Polski

zrob sobie amige - AmigaOne Micro

Lubisz sobie podyskutować? Jeśli tak to znalazłeś/aś odpowiednie miejsce.
Pancio znalazlem na internecie bardzo fajna plyte glowna.

AmigaOne Micro
AmigaOne_Micro-A1.png

Amiga One Wikipedia

wyglada bardzo zacnie i mozna z tego zrobic bardzo zgrabny sprzet o duzej (amigowej) mocy.
ponizej podaje link do ladnego polskiego opisu i zastosowania.

http://amigaos.pl/artykuly/moja_nowa_ma ... aos_4.html

ciekawe czy to takie proste jak tu kolega opisal ? hehe
bardzo chetnie bym sobie cos takiego sprezentowal ktoregos pieknego razu.
co wy na to ?

ps
tutaj ladny opis jumperow znajdujacych sie na plycie
http://amigairc.amigarevolution.com/micro.html

-- 02 Gru 2010, 01:06 --

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro& ... fc7#oferta

inna plyta (chyba nawet lepsza) w zestawie z amigaos 4.1 za jedyne 3.700 zl :o
mysle ze poki co to sobie pogdybam o "nowej ami" hehe
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/pogaduszki/zrob-sobie-amige-amigaone-micro-t759.html
2010-12-02T01:06:10+01:00
znalazlem na internecie bardzo fajna plyte glowna.

AmigaOne Micro
AmigaOne_Micro-A1.png

Amiga One Wikipedia

wyglada bardzo zacnie i mozna z tego zrobic bardzo zgrabny sprzet o duzej (amigowej) mocy.
ponizej podaje link do ladnego polskiego opisu i zastosowania.

http://amigaos.pl/artykuly/moja_nowa_ma ... aos_4.html

ciekawe czy to takie proste jak tu kolega opisal ? hehe
bardzo chetnie bym sobie cos takiego sprezentowal ktoregos pieknego razu.
co wy na to ?

ps
tutaj ladny opis jumperow znajdujacych sie na plycie
http://amigairc.amigarevolution.com/micro.html

-- 02 Gru 2010, 01:06 --

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro& ... fc7#oferta

inna plyta (chyba nawet lepsza) w zestawie z amigaos 4.1 za jedyne 3.700 zl :o
mysle ze poki co to sobie pogdybam o "nowej ami" hehe

2010-12-02T09:54:50+01:00

Re: zrob sobie amige - AmigaOne Micro

Hihi, właśnie czekałem kiedy znajdziesz cenę tego... :hee:
Cóż, Amiga (jakakolwiek) to od dawna już hobby a nie mainstreamowy sprzęt więc jakie zapotrzebowanie taka cena.

Pozatym AmigaOne to już staaaaara konstrukcja i do zdobycia jedynie z drugiej (w najlepszym wypadku ;)) ręki.
Podobnie Pegasos, na którym można pójdzie zarówno AOS4 jak i MorphOS.
Najtańszym rozwiązaniem jest zakup MiniMaka i MorphOSa.

Pamiętaj tylko że to nie jest Amiga klasyczna. Nie uruchomisz na tym 99.999% gier które wymagają klasycznych układów, nie pójdzie ogromna ilość starych programów.

2010-12-02T10:03:28+01:00

No cena powala... Prawie nowy komp za to można mieć... :haha:

2010-12-02T10:46:57+01:00

hmmm, szon, wiec mowisz ze taka alternatywa amigi to raczej tylko do samego workbencha (amigaos, morphos etc) ?
ty bardzo kumaty chlopak jestes ;) oswiec mnie niedouczonego, co bym musial miec zeby miec wypasiona amige i oczywiscie dzialajace gry ? czy to sie wiaze z zakupem orginalnego sprzetu ? czy moze jednak jest jakas laternatywa.

zastanawialem sie tez nad tym aby zbootowac amiga forever 2010 plus edition i zainstalowac jako nowy system (z tego co mi wiadomo jest fajnie zrobiony system na specjalnej przerobce debiana). jednak z tym wiaze sie fakt, ze mimo wszystko bedzie to wtedy "emulowany" system, ktory chcac nie chcac bedzie "sprzętożerny", jednak wtedy uruchomie na nim wszystko co chce.

i jak tu do ciezkiej cholery znalezc zloty srodek ? hehe

2010-12-02T11:17:38+01:00

Pancio wrote:hmmm, szon, wiec mowisz ze taka alternatywa amigi to raczej tylko do samego workbencha (amigaos, morphos etc) ?
Ano tak, "nowa" Amiga to nadal feeling oryginalnego Workbencha, prostota obsługi i wszystko co z tym związane plus prawie współczesne możliwości.
Możesz praktycznie wszystko robić na tym co na zwykłym piecyku, jest dość dobra przeglądarka (będzie Firefox i chociaż nadal brak współczesnego Flasha i Javy, amigowcy sobie i z tym radzą na parę sposobów), dobrego pakietu biurowego brak ale możesz odpalić Linuxa np i OpenOffice. Wszystko inne jest, tylko jak to na amisi - trza kombinować. ;)
Niestety, wszystko odpowiednio wolniej będzie działać niż dzisiejsze pecety, nie ma co porównywać do QuadCorów...

