Polski

Neonówka: Wigilia 2022

Rozmowy o sprawach związanych z Naszą ukochaną Rzeczpospolitą.
Sethurial Dla relaksu po podniosłych tematach: ;) :-D
https://youtu.be/hsmpOcuxEG4
Page 3 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/polityka/neonowka-wigilia-2022-t7337.html
2022-11-24T16:46:47+01:00

Re: Neonówka: Wigilia 2022

Dla relaksu po podniosłych tematach: ;) :-D
https://youtu.be/hsmpOcuxEG4

2022-11-24T16:47:51+01:00

Adeptus wrote:Oczywiście, masz rację, a ja się pomyliłem. Zawsze mi się te Koree mylą,

Im też się mylą, prawa człowieka i wolność wyrażania własnych poglądów z atakami obcych wywiadów, bo wiadomo, jak ktoś nie zgadza się z PiSem to jest ruskim, albo niemieckim agentem, jak TVN, która jest amerykańska... A i zapomniałabym, Für Deutschland!

2022-11-24T16:54:07+01:00

@ Anthrox

Anthrox wrote:Szacunek dla rozmówcy, nie jego poglądów.

Pisałeś o cenieniu poglądów, do tego się odniosłem... Być może było niejasne przez to, że użyłem słowa "szacunek", a nie "cenienie", przepraszam.

Anthrox wrote:Czasami jednak okazuje się, że "szur" miał rację po latach, więc warto pochylić się nawet nad wydaje się w danym czasie - największymi absurdami, aby nie ograniczać swoich horyzontów.

Oczywiście, masz rację. Zawsze należy się pochylać się nad poglądami, sprawdzić, czy ich głosiciel nie ma argumentów, nie uciekać od dyskusji w teksty "nie ma sensu i tak do ciebie nic nie dotrze, szkoda strzępić klawiatury". Co nie znaczy, że jeśli okaże się, że argument brak, trzeba ten pogląd mimo wszystko cenić. Być może w przyszłości się argumenty pojawią i wtedy trzeba będzie zmienić stanowisko, ale dopóki ich nie ma...

@ Xandra

xandra wrote:Im też się mylą, prawa człowieka i wolność wyrażania własnych poglądów z atakami obcych wywiadów

Jest wolność wyrażania poglądów. Ale czasem te poglądy są absurdalne i oszczercze. Przykładem jest twierdzenie, że PiS jest gorszy od najbardziej zamordystycznych reżimów komunistycznych.
A to, że czasem obce agentury mogą wykorzystywać hasła o obronie praw człowieka, to akurat fakt. Gdybyś wiedziała coś więcej o prawdziwym komunizmie, oskarżeniami o który tak szafujesz, zdawałabyś sobie z tego sprawę.

xandra wrote:to wiadomo, jak ktoś nie zgadza się z PiSem to jest ruskim, albo niemieckim agentem, jak TVN, która jest amerykańska...

Nie trzeba być agentem, by głosić bzdury i działać na szkodę Polski. Nierzadko nawet zła wola nie jest do tego potrzebna, jedynie podatność na manipulację. Zakładam, że należysz do tej ostatniej kategorii.

2022-11-24T17:13:45+01:00

Adeptus wrote:Jest wolność wyrażania poglądów.

Tylko jakoś nie ma wolności po wyrażeniu poglądów, via rysowanie kredą. Głębiej, głębiej możecie klerowi wejść. To zupełnie nie jest katotaliban skierowany pod pajaców ubierających kiecki, i przesłuchujących dzieci zamknięte w szafie z obcym facetem zadający najintymniejsze pytania, no skąd! One są tylko chronione do narodzenia, a potem hulaj pedofil, dusza wolna, można molestować, gwałcić, najwyżej inna parafia się trafi, co nie?
Adeptus wrote:Nie trzeba być agentem, by głosić bzdury i działać na szkodę Polski.

Na przykład zapytać Rydzyka, na co wydał publiczne pieniądze, bo to już jest atak na chrześcijan! A tak naprawdę to jego psie prawo się z tego rozliczyć, takie mieliśmy prawo. Dopóki PiS nie zaczął rządzić.

2022-11-24T17:14:56+01:00

xandra wrote:
Adeptus wrote:Jest wolność wyrażania poglądów.

Tylko jakoś nie ma wolności po wyrażeniu poglądów, via rysowanie kredą. Głębiej, głębiej możecie klerowi wejść. To zupełnie nie jest katotaliban skierowany pod pajaców ubierających kiecki, i przesłuchujących dzieci zamknięte w szafie z obcym facetem zadający najintymniejsze pytania, no skąd! One są tylko chronione do narodzenia, a potem hulaj pedofil, dusza wolna, można molestować, gwałcić, najwyżej inna parafia się trafi, co nie?

