Osobiście mnie chamówa w żadną stronę się nie podoba. Jak by mnie 2 gości koło domu nagrywali, to bym ich zastrzelił . Gdybym w Ameryce mieszkał ofcourse
Było oczywiste, że wybory zostaną odwołane, ale robić to tuż po debacie prezydenckiej? Chociaż w sumie nie jestem specjalnie zaskoczona. Kto odwołuje wybory? Szeregowy poseł i były wicepremier. Nie premier, nie prezydent... Ręce opadają. Teraz pytanie, kto zwróci pieniądze wydane na bezsensowne przygotowywanie wyborów korespondencyjnych? Oczywiście winnych nie ma...
A jakbyście chcieli zobaczyć na co poszło 2 mld złotych, to tutaj przykład https://streamable.com/l83bf2 inni kandydaci też mieli obcinane czasy wypowiedzi. Tak, to się dzieje naprawdę...
To nie pierwszy raz, gdy Prawo i Sprawiedliwość zachowuje się jak banda spod kiosku z piwem ^^ Nie trudno się domyślić, że sytuacja stała się krańcowo napięta, Szumowski w zasadzie jest nie do odratowania, afera zbyt poważna, by ją zamieść pod dywan. W zasadzie kilka afer. Ale nie chcą tego robić przed wyborami.
Trzaskowski zdobył w zasadzie w jeden dzień wymaganą liczbę podpisów, Duda się kompromituje pomysłami, a emocje zaczynają sięgać zenitu. Gdybyście oglądali TVPiS w ostatnich kilku dniach, widzielibyście, że w PiS panuje w zasadzie "pożar w burdelu".
Profesor Grodzki, jako Marszałek Senatu ma prawo codziennie żądać czasu antenowego w TVP i prostować kłamstwa, propagandę oraz hipokryzję PiSu. Ale na szczęście są też niezależne media, które już podłapały temat i trzeba będzie wielu fikołków, by choć trochę sprawę naprostować.
Barbara Nowacka wrote:- Zakłócenie mojego wystąpienia to była zaplanowana akcja pana Kaczyńskiego, żeby Polska nie usłyszała prawdy o ministrze Szumowskim - stwierdziła Barbara Nowacka. Jej zdaniem podobna narracja była stosowana przez polityków partii rządzącej podczas kampanii warszawskiej, parlamentarnej, a teraz prezydenckiej.
Kaczyński pisze do działaczy PiS: Ponowny wybór Andrzeja Dudy, który w ciągu minionych 5 lat z pełnym zaangażowaniem umiejętnie prowadził zainicjowany przez Prawo i Sprawiedliwość proces pozytywnych zmian w naszym kraju, leży w elementarnym interesie Polski. Obecny Prezydent jest współtwórcą dobrej zmiany, czyli reform w sferze polityki gospodarczej, polityki zagranicznej i bezpieczeństwa, w dziedzinie oświaty i kultury oraz polityki historycznej - zaznaczył Kaczyński.
Przyjrzymy się tym reformom, nie będę kopać leżącego - skupię się na najważniejszych aspektach: 1. w sferze polityki gospodarczej (dane sprzed pandemii w Polsce) - prawie wszystkie spółki Skarbu Państwa od wyborów w 2015 straciły do chwili obecnej ponad 22% wartości, czyli wartość do 202,7 mld zł z 259,5 mld zł od samego wyboru Jacka Sasina na ministra Aktywów Państwowych. Na wykresie nie wygląda to tak tragicznie, najgorzej jest właśnie od momentu pojawienia się pana Sasina. https://strefainwestorow.pl/artykuly/an ... anstwowych To ten sam człowiek, który organizował wizytę Smoleńską, wybory w maju i pojechał ratować kopalnie, które póki co zamknięto. - fatalna sytuacja w LOT była przyczyną wielu protestów pracowników, a nawet strajków, spółka, która JEST spółką Skarbu Państwa odmawia ujawnienia informacji publicznej grupie WatchDogs Polska, twierdząc że nią nie jest: https://www.wykop.pl/wpis/49954981/lot- ... st-spolka/ - w zasadzie każda grupa zawodowa protestowała przeciw polityce państwa i warunkach panujących w budżetówce, od celników po pracowników skarbówki, nie wspominając o cywilnych pracownikach armii - doprowadzono niemal do ruiny naszą perełkę, stadninie w Janowie Podlaskim - nie obniżono podatku VAT, ba kwota wolna od podatku, którą nasz prezydent obiecywał obniżyć nadal wynosi śmieszne trochę ponad 3 tys zł. - nie ma elektrowni atomowej, ba - po kilku latach nie ustalono jeszcze gdzie ona w ogóle ma być, podobnie nie ruszył projekt CPK - te i inne "inwestycje" mają oczywiście zarządy obsadzone przez działaczy i drenują co miesiąc budżet państwa.
