Polski

ZAiKS i inni chcą, aby parapodatek od sprzętu el. wzrósł.

Rozmowy o sprawach związanych z Naszą ukochaną Rzeczpospolitą.
ihtius "ZAiKS i inni chcą, aby parapodatek od sprzętu elektronicznego drastycznie wzrósł. Więcej objętych nim urządzeń!"

"W grudniu ubiegłego roku informowaliśmy o tym, że Stowarzyszenie Autorów ZAiKS zaproponowało rozszerzenie listy urządzeń, objętych tzw. opłatą reprograficzną, o smartfony oraz telefony komórkowe. Organizacja chce, aby za każdy sprzedany egzemplarz na jej konta trafiało aż 2 procent jego wartości. Obecnie parapodatek wynosi od 0,05 do nawet 3 procent, zależnie od typu sprzętu.

Opłata reprograficzna obejmuje już sporo innych urządzeń, takich jak np. odtwarzacze MP3, odtwarzacze CD (stacjonarne i przenośne) odtwarzacze DVD i Blu-ray, odtwarzacze z dyskami twardymi, odbiorniki radiowe, sprzęt audio (wieże, tzw. boomboksy, itd.), komputery, i wiele innych. ZAiKS oraz inne organizacje, które przedstawiają się jako reprezentujące twórców, teraz chcą zwiększenia opłaty reprograficznej i wcale się nie patyczkują, bo w wybranych przypadkach wzrost miałby wynosić nawet blisko 6000%. To jednak nie wszystko, gdyż organizacje te chcą też jeszcze bardziej rozszerzyć paletę urządzeń objętych wspomnianą opłatą."

Dalsza część na: http://pclab.pl/news56262.html

Ciekawe co na to Hołdys ? :haha:
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/polityka/zaiks-i-inni-chca-aby-parapodatek-od-sprzetu-elektronicznego-wzrosl-t3272.html
2014-01-25T04:19:55+01:00
"ZAiKS i inni chcą, aby parapodatek od sprzętu elektronicznego drastycznie wzrósł. Więcej objętych nim urządzeń!"

"W grudniu ubiegłego roku informowaliśmy o tym, że Stowarzyszenie Autorów ZAiKS zaproponowało rozszerzenie listy urządzeń, objętych tzw. opłatą reprograficzną, o smartfony oraz telefony komórkowe. Organizacja chce, aby za każdy sprzedany egzemplarz na jej konta trafiało aż 2 procent jego wartości. Obecnie parapodatek wynosi od 0,05 do nawet 3 procent, zależnie od typu sprzętu.

Opłata reprograficzna obejmuje już sporo innych urządzeń, takich jak np. odtwarzacze MP3, odtwarzacze CD (stacjonarne i przenośne) odtwarzacze DVD i Blu-ray, odtwarzacze z dyskami twardymi, odbiorniki radiowe, sprzęt audio (wieże, tzw. boomboksy, itd.), komputery, i wiele innych. ZAiKS oraz inne organizacje, które przedstawiają się jako reprezentujące twórców, teraz chcą zwiększenia opłaty reprograficznej i wcale się nie patyczkują, bo w wybranych przypadkach wzrost miałby wynosić nawet blisko 6000%. To jednak nie wszystko, gdyż organizacje te chcą też jeszcze bardziej rozszerzyć paletę urządzeń objętych wspomnianą opłatą."

Dalsza część na: http://pclab.pl/news56262.html

Ciekawe co na to Hołdys ? :haha:

2014-01-25T04:25:57+01:00

Re: ZAiKS i inni chcą, aby parapodatek od sprzętu elektronic

Brak słów - Hujdys może zacierać ręce.

2014-01-25T12:17:02+01:00

Re: ZAiKS i inni chcą, aby parapodatek od sprzętu el. wzrósł

Kolejny dowód na to, że nie opłaca się być legalnym. Skoro z góry narzucają na sprzęt takie podatki to ja sobie mogę kopiować do woli w ramach użytku prywatnego. Co za tym idzie w sądzie jako kontr argument o przykładowo oskarżenie o piractwo powiem, że kupując sprzęt zapłaciłem podatek taki i taki który dotyczy tego i tego. W ten sposób nie poczuwam się do odpowiedzialności, bo skoro odgórnie traktuje się mnie jak złodzieja dając przyzwolenie na takie praktyki to niby z jakiej racji mam z tego przywileju nie skorzystać ?
no źle mówię czy dobrze ? :roll:
Zakładam że taka argumentacja przeszłaby.

2014-01-25T17:02:38+01:00

To nie ta bajka :hee:
Ale linia dobra!

2014-01-27T13:38:01+01:00

2014-01-27T20:27:05+01:00

Kolejny bzdurny przepis. Ktoś znowu chce się wzbogacić kosztem zwykłych ludzi. Fakt te 2% może nie jest to dużo, ale za przeproszeniem niech się pier***ą złodzieje i naciągacze

2014-01-27T22:48:00+01:00

santa13 wrote:Fakt te 2% może nie jest to dużo

To właśnie bardzo dużo.

2014-01-28T01:33:19+01:00

ihtius wrote:Dalsza część na: http://pclab.pl/news56262.html

Image
Zachęcam więc, aby jak najwięcej tekstu umieścić w poście na przyszłość.
Trochę więcej roboty, ale jesteśmy wtedy niezależni.

2014-01-28T02:14:59+01:00

Anthrox wrote:
ihtius wrote:Dalsza część na: http://pclab.pl/news56262.html

Image
Zachęcam więc, aby jak najwięcej tekstu umieścić w poście na przyszłość.
Trochę więcej roboty, ale jesteśmy wtedy niezależni.

Jak bym mógł to bym cały tekst umieścił, ale czy tak można bez zgody i jak to umieścić żeby nie łamać regulaminu forum ?

2014-01-28T04:01:39+01:00

Nie widzisz co się robi?
Chcesz skopiować całość - na samym dole podajesz link do źródła.
Jak możesz złamać nasz regulamin?
Ja nieraz cały tekst biorę w cytat i to wszystko ;)

2014-01-28T05:55:42+01:00

Anthrox wrote:Nie widzisz co się robi?
Chcesz skopiować całość - na samym dole podajesz link do źródła.
Jak możesz złamać nasz regulamin?
Ja nieraz cały tekst biorę w cytat i to wszystko ;)

Po prostu obawiałem się, że coś zrobię nie tak.
Nie wiem, może nie wolno kopiować czyiś tekstów na innych portalach bez zgody tego autora ? :-)

2014-01-28T22:19:55+01:00

Można można, ale podaje się źródło :)
Jeszcze się nie spotkałem ze stroną, która by to uniemożliwiała.

Return to Polityka