STOP! dla węgla w POlsce; UE przeciwko piecom w domach
Palenie gazem jest bezpyłowe + wiele innych szkodliwych związków odpada. O to w tym chodzi.
Re: STOP! dla węgla w POlsce; UE przeciwko piecom w domach
Hehehe, następna bzdura. Akurat wolałbym wdychać ten pył niż opary pozostałe z opalania gazem ziemnym, jest znacznie bardziej szkodliwszy niż ten pył na który tak narzekasz,
W takim razie zachęcam do dokształcenia się z energetyki.
A ja proponuję zapoznać się z działaniem tlenku węgla ! 

roki76 wrote:Hehehe, następna bzdura. Akurat wolałbym wdychać ten pył niż opary pozostałe z opalania gazem ziemnym, jest znacznie bardziej szkodliwszy niż ten pył na który tak narzekasz,
No akurat tu się nie zgodzę. Kaj tam w familokach będą palić ino wonglem? Starsi ludzi wrzucają do pieca wszystko jak leci, np. gumowe przedmioty, a co tam spali się, a potem to leci razem z sadzą na ulice. Ale i tak wolę gospodarkę opartą na węglu. Co nam po tej elektrowni atomowej, która niby tam kiedyś ma powstać? Jako napastnik pierwszy cel bym obrał ten obiekt i zero prądu wszędzie. Ale oby wojny w tym stuleciu nie było u nas. Brakowałoby tylko żeby jakiś następca Merkel spiknął się z Putinem, w którego kraju wszyscy srają na dyrektywy unijne, bo nie są w jej szeregach na ich szczęście.
Santa, nie mieszaj, tutaj chodzi o węgiel kontra gaz, który jest naturalną pochodną od kopalin. To co mieszkańcy wrzucają do pieców to już całkiem inna bajka. 
A POWERPUFF GIRLS i tak nadejdą czy chcemy tego czy nie, a czy ta energia będzie tak tania jak ją opisują to być może odczują to już następne pokolenia. Ja niekoniecznie tego chcę

A POWERPUFF GIRLS i tak nadejdą czy chcemy tego czy nie, a czy ta energia będzie tak tania jak ją opisują to być może odczują to już następne pokolenia. Ja niekoniecznie tego chcę

Potrzebujemy energetyki opartej o wszystkie trzy warianty. Co do palenia w domu to sprawa nie jest taka prosta, bo po prostu mało kogo stać na gaz.
Instalacja gazowego centralnego ogrzewania kosztuje nawet 10 tysięcy. Zależy kto ile weźmie za potrzebne materiały i robociznę. Korzystając z pieców węglowych, które większość posiada w domu daje to ok. 5 lat oszczędności. Tona na Śląsku kosztuje ok. 700zł. Nie wiem jak w innych regionach. Sam posiadam ogrzewanie gazowe w wynajmowanym mieszkaniu. Niestety nie jest to tanie ogrzewanie w moim przypadku. Posiadam dwa piecyki Karma. Nie są to przepływowe grzejniki, a raczej dmuchawy. W zimie spokojnie idzie 400zł na miesiąc ogrzewania małego mieszkania, które ma 34m2. I wcale nie mam ciepło, bo jedynie 20 stopni, a moja małżonka chodzi zazwyczaj w bamboszach i szlafroku, bo jest zmarźluchem. Nie mogę sobie pozwolić na wymianę i chyba nawet bym nie chciał pakować ciężko zarobionych przeze mnie pieniędzy w czyjeś mieszkanie. Inna sprawa gdy gaz podgrzewa wodę, która dzięki cyrkulacji krąży np. miedzianymi rurkami pomiędzy grzejnikami. Wtedy owszem jest ciepło, ale gdybym nawet kupił to mieszkanie to remont ogrzewanie wyniósłby mnie co najmniej kilka tysięcy złotych. Wiadomo komfort się liczy, ale za komfort się płaci i to nie mało.
No a co z kolektorami słonecznymi ? Ma ktoś jakiegoś znajomego który tego używa ?
Pytam, bo nasza spółdzielnia przymierza się do instalacji tego cuda w kilku blokach mieszkalnych i ciekawi mnie jak się spisuje w praktyce.
Pytam, bo nasza spółdzielnia przymierza się do instalacji tego cuda w kilku blokach mieszkalnych i ciekawi mnie jak się spisuje w praktyce.