2. polityki zagranicznej - nikt mający choć blade pojęcie o polityce zagranicznej PiS nie uzna jej za sukces, w zasadzie to ciąg porażek i kompromitacji na arenie międzynarodowej - 27:1 w Brukseli - Szydło przegrywa SAMA ze SOBĄ - dwukrotnie - Polska była już skłócona z Niemcami, Francją, Komisją Europejską, Litwą i Ukrainą. gdy wybrano Morawieckiego na premiera. - nie udało się uzyskać stanowisk szefów NATO i Rady Europy, o które Polska zabiegała. - Jest to jedna wielka porażka - ocenił nie kto inny jak... prezes PiS.https://www.newsweek.pl/polska/polska-p ... ki/b44pdky
3. i bezpieczeństwa - nasza flota morska praktycznie nie istnieje, a wybudowany na szybko stateczek ma krzywy kadłub i do niczego się nie nadaje - mamy stare, 30-40 letnie czołgi, które poszły do modernizacji, a która i tak nic nie da, bo mają za słabe działa dla współczesnych pancerzy - do renowacji trafiły kilkudziesięcioletnie hełmy, oczywiście równie udana akcja - wojsku brakuje wszystkiego, od wyposażenia podstawowego, amunicji, amunicji ćwiczebnej po sprzęt ciężki, a nawet paliwo - ostatnio okazało się, że system szkolenia szeregowych żołnierzy i podoficerów w ocenie kontrolerów NIK jest niewydolny i nieskuteczny - to jeden wielki pic na wodę: https://www.defence24.pl/krytyczny-rapo ... da-inaczej - zupełnie, jak się okazuje bezużyteczny WOT, który ledwie dał sobie radę w patrolowaniu ulic z policją - dostaje najlepszy sprzęt... - teraz o służbie zdrowia - coraz więcej przed pandemią - było zamykanych oddziałów i całych ośrodków zdrowa, brakuje lekarzy, pielęgniarek, sprzętu - w zasadzie wszystkiego - PiS, ani PAD nie zrobili praktycznie nic by sytuacja uległa poprawie, a teraz to już w ogóle jest katastrofa - dziesiątki (?) milionów poszły na komisję Macierewicza, który co prawda po tylu latach raport ma, ale go nie pokaże, no i oczywiście odzyskaliśmy wrak Tupolewa... - gdzie polskie helikoptery i gdzie odrzutowce?
4 i 5, bo się robi ściana tekstu: w dziedzinie oświaty i kultury oraz polityki historycznej - mamy wspaniałą i zupełnie bezużyteczną Fundację Narodową, która wydała dobrze ponad 100 mln zł między innymi na jacht, który więcej stał w portach (uszkodzony) niż pływał, oraz zupełnie enigmatyczną promocję... https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... na-co.read - muzeum Pamięć i Tożsamość wybuduje Rydzyk (za pieniądze RAFAKO)...
Ręce opadają... Tak jak pisałam poprzednio, zaczyna się "pożar w burdelu", tym większy, że Trzaskowskiemu udało się zdobyć ponad 1,6 mln (!) podpisów w niecały tydzień.
Wcześniej było czytanie z listu św Krowy do korytian, dziś jak wygląda sprawa wyborów korespondencyjnych. Jeden obraz...
Trochę stara informacja ode mnie, Krzysztof Bosak w TVP! Tytuł powinien brzmieć nieprawdopodobne Bosak w TVP-PIS ! Teraz tylko na youtube. Nie możesz przegapić !
Krzysztof Bosak "Gość Wiadomości" 19,06,2020:
Nawet pozwoliłem sobie ściągnąć te video. Bo taka sytuacja może się już nigdy nie powtórzyć. Nie wiem czy udostępniający ma prawa do niego
Tyle samo grzeszków, ma na swoim koncie PO czy SLD, nie bronię PiSiorów, ale ten egzemplarz, to takie typowe rzucanie błotem w konkurencję z klapkami na oczach ala'"nasza partia lepsza!", osobiście w życiu nie oddam głosu na kogolwiek z tej bandy. Właściwie o polityce w Polsce, dowiaduję się tylko z FB i tego działu na forum i w sumie jest mi z tym dobrze.
