Takie wysokie zasiłki jakie są na przykład w Szwecji ciagną państwo na samo dno. Szwecja jak i Niemcy to bardzo bogate państwa lecz ich polityka socjalna zgubi je wreszcie. W Polsce niby są jakieś zasiłki, ale po pierwsze trudno je dostac na dłuższy okres a po drugie są potwornie niskie i krótko terminowe. Jak by nie ZUS, podatki i fatalne prawo oraz państwo, które wtrąca sie do gospodarki to gospodarka prawdopodobnie by kwitła. Jakby nie zlikwidowali/rozkladli zakładów przemsłowych i były dobrze gospodarowane/zarzadzane to było by sporo pracy i pensje były by sporo większe, oczywiście gdy podatki byłyby niskie, gdyz pracodawcy nie byli tym obciązeni i tworzyli by miejsca pracy i tym samym interes by im sie "kręćił". Pracodawca musiałby konkurowac z innymi pracodwacami i tym samym musiałby płacic więcej, itp. Przybyłoby ludzi zamożniejszych. Mozna by sie leczyc w razie powazniejszych chorób bo społeczeństwo by było zamozniejsze. Powstałoby duzo zakładów opieki zdrowotnej prywatnych, które by ze soba konukrowały i ceny by byłyby nizsze itp. W sumie tak mi sie wydaje, ale moge sie mylić i rzeczywiście podatki powinny byc olbrzymie bo dzieki temu państwo funkcjonuje i po 10 latach może doczekam się operacji.

Przecież aby dostać sie na skomplikowaną opercję serca to czeka sie za pewne latami. Jak sie okaże, że jesteś za stary czy z powodu swoich innych ułomnosci nie rokujesz tzn. nie możesz pracować i tym samym płacić podatków to lekarze odmawiają ci takiej operacji i idziesz do piachu. I to ma byc opieka państwa ! Czyli nadal mam uważać, że socjalizm w takim wydaniu jest dobry ?

Żona mojego wójka ma raka w bardzo poważnym stadium i ... lekarze wypisali ją ze szpitala. Nadal mam uwazać, że to dobrze iz takie państwo decyduje kto przeżyje a kto nie. Jak w Rzymie na arenie wszyscy czekają na znak cesara.
W sumie Polski nie ma co porównywać pod wieloma wzledami do Szwecji czy Niemiec, ale wydaje mi się, że też w tych państwach "darmowa" słuzba zdrowia działa podobnie jak w Polsce - długie kolejki i lekarze, którym na niczym niezależy i kolejki na zabiegi.
Kiv proszę wypowiedz sie jak to jest w Niemczech bo nie chce mi sie wierzyc, że tam "darmowa" słuzba zdrowia jest tak dobra.

Dobra koniec, finito nie mam zamiaru wiecej na ten temat dyskutowac bo to strata czasu.

Moim zdaniem dział polityka powinien zniknąć z tego forum bo forum się bardzo rozdrobniło. Wiem, że po to to aby zachęcic wiecej ludzi do pisania i wiekszej aktywnosć, ale polityka z tych 50000 tys postów to chyba 1/3 zajmuje a tak nie powinno byc i co niekórym już buzuje w żyłach krew.

-- 24 Lut 2015, 01:13 --
Hardy wrote:być ignorantem i lemmingiem niczym Antek i głosować na tych samych stajnio-jebców.
Nie każdy zna się na politycę i NIE MUSI, jak pisałem wczesniej. Jednak demokracja zakłada, że kazdy zna sie na wszytskim "perfectly" i każdy może być politykiem jak Adamek. W sumie sam jakiś czas temu "lekko"? hejtowałem Antka za platformę jednak teraz rozumiem, że za ostro potraktowałem chłopinę. Zrozumiałem że każdy?/większość? z nas dojrzewa do pewnych wniosków wynikajacych z przemyśłeń w swoim odpowiednim czasie. Jedni wczesniej, drudzy pózniej, inni w cale?. Więc sorry Antek.
Wyłaczyła mi sie poprawa pisowni w Firefoxie to skandal !
Kiv_Master wrote:zainteresuj się tym swoim Korwinem
A ty zainteresowałeś sie swoimi apdejtami ?

Zainteresowałeś sie co robi Merkel w bezsenną noc kiedy nie myśłi o Kaczyńskim ?
Mają ponoć wznowić druk Main Kampf, jest tylko jeden szkop/uł: Merkel'ówna chce wnieść swoje poprawki do tekstu. Czyli kolekny apdejt ze strony unii gejropejskiej w natarciu. Rodowity Niemiec może to przetrzyma, ale Polak chyba nie.