Nie korzystałem, ale powiem, że w praktyce nadaje się do dogrzewania wody i przy dofinansowaniach z państwa chyba na ogół inwestycja się zwróci. Ale głowy też ta oszczędność nie urywa.
powiem tak: zabronić ludziom palić w piecach i nie dać im nic w zamian to głupota
czy ktoś kogo nie stać na wymianę pieca na gazowy, lub na opłaty za gaz, który jest dużo droższy od węgla, ma zamarznąć
nie wiem czy pamiętacie jak był w latach 90 bum na gaz - wtedy tani - nagle jak już było dużo klientów cena podskoczyła o 100%. - taką metodę stosuję się do dzisiaj i w innych dziedzinach - złapac klienta ,a potem mu do***rdolić
-- 07 Wrz 2014, 11:38 --
a co jak się dofinansowanie skończy?

czy ktoś kogo nie stać na wymianę pieca na gazowy, lub na opłaty za gaz, który jest dużo droższy od węgla, ma zamarznąć

nie wiem czy pamiętacie jak był w latach 90 bum na gaz - wtedy tani - nagle jak już było dużo klientów cena podskoczyła o 100%. - taką metodę stosuję się do dzisiaj i w innych dziedzinach - złapac klienta ,a potem mu do***rdolić

-- 07 Wrz 2014, 11:38 --
ketyow wrote:Nie korzystałem, ale powiem, że w praktyce nadaje się do dogrzewania wody i przy dofinansowaniach z państwa chyba na ogół inwestycja się zwróci. Ale głowy też ta oszczędność nie urywa.
a co jak się dofinansowanie skończy?
A jak dofinansowanie się skończy, to pewnie ich opłacalność, przynajmniej w naszej strefie klimatycznej, też. Ale nigdy nie interesowałem się fotowoltaiką, bo ona nie ma realnego zastosowania w energetyce, także nie traktujcie moich wypowiedzi w tym temacie jako pewnika, a raczej rozsądkowych spekulacji. Na pewno w necie można znaleźć szereg wyliczeń i opisów osób, które tę technologię u siebie wykorzystały.
Znalezione na szybko
http://gramwzielone.pl/dom-energooszcze ... wg-nfosigw
Najdłuższy czas zwrotu wystąpi w przypadku, gdy kolektory zastąpią ogrzewanie gazem i węglem – odpowiednio 26 i 36 lat, natomiast po otrzymaniu 45-procentowego dofinansowania z Funduszu – będzie to 13 lat w przypadku rezygnacji z ogrzewania gazowego i 20 lat – gdy energią słoneczną zastąpimy ogrzewanie węglowe.
To w przypadku gospodarstwa 3-osobowego. Ale jak ktoś wodę grzeje bojlerem elektrycznym i nie mieszka samemu, to gra jest raczej warta świeczki.
Znalezione na szybko
http://gramwzielone.pl/dom-energooszcze ... wg-nfosigw
Najdłuższy czas zwrotu wystąpi w przypadku, gdy kolektory zastąpią ogrzewanie gazem i węglem – odpowiednio 26 i 36 lat, natomiast po otrzymaniu 45-procentowego dofinansowania z Funduszu – będzie to 13 lat w przypadku rezygnacji z ogrzewania gazowego i 20 lat – gdy energią słoneczną zastąpimy ogrzewanie węglowe.
To w przypadku gospodarstwa 3-osobowego. Ale jak ktoś wodę grzeje bojlerem elektrycznym i nie mieszka samemu, to gra jest raczej warta świeczki.