Polski

Dlaczego w Polsce mało zarabiamy?

Rozmowy o sprawach związanych z Naszą ukochaną Rzeczpospolitą.
Anthrox
Dlaczego w Polsce zarabiamy 4 razy mniej, niż w bogatych krajach Europy Zachodniej, skoro jesteśmy w tej samej Unii Europejskiej już 8 lat, a kapitalizm w Polsce mamy już od 20 lat? Na to pytanie zna odpowiedź Ryszard Florek, biznesmen z Nowego Sącza właściciel firmy Fakro, drugiego co do wielkości producenta okien dachowych na świecie. Hobby biznesmena to edukacja ekonomiczna. Dlatego postanowił po raz kolejny wcielić się w rolę profesora i pokazać Polakom 13 powodów przez które zarabiają mniej niż zachodni sąsiedzi.

http://polskanabogato.wordpress.com/201 ... rszywa-13/
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/polityka/dlaczego-w-polsce-malo-zarabiamy-t2291.html
2012-11-27T19:56:47+01:00
Dlaczego w Polsce zarabiamy 4 razy mniej, niż w bogatych krajach Europy Zachodniej, skoro jesteśmy w tej samej Unii Europejskiej już 8 lat, a kapitalizm w Polsce mamy już od 20 lat? Na to pytanie zna odpowiedź Ryszard Florek, biznesmen z Nowego Sącza właściciel firmy Fakro, drugiego co do wielkości producenta okien dachowych na świecie. Hobby biznesmena to edukacja ekonomiczna. Dlatego postanowił po raz kolejny wcielić się w rolę profesora i pokazać Polakom 13 powodów przez które zarabiają mniej niż zachodni sąsiedzi.

http://polskanabogato.wordpress.com/201 ... rszywa-13/

2012-11-28T13:14:18+01:00

Re: Dlaczego w Polsce mało zarabiamy?

W sumie to dobry porządek rzeczy. Jakby każdy był bogaty to by świat się skończył, trzeba zachować balans 10% bogatych reszta biedni. Przy czym stać się bogatym to nie problem a kwestia cierpliwości...i wyjazdu za granicę :-)

W Polsce to nawet nie ma co marzyć o poprawieniu się sytuacji, skoro z roku na rok jest coraz gorzej. Tu już 100 zł stało się prawie jak 10; za dychę to nawet fajek czy hamburgera się kupi :hee:

2012-11-28T13:23:21+01:00

No to zostań milionerem w bogatym kraju i wracaj do PL.
Będziesz żył jak król, a swoim wydawaniem kasy na nasze PKB poprawisz byt narodu :-)

2012-11-28T13:24:26+01:00

Takie jest zamierzenie. Nie chodzi o miliony, tylko o go by się nie martwić o pieniądze.

2012-11-28T13:26:35+01:00

BOMBA :ok1:

2012-11-28T13:27:01+01:00

Wyczuwam sarkazm :-)

2012-11-28T13:30:56+01:00

To źle wyczułeś :tuptup1:

2012-11-29T12:47:52+01:00

Ja osobiście wolę więcej i ciężej pracować żeby coś zarobić, ale być na miejscu.
Co prawda mieszkanie na kredyt z 30 letnim wyrokiem, ale coś za coś.

2012-12-03T03:12:35+01:00

Ja mam receptę.
Znieść podatki, zostawić tylko niewielki podatek na armie i policje. Zlikwidować ZUS.
Dzięki temu przybędą miejsca pracy. Zwiększą się pensje. Zmniejszyć do minimum aparat urzędniczy w państwie.
Znieść koncesje. Zlikwidować państwową służbę zdrowia i państwowe szkolnictwo. Nowe powstałe prywatne szkoły i szpitale będą ze sobą konkurowały w cenach usług i nie będzie szerzyła się tam patologia jak w państwowych. Polak, który nie będzie musiał płacić makabrycznych wręcz podatków (daniny) będzie mógł wreszcie wybierać gdzie ma posłać dziecko czy gdzie się leczyć bo zlikwidowane podatki nakręca gospodarkę jeśli także rządzący pozwolą na swobodny rozwój gospodarki swoimi działaniami. Dzięki takim działaniom Polak będzie mógł odkładać na spokojna emeryturę.
Obecnie mamy państwo socjalistyczne, które pomaga (udaje) obywatelowi. Wcześniej czy później takie państwo zbankrutuje i czeka to także takie potęgi nawet jak Niemcy jeśli nie zejdą z drogi socjalizmu.

