ZGADNIJ TYTUŁ GRY AMIGOWEJ PO 1 ZDANIU OPISU
Tak Tetris PRO dokładniej ?
Re: ZGADNIJ TYTUŁ GRY AMIGOWEJ PO 1 ZDANIU OPISU
Będzie szarada:
Gra o ciężkim sprzęcie i wojnie, której nie było.
Tytuł spolszczaliśmy i brzmiał bardzo swojsko i pachnąco.
Śpiewali o nim Simon i Garfunkel oraz Sarah Brightman.
??? Do działa!
??? Do działa!
Sethurial wrote:SARTAM wrote:Worms
Tak, to poprawna odpowiedź![]()
Angielska Rodzina królewska i Drużyna A były domyślnie ustawione do wyboru. Shotgun strzelał 2 razy, a po użyciu ognistej pięści robak mówił "hałajuket"
A tam nie było HADOUKEN przy firballu i SHORYUKEN przy dragon fist? Czyli Street Fighter. Ale mogę się mylić.
salvatore77 wrote:Będzie szarada:
??? Do działa!
Ja na zasadzie skojarzenia bym napisał, że S&G - Sound of Silence - Sonic Tank z Dune

Ale przejrzałem listę singli obu wykonawców (w sensie z Sarą) i nie wpadło mi nic w oko...
Ale trop jest dobry.
Silent Service
Nie to słowo było kluczowe.
Podpowiedź:
W piosence jest targ, a na nim warzywa i zioła, ostatnie z nich pachnie jak nasza gra ?
Podpowiedź:
W piosence jest targ, a na nim warzywa i zioła, ostatnie z nich pachnie jak nasza gra ?
Future tanks - invanders in TYMIANEK ? 
Bliiiisko !
Scorched Tanks ? 
Chłodniej.
Piosenka to Scarborough Fair, ale to już wiesz, chodzi o tymianek, to też się zgadza. Pora przerobić to zioło tak, by brzmiało z angielska, tak jak swego czasu w Top Secret, czy tam Secret Service(specjalny kącik był)
Piosenka to Scarborough Fair, ale to już wiesz, chodzi o tymianek, to też się zgadza. Pora przerobić to zioło tak, by brzmiało z angielska, tak jak swego czasu w Top Secret, czy tam Secret Service(specjalny kącik był)
Wiem
Team Yankee ... czyta się "TYMIANKI"
Team Yankee ... czyta się "TYMIANKI"

No w końcu!
Gratulacje!
Gra była o czołgach z III Wojny Światowej. Resztę już wiecie.
Gratulacje!
Gra była o czołgach z III Wojny Światowej. Resztę już wiecie.
Zagadka:
Patrzysz z góry na klimat japońskiego anime, w którym postać szuka porwanej księżniczki i 5 magicznych kryształów, czasem "buja" w obłokach, czemu towarzyszy wypadający z nich dzwonek.
Podpowiedzi:
Bohaterką tej gry jest strasznie zapracowana kobieta bo cały czas siedzi "w robocie" a jak tylko coś zobaczy staje się bardzo "wystrzałowa".
Patrzysz z góry na klimat japońskiego anime, w którym postać szuka porwanej księżniczki i 5 magicznych kryształów, czasem "buja" w obłokach, czemu towarzyszy wypadający z nich dzwonek.
Podpowiedzi:
Bohaterką tej gry jest strasznie zapracowana kobieta bo cały czas siedzi "w robocie" a jak tylko coś zobaczy staje się bardzo "wystrzałowa".

Dyna Blaster
salvatore77 wrote:Dyna Blaster
Nie, nie, gra ma tylko jedną bohaterkę i jest ona operatorką robota, gatunek gry też jest inny - wspomniałem w podpowiedzi o "wystrzałowości" - postać dużo strzela.
W grze sterujemy robotem, w którym siedzi bohaterka, ale o tym, że ona jest w środku mamy informację w intro, więc można uznać, że bohaterem gry jest latający robot, który strzela do tego co zobaczy

salvatore77 wrote:Thexder?
Nie, nie, w zagadce była mowa o tym, że "Patrzysz z góry na klimat japońskiego anime" - widok jest z lotu ptaka - taki jak w SWIV

Gra z zagadki to jest typowa strzelanka pionowa, nie platformówka

Robota widzimy z góry i w takim układzie może nam przypominać pojazd latający

Naszymi bonusami są różnokolorowe dzwonki (taki małe dzwony jak z dzwonnic).
Coś mi tu pachnie portem z automatów arcade.. 

orhom wrote:Coś mi tu pachnie portem z automatów arcade.
Możliwe, że masz rację

To była jedna z późniejszych i niemal ostatnich gier amigowych w jakie grałem dlatego, że została dosyć późno wydana - pod koniec lat 90-tych.
Gra jest strzelanką pionową (taką jak SWIV), ma japoński klimat graficzny, coś jak w Dyna Blaster i Rodland, przypomina delikatnie Bop 'n' Plop czy Bomber Bob.
Imię księżniczki porwanej w grze składa się z tych samych, choć zmienionych miejscami liter co nazwa firmy, która stworzyła Apidyę, choć nie jest to tytuł gry.
Nasz robot widziany jest z góry, więc z takiego ujęcia przypomina troszkę samolot, tylko to nie skrzydła ale wysunięte do przodu ręce z rękawicami - przypomina troszkę widzianego z góry Doktora Eggmana z Sonica

Tytułem gry jest nazwa ROBOTA.
Gunbee F-99: The Kidnapping Of Lady Akiko. W życiu tego nie widziałem.