apollo 40/40 dawno za 250 zł z allegro, a teraz ile kosztuje?? [...] co teraz ma zrobić??? kogo na to stać?
Dokładnie. Mnie nie stać ani na PPC do klasyka ani na kolejną budę która by stała koło biurka nieużywana.
BTW mój Blizzard 030/50MHz z 32MB na eFunzine kosztował około 400zł w 2005. :)

Agent wrote:a wy się dalej tylko cieszcie aż przejdziecie każdy tytuł po 150000 razy, powiem tylko miłej zabawy. :mad:
Dzięki. Miło że pozwalasz nam wrednym klasykowcom chociaż na to. Od razu przyjemniej się będzie grać. :)
Oprócz tego jeśli można przejdę sobie Portal 2, i ponownie po kilka razy StarCraft 2 i takie klasyki jak Dungeon Keeper i FallOut, które chyba nieprędko wyjdą na żadną nową Amigę, co? ;)

2011-04-16T21:13:21+01:00

Drogi Agencie, nie wiem czy wiesz o tym, ale na PPA "siedzę" codziennie, tam jest od groma ludzi co uważa tylko "Klasyka", mylisz portale, PPA to nie exec.pl ale skoro uważasz że "Amigę" teraz robi Hyperion z A-EONem to już Twoja sprawa, dla mnie Amiga jako sprzęt skończyła się wraz z upadkiem C=/ESCOM, a AmigaOS na 3.9.

2011-04-17T01:37:11+01:00

150000 razy ? licząc, że na klasyku jest ponad ~6 kafli gier -> niech najpierw znajdzie się śmiałek co w KAŻDĄ grę z klasyka zagrał, a potem możemy gadać o powtarzaniu :hee:

2011-04-17T19:55:12+01:00

6 kafli gier z tego w większość shareware z lipnym wszystkim, shonay ja nikomu nie zabraniam ani nie zachęcam do grania, ja mówię że dla mnie sprzęcik jest ok i ja go chcę. Esial jak byś troszkę szerzej o historii ami poczytał że na końcu to właśnie escom ami dobił co też ładnie graficznie przedstawiono na filmiku o nazwie woa ( patrz co strzela w boinga) to byś się inaczej wypowiedział, a co do ppa to popatrz na wszystkie tematy i popatrz ilu ludzi pod tematami w opisie swojego sprzętu ma wpisane pegaza lub ami one. Amigi klasyczne powoli padają jak muchy ze starości, co rusz coś się psuje, nowy sprzęt pochodzi dłużej (mam nadzieję). I nie wkręcajcie że jak byście nie mieli na to kasy to byście nie kupili jednej z tych maszynek.

ps: gry w które jeszcze gram z ami i do których nie raz powrócę można policzyć na palcach obu rąk. Brakuje mi tylko do kolekcji legacy of sorasil.

2011-04-17T20:02:53+01:00

I nie wkręcajcie że jak byście nie mieli na to kasy to byście nie kupili jednej z tych maszynek.

Szczerze kupił bym sobie nowego PC, Amiga to tylko moje hobby, nic więcej. Jak wszystkie Klasyki padną, zdominuje moje amatorskie zamiłowanie do elektroniki :-)

2011-04-17T20:03:18+01:00

Agent wrote:shonay ja nikomu nie zabraniam ani nie zachęcam do grania, ja mówię że dla mnie sprzęcik jest ok i ja go chcę.
No OK, ja też Ci nie zabraniam go chcieć, więc w czym leży powód Twojego uniesienia w poprzednim poście?
Jak nie znasz odpowiedzi na moje pytania to wystarczyło powiedzieć, tylko proszę, zrozum, to jest właśnie dla mnie wyznacznikiem sensu zakupu tych komputerów. Jakiekolwie by one nie były - zwykły gracz jak ja nie znajdzie w nich wiele ciekawego czego nie ma na innych systemach.
Co innego gdybym był programistą takim jak Robert Szacki czy Grzegorz Kraszewski, mógłbym dodatkowo zarobić na bounty...