-- 03 Gru 2012, 03:12 --

Użyłem trochę dużo skrótów myślowych, sorry :-)

2012-12-03T13:08:10+01:00

Tylko, że to się nigdy nie stanie - odnoszę się do zniesienia Zus itp

Ja tam polecam wypad z Polski i tyle :tak:

2012-12-05T00:14:14+01:00

Łysy0800 wrote:Ja osobiście wolę więcej i ciężej pracować żeby coś zarobić, ale być na miejscu.
Co prawda mieszkanie na kredyt z 30 letnim wyrokiem, ale coś za coś.

No i właśnie tu jest "pies pogrzebany". Czemu mam łożyć w tym kraju przez 30lat na jakieś mieszkanie 60m2 czy tam 70m2 jak w ciągu 10 lat mogę spokojnie mieć dom za granicą :huh:
Właśnie takie proste rozumowanie pcha ludzi na emigrację, bo w tym kraju się niczego nie dorobią, tylko wegetują bo państwo im zabiera prawie że wszystko. No, chyba że się jest prezesem i się zarabia ze 20 albo 30 tysiaków, przychodzi "wiekopomna chwila" i takiego delikwenta zwalniają, a na odprawę dostaje z 500 tysiączków - no tak to można żyć, nie pogadam, ale nie tędy droga...

2012-12-07T20:52:15+01:00

2012-12-08T13:43:47+01:00

I jeszcze to:

2012-12-08T14:10:14+01:00

Problem w tym że sami sobie jesteśmy temu winni. Sami się zgadzamy na warunki jakie postawi nam pracodawca, nieprawdaż ?
Jedynie Ci co zapracują sobie na jakąkolwiek renomę u pracodawcy mogą sobie pozwolić na jakiekolwiek negocjacje o płacę.
Problem nr.2: Szara strefa ilu z bezrobotnych chciało by pracować byle mieć tylko jakąkolwiek kasę ?
Myślisz że to nie wpływa na myślenie pracodawców ?

Zlikwidować Zus ? A niby jak masz sobie odkładać na emeryturę ? Do skarpety ? Fundusze inwestycyjno emerytalne ? Sądzisz że to przetrwa ? Bo ja nie do końca. Znieść podatki ? OK. Dopiero zobaczyłbyś co znaczą slumsy, jeśli za WSZYSTKO musiałbyś płacić TY.
Armia ? Sorki ale w razie napaści czym będziemy się bronić, kamieniami ? :lol2:
Policja ? No sorki, chcesz za każdym razem dostać - za przeproszeniem - wp***dol, ktoś dokona jakiejś kradzieży Twojej własności i sprawca ma zostać bezkarnym ? Też mi się wydaje że nie.
Nie, nie tędy droga. Prędzej wolałbym rozwiązanie które zastosował sam Adolf Hitler (tak,tak !) przed wojną. Rozpoczął w całych niemczech roboty interwencyjne. Jak by nie patrzeć wtedy bezrobocie było prawie zerowe. ;)

2012-12-08T14:18:43+01:00

Pozostaje mi tylko się podpisać pod wypowiedzią Rocco :tuptup1:
No, ale nie da się ukryć - jak człowieka przyciśnie to zgodzi się na wszystko, byleby jakąś robotę dostał.
Inaczej kto miałby ochotę robić za szambonurka? :hee:

2012-12-08T16:30:18+01:00

Roki, ale kto chciałby napadać Polskę? Skończyły się już wojny w Europie.

W Polsce poza tym jest tak upośledzone prawo, że brakuje słów. Ostatnio czytałem, że chcą podnieść szkodliwośc czynu społecznego do 1 tys zł. Co oznacza, że policja będzie miała jeszcze mniej do roboty.

A zamiast Zus'u zrobić ludziom konta oszczędnościowe. Zus to przecież schemat ponziego. Wasze pieniadzę idą na ich nowe siedziby czy świątynie opatrzności oraz na inne, bardziej szemrane rzeczy.

Gdybym przez 40 lat odkładał tyle co mi zus zabiera to uzbierałaby się dośc pokaźna sumka. Zus rzuca ci ochłapy; to przecież złodziestw w biały dzień, ale w Polsce to już norma.

