Polski

STOP! dla węgla w POlsce; UE przeciwko piecom w domach

Rozmowy o sprawach związanych z Naszą ukochaną Rzeczpospolitą.
ketyow Jestem leniwy, więc przeklejam to, co już napisałem na innym forum.

Jeśli do 2020 nie ograniczymy emisji z pieców węglowych, to będą kary. Zasłyszane właśnie w jedynce - Małopolska ma jutro debatować nad wprowadzeniem zakazu budowania domów z piecami węglowymi, a także nad wymuszeniem na mieszkańcach wymian pieców węglowych np. na gazowe (w ciągu 5 lat). Niby 90% kosztów wymiany ma być refundowane, ale nie muszę nikomu mówić, jakie są różnice w cenie opalania węglem a gazem. UE nas wykończy...

Nie jest to sprawa świeża:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,112587 ... ji_na.html"

i jest faktem, że smogu u nas od diabła, a sporo ludzi pali nawet śmieciami, ale u siebie płacimy 1200 zł za mies. ogrzewania domu gazem i się wcale nie dziwię ludziom (tzn. tym od węgla, nie śmieci), bo to spore koszta i nie każdego stać. A teraz nie będzie wyboru. U znajomych cały dom stoi pusty, nikt nie chce ani wynająć, ani go kupić, bo spora powierzchnia i koszty ogrzewania jak za wynajem sporego mieszkania.

Nie powiedzieli w jedynce jakie to kary unia nam wytoczy, ale dali do zrozumienia, że będą wysokie i zapłacą wszyscy. Co nie zmienia faktu, że wymiana pieca węglowego na gazowy też jest współfinansowana z pieniędzy podatników i płacimy wszyscy.

Nie stawiam żadnych tez, ani hipotez, ciężko powiedzieć coś o sensowności tej decyzji, kiedy ja po każdym deszczu mógłbym myć okna, bo ślady po wodzie to czarna sadza, a sporo sąsiadów pali wręcz śmieciami z oszczędności, ale z drugiej strony, jak jacyś dziadkowie z nędznej emeryturki, w starej kamienicy (a tam często naprawdę ogromnie trudno ogrzać to gazem, ja buliłem miesięcznie 700 zł jak wynajmowałem takie mieszkanko, a i tak zawsze było cholernie zimno) mieliby się ogrzewać gazem, ciekawe skąd na to pieniądze? Zamarznąć we własnym domu? :hmm:
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/polityka/stop-dla-wegla-polsce-unia-przeciwko-piecom-domach-t2957.html
2013-09-29T19:15:24+01:00
Jestem leniwy, więc przeklejam to, co już napisałem na innym forum.

Jeśli do 2020 nie ograniczymy emisji z pieców węglowych, to będą kary. Zasłyszane właśnie w jedynce - Małopolska ma jutro debatować nad wprowadzeniem zakazu budowania domów z piecami węglowymi, a także nad wymuszeniem na mieszkańcach wymian pieców węglowych np. na gazowe (w ciągu 5 lat). Niby 90% kosztów wymiany ma być refundowane, ale nie muszę nikomu mówić, jakie są różnice w cenie opalania węglem a gazem. UE nas wykończy...

Nie jest to sprawa świeża:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,112587 ... ji_na.html"

i jest faktem, że smogu u nas od diabła, a sporo ludzi pali nawet śmieciami, ale u siebie płacimy 1200 zł za mies. ogrzewania domu gazem i się wcale nie dziwię ludziom (tzn. tym od węgla, nie śmieci), bo to spore koszta i nie każdego stać. A teraz nie będzie wyboru. U znajomych cały dom stoi pusty, nikt nie chce ani wynająć, ani go kupić, bo spora powierzchnia i koszty ogrzewania jak za wynajem sporego mieszkania.

Nie powiedzieli w jedynce jakie to kary unia nam wytoczy, ale dali do zrozumienia, że będą wysokie i zapłacą wszyscy. Co nie zmienia faktu, że wymiana pieca węglowego na gazowy też jest współfinansowana z pieniędzy podatników i płacimy wszyscy.