2011-04-17T20:17:31+01:00

Agent wrote:6 kafli gier z tego w większość shareware z lipnym wszystkim

Jeśli o to chodzi - mówiłem o pełnych wersjach.
Jeśli mam Ci doliczyć shareware - to tu jedynie shoonay moze znać w ilu tysiącach może być tych tytułów...

2011-04-17T20:19:13+01:00

powiem tak: Większość gier z klasyka odpalę z dokładną płynnością dzięki wbudowanym w os4.0 emulowoniu układów i procków z klasyka, odpalę wszystko co było na klasyka z ppc, odpalę to co powstaje i powstało dla tego sprzętu, zaoszczędze bo reasumując cena maksymalnej rozbudowy klasyka dorównuje pegazowi lub jest nie wielka różnica, z tym że pegaz z g3 lub g4 w najsłabszym konfigu będzie miał o wiele większą częstotliwość niż max ppc dla klasyka. Tobie starcza klasyk i spoko, też bym tak chciał ale mi już to nie wystarcza. widziałem nowe tytuły na os4.x nie jako porty lub odświerzone tytuły do pobrania na tej niemieckiej stronce, ale zwyczajnie nie pamiętam tytułów bo mam młodzieńczą sklerozę hehe nawet pobrałem coś dla klasyka pod aga bodajże zwało się to trackerhero aga i jest to coś ala pc guitar hero ( to pamiętam bo grałem pod emu ale jak można to uznać za port tej gry) chociaż jest trochę inna niż guitar hero. Co do portów to widziałem owszem ale ja w takie gry jak quake3 czy podobne nie gram. a co do tamtego postu to wcale się nie uniosłem, pisałem w spokoju, a emotka mi się podobała to wstawiłem. chcę się pocieszyć też nowym os-kiem i właśnie nowymi grami. Amiga nie zdechła tylko powstaje dalej z ppc i kto myśli że to nie pegaz to nie amiga to jego sprawa, dla mnie jest to bardziej amigowe niż uae na pc czy nowe produkty c=

2011-04-17T20:28:18+01:00

Coś mi mówi że ogólnie jest "troszkę" więcej gier na Amigę. ;)

http://obligement.free.fr/articles/listejeuxamiga.php

To jak dobre/złe są to już kwestia gustu. Byle gierki PD mają porówywalną grywalność do tych gierek Indie które ostatnio się na nowe Amigi pojawiły, więc wiesz, przyganiał kocioł garnkowi. ;)
Generalnie to wolę klimatyczną klasyczną gierkę amigową, niż kolejnego debilnego FPSa na pieca, pokroju Czjernobyla którego let's pay wrzuciłem niedawno do recek, to napewno.

Agent wrote:trackerhero aga i jest to coś ala pc guitar hero ( to pamiętam bo grałem pod emu ale jak można to uznać za port tej gry) chociaż jest trochę inna niż guitar hero.
O, bardzo dobry przykład, zapomniałem o niej, tylko to jest prawie na klasyka. I jak sam zauwazyłeś klon znacznie lepszego Guitar Hero z konsol - nie mój faworyt, ale kumple zachwyceni.
Pozatym jest silnik StarCrafta, jakaś tam Zelda, Heroes of Might and Magic 2... no ale jak mówię. To wszystko jest na konsolach/PC/klasyku.

Agent wrote:Co do portów to widziałem owszem ale ja w takie gry jak quake3
Nie chodziło mi o Quake3 bo to ooooold news ;) z portów chodziło mi o te gierki Indie które ukazują się ostatnio w Bundle Packach. Niestety te najlepsze jak World of Goo nie zostały sportowane, tylko te najmniejsze popierdółki :(

Agent wrote:cena maksymalnej rozbudowy klasyka dorównuje pegazowi
Ooooo, tu się nie zgodzę. Cena rozbudowy klasyka ZNACZNIE przewyższa kupno nowej Amigi. Do klasyka wystarczy karta Blizzard PPP z 060 na pokładzie + bajery typu SCSI i już masz wydatek rzędu 3-6k. MacMini to masz 400-600zł, Pegaz czy AmigaOne jakieś 1,5k.