Do tego ta mentalność "wybierajmy tych samych polityków, bo przyjdą nowi i się nachapią" haha, to już bez komentarza. Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz, jak głosi stare, mądre przysłowie :hee:

Nie bez powodu ponad 20 mln polaków nie mieszka w Polsce, ba niektóry zaczęli już uciekać 150 lat temu :-)

2012-12-08T16:58:59+01:00

Napisałem czysto hipotetycznie, co by było gdyby....
Sam osobiście nie wierzę w rozwiązania typu właśnie konta oszczędnościowe jak napisałem wyżej, w czasach gdy posiłkujemy się kredytami.

Wasze pieniadzę idą na ich nowe siedziby czy świątynie opatrzności oraz na inne, bardziej szemrane rzeczy.

Tu się z tobą zgadzam, powinno być to jawne na co idą nasze pieniądze.

Gdybym przez 40 lat odkładał tyle co mi zus zabiera to uzbierałaby się dośc pokaźna sumka. Zus rzuca ci ochłapy; to przecież złodziestwo w biały dzień, ale w Polsce to już norma.

Niby prawda, ALE w tym mamy jednak opłacane np. składki zdrowotne, chciałbyś płacić prywatnie za leczenie ?
Nie wydaje mi się. Chciałbyś pracować np. do wieku 90 lat ? Też mi się nie wydaje. Sama składka na ZUS i tak odprowadzana jest przez pracodawcę, a przecież ten nie kwapi się by Ci odprowadzać je po najwyższych stawkach i zdaje się że dotyczy też to całego świata, nieprawdaż ?

Do tego ta mentalność "wybierajmy tych samych polityków, bo przyjdą nowi i się nachapią" haha, to już bez komentarza. Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz, jak głosi stare, mądre przysłowie

Prawda. Tyle że startując w jakichkolwiek wyborach nie pomyślałbyś najpierw ile możesz z tego wybębnić kasy ?

Nie bez powodu ponad 20 mln polaków nie mieszka w Polsce, ba niektóry zaczęli już uciekać 150 lat temu

I na Twoim przykładzie, jesteś traktowany tak samo jak rodowity mieszkaniec kraju w którym przebywasz ? Takie same masz przywileje ?

Natomiast błędem i to potężnym jest zezwolenie na dorabianie właśnie emerytom, pomyśl ile miejsc pracy można by było dać młodym ludziom. Dorobiłeś się emerytury ? Siedź w domu w fotelu i pracuj pilotem do TV.

2012-12-11T21:13:04+01:00

Dziwne, żebym miał te same prawa co mieszkańcy kraju w którym jestem czy byłem. Na to trzeba poczekać; chodzi mi o paszport. Jeśli pijesz do tego jak są traktowani polacy za granicą to inna działka już.

Problem z Zusem jest taki, że to oszustwo, zresztą w każdym kraju tak jest i tego się nie przeskoczy niestety.

Co do pracujących emerytów; mój dziadek jest emerytowanym górnikiem, a i tak dorabiał.
Zakaz pracy emerytom niczego nie naprawi, gdyż sam system jest po prostu do wymiany. Polska nigdy, nawet jakby zjedzono tysiąc kotletów nie doścignie zachodu.

Sam zachód na to nie pozwoli. Zresztą nie jesteśmy tu osamotnieni, bo cała Europa Wschodnia ma się lepiej czy gorzej, a im dalej na wschód tym gorzej.

Co ciekawe dobrze rozwijają się małe kraje; Finlandia czy Estonia, przy czym finowie nie dali się wujkowi Stalinowi a Estończycy (mający szczęście należeć do ZSSR) do dziś stawiają pomniki weteranom estońskiemu Waffen SS. ;)

2013-01-03T00:32:02+01:00

A gópie fylmyky to tu...

Cudowna kraina. Coś na wieczorek przy ciepłej kawce z odrobiną whisky.

2013-01-03T04:10:56+01:00

Re: A gópie fylmyky to tu...

bebokus wrote:

Cudowna kraina. Coś na wieczorek przy ciepłej kawce z odrobiną whisky.

Ten filmik raczej nie nadaje się do tego działu bo to strasznie poważny i smutny filmik pokazujący bez zbędnego pierdolenia jak jest w Polsce zajebiście dzięki naszym złodziejom sorry politykom. To że państwo polskie przekazuje kościołowi kasę to w sumie od dawna wiedziałem, ale że aż 3 miliony dziennie euro aż mnie zmasakrowało to zupełnie. Ile można by za to dobrych rzeczy zrobić dla potrzebujących.

Return to Polityka