Archiwum Zakładowe

Eye Of The Beholder

Spełnione prośby
Hauklin Producent i rok wydania:
Strategic Simulations Inc. 1992

rodzaj: RPG

Pozdrawiam

-- 17 Wrz 2010, 21:41 --

z tego co wiem były jeszcze 2 części:

Eye Of The Beholder 2: The Legend Of Darkmoon
Eye Of The Beholder 3: Assault On Myth Drannor
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/propozycje-archiwum/eye-the-beholder-t551.html
2010-09-17T20:41:03+01:00
Producent i rok wydania:
Strategic Simulations Inc. 1992

rodzaj: RPG

Pozdrawiam

-- 17 Wrz 2010, 21:41 --

z tego co wiem były jeszcze 2 części:

Eye Of The Beholder 2: The Legend Of Darkmoon
Eye Of The Beholder 3: Assault On Myth Drannor

2010-09-17T21:13:48+01:00

Re: Eye Of The Beholder

I nie zapomnijmy o wersjach AGA, z grafiką zapożyczoną z wersji PC i podkręconym odrobinę silnikiem, np. dodane auto-mapowanie (OIDP), patrz EAB.

2010-09-17T21:21:22+01:00

Z tego co widzę, na Amigę wyszyły tylko dwie części, obie na chipsety OCS/ECS i
do takowych są slave'y WHDLoad, a więc przygotuję kompilację 2 in 1 i podeślę ją
do Antka celem zexeczenia, na które należy poczekać. Czyli to co zwykle piszę :)

2010-09-17T21:47:07+01:00

hej hej hej, dam sobie ... uciac ze na amige byly 3 czesci eye of the beholder
poszukam

2010-09-17T22:09:58+01:00

Nie musisz szukać, spójrz na http://hol.abime.net/
Jest? Nie ma. A to znaczy że nie ma ;)

2010-09-17T22:40:57+01:00

3 wylazła tylko na PC, nie było jej na amidze.

2010-09-17T22:43:04+01:00

I bardzo dobrze, najgorsza z serii była, prawie że bez historyjki jeno sama nawalanka-RPG

2010-09-17T22:57:45+01:00

no dobra, wygraliscie, nie ma ;) wyszedlem na amatora, hehe

2010-09-18T14:52:01+01:00

Moze sie nie znam ale jak dla mnie to takie RPG always sucks. Wole jednak hack & slashe. A skoro juz o nich wspomnialem na Amisie chyba w 2000 roku probowano zrobic takiego klona Diablo nie pamietam tytulu ani tez tego czy wyszla full wersja ale demko bylo niezle :P i jakos sie wybaczylo nawet drzewa w postaci kul i stozkow :D

2010-09-18T15:02:21+01:00

scorpeus wrote:Moze sie nie znam ale jak dla mnie to takie RPG always sucks. Wole jednak hack & slashe.
Tylko co ma jedno do drugiego, hack&slash to nie RPG, tylko ma lekkie elementy rozwoju postaci, a RPG to nie szybka młócka w jeden klawisz.
Znowuż nazywanie Hack&slaszy action-RPG jest mocno niesprawiedliwe IMHO dla gier pokroju Zeldy, gdzie naprawdę trzeba się wykazać zręcznością a nie tylko ciągle klikać w 1 klawisz.

scorpeus wrote:A skoro juz o nich wspomnialem na Amisie chyba w 2000 roku probowano zrobic takiego klona Diablo nie pamietam tytulu ani tez tego czy wyszla full wersja ale demko bylo niezle :P i jakos sie wybaczylo nawet drzewa w postaci kul i stozkow :D
Tak, pamiętam w którymś MA, to jednak wyszło tego demo!?! :-|
Masz może namiar?

2010-09-19T08:52:12+01:00

Gdzies na jakiejs plycie u mnie sie wala demko. Moge poszukac skoro tak bardzo chcesz je obadac. Co do rpg dobra moze nie rozumiem tego gatunku ale czytanie ton tekstu i siedzenie w 10 stronnicowych statystykach postaci jest dla mnie straaaaaaaasznie nudne. Juz wole takiego Fallouta tam sie przynajmniej cos dzieje a jak mi powiesz ze to nie rpg to dostaniesz w tube :P Tak samo Planescape Torment czy Wiedzmin. A takie nudzenie jakie bylo w starych rpg amisiowych powoduje u mnie odruch wymiotny. Na Ami jedyny rpg jaki mnie wciagnal to byl Conan the Cimerian czy jakos tak. Wiem ze sie smigalo Conanem po miescie i nie tylko znajdywalo przedmioty wykorzystywalo je napieprzalo sie przeciwnikow no i to dla mnie bylo rpg ale mowie ja sie nie znam :D

2010-09-19T11:09:13+01:00

A nie było tej gry w którymś MACD?

