Polski

Rady jak rozmawiać z Policją (nielegalne oprogramowanie)

Rozmowy o sprawach związanych z Naszą ukochaną Rzeczpospolitą.
Shoonay Cd-Action #218 (Lipiec 2013)

Image
Page 2 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/polityka/rady-jak-rozmawiac-policja-nielegalne-oprogramowanie-t2305.html
2013-06-10T12:37:16+01:00

Re: Rady jak rozmawiać z Policją (nielegalne oprogramowanie)

Cd-Action #218 (Lipiec 2013)

Image

2013-06-10T15:20:53+01:00

zwróć tylko uwagę Shooney, że dotyczy to muzyki, filmów itp. , ale już nie programów i gier :-)

2013-06-10T17:30:21+01:00

Shoonay wrote:Cd-Action #218 (Lipiec 2013)...

a macie moze caly artykul o tych sciaganiach, pobieraniach, ssaniach etc? chetnie przeczytam

2013-06-10T17:45:10+01:00

Mam spiracić artykuł traktujący o piraceniu? No dobra. :mrgreen:

EDIT: done.

Image
Image

2013-06-10T17:49:16+01:00

podziekowal ;)

2013-06-10T18:08:03+01:00

hehe :D
gratki Szon :D

2013-06-10T19:12:29+01:00

no i po przeczytaniu tego wszystkiego i przestudiowaniu tego tematu mam moja wersje "co powiedziec policji ?" :

"KLIKNELO MI SIE" :D

2013-07-03T08:01:11+01:00

Nono, już im się odwidziało: http://mragowo.wm.pl/137186,6-miesiecy- ... rnetu.html

Wy naprawdę się tego przestraszyliście? Spójrzcie na datę artykułu :) 1 kwietnia chyba mówi sam za siebie :)

A co do zakładania hasła na system to jest kwestią minuty zdjęcie go za pomocą odpowiedniego oprogramowania, którego nawet zwykłe serwisy komputerowe używają jak im klient zostawi kompa do naprawy i zapomni hasła na system podać :haha:

2013-07-03T11:31:20+01:00

Scorpeus, zdjęcie hasła na bios - OK raz dwa.
Zdjęcie hasła Windowsowego - zależy od wersji - np. ja jestem specjalistą od zdejmowania hasła z Windows XP. Cała operacja nie pamiętam ile trwa, ale w 5, 10 minut jestem w stanie się uwinąć.

Nie mów jednak, że tak łatwo się da zdjąć hasło z TrueCrypt'a, no chyba, że o czymś nie wiem? :tuptup1:

2013-07-03T22:34:06+01:00

TrueCrypt mi osobiście uratował tyłek :) po miesiącu odzyskałem laptopa i śledztwo umorzone. Wystarczy porządne hasło.

2013-07-03T23:26:00+01:00

Pamiętam Piwcio Twoją panikę. To jednak zabrali Ci laptopa?
Czy możesz opisać jak wyglądała mniej więcej Twoja sprawa?

2013-07-04T06:16:14+01:00

Na Windows fakt zależy od wersji ale z odpowiednim narzędziem, które nawet ja mam na satnie, zdejmujesz je momentalnie :) Tego True Crypta nie znam także sobie dziś wygoogluje i się zapoznam może sam skorzystam :P Tylko, że mam kilka dysków w kompie co pewnie się wiązałoby z założeniem hasła na każdy z nich right?

2013-07-08T04:33:24+01:00

Sprawdziłeś już?
Z tego co wiem, wystarczy jedno główne hasło, ale opcjonalnie możesz każdą partycję osobno ohasłować.
Nie wiem jak to teraz wygląda.
Kiedyś używałem TrueCrypter'a i pozwalał nawet stworzyć "fake-partycję" - gdy podawaliśmy "fake-hasło" to odblokowywana była partycja z "legalnym Windowsem" - patent na wypadek, gdyby policja wymusiła na nas przypomnienie sobie hasła. Odblokowując fałszywą partycję mieliśmy spokój, bo program nie ujawniał nawet, że istnieją jeszcze jakieś inne ukryte partycje. Jak dla mnie rewelacja!

