Polski

Cześć, jestem Ewa i jestem nogą komputerową ;)

Jesteś biszkoptem...? Przywitaj się, napisz parę słów o sobie, a może Kasztany Cię oszczędzą.
Tematy po 7 dniach będą zamykane.

Moderator: Elmek13

Emu Proponujecie przywitanie, więc właśnie to robię. Chcę szczerze się przyznać, że nie jestem obcykaną specjalistką od komputerów (umiem nie zepsuć komputera, ale ciągle muszę sprawdzać, jak coś zrobić) i nie znam się na Amidze (całe życie miałam pecety, najpierw z DOSem, potem z Windowsem; przed zdobyciem pierwszego komputera - czyli jeszcze za komuny - grałam też u koleżanki i sąsiada na Atarynce i Commodorze). Dlatego moje pytania mogą być z kategorii banalnych...
Co mnie tu skierowało mimo mojego braku wiedzy o Amidze? Przede wszystkim to, że jestem fanką Dizzy (pierwsza Dizzy-gra: "Fantasy World Dizzy", około 1993 r.). Część gier z Dizzym nie miała wersji na peceta, co więcej można powiedzieć, że pod względem graficznym wersje na Amigę zwykle były najlepsze (taki "Magicland" prawie się nie różni wyglądem scenerii od wersji DOS, za to ma o wiele ładniejsze obramowanie - w wersji DOS praktycznie go nie ma, jest tylko paseczek, na którym widać pasek energii, liczbę żyć i liczbę zebranych diamentów). Mam "Crystal Kingdom Dizzy" na Amigę + Winfellow, ale niewątpliwie taka wersja, jaka jest dostępna na stronie, jest dużo łatwiejsza w obsłudze i nie ma takich udziwnionych klawiszy, jakie czasami narzucają emulatory... Choć właściwie tej gry jeszcze nie wypróbowałam... na razie zagrałam na próbę w "Prince of the Yolkfolk", żeby upewnić się, że działa.
Dobra, skoro to przywitanie, to może coś więcej o mnie. Jak można się domyślić z moich rzuconych mimochodem uwag o graniu na Atarynce koleżanki za komuny, nie jestem już dzieckiem w sensie metrykalnym. Mam 31 lat, ale w pewnej mierze czuję się dorosłym dzieckiem. Z zajęć dziecięcych lubię m.in. stare gry, karuzele, filmy dla dzieci; z rzeczy, które "powinni" lubić dorośli, nie lubię m.in. alkoholu, horrorów czy seksu. Tak więc dzieci nie mam, nie planuję i gry mam tylko dla siebie. ;) Inne zainteresowania poza grami: literatura (poezja, niebanalna proza, reportaże, literatura popularnonaukowa...), polityka, filozofia, muzyka (rock psychodeliczny, muzyka etniczna), historia, sport (jeżdżę na nartach zjazdowych i biegowych, łyżwach, rowerze, ale jestem mało sprawna) i moje wielkie hobby, jakim jest zwiedzanie skoczni narciarskich (nie jestem małyszomanką, jestem feministką i kibicką skoków narciarskich przede wszystkim damskich - tak, kobiety też skaczą, obecnie także w MŚ). Wspięłam się póki co na 244 skocznie - ze znanych m.in. Zakopane, Szczyrk, Predazzo, Innsbruck, Harrachov, Vikersund, ale i dziesiątki skoczni o znaczeniu lokalnym.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/przywitaj-sie/czesc-jestem-ewa-jestem-noga-komputerowa-t2259.html
2012-11-19T10:19:52+01:00