Pancio wrote:co bym musial miec zeby miec wypasiona amige i oczywiscie dzialajace gry ? czy to sie wiaze z zakupem orginalnego sprzetu ? czy moze jednak jest jakas laternatywa.
Tutaj wchodzi w grę jedynie zakup klasycznego sprzętu.
A1200 + HD + licencja WHDLoad i tak z 16MB pamięci wystarczy do ogromnej ilości gierek, sam mam HD 60GB i Blizzard 68030/50MHz i 32MB na którym śmiga wszystko oprócz FPSów (których i tak nielubie na ami), a jeśli i na nie masz ochote, wyskakuj z kasy i szukaj Blizzarda 68060 na AmiBayu :mrgreen:

Oczywiście jest też projekt http://en.wikipedia.org/wiki/Natami ale kiedy to wyjdzie i ile będzie naprawde kosztować niewie nikt...

Pancio wrote:zastanawialem sie tez nad tym aby zbootowac amiga forever 2010 plus edition i zainstalowac jako nowy system (z tego co mi wiadomo jest fajnie zrobiony system na specjalnej przerobce debiana). jednak z tym wiaze sie fakt, ze mimo wszystko bedzie to wtedy "emulowany" system, ktory chcac nie chcac bedzie "sprzętożerny", jednak wtedy uruchomie na nim wszystko co chce.
Nie bawiłem się tym, więc dokładnie nie wiem jak to wygląda, ale pamiętaj o jednym: emulowany (nie oryginalny klasyczny oparty na procku Motoroli) sprzęt = brak zgodności z klasycznymi układami Amiga klasyczne = 99,999% gier nie działa.
A uruchamianie gier poprzez programowy emulator - UAE troche mija się z celem kiedy odpowiednik dla Windowsa jest o lata świetlne lepszy;)
Dla piecyków jest też jeszcze AROS, który jest naprawde systemem a nie emulatorem. Oczywiście gry klasyczne nie chodzą ;)

Szukanie złotego środka dla mnie zawsze było proste - jestem klasykowcem, mam Amigę klasyczną.

2010-12-02T11:34:35+01:00

hmmm, pozostaje zapodac a1200, hehe
moze kiedys. ale jak juz to napewno jakas hardcore'owa
dzieki za info panie

2010-12-02T11:43:02+01:00

Jak chcesz pohardkorzyć to sporo jeszcze z Amisi klasycznej wyciągniesz: porty USB, monitory LCD FullHD najlepiej podłączone przez scandoubler PAL, twardyski SCSI, sloty PCI, karty graficzne/dźwiękowe/sieciowe/telewizyjne...

... tylko że wtedy cena wyjdzie dziesięciokrotnie większa od AmigaOne z AmigaOS4 :mrgreen:

Zresztą, skonfiguruj sobie przykładowy sprzęt do A1200 tutaj, lub do A4000 tutaj.

2010-12-09T04:15:27+01:00

Shoonay, nie podpowiadaj koledze sklepu, który za zwykłe majtki z piłeczkami Amigowymi potrafi zakosić jak za zboże... ]:->

2011-03-28T22:11:53+01:00

Taa ja tez kiedyś złożyłem sobie wirtualnie swoją Amigę w tym sklepie i... mało co z krzesła nie spadłem. Miałbym za to dwa niezłe Pecety :-)

-- 28 Mar 2011, 23:11 --

Shoonay wrote:Tutaj wchodzi w grę jedynie zakup klasycznego sprzętu.
A1200 + HD + licencja WHDLoad i tak z 16MB pamięci wystarczy do ogromnej ilości gierek, sam mam HD 60GB i Blizzard 68030/50MHz i 32MB na którym śmiga wszystko oprócz FPSów (których i tak nielubie na ami), a jeśli i na nie masz ochote, wyskakuj z kasy i szukaj Blizzarda 68060 na AmiBayu :mrgreen:

Niestety ja lubię bardzo Amigowe FPS'y i jak bym już kupował to musiałbym chyba wyskoczyć z kasy.

2011-04-12T19:30:04+01:00

Natami anyone? :-D

Image

2011-04-16T01:47:36+01:00

Shoonay nie zgadzam się z Twoim stwierdzeniem że na Ami ONE nie pójdzie 99,999 % gier na klasyka, ponieważ ami os 4.x emuluje procki mc i układy graficzne

2011-04-16T09:10:14+01:00

Dokładnie. Emuluje. Nie działa natywnie.
A po co komu kolejny "emulator" gierek klasycznych za 2k stojący obok biurka kiedy można mieć to samo na piecu czy jeszcze lepiej na amisi klasycznej.
Dla zwykłego klasycznego gracza to jest inwestycja gorsza niż w słownik dla Skorpa. :-E

2011-04-16T13:40:52+01:00

tak, ale ami one posiada ppc co owszem możesz mieć w klasyku ale koszty dokupienia osprzętu do klasyka tj. mediatora i ppc mogą być znacznie większe od zakupienia ami one czy pegaza lub też minimaca, a soft obecnie dalej powstaje dla ami z os-em 4.x, jak odpalisz amikita i wejdziesz w aweb to w którymś odnośniku trafisz na stronkę z tytułami na aos 4.x , i pozostaje Ci też możliwość odpalenia klasycznych gier właśnie po przez emulację. Jak powiedziałeś dla zwykłego klasycznego gracza nie jest taki sprzęt potrzebny, chociaż w przeciwieństwie do tego co napisałeś wyżej da się odpalić 99% klasycznych gier, i ja jako amigowiec właśnie o takich maszynach jak ami one czy pegazos marzę.

2011-04-16T13:53:06+01:00

Ha, ja też tylko marzę, bo na ten czas taki bajer nie jest na moją kieszeń żeby kupować hardware PPC do mojego klasyka za 5k na którym chodzi całe 5 programów, ani kolejnego komputera na biurko za 2k z AOS4 lub MorphOSem dla kórego jest 10 popierdółkowatych portów gierek shareware które wieki temu przeszedłem na PieCu.
Jak mówiłem, chodz mi o to że na nowej amidze nie zagrasz w nic z klasyka NATYWNIE, a po pierwsze emulacja na procku 1,5GHz pozostawia WIELE do życzenia, po drugie samo emulowanie ssie, po trzecie jak już mam emulować to jest WinUAE na pc o lata świetlne lepszy od UAE z AOSa.

Nie musisz mi też tłumaczyć co wychodzi a co nie i że AOS4 jest tworzony, czytam taki fajny portalik co się zwie PPA i jestem w miarę na bieżąco. ;)

2011-04-16T14:17:36+01:00

Też czytam, jak by na to nie patrzeć ja jestem tego zdania że sprzęt i os 4.0 jest zarąbisty, a co do 5 programów i 10 portów gier to przesada. Ja mam inne zdanie, Ty masz inne. Ja swojego nie zmienię a Twoje uszanuje. Jeżeli będziemy dalej kontynuować temat w ten sposób to skończy się to jak na PPA i z rozmowy przejdzie do kłótni co jest lepsze i jak kto postrzega Ami a tego raczej chcę uniknąć.

2011-04-16T14:22:34+01:00

Nie widzę powodu żeby przechodzić do kłótni :)

Wiem że przesadziłem z ilością programów żeby zaakcentowac problem który widze z architekturą PPC na klasyku i grami na nowe Amigi. Poprostu jak dla mnie NIE MA programu ani gry która byłby tzw. "system sellerem" i przekonała wszystkich do ich zakupu z innego powodu niż nostalgii. A większość jest już dostępna jako porty dla Win i Linuxa.

Jeśli pozwolisz to spytam: a sam masz AOS4 czy MorphOS lub PPC w Amidze klasycznej?

Bo widzisz, parafrazując znaną reklamę ja też jestem całym sercem za Amigą i marzy mi się żeby znów była na topie, i chciałbym posiadać wszystko co z nią związane a szczególnie sprzęt. Ale rozum mi podpowiada coś innego...

2011-04-16T14:53:42+01:00

Nie, ale kolega z AUG ma ppc tyle że os-a ma 3.9 i fajnie to chodzi. ja obecnie zbieram i czekam na okazję zakupu pegazos 2. przeglądam też niemiecką stronkę amiga-news.de i widziałem tam stosy softu pod aos 4.x, czytam stronki o samym os-ie i sposobie jego pracy również z emulacją starszych układów, chociaż wiadomo że jeśli już będę miał ten sprzęt to głównie dla nowego softu. Amiga zawsze będzie czymś co daje mi radość, a teraz i również mojemu bratankowi który dostał w prezencie moją dopaloną a1200. Co do klasyka to oczekuje również na natami.
Nie chcę być źle zrozumiany, ale ami bez PPC jest muląca a ppc już teraz za drogie by je dokupić, po za tym co nam pozostaje ? Siedzieć cały czas na klasyku, odpalając stare gry ? Jak sam powiedziałeś jest przecież uae. no i exeki robi się tutaj. PPC i AOS 4.x daje nam możliwość zabawy tym co na UAE nigdy nie zobaczymy lub też jeżeli zostanie wprowadzona kiedyś emulacja ppc do uae to zobaczymy tylko namiastkę tego czym bawią się Amigowcy którzy się przełamali i przesiedli z klasyków znudzeni średniowiecznym softem na nowe sprzęty na które coś jednak powstaje nie zamykając sobie tym furtki do softu z klasyka i nie biegając po domu ze sprzętu z AOS na pc by zagrać w Wasted Dream pod uae :amen:

2011-04-16T15:31:26+01:00

Nie trzeba przeglądać niemieckich stronek żeby się przekonać ile softu wychodzi, wystarczy Aminet.
A ile z tego to gry z prawdziwego zdarzenia?
Nie porty z Lin/PC, nie flashowe popierdółki na 10min grania?
No właśnie, 0. Słownie: zero.
Chyba że znasz jakiś ciekawy tytuł?

W wielkich bólach pojawia się przeglądarka internetowa z prawdziwego znaczenia, jakiś prehistoryczny flash jest, śmieszny zewn. playerek do filmików youtube lub HTML5 działający na paru stronkach, javy brak, nie wspominając o silverlajcie czy jakichkolwiek zewn wtyczkach do plajerow. ;)

Amiga klasyczna muli? Nie u mnie, ProTrackery, DeluxePainty, Dopusy, wszystko śmiga. :)
Oczywiście jak już ją odpalam to tylko dla gier, po co emulować je na PC czy "nowej" Amidze?
Sedno nostalgii amigowej to dla mnie gry.
Siłą rzeczy też nowe sprzety to dla mnie tylko inna architektura i system udające amigową.
Ewolucja, jasne.
Ale nie rewolucja na taką miarę jak Amiga - wtedy.

Nawet nie namiastka tego co na PPC?
A mógłbyś wymienić jakieś programy które zobaczymy na Ami PPC a które nie mają odpowiednika na żadnym innym komputerze?

Pytam absolutnie bez złośliwości, ja na serio szukam powodu żeby polubić się z nowymi Amigami, poprostu na ten czas takowego nie znajduje. :(

2011-04-16T15:47:42+01:00

Klasyk to klasyk! Pegazy, Samy etc. to PC z PPC(z resztą antyczne) nic więcej.

2011-04-16T17:04:34+01:00

Nie rozumiem Ciebie człowieku, co z tego że większość gier ma odpowiedniki na innych platformach, tzn. że co mam nie kupić Pegaza bo te same gry znajdę na Macu???? Albo nie używać windowsa bo linux też ma fajne gry i programy?? Ja chcę pegaza i nie tylko ja, a przypomnij sobie ilu ludzi choćby na ppa czekało na ten sprzęt, ilu nazywa to Amigą i ilu ten sprzęt posiada, i nie obchodzi ich czy mac lub pc ma tą samą grę czy program, cieszą się że mają ami i dla nich też coś powstaje inaczej stali by w miejscu i całkiem się postarzeli przy jeszcze starszych grach niż oni sami lub popadli by w ruinę gdy coś nawali i trzeba wydać grube tysiące żeby kupić nowy zamiennik choćby nawet karty turbo...
ja kupiłem apollo 40/40 dawno za 250 zł z allegro, a teraz ile kosztuje?? Powiem ci 40/25 była ostatnio za [color=#FF0000]750zł[quote] i co teraz ma zrobić??? kogo na to stać? a mediator czy prometeusz?? tak czy inaczej o ile znajdziesz ten sprzęt na allegro to wyjdzie na to samo co kupno nowego pegaza który swoją mocą o wiele razy bije klasyka z maksymalnym turbo ppc i voodoo3 pod mediatorem. Nie najeżdżam na nikogo kto ma klasyka i to mu wystarcza, samego klasyka też nie bo to przecież Amiga ale ktoś kto sie wypowiada "Klasyk to klasyk! Pegazy, Samy etc. to PC z PPC(z resztą antyczne) nic więcej." lub tym podobne niech się zaloguje na ppa i niech im to powie, ludziom którzy czekali na te sprzęty długo i gdy wyszły cieszyli się jak dzieci że jednak ami nie umiera lecz się rozwija i jak wiadomo ppc było wczesniej dostępne dla klasyka, co byście chcieli?? kontynuacji klasyka?? po co? przecież macie klasyki a nikt na to softu za parę marnych złociszy pisać nie będzie, zresztą i tak piraci zrobią swoje, odpalajcie to co macie na klasyki i się tym cieszcie, ja też się cieszę tym co było a jak taki sprzęt dopadnę to się będę bardziej cieszył, a wy się dalej tylko cieszcie aż przejdziecie każdy tytuł po 150000 razy, powiem tylko miłej zabawy. :mad:

Return to Pogaduszki wszelakie