Nie stawiam żadnych tez, ani hipotez, ciężko powiedzieć coś o sensowności tej decyzji, kiedy ja po każdym deszczu mógłbym myć okna, bo ślady po wodzie to czarna sadza, a sporo sąsiadów pali wręcz śmieciami z oszczędności, ale z drugiej strony, jak jacyś dziadkowie z nędznej emeryturki, w starej kamienicy (a tam często naprawdę ogromnie trudno ogrzać to gazem, ja buliłem miesięcznie 700 zł jak wynajmowałem takie mieszkanko, a i tak zawsze było cholernie zimno) mieliby się ogrzewać gazem, ciekawe skąd na to pieniądze? Zamarznąć we własnym domu? :hmm:

2013-09-29T20:56:53+01:00

Re: STOP! dla węgla w POlsce; UE przeciwko piecom w domach

Unia Europejska - usankcjonowany prawnie ogólnoeuropejski rząd złodziej.

2013-09-29T21:15:51+01:00

I bardzo dobrze skończy się kradzież węgla ze Ślunska przez warszawe. :-E

2013-09-29T21:57:25+01:00

ehhh ... żyć i nie umierać.

2013-09-30T07:29:12+01:00

Podobno człowiek jest wolny?! że co kur*a!!! Mieszkam na Śląsku i chcą nam pozamykać kopalnie, które przynoszą zyski, tylko że państwo złodziei zabiera z podatków sporą część dochodów. Tusk na pewno się zgodzi i nic nie pozostanie jak płacić za drogi gaz, a jak i jego braknie to co?!

2013-09-30T12:39:36+01:00

santa13 wrote:Podobno człowiek jest wolny?! że co kur*a!!! Mieszkam na Śląsku i chcą nam pozamykać kopalnie, które przynoszą zyski, tylko że państwo złodziei zabiera z podatków sporą część dochodów. Tusk na pewno się zgodzi i nic nie pozostanie jak płacić za drogi gaz, a jak i jego braknie to co?!

:amen:
Sam bym tego lepiej nie ujął. Dodać do tego to że Tusk i spółka od dawna chcą się dobrać do górniczych przywilei, szczególnie tych emerytalnych. Więc pod pozorem zmniejszenia wydobycia będzie pewnie po cichu forsował aby górnicy pracowali do 67. Niedoczekanie.

2013-09-30T16:46:36+01:00

Z tego co wiem zakaz ma dotyczyć tylko Małopolski z naciskiem na Kraków, a nie na całą Polskę?

2013-09-30T19:31:49+01:00

Anthrox, Małopolska jako pierwsza podejmuje kroki w tym kierunku. A czeka raczej wszystkich, jeśli najpierw ktoś nie podpali Krakowa z tego powodu :-E

2013-09-30T20:05:03+01:00

Będzie dym :hee:

2013-09-30T20:27:11+01:00

@roki i inni obrońcy kopalni

Sprawa jest szersza, Wy patrzycie tylko na swoją pracę i przywileje i dobrze ja to rozumie, ale mi chodzi o coś innego, że przez dziesięciolecia eksploatowania śląskiego czarnego złota Ślunsk huya z tego miał, płacą w sumie za koszty wydobycia a nie za bogactwo które Polska/Warszawa kradnie. Dodatkowo za pozapadane drogi i popękane sciany domów/bloków nikt nam nie zapłaci, dla nich ważne zeby im warszawska dupa nie zmarzła.

2013-09-30T20:29:27+01:00

Nie wierzę co ja pacze :/

2013-09-30T22:10:10+01:00

Niedługo każą wyrzucić kible, bo za dużo gówna produkujemy... i używamy w hu* papieru...

Beznadzieja, na hu* nam ta Unia była potrzebna?

2013-09-30T22:16:15+01:00

Elmek13 wrote:Niedługo każą wyrzucić kible, bo za dużo gówna produkujemy... i używamy w hu* papieru...