PiS zaliczył niezłe combo: - Duda ułaskawia pedofila i to nie dlatego, że poszkodowana dziewczyna mu wybaczyła, ale dlatego, że z matką są w bardzo trudnej sytuacji finansowej i groziła im utrata mieszkania - Duda publicznie mówi, że Niemcy chcą wpływać na wybory w Polsce, o czym piszą już zagraniczne media, co de facto kompromituje nie tylko jego, ale cały kraj w oczach świata. - Ziobro grozi niezależnym mediom, które opisały skandal mówiąc o ich nacjonalizacji
Ale nie to jest najsmutniejsze. Sytuacja finansowa poszkodowanych kobiet była koszmarna, właśnie takimi sprawami - w tym pomocą finansową i prawną miał się zajmować Fundusz Sprawiedliwości. Miał, ale pieniądze trafiają do... szarlatanów i naciągaczy, czyli do byłego egzorcysty, oraz Rydzyka.
Pierwszy zasłynął tym, że SMSował z Diabłem (sic!), historią o egzorcyzmie odprawianym z udziałem salcesonu, ale Oko.Press przypomina też kilka innych jego ekscentrycznych praktyk. „Dzięki historii o salcesonie ks. Michał Olszewski szybko stał się bodaj najbardziej rozpoznawalnym egzorcystą w Polsce. Później jeszcze wiele razy był bohaterem mediów, kiedy opowiadał o niewyjaśnionych zdarzeniach, które towarzyszą mu w codziennej pracy. Jak twierdził, dostawał na przykład SMS-y od szatana z numeru 666, uleczył chore kolano stułą, wypędzał z dzieci „duchy Harry’ego Pottera”, a diabeł ściągał go siłą z łóżka za nogę”, pisze portal. I podkreśla, że dziś ksiądz porzucił pracę egzorcysty i specjalizuje się w nowoczesnych formach ewangelizacji.
O sprawie już w kwietniu tego roku pisał Bezprawnik: https://bezprawnik.pl/fundusz-sprawiedliwosci/ a kwota jest niebagatelna, bo sięga 50 milionów złotych, przeznaczone na wydanie do 2024 roku (pamiętajmy bowiem, że aż 200 tysięcy Polaków pada rocznie ofiarą przestępstw).
Mniej od dawna dostaje Rydzyk (w 2017 było to prawie 800 tys zł), a za nie przeprowadził akcję m.in informacyjną: "Wpływ mediów na wychodzenie z przestępczości", w ramach której zorganizowała kampanię dla kierowców dotyczącą zagrożeń związanych z jazdą po pijanemu, serię reportaży "Po stronie prawdy", które emitowano następnie w Telewizji Trwam.
Według ustaleń Onet.pl fundacja organizowała także porady psychologiczne, terapeutyczne, zapewniała też potrzebującym pomoc prawną. Nic o pomocy finansowej dla poszkodowanych nie wspomniano. A Rydzyk unika tematu jak ognia.
Ze środków Funduszu Sprawiedliwości zorganizowano także koncert kolęd "Pokój ludziom dobrej woli" w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej. I to nie są jedyne państwowe pieniądze dla Rydzyka.
Możemy zapewnić Ci między innymi: pomoc w znalezieniu bezpiecznego schronienia wsparcie prawne: - pomoc w napisaniu pisma - pomoc w przygotowaniu i złożeniu wniosku
- analiza dokumentacji prawnej wsparcie psychologiczne: - psychologa - psychoterapeuty - psychiatry pomoc materialną w zakresie: - bonów żywnościowych - pokrycia kosztów żywności - zakupu odzieży, bielizny, obuwia, środków czystości i higieny osobistej - dofinansowania do czynszu i opłat - pomoc w zakupie leków, sprzętu ortopedycznego i medycznego niezbędnego w powrocie do zdrowia - pomoc w zakresie rehabilitacji
Czyli dokładnie to, czego potrzebowały te kobiety. I gdzie było państwo? Skoro dotarły do Dudy, to trudno mi uwierzyć, że mogły taką pomoc otrzymać i wątpię aby odmówiły, gdyby im ją zaproponowano, prawda? Więc najwyraźniej do takiej propozycji pomocy nawet nie doszło.