Agent wrote:Tobie starcza klasyk i spoko, też bym tak chciał ale mi już to nie wystarcza.
He, zabawne że o tym piszesz, bo ja właśnie się nauczyłem korzystać z tego co mam, ale gwoli ścisłości to ŻADNA Amiga mi nie starcza jeśli już mówimy o wydajności sprzętowej. Cóż to na dziś dzień jeden rdzeń ~1,6GHz i 256MB pamięci?

2013-07-23T12:52:33+01:00

Szun swego czasu zniszczył marzenia Pancia o puszczaniu gier wszelakich amigowych na nowych Amigach a tutaj koleś sobie bez problemu odpala adfa ze Svivem oraz Wipeouta 2097 na tym samym jednym nowiuśkim Amiga OS 4.1 więc jednak się da i kocurska wiedza ssie ostro!

2013-07-23T13:51:05+01:00

A co w tym dziwnego?
Sviv odpalony jest na emulatorze euae a nie natywnie na OS4.1

2013-07-23T16:24:09+01:00

No tylko sobie przytocz gadkę szuna powyżej o tym jak to nie da się na OS4.x odpalić starych gier z A500 chociażby ;>

2013-07-23T21:26:12+01:00

Powtorze.
Chodzi o natywne odpalanie startych gierek ( o tym pisal Shoonay)

2013-07-23T21:38:46+01:00

Czyli dla ścisłości:
To tak jakby Janusz mówił, że nie da się odpalić gier amigowych na Windowsie, a znalazła się furtka w postaci emulatora WinUAE, zgadza się, norbi? ;)

2013-07-23T22:15:08+01:00

Nieprawda! Pisał, że nie da się wcale odpalić a nie natywnie! Już teraz nie podlizuj kota pod ogonem!

2013-07-23T22:31:19+01:00

scorpeus: hamuj się trochę i [cut]

2013-07-23T22:33:39+01:00

Norbi, scorpeus - proponuję, aby jeden z Was rzucił cytaty z postem Shoonay'a na potwierdzenie swoich racji.

2013-07-24T21:03:05+01:00

Czyzby cos mnie ominelo pod moja nieobecnosc?
Jakies przepychanki slowne ?
Scorpeus - nowe Amigi nie potrafia natywne odpalac gierek ktore wymagaja amigowych chipsetow czy stacji dyskow.
Jesli OS4 posiadalby wbudowany emulator starych amig na takiej zasadzie jak OSX umozliwial odpalanie programow z OS9 czy OSX na intelu programy z PPC, to mozna byloby powiedziec ze nowy system jest zgodny z klasyczna Amiga (prawie 100%).

post 14
Shoonay wrote:Jak mówiłem, chodz mi o to że na nowej amidze nie zagrasz w nic z klasyka NATYWNIE, a po pierwsze emulacja na procku 1,5GHz pozostawia WIELE do życzenia, po drugie samo emulowanie ssie, po trzecie jak już mam emulować to jest WinUAE na pc o lata świetlne lepszy od UAE z AOSa.

ps.
to jest dobre :)
post 11
Agent wrote:Shoonay nie zgadzam się z Twoim stwierdzeniem że na Ami ONE nie pójdzie 99,999 % gier na klasyka, ponieważ ami os 4.x emuluje procki mc i układy graficzne

OS4 ma emulator m68k, ale o emulacji OCS,ESC czy AGA nie slyszalem.
Gdyby tak bylo , to do emulacji nie potrzebny bylby e-uae

2013-07-24T22:22:26+01:00

No to wszystko jasne, punkt dla norbiego :tuptup1:

norbi wrote:Jakies przepychanki slowne ?

Chodziło o post #35, nie widziałem w nim nic obraźliwego, jak widzę Ty również, norbi :tuptup1:

2013-07-25T06:25:32+01:00

Pierwszy post kocurzewskiego:
Pamiętaj tylko że to nie jest Amiga klasyczna. Nie uruchomisz na tym 99.999% gier które wymagają klasycznych układów, nie pójdzie ogromna ilość starych programów.

a to, że w późniejszych się poprawił bo się pewnie na googlach dokształcił to mi zwisa i powiewa huraganem katrina! Liczy się to co napisał w pierwszej kolejności, więc punkt out dla norbiego!

Return to Pogaduszki wszelakie