Beznadzieja, na hu* nam ta Unia była potrzebna?

Tak. Niedługo każą nam zainstalować w kiblach specjalne urządzenie co będzie mierzyło wagę gówna i będziemy musieli sr** tylko o wyznaczonej godzinie bo o innych będzie blokada automatyczna.
Już nie ma prawa polskiego, jest prawo unii, które jest nadrzędne nad naszym prawem. Na przykład jak każą nam zamknąć kopalnie to będziemy musieli to zrobić. Zlikwidowaliśmy dobrze prosperujące cukrownie, bo.. unia kazała. I sprowadzamy ch*jowy cukier z Chin.

2013-10-03T18:22:15+01:00

santa13 wrote:Podobno człowiek jest wolny?!

hmm ... to zależy,o ile nas można zaliczyć do tej kategorii ... dla kretynów [Polityków] jesteśmy zwykłym mięsem które można okradać do woli.

2013-10-03T18:33:18+01:00

Wolny... to ciekawe określenie...

2014-09-04T21:03:30+01:00

Merkel chce zwiększyć podatek od opałów kopalnianych ze strony Polski.
Ustawa już jest praktycznie zatwierdzona. Nawet Max Kolonko o tym niedawno mówił.
I nie mamy nic do gadania tutaj.

2014-09-04T23:36:05+01:00

Vato wrote:Merkel chce zwiększyć podatek od opałów kopalnianych ze strony Polski.
Ustawa już jest praktycznie zatwierdzona. Nawet Max Kolonko o tym niedawno mówił.
I nie mamy nic do gadania tutaj.

Unia Europejsko to rozwiniecie ekonomiczne i gospodarcze Trzeciej Rzeszy, gdzie inne państwa robią na dobrobyt Niemców. Hitler przegrał II Wojnę Światową militarnie, ale nie ekonomicznie czy gospodarczo.

2014-09-05T07:05:20+01:00

je*** wszystkich tych, którzy przeciwko nam. Niestety jest tego sporo: Szwaby, Ruscy, Żydzi, Cygany & cała reszta... :) Skoro my nie możemy swojego węglą wydobywać więc wy***ać pepików ze Śląska i innych, którzy będą chcieli to zagarnąć. Jeden złodziej już poszedł dalej. Będzie się starał dobrać do pieniążków Europy, a nie biednej Polski. A na imię mu Donald.

2014-09-05T09:13:18+01:00

Niemcy to by nas w energetyce chcieli kompletnie udupić, wykańczają nasz węgiel, a także swoją propagandą starają się zniechęcić do energetyki jądrowej (patrzcie mapka - a jak dotąd sądziłem, że Poznań i Wrocław to raczej wykształciuchy...), żeby od nich te cholerne wiatraki kupować.

Image
Ilość Polaków popierających budowę elektrowni jądrowych w Polsce.

A z Putinem już znowu rozbiory przeprowadzają, póki co Ukrainy, ale cholera wie jak to się dalej potoczy. Kolega dostał już wezwanie z WKU na szkolenia, prędzej czy później wszyscy dostaniemy, robi się gorąco.

2014-09-05T18:10:32+01:00

Ech pany, Wy i te Wasze teorie spiskowe...

Na kilka ostatnich postów wołam - BZDURA
Nie klnijcie na niemiaszków skoro tutaj definitywnie winna jest temu nasza własna gospodarka, przykład ?
Proszę bardzo, nie tak znowu dawna ustawa Krakowian przeciwko paleniu węglem, wolą ogrzewać gazem ziemnym który jest niczym innym jak nielubianym przez górników CH4 ( tak tak moi drodzy, to nic innego jak metan ! :-E I tak łatwo jest go podpalić jak go obsmarowywują we wszelakich mediach ? :-E)
Sprawa druga. Nasi rządzący panowie nie umieją wypromować najlepszego jakościowo węgla na świecie bo im się nie chce, ale podatki zbierać to już obowiązkowo !

Ech, szkoda gadać....

Return to Polityka