Nie przypominam sobie żeby Adeptus bronił Kościoła akurat albo z nim sympatyzował.

xandra wrote:Na przykład zapytać Rydzyka, na co wydał publiczne pieniądze, bo to już jest atak na chrześcijan! A tak naprawdę to jego psie prawo się z tego rozliczyć, takie mieliśmy prawo. Dopóki PiS nie zaczął rządzić.

Z tym że to jego psie prawo to racja, a i owszem PiSiory to pro-katole, nie mniej przez 8 lat rządów PO nawet nie kiwnęli palcem w stronę kleru, więc bezkarność klechów to nie jest sprawka PiSu wyłącznie.

2022-11-24T17:28:00+01:00

Aha, czyli banda pajaców ubranych w kiecki, z nocnikami na głowie i karniszami w ręku ma mówić jak mają żyć ludzie w świeckim, demokratycznym kraju? Bynajmniej nie według Konstytucji, którą karakan z Żoliborza sobie dupę wyciera?

Edit, edytowałeś komentarz...

2022-11-24T17:56:57+01:00

xandra wrote:Aha, czyli banda pajaców ubranych w kiecki, z nocnikami na głowie i karniszami w ręku ma mówić jak mają żyć ludzie w świeckim, demokratycznym kraju? Bynajmniej nie według Konstytucji, którą karakan z Żoliborza sobie dupę wyciera?

Edit, edytowałeś komentarz...

To do mnie było skierowane?

Uspokój temperament, jestem ostatnim człowiekiem na tym forum który poprze kler, nie wiedziałem że to jeszcze pod jakąkolwiek wątpliwość podchodzi. :haha:

2022-11-24T18:16:48+01:00

Hardy wrote:(...) jestem ostatnim człowiekiem na tym forum który poprze kler, nie wiedziałem że to jeszcze pod jakąkolwiek wątpliwość podchodzi.

:jezu:

2022-11-24T19:52:35+01:00

@ Xandra
Tylko jakoś nie ma wolności po wyrażeniu poglądów, via rysowanie kredą.

Pojedynczy incydent gdzie jacyś szarzy nadgorliwi policjanci aresztowali osobę za rzucanie publicznie personalnych oskarżeń o pedofilię uznajesz za coś równorzędnego lub gorszego od państw totalitarnych, gdzie istnieje szeroko zakrojony państwowy system plasnowego szykanowania za każdą niewłaściwą wypowiedź, w tych najgorszych - do których się odwołałaś - z karą śmierci włącznie?

Głębiej, głębiej możecie klerowi wejść. To zupełnie nie jest katotaliban skierowany pod pajaców ubierających kiecki

Już pisałem, że nie podobają mi się konszachty PiS... nie tyle z Kościołem, co z chrześcijaństwem (zdecydowanie nie jestem zwolennikiem poglądu "Chrześcijaństwo dobre, tylko zły Kościół wypacza"). Ale nie, wciąż, na szczęście, do katotalibanu droga daleka - i nie wygląda na to, by PiS chciał nią podążyć. Szczerze mówiąc, to nawet co bardziej bystrzy biskupi nie chcieliby nią podążyć.

i przesłuchujących dzieci zamknięte w szafie z obcym facetem zadający najintymniejsze pytania, no skąd!

Ale to ma być zarzut w stronę PiS? Wskaż mi państwo - poza islamskimi "talibanami" czy reżimami komunistycznymi - w którym spowiedź dzieci jest zakazana. Tak, uważam spowiedź za paskudny, ryjący psychikę zabobon. Ale wyważenie pomiędzy różnymi wolnościami jest trudne - z racjonalnego punktu widzenia, należałoby zakazać wciągania niepełnoletnich w jakiekolwiek zabobony, niezależnie jakiej religii... ale gdzie wtedy z kolei prawo rodziców do wychowania? I jak to egzekwować? W każdym razie - sugerowanie, że winnym funkcjonowania spowiedzi dzieci jest PiS, to gruba niesprawiedliwość. Mniej więcej taka sama, jak sugerowanie, że PiS jest gorszy od najgorszych reżimów komunistycznych.
Aha, czyli banda pajaców ubranych w kiecki, z nocnikami na głowie i karniszami w ręku ma mówić jak mają żyć ludzie w świeckim, demokratycznym kraju? Bynajmniej nie według Konstytucji, którą karakan z Żoliborza sobie dupę wyciera?