2013-07-08T06:20:58+01:00

No jeszcze nie miałem jak przez weekend zajęty byłem :P Ale mnie tylko zastanawia jak taki true crypt się zachowa po podpięciu tego twojego dysku do kompa drugiego. Bo przecież nie będzie wtedy dyskiem bootującym, czy wtedy jak z poziomu windy albo dosa ktoś będzie się na niego chciał wbić to wyskoczy monit o podanie hasła? Bo jak z poziomu dosa da radę wejść i sobie pliki obejrzeć na twoim dysku pomimo true cryptera to i równie dobrze można wtedy zrobić ich kopię na jakiś nośnik no i wpadłeś :P No i jak to działa z linuchem? Bo może linuch zignoruje takie hasełko i wpuści takiego milicyjnego informatyka na twój dysk :P

2013-07-08T12:06:31+01:00

TrueCrypter kaszuje cały dysk twardy.

2014-01-02T15:16:05+01:00

Od pewnego czasu na znanym portalu Niebezpiecznik.pl redaktorzy prowadzą cykl, który ma za zadanie uświadamiać co niektórych co wolno a czego nie wolno robić z oprogramowaniem komputerowym.

Ostatnio ukazały się dwa ciekawe artykuły:

Poniedziałek z prawnikiem o piractwie, czyli co można, a czego nie można ściągać z internetu

Poniedziałek z prawnikiem: odpowiedzi na wasze pytania dotyczące “piractwa”

Polecam przeczytać, szczególnie jeśli ktoś ma wybujałą wyobraźnie odnośnie prawa i myśli że wszystko musi być tak, jak on to sobie ubzdurał. Co niektórych ta lektura powinna sprowadzić nieco na ziemię...

2014-01-02T16:39:50+01:00

Zrozumiałem tak:
+ najbardziej narażeni są osoby, które umieszczają plik w internecie
+ dopóki ściągasz tylko na użytek własny - w najgorszym wypadku ryzykujesz, że policja przy jakieś sprawie sprawdzi Ci komputer i w zależności od tego możesz oberwać.
+ należy bardzo uważać na ściąganie p2p - bo protokół jest tak skonstruowany, że jak nie ustawisz wysyłania na 0 b/s i wyślesz chociaż parę bajtów - możesz oberwać. Należy unikać publicznych trackerów.
+ posiadania cracka jest już samo w sobie nielegalne (w sumie ten prawnik zapomniał rozróżnić cracka w postaci pliku binarnego i cracka, który dopiero patchuje binarkę) - jego użycie nawet w przypadku posiadania licencji naraża nas na karę.

2014-01-03T12:43:32+01:00

Anthrox wrote:należy bardzo uważać na ściąganie p2p - bo protokół jest tak skonstruowany, że jak nie ustawisz wysyłania na 0 b/s i wyślesz chociaż parę bajtów - możesz oberwać. Należy unikać publicznych trackerów.

torrenty są zadrą dla prokuratorów. Przecież ja nie chcę udostepniać nielegalnego oprogramowania, ponieważ to paserstwo, ale nie mogę tego uczynić, gdyż klient na to nie pozwala. A ściągać mogę wszytko co tylko jest dostepne, ponieważ jest dostene.

2014-01-04T00:39:45+01:00

xittam wrote:Przecież ja nie chcę udostepniać nielegalnego oprogramowania, ponieważ to paserstwo, ale nie mogę tego uczynić, gdyż klient na to nie pozwala.

No to ściągać musisz tylko linuxy i inne rzeczy, które licencja pozwala rozsyłać.
Jaki jest legalny tracker z tym stuffem? legalne.info ?

2014-01-04T08:28:58+01:00

Anthrox wrote:No to ściągać musisz tylko linuxy i inne rzeczy

nic nie muszę :) natomiast:

xittam wrote:A ściągać mogę wszytko co tylko jest dostepne, ponieważ jest dostene.

Trackery raczej nie są nielegalne, to tylko pośrednicy.

Return to Polityka