Napisałem czysto hipotetycznie, co by było gdyby....
Sam osobiście nie wierzę w rozwiązania typu właśnie konta oszczędnościowe jak napisałem wyżej, w czasach gdy posiłkujemy się kredytami.
Wasze pieniadzę idą na ich nowe siedziby czy świątynie opatrzności oraz na inne, bardziej szemrane rzeczy.
Tu się z tobą zgadzam, powinno być to jawne na co idą nasze pieniądze.
Gdybym przez 40 lat odkładał tyle co mi zus zabiera to uzbierałaby się dośc pokaźna sumka. Zus rzuca ci ochłapy; to przecież złodziestwo w biały dzień, ale w Polsce to już norma.
Niby prawda, ALE w tym mamy jednak opłacane np. składki zdrowotne, chciałbyś płacić prywatnie za leczenie ?
Nie wydaje mi się. Chciałbyś pracować np. do wieku 90 lat ? Też mi się nie wydaje. Sama składka na ZUS i tak odprowadzana jest przez pracodawcę, a przecież ten nie kwapi się by Ci odprowadzać je po najwyższych stawkach i zdaje się że dotyczy też to całego świata, nieprawdaż ?
Do tego ta mentalność "wybierajmy tych samych polityków, bo przyjdą nowi i się nachapią" haha, to już bez komentarza. Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz, jak głosi stare, mądre przysłowie
Prawda. Tyle że startując w jakichkolwiek wyborach nie pomyślałbyś najpierw ile możesz z tego wybębnić kasy ?
Nie bez powodu ponad 20 mln polaków nie mieszka w Polsce, ba niektóry zaczęli już uciekać 150 lat temu
I na Twoim przykładzie, jesteś traktowany tak samo jak rodowity mieszkaniec kraju w którym przebywasz ? Takie same masz przywileje ?
Natomiast błędem i to potężnym jest zezwolenie na dorabianie właśnie emerytom, pomyśl ile miejsc pracy można by było dać młodym ludziom. Dorobiłeś się emerytury ? Siedź w domu w fotelu i pracuj pilotem do TV.