Czy benzyna w Polsce powinna być droższa?
Moim zdaniem jest stanowczo za tania! Litr powinien kosztować 10 złotych i 49 groszy! Bogatsi byśmy byli wtedy!
Re: Czy benzyna w Polsce powinna być droższa?
judgementcrematorium wrote:Moim zdaniem jest stanowczo za tania! Litr powinien kosztować 10 złotych i 49 groszy! Bogatsi byśmy byli wtedy!
... Chleb po 12zł, piwo 15 zł, papierosy 35 zł, prąd po 5 zł/kWh a zarobki 1100 zł. Możesz napisać coś ty brał/wąchał albo palił ? Bo jeszcze nie czytałem nic bardziej głupiego !
No tak będzie 2 Holandia, na rowerze z rodziną w góry, bo paliwo drogie w C**j. Nie wiem jak ty ale nie kręcą mnie takie dziwne tematy. Obudziłeś się nagle po śnie majowym czy jak.

I do takiej ceny dojdzie...kwestia czasu 

@roki76 - to ironia w najczystszej postaci. 

bebokus możesz mieć dużooo racji
Lepiej nie... chociaż rząd i tak nas doi jak krówki śmieszki. I to w dzień 

Oby nie bo mnie klienci na stacji za***rdolą w końcu
Więc judgementcrematorium, be silent .

Więc judgementcrematorium, be silent .
Elmek13,Rekkimaru też wolę o tym nie myśleć, ale bądźmy realistami 

Pamiętam jak ktoś mówił, że jak fajki będą po 10 zł (a było to parę ładnych lat temu) to ludzie chyba zaczną masowo rzucać, bo kto tyle da. Rzeczywistość pokazuje coś innego; ludzie nadal je kupują hehe, dlatego taka cena paliwa to raczej kwestia czasu.
Ogólnie nie jadam chleba, ale raz niedawno byłem kupić dla kogoś innego i za chleb wołają 5 zł, mocno mnie to zdziwiło heh, bo jeszcze jak pałaszowałem chlebek, ceny były nieco inne.
Za to whisky w rozsądnej cenie jest; no w miarę, do zachodu jeszcze trochu brakuje
Ogólnie nie jadam chleba, ale raz niedawno byłem kupić dla kogoś innego i za chleb wołają 5 zł, mocno mnie to zdziwiło heh, bo jeszcze jak pałaszowałem chlebek, ceny były nieco inne.
Za to whisky w rozsądnej cenie jest; no w miarę, do zachodu jeszcze trochu brakuje

Zdecydowanie powinni to ujednolicić w górę najlepiej do 20zł, nienawidzę kiedy podaję kasjerce banknot 200zł i muszę czekać na jakieś parszywe drobnioki.judgementcrematorium wrote: Litr powinien kosztować 10 złotych i 49 groszy!
bebokus wrote:Pamiętam jak ktoś mówił, że jak fajki będą po 10 zł (a było to parę ładnych lat temu) to ludzie chyba zaczną masowo rzucać, bo kto tyle da. Rzeczywistość pokazuje coś innego; ludzie nadal je kupują hehe, dlatego taka cena paliwa to raczej kwestia czasu.
Jako, że internet to publiczna część większość palaczy niechętnie z własnego doświadczenia napisze, że po prostu kupuje worek tytoniu 0.5 KG/1 KG nie ukrywajmy tego - bez akcyzy, a potem własnoręcznie skręcają. Niektórzy mają elektryczne maszynki na korbkę.
Kiedy tytoń w worku nie był jeszcze tak drogi, a jednak tańszy od papierosów, to ludzie kupowali i z akcyzą. Teraz po prostu to się nie opłaca.
Znam aktualne ceny - tytoń w sklepie 0.5 kg to wydatek rzędu 140 zł. Jak mamy znajomych, to 0.5 kupimy za ~50zł. Dlatego Bebcia Polacy nadal palą, ponieważ istnieje "furtka".
W przypadku benzyny sprawa staje się trudniejsza (ominięcie akcyzy). W przypadku ropniaka możemy zalewać olejem opałowym, ale to zrobią chyba Ci, którzy mają Mercedesa z 1980.
W przypadku benzyny nie znam sposobu, który nie krzywdziłby nam silnika, a pozwalał zalewać taniej.
Shoonay wrote:Zdecydowanie powinni to ujednolicić w górę najlepiej do 20zł, nienawidzę kiedy podaję kasjerce banknot 200zł i muszę czekać na jakieś parszywe drobnioki.
Co do tego - polecam mój sposób.
Zalewajmy ZAWSZE te parę groszy wyżej, a na stacji zaokrąglą nam w dół bez zbędnego narzekania.
Dajmy na to zamiast 49,97zł zatankujcie za 50.03zł - tę drobną różnicę na naszą korzyść rozpatrzą.
Oczywiście czasami zatankować można za mniej i te parę groszy zostawić, żeby dobry ton pokazać - ale to już osobista decyzja.
PS
W moim sposobie polecam płacić banknotami

Wiem, że istnieje furtka, ale zaryzykuję, że lwia część palaczy po fajki uderza do kiosku, zamiast robić różne kręcioły
A co do benzyny; nie jeżdzę więc nie tankuję. Ogólnie jestem dość ekonomiczny w utrzymaniu

A co do benzyny; nie jeżdzę więc nie tankuję. Ogólnie jestem dość ekonomiczny w utrzymaniu

Anthrox wrote:PS
W moim sposobie polecam płacić banknotami
To przez takich bęcwałów wiecznie w kasach nam drobnych brakuje

pamiętam jak pewien kretyn chciał mi za paczkę zapałek zapłacić banknotem 200zł
co drożejącej benzyny jest alternatywa - gaz, rower, nogi

co drożejącej benzyny jest alternatywa - gaz, rower, nogi
wieć to TY mi nie chciałeś jej wtedy sprzedać?tauri5 wrote:pamiętam jak pewien kretyn chciał mi za paczkę zapałek zapłacić banknotem 200zł![]()
![]()
![]()

nie raczej nie ja 
chyba że robiłeś zakupy w Legnicy

chyba że robiłeś zakupy w Legnicy

Zawsze jeżdżę na zapałki do Legnicy.
Jak by nie patrzeć na kierowców, ta grupa jest najbardziej dojona przez państwo, przecież w cenę paliwa wlicza się:
"czynniki stałe, takie jak podatki, opłaty, marże oraz czynniki zmienne, jak koszt zakupu paliwa. Przykładowa struktura ceny detalicznej oleju napędowego na stacji paliwowej, w kalkulacji dla pierwszej dekady stycznia 2011r., wygląda następująco: 23% ceny ON to VAT , 22% akcyza, 5% opłata paliwowa, ok. 5% marża detaliczna, a ok. 45% to koszt zakupu paliwa przez stację"
"czynniki stałe, takie jak podatki, opłaty, marże oraz czynniki zmienne, jak koszt zakupu paliwa. Przykładowa struktura ceny detalicznej oleju napędowego na stacji paliwowej, w kalkulacji dla pierwszej dekady stycznia 2011r., wygląda następująco: 23% ceny ON to VAT , 22% akcyza, 5% opłata paliwowa, ok. 5% marża detaliczna, a ok. 45% to koszt zakupu paliwa przez stację"