Tony tekstu w Eye of the Beholder?
Pomyliłeś sesję RPG "na żywo" z grą komputerową.
Żaden z RPGów w które grałem nie jest aż tak rozbudowany żeby nie szło do niego podejść bez przeczytania instrukcji.
Sam miałem piraty bez instrukcji daaaaawno daaawno temu i świetnie spędziłem całe wakacje grając w Dungeon Keeper, Black Crypt, Eye of the Beholder czy Ishary.
Ale to czy "coś się dzieje" zalezy już od gracza, jak się nie umie grać to rzeczywiście lepiej stać w miejscu, a wtedy nic się nie dzieje. ]:->
Oczywiście że FallOut 1/2 to RPGi (poza Fallout Tactics i tym okropieństwem FallOut3 :nie: ), moje ulubione, do obu pierwszych części pojawiły się prześwietne mody na NMA.

2010-09-19T11:23:44+01:00

Dungeon Keeper ?? Jak masz na mysli tego pctowskiego od Bullfroga to cie oswiece ze to nie rpg tylko strategia ;o Ishary mi sie podobaly ze wzgledu na ladna szate graficzna. Co do grania bez instrukcji to sorry ale nie lubie czytac zbytnio gry wole ja slyszec lub po prostu dzialac ;o Moze temu nie lubie takich rpg starych z tandetna grafika i gdzie trzeba sie wpierw naczytac zeby wiedziec co i jak. Zeby bylo smieszniej czytanie tekstow w przygodowkach point'n'click mnie nie razi. Sugerujesz ze nie umiem grac? Hmmm musze to obalic gdyz od dziecka gram w najrozniejsze gry i w cholere z nich ukonczylem. Co do Fallout Tactics to po prostu Fallout 1 i 2 tylko ze z mozliwoscia rozgrywki w trybie rzeczywistym ;o Co do Fallouta 3 fakt schrzanili sprawe ale i tak sie fajnie w niego gra jako shootera z elementami rpg.

2010-09-19T11:29:02+01:00

scorpeus wrote:Dungeon Keeper ?? Jak masz na mysli tego pctowskiego od Bullfroga to cie oswiece ze to nie rpg tylko strategia
Chodziło mi o Dungeon Master, zawsze mi się te tytuły mylą, lol.

scorpeus wrote:Sugerujesz ze nie umiem grac?
No, tak, w stare amigowe gry RPG, lol, a umiesz?
Rany, nie powiesz mi chyba że się znowuż obrazisz?
Przecie nikt nie umie grać we wszystko... ja w symulatory lotnicze nienawidze, i jak już wspomniałem w WoW.

2010-09-19T12:28:14+01:00

Bądź co bądź... Stare RPG to klasyka... Ja np. Isharów czy Eye of the Beholder nie zamienilbym na nic innego. Nawet na najnowsze RPG.

2011-03-27T21:11:46+01:00

Ja też uwielbiam te stare gry RPG pod Amigą. Sciągnełem te amatorskie przeróbki dwóch części EOB i jak podczas grania naciskam aby pojawiła mi się mapa to AmigaOs mi się zawiesza. Jednakże to nic nienormalnego u mnie bo AmigaOS pod WinUae ciągle mi się zawiesza i dlatego to mnie odstrasza od użytkowania tego systemu najbardziej. Praktycznie zwis pogania zwis, więc o pracy na emulatorze mogę zapomnieć. ;-(

2011-03-27T21:27:40+01:00

Masz "własnej produkcji" system czy jakiegoś gotowca?
Stawiam na złą konfigurację, polecam ClassicWB i/lub AmiKit. :)
Sprawdź oba który Ci przypadnie do gustu, bo jeden się opiera na nakładce Scalos a drugi na Magellanie.

2011-03-27T22:36:38+01:00

Dzięki. Przed chwila odpaliłem te Beholdery właśnie pod ClassicWB wersją dla A1200 bez Picasso i bez JIT i opcja mapy działała poprawnie, ale do czasu jak nie wyszedłem z gry przez naciśniecie opcji Exit bo wtedy AmigaOs mi się tak samo zawiesiła jak w poprzednim przypadku. Mam w sumie różne wersje tych OS'ów większość to są gotowe wersje. Pod ClassicWB zauważyłem, że mam najmniej problemów z odpalaniem gier i ich stabilnością. Chociaż z pakietem gier WHDLoad to wszędzie mam problemy.

2011-03-27T23:12:14+01:00

ihtius wrote:Chociaż z pakietem gier WHDLoad to wszędzie mam problemy.
A nie używasz tam aby konfiguracji 040 czy 060? Dla WHDLoad najlepiej dać 030.

Return to Propozycje