Jednocześnie Rydzyk konsekwentnie unika udzielania odpowiedzi na pytania WatchDogs, na co wydaje publiczne pieniądze, "twierdząc, że mogą być szpiegami" (sic!)
- Fundacja Ex Bono, nie mając żadnego doświadczenia, wygrała dwa konkursy Ministerstwa Sprawiedliwości na pomoc ofiarom przestępstw na lata 2019-2021.
- Za ponad 9 mln złotych miała otworzyć i prowadzić ośrodki pomocy w Opolu i Tychach – bastionach Solidarnej Polski.
- W Opolu szukała pracowników dopiero po tym, jak wygrała konkurs. Po kilku miesiącach zniknęła z miasta z dnia na dzień, zostawiając ofiary przestępstw na lodzie (a część nawet z długami);
- Wkrótce potem organizowała obóz dla dzieci z rozbitych rodzin, także z poważnymi problemami psychologicznymi. Jak mówi szef ośrodka, w którym odbywał się obóz, fundacja „zataiła stan zdrowia uczestników, co naraziło bezpieczeństwo turnusu”;
- Mimo licznych nieprawidłowości, dalej prowadzi ośrodek w Tychach. Koordynatorką projektu jest tam działaczka Solidarnej Polski, blisko związana z wiceministrem sprawiedliwości Michałem Wójcikiem. W ośrodku działa też inna działaczka SP z Częstochowy – asystentka posła Tadeusza Cymańskiego.
- Ministerstwo Sprawiedliwości przez prawie rok nie wybrało nowej organizacji, która mogłaby świadczyć pomoc w Opolu.
PiS miał wszystko naprawić i pozmieniać. I co? Otóż nic, w innym temacie wrzuciłam obietnice Dudy, a wyżej ogólnie ich "sukcesy" i obietnice, z których praktycznie każda okazała się spektakularną porażką.
Prawda jest taka, że od lat panuje identyczny scenariusz: każda nowa partia z przewagą w Sejmie obstawia państwowe stanowiska swoimi działaczami (mającymi raczej wątpliwe kompetencje), a wyborcy zamiast ich za to rozliczać, zamiast rozliczać z niezrealizowanych obietnic ponownie dają się nabierać na nowe obietnice.
Dochodzi do tego, że posłowie nawet nie pojawiają się na głosowaniach, czy czytaniach projektów lub sprawozdań, co jest ich obowiązkiem - za to im płacimy - to nasi przedstawiciele w rządzie, a nie święte krowy, za jakie się uważają.
Na ręce powinni im patrzeć nie tylko wyborcy, ale także media - niezależne media - które PiS chce teraz "nacjonalizować", jak Duda wygra. Prosta droga do scenariusza Węgierskiego. Powiedzmy sobie wprost - polscy wyborcy to niemal bez wyjątku dupy wołowe. I już nawet nie mówię o kupionym za własne pieniądze elektoracie PiSu, czyli ludzi z wykształceniem podstawowym, rolników, bezrobotnych i emerytów. Bo kiedy ostatni raz Ty, bądź ktoś z Twoich znajomych odwiedził swojego posła czy senatora w jego biurze poselskim, by porozmawiać o realizacji programu wyborczego, o tym jak głosował w Sejmie czy Senacie gdy ważyły się ważne sprawy, i czy w ogóle tam był?
Niestety w przypadku moim i moich znajomych jest podobnie. Jesteśmy bardzo kiepską (socjal) demokracją, nieświadomą swoich praw, obowiązków i możliwości.
No to typowe, Ja nie jestem zaskoczony, mówiłem że tak będzie i śmiałem się 5 lat temu, że ludzie już szybko zapomnieli o kompromitacji PiSiorów w poprzedniej dekadzie.
Na wykopie odbywa się AMA z Dudą. Zaczęło się od tego, że przesunęli je najpierw o 15 min, potem o kolejne 15. Po 45 minutach pojawiło się aż 8 odpowiedzi, w tym o ulubiony serial
Tu znajdziecie te odpowiedzi, https://www.wykop.pl/ludzie/Andrzej-Duda/ komentarzy jest w tej chwili już prawie 2,5k a wykop praktycznie co chwilę pokazuję 502 lub 504...