Proponujecie przywitanie, więc właśnie to robię. Chcę szczerze się przyznać, że nie jestem obcykaną specjalistką od komputerów (umiem nie zepsuć komputera, ale ciągle muszę sprawdzać, jak coś zrobić) i nie znam się na Amidze (całe życie miałam pecety, najpierw z DOSem, potem z Windowsem; przed zdobyciem pierwszego komputera - czyli jeszcze za komuny - grałam też u koleżanki i sąsiada na Atarynce i Commodorze). Dlatego moje pytania mogą być z kategorii banalnych...
Co mnie tu skierowało mimo mojego braku wiedzy o Amidze? Przede wszystkim to, że jestem fanką Dizzy (pierwsza Dizzy-gra: "Fantasy World Dizzy", około 1993 r.). Część gier z Dizzym nie miała wersji na peceta, co więcej można powiedzieć, że pod względem graficznym wersje na Amigę zwykle były najlepsze (taki "Magicland" prawie się nie różni wyglądem scenerii od wersji DOS, za to ma o wiele ładniejsze obramowanie - w wersji DOS praktycznie go nie ma, jest tylko paseczek, na którym widać pasek energii, liczbę żyć i liczbę zebranych diamentów). Mam "Crystal Kingdom Dizzy" na Amigę + Winfellow, ale niewątpliwie taka wersja, jaka jest dostępna na stronie, jest dużo łatwiejsza w obsłudze i nie ma takich udziwnionych klawiszy, jakie czasami narzucają emulatory... Choć właściwie tej gry jeszcze nie wypróbowałam... na razie zagrałam na próbę w "Prince of the Yolkfolk", żeby upewnić się, że działa.
Dobra, skoro to przywitanie, to może coś więcej o mnie. Jak można się domyślić z moich rzuconych mimochodem uwag o graniu na Atarynce koleżanki za komuny, nie jestem już dzieckiem w sensie metrykalnym. Mam 31 lat, ale w pewnej mierze czuję się dorosłym dzieckiem. Z zajęć dziecięcych lubię m.in. stare gry, karuzele, filmy dla dzieci; z rzeczy, które "powinni" lubić dorośli, nie lubię m.in. alkoholu, horrorów czy seksu. Tak więc dzieci nie mam, nie planuję i gry mam tylko dla siebie. ;) Inne zainteresowania poza grami: literatura (poezja, niebanalna proza, reportaże, literatura popularnonaukowa...), polityka, filozofia, muzyka (rock psychodeliczny, muzyka etniczna), historia, sport (jeżdżę na nartach zjazdowych i biegowych, łyżwach, rowerze, ale jestem mało sprawna) i moje wielkie hobby, jakim jest zwiedzanie skoczni narciarskich (nie jestem małyszomanką, jestem feministką i kibicką skoków narciarskich przede wszystkim damskich - tak, kobiety też skaczą, obecnie także w MŚ). Wspięłam się póki co na 244 skocznie - ze znanych m.in. Zakopane, Szczyrk, Predazzo, Innsbruck, Harrachov, Vikersund, ale i dziesiątki skoczni o znaczeniu lokalnym.

2012-11-19T11:28:28+01:00

Re: Cześć, jestem Ewa i jestem nogą komputerową ;)

Po twoim przywitaniu wnioskuje że powinnaś zapoznać się z Olesiem. :mrgreen: No a tak po za tym to witam bardzo serdeczne Kobietę na forum. :-)

2012-11-19T12:19:18+01:00

Witam koleżankę w naszych skromnych progach!

Emu wrote:jestem feministką i kibicką skoków narciarskich przede wszystkim damskich

A w pozostałych przypadkach istnieje feminizm? Bo Panowie tutaj mogą bardzo dzielnie starać się to wyperswadować, udowadniając jak bardzo są niezbędni w życiu kobiet :hee:
Skoro jesteś fanką Dizzy - to jak do nas trafiłaś? Przez forum o Dizzym? Pamiętam, że tam kiedyś dałem wzmiankę o exekach.

2012-11-19T13:16:10+01:00

Witaj serdecznie na naszym forum. Fajnie, że feministka wniesiesz sporo nowego na forum. :mrgreen:

Emu