Te pajace są takimi samymi obywatelami, jak inni. I tak samo, jak inne grupy, mają prawo starać się wpływać na polityków. Możemy nie zgadzać się z kierunkiem, w jakim chcą wpływać, ale nie możemy odbierać im tego prawa - jeśli to ma mieć dalej cokolwiek wspólnego z demokracją. Uważam, że znaczna część poglądów forsowanych przez Kościół to szkodliwe bzdury. Ale podobnie myślę o znacznej części poglądów lewicy. Od tego są wybory, żeby w cywilizowany sposób zadecydować, która opcja wygra - i jakie grupy interesów. Dlaczego pajace z nocnikami na głowie miałby mieć mniejsze prawo "mówienia ludziom, jak mają żyć" niż jakakolwiek inna grupa wpływająca na prawodawstwo? A pajace w tęczowych sukienkach lub komuchy w czerwonych krawatach to już mogą?
Poza tym, jeśli uznamy, że prawo nigdy nie może się pokrywać z religią, no to jak już pisałem - trzeba zalegalizować kradzieże i morderstwa, wszak państwo nie może narzucać obywatelom przestrzegania chrześcijańskich (i nie tylko) przykazań. Prawo ZAWSZE narzuca jakiś światopogląd - i zawsze są grupy, które tego światopoglądu nie wyznają, ale muszą się podporządkować. Neutralność to mrzonka. A państwo świeckie nie zapewnia pełnej wolności i równości - po prostu spośród wielu ideologii dyskryminuje akurat te, które w swojej doktrynie zawierają słowo "bóg", pomimo tego, że wiele tych, które go nie zawierają, jest równie bzdurna lub czasem nawet bardziej. Poza tym - jak wykażesz, że polityk kieruje się religią? A może akurat jego poglądy pokrywają się z religijnymi, choć nie wyprowadza ich z wiary (np. moje poglądy na aborcję częściowo pokrywają się z katolickimi, choć chrześcijaństwo zdecydowanie odrzucam). I dlaczego powinno mieć to znaczenie? Chcesz być "królową sumień"? To dopiero totalitaryzm!

2022-11-24T21:46:32+01:00

Ale nie, wciąż, na szczęście, do katotalibanu droga daleka - i nie wygląda na to, by PiS chciał nią podążyć.

Nie zgodzę się z tym i poprę to faktem, mój znajomy organizuje cykliczną imprezę Metal Doctrine Festival i pierwszą edycję urządził w Piekarach Śląskich na Kopcu Wyzwolenia, z miejsca jakiś lokalny klecha-proboszcz się uczepił oczywiście bo kler nie toleruje imprez innych niż disco-polo dla wieśniaków i treści innych niż chrześcijańskie, ostatecznie festiwal się odbył (dzień wcześniej zorganizował też jakiś Hip-Hop Festival) bo po za lokalną grupką moherów nikt z tym problemu nie miał.

Rok później miała być kolejna edycja festiwalu, ale u władzy już był Kaczor i spółka, ten sam klecha-proboszcz z lokalną grupką moherów miał znowu problem tylko że tym razem dostał wsparcie od polityka PiSu, Polaczka (nazwisko prawdziwe), to przez co mój znajomy musiał przejść jako organizator sprawiło że festiwal został przeniesiony, od nagonki medialnej która obfitowała w kłamstwa i brednie (od głoszenia że festiwal promuje nazizm aż po nazywanie go lewackim, co oczywiście było wyssane z palca), aż do podsłuchu na prywatnym telefonie i groźbach wobec niego a nawet i rodziny.

To i wiele innych faktów niestety nie świadczy o tym byś miał rację.

2022-11-25T09:53:45+01:00

Te pajace są takimi samymi obywatelami, jak inni.

O to właśnie chodzi, że nie są. Nie chcę eskalować dalej, nie prowokuj mnie.

2022-11-25T12:59:25+01:00

Księża zachowują się tak jak im pozwalamy.
Samo wyzłośliwianie się na nich bez podejmowania dyplomatycznych, uprzejmych ale stanowczych działań nie ma sensu.
Jeżeli ksiądz poprosi o opłatę za udzielenie sakramentu, mówmy mu "nie zapłacę" i pytajmy czy "odmówi nam jego udzielenia jeżeli nie zapłacimy".
To taka forma przyzwyczajania ich co naprawdę powinna oznaczać zasada "Bóg zapłać" :amen:

2022-12-14T23:14:27+01:00

Z drugiej strony mogę stwierdzić, że proboszcz z mojej parafii już od 30 lat stara się znaleźć środki na dokończenie alejek na cmentarzu i jego dobre oświetlenie. Powoli to idzie, ale praktycznie już większą część się udało zrobić. Ludzi mało w kościołach teraz to tym bardziej, a do tego materiały i płaca droga.

Return to Polityka