Polski

Amber Gold

Rozmowy o sprawach związanych z Naszą ukochaną Rzeczpospolitą.
bebokus Amber Gold to klasyk. Ponzi byłby dumny; ale kim jest Ponzi? Prawdopodobnie stworzył pierwszą piramidę finansową (Ponzi Scheme) a za jego przykładem poszli następni; min Madoff (wielki gracz, przez 20 lat utrzmywał się na rynku), towarzysz Mawrodi, czy polski akcent Grobelny (RIP hehe).

Pomysł jest prosty i zawsze jest taki sam. Albo "firma" kusi potężnymi zyskami (Ponzi obiecywał 100% zwrotu po 90 dniach, a na początlu lat 20 to robiło wrażenie), albo sprzedaje nieistniejący produkt, bądź produkt który jest nic nie wart (w detektywie opisywano kiedyś sprawę, gdzie ludziom wciskano nasiona do wychodowania). Ludzie oczywiście się łapią, od typowych łosi, po prywatnych inwestorów, po wielkie organizacje czy banki (Madoff - prawie najlepszy gracz w tej dziedzinie - pogrywał w pręta z bankami min HSBC).

Na początku wszystko wygląda pięknie i pieniądze są. Chciwi ludzie nie wypłacają tylko pomnażają swój majątek; który w rzeczywistości pochodzi od innych wpłacających, gdyż jeszcze nie wymyślono inwestycji, która da 100% zwrotu w 90 dni.

Wszystko ma jednak swój koniec i piramidy prędzej czy później upadają, a ich twórcy kończą w więzieniu. Wyjątkiem jest Mawrodi, który nawet został wybrany do Dumy (ale głupi ci rosjanie - powiedziałby Obeliks), by potem naród zaczął obwiniać rząd(sic!!!) za upadek piramidy. Ostatecznie za oszukanie milionów rosjan posiedział kilka latek..gorzej skończyli Madoff (150 lat) i Grobelny, którego kostuchy packa dosięgła w 2007 roku (rana kłuta).

A ja w tym zestawieniu wypada Amber Gold? Całkiem nieźle:

" Znacznie gorzej skońcOczywiście, jeżeli zarzuty stawiane Marcinowi P. potwierdzą się, wówczas fakt, że KNF zawyrokował o tym zawczasu, spotka się z aprobatą i uznaniem, jednakże, jeżeli zarzuty zostaną oddalone, wówczas może dojść do kuriozalnej sytuacji, w której uznać trzeba będzie, iż Amber Gold została pokrzywdzona przez państwo i będzie mogła dochodzić odszkodowania"

"Klienci Amber Gold mogą odzyskają jedną czwartą tego, co powierzyli spółce i to dopiero za dwa lata. Najpierw pieniądze otrzymają pracownicy spółki, potem Skarb Państwa i Zakład Ubezpieczeń Społecznych"

Gdy usłyszałem o Amber Gold i ich proponowanych zyskach spędziłem około 30 minut na necie by odnaleźć informacje, że to typowa piramida finansowa...

A skoro jest tu wspomniany ZUS, czyli największa piramida finansowa, która w doatku jest obowiązkowa, występuje w każdym kraju i zosała wymyślona dawnooo temu (Bismarck - i to on jest najbardziej pro graczem) i nadal działa; nachodzi mnie refleksja ile jeszcze powstanie takich piramid, które oszukują ludzi. Sama istota ZUS jest w sumie genialna i zatwierdzona przez rząd, co nieco dziwi, bo niemal w każdym kraju piramidy są nielegalne - przynajmniej na papierze.

Aaa jeszcze jeden fakt; pomysł samej piramidy wymyślił Dickens (tada!!!). Tak ten Dickens, autor Oliver'a Twist'a czy Opowieści Wigilijnej.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/polityka/amber-gold-t2184.html
2012-09-26T14:15:46+01:00
Amber Gold to klasyk. Ponzi byłby dumny; ale kim jest Ponzi? Prawdopodobnie stworzył pierwszą piramidę finansową (Ponzi Scheme) a za jego przykładem poszli następni; min Madoff (wielki gracz, przez 20 lat utrzmywał się na rynku), towarzysz Mawrodi, czy polski akcent Grobelny (RIP hehe).

