Cześć,
ostatnio zirytowały mnie straszliwie reklamy na Smart TV.
Powiedziałem dość - i przygotowałem następujące rozwiązanie, które może się Wam przydać.
Pomysł można wykorzystać do blokowania dostępu do reklam na dowolnym urządzeniu, które korzysta z internetu.
Stopień trudności: średnio-zaawansowany
W skrócie: musimy zmienić oryginalne DNS przydzielane przez dostawcę internetu na Adguard DNS:
Zalety rozwiązania:
+ brak konieczności wgrywania jakichkolwiek aplikacji typu adblocker
+ możliwość stosowania na większości urządzeń, które korzystają z internetu
+ pełna automatyka jak mamy router - ustawiamy wartości RAZ i po prawidłowym ustawieniu routera to on będzie odpowiadał za przesłanie odpowiednich wartości!
Wady rozwiązania:
- korzystamy z DNS zewnętrznej firmy - nie wiemy jakie dane zbiera, ale to znana firma na rynku - więcej danych zbierze chociażby dostawca internetu
- brak możliwości konfiguracji filtrów
DNS w routerze ustawiamy tak - przykład z mojego routera:

I... nie musimy nic więcej robić. Odpalamy TV, podłączy się do naszego routera i pobierze ustawienia automatycznie.
Jeżeli jednak nie macie routera - albo chcecie korzystać z tego rozwiązania tylko na jednym urządzeniu - można ręcznie ustawić DNS w ustawieniach urządzenia o ile producent to umożliwia.
Np. dla Windows wygląda to tak:

Więcej informacji o Adguard DNS:
https://adguard.com/en/adguard-dns/overview.html
Przykład z vod.tvp.pl (już napisałem do supportu Adguarda z prośbą o zablokowanie skryptu antiadblock z tej strony)

ostatnio zirytowały mnie straszliwie reklamy na Smart TV.
Powiedziałem dość - i przygotowałem następujące rozwiązanie, które może się Wam przydać.
Pomysł można wykorzystać do blokowania dostępu do reklam na dowolnym urządzeniu, które korzysta z internetu.
Stopień trudności: średnio-zaawansowany
W skrócie: musimy zmienić oryginalne DNS przydzielane przez dostawcę internetu na Adguard DNS:
Code: Select all
94.140.14.14
94.140.15.15
Zalety rozwiązania:
+ brak konieczności wgrywania jakichkolwiek aplikacji typu adblocker
+ możliwość stosowania na większości urządzeń, które korzystają z internetu
+ pełna automatyka jak mamy router - ustawiamy wartości RAZ i po prawidłowym ustawieniu routera to on będzie odpowiadał za przesłanie odpowiednich wartości!
Wady rozwiązania:
- korzystamy z DNS zewnętrznej firmy - nie wiemy jakie dane zbiera, ale to znana firma na rynku - więcej danych zbierze chociażby dostawca internetu
- brak możliwości konfiguracji filtrów
DNS w routerze ustawiamy tak - przykład z mojego routera:
I... nie musimy nic więcej robić. Odpalamy TV, podłączy się do naszego routera i pobierze ustawienia automatycznie.
Jeżeli jednak nie macie routera - albo chcecie korzystać z tego rozwiązania tylko na jednym urządzeniu - można ręcznie ustawić DNS w ustawieniach urządzenia o ile producent to umożliwia.
Np. dla Windows wygląda to tak:

Więcej informacji o Adguard DNS:
https://adguard.com/en/adguard-dns/overview.html
Przykład z vod.tvp.pl (już napisałem do supportu Adguarda z prośbą o zablokowanie skryptu antiadblock z tej strony)