Pomysł jest prosty i zawsze jest taki sam. Albo "firma" kusi potężnymi zyskami (Ponzi obiecywał 100% zwrotu po 90 dniach, a na początlu lat 20 to robiło wrażenie), albo sprzedaje nieistniejący produkt, bądź produkt który jest nic nie wart (w detektywie opisywano kiedyś sprawę, gdzie ludziom wciskano nasiona do wychodowania). Ludzie oczywiście się łapią, od typowych łosi, po prywatnych inwestorów, po wielkie organizacje czy banki (Madoff - prawie najlepszy gracz w tej dziedzinie - pogrywał w pręta z bankami min HSBC).

Na początku wszystko wygląda pięknie i pieniądze są. Chciwi ludzie nie wypłacają tylko pomnażają swój majątek; który w rzeczywistości pochodzi od innych wpłacających, gdyż jeszcze nie wymyślono inwestycji, która da 100% zwrotu w 90 dni.

Wszystko ma jednak swój koniec i piramidy prędzej czy później upadają, a ich twórcy kończą w więzieniu. Wyjątkiem jest Mawrodi, który nawet został wybrany do Dumy (ale głupi ci rosjanie - powiedziałby Obeliks), by potem naród zaczął obwiniać rząd(sic!!!) za upadek piramidy. Ostatecznie za oszukanie milionów rosjan posiedział kilka latek..gorzej skończyli Madoff (150 lat) i Grobelny, którego kostuchy packa dosięgła w 2007 roku (rana kłuta).

A ja w tym zestawieniu wypada Amber Gold? Całkiem nieźle:

" Znacznie gorzej skońcOczywiście, jeżeli zarzuty stawiane Marcinowi P. potwierdzą się, wówczas fakt, że KNF zawyrokował o tym zawczasu, spotka się z aprobatą i uznaniem, jednakże, jeżeli zarzuty zostaną oddalone, wówczas może dojść do kuriozalnej sytuacji, w której uznać trzeba będzie, iż Amber Gold została pokrzywdzona przez państwo i będzie mogła dochodzić odszkodowania"

"Klienci Amber Gold mogą odzyskają jedną czwartą tego, co powierzyli spółce i to dopiero za dwa lata. Najpierw pieniądze otrzymają pracownicy spółki, potem Skarb Państwa i Zakład Ubezpieczeń Społecznych"

Gdy usłyszałem o Amber Gold i ich proponowanych zyskach spędziłem około 30 minut na necie by odnaleźć informacje, że to typowa piramida finansowa...

A skoro jest tu wspomniany ZUS, czyli największa piramida finansowa, która w doatku jest obowiązkowa, występuje w każdym kraju i zosała wymyślona dawnooo temu (Bismarck - i to on jest najbardziej pro graczem) i nadal działa; nachodzi mnie refleksja ile jeszcze powstanie takich piramid, które oszukują ludzi. Sama istota ZUS jest w sumie genialna i zatwierdzona przez rząd, co nieco dziwi, bo niemal w każdym kraju piramidy są nielegalne - przynajmniej na papierze.

Aaa jeszcze jeden fakt; pomysł samej piramidy wymyślił Dickens (tada!!!). Tak ten Dickens, autor Oliver'a Twist'a czy Opowieści Wigilijnej.

2012-09-26T14:49:43+01:00

Re: Amber Gold

Na pewno Rząd za tym stoi :tuptup1:

2012-09-26T14:58:28+01:00

Szczerze mówiąc nie zdziwiłbym się. W Albanii w 1997 wybuchły zamieszki gdyż naród podejrzewał, że rząd albański stoi za piramidą, a ludzie stracili 1,2 mld dolarów i zginęło ok 2 tys osób.

Były gospodarz Amber Gold dostanie odszkodowanie z kieszeni polaków i zostanie uniewinniony heh.

2012-09-26T15:33:48+01:00

prawdopodobieństwo powstania kolejnych piramid jest duże, i takie będzie póki ludzie będą łapczywi na szybki i duży zysk, chociaż kto z nas nie chciałby szybko zarobić ??
mimo wszystko świetny artykuł bebokus :ok1:

2012-09-26T18:31:34+01:00

E, piramidka to zbyt wielkie ryzyko i potem się ludzie burzą że niby coś się im należy, lepiej założyć fundację charytatywną.
Pod pretekstem "uświadamiania społeczeństwa" zgarniasz minimum 80-90% wpłaconej kasy, i jeszcze Ci za to dziękują, i na różniste happeningi zapraszają, a najlepsze jest to że wszystko odbywa się legalnie.
To się opłaca, zapytajcie Bono, czy autorów akcji "Kony 2012". :mrgreen:

2012-09-26T22:38:44+01:00

Piramidy będą zawsze póki będzie kto ich miał kryć ... To i sądy im nie straszne :) Jak to ktoś powiedział. Najwiekszych spisków ukrywać nie trzeba gdyż są tak nie wiarygodne że nikt w to nie uwierzy :D

2012-09-27T00:02:51+01:00

Ty uważaj Pancio Piwcio, żeby prokurator znowu na Ciebie nie próbował się "obdać".
Żartuję :hee:

2012-09-28T00:05:50+01:00

Piwcio Chyba :D Za dużo czasu z Panciem spędzasz ;) Tak dostałem list umorzenie z powodu nie znalezienia sprawcy czynu zabronionego.

2012-09-28T10:55:38+01:00

Dzięki, poprawiam się!

2012-09-28T16:08:22+01:00

Organizacje charytatywne to też dobry biznes. Np polski Animals, o którym swego czasu było głośno, ponieważ pieniądze niekoniecznie trafiały do zwierząt.

2012-09-30T01:16:03+01:00

Polacy ( no może nie wszyscy ) ale to głupi naród. Będzie pokazane, że w ciągu roku zarobisz 2 pensje krajowe uwierzą, a później kwik, bo się dali nabrać, przecież nikt im nie kazał, składać kasy do Amber Gold. Przypomina mi się film "Konsul" że prawie do samo co AG.

2012-10-01T04:12:06+01:00

Elmek13 wrote:Polacy ( no może nie wszyscy ) ale to głupi naród. Będzie pokazane, że w ciągu roku zarobisz 2 pensje krajowe uwierzą, a później kwik, bo się dali nabrać, przecież nikt im nie kazał, składać kasy do Amber Gold. Przypomina mi się film "Konsul" że prawie do samo co AG.

Wiesz wydaję mi się że głównie starsi ludzie dali się wy***ać. Pewnie myśleli że jeśli firma oficjalnie działa to nie może być oszustem. Starsi ludzie są bardziej ufni, więc nie koniecznie byli głupi, tylko dość naiwni.

2012-10-01T08:15:38+01:00

no ale to już ich problem.

2012-10-01T10:16:55+01:00

@biegu - rozumiem, że dla Ciebie starszy człowiek to 57-latka?
biztok.pl wrote:"Głos Wielkopolski" prezentuje 57-letnią poznaniankę, która po sprzedaży kawalerki ulokowała w dwóch parabankach: Amber Gold i Finroyal aż 200 tysięcy złotych. Według poznanianki jej lokaty zostały założone w... Alpen Gold (marka czekolady należąca do Kraft Foods).

http://www.biztok.pl/Wplacilam-do-Alpen ... ntow-a5169

Interesowałem się sprawą i różne osoby w Ambera zainwestowały - m.in. wykształceni ludzie - na pewno wiem, że przewinęła się lekarka itd. - wiek tutaj nic do rzeczy nie ma.

@Elmek13 - mogłeś napisać ładniej: do tego prowadzi ryzyko inwestowania w biznesy, które mają budynek naprzeciwko prokuratury :hee:

2012-10-01T10:20:31+01:00

co do amber golda to od poczatku bylo wiadomo, ze upadnie. dziwne, ze tyle ludzi dalo sie nabrac,a jeszcze bardziej szokujace jest, ze prokuratura siedziala cicho.
chociaz, szczerze: gdybym wiedzial, ze to tak dlugo sie utrzyma, to sam bym zainwestowal;P

2012-10-01T17:19:33+01:00

manieq wrote:chociaz, szczerze: gdybym wiedzial, ze to tak dlugo sie utrzyma, to sam bym zainwestowal;P

Właśnie to bym Ci napisał, jakbyś nie dodał - na początku rzeczywiście szło się dorobić niezłej kwoty - sęk w tym, żeby w odpowiednim momencie wyprowadzić kasę, ale to raczej nie byłoby łatwe, bo Amber był zabezpieczony umowami i w przypadku zerwania niezle koszty dowalali. Koniec końców zysk byłby niewiele większy od tradycyjnej lokaty, a nerwów 0.

2012-10-09T11:28:53+01:00

To ja proponuję coś nowego, co ewidentnie pachnie Ponzi Scheme:

http://www.banerbroker.pl/index.php?i2=1

Oferują nierealne wręcz zyski. Zastawiam się czy nie wejść, zarobić i spadać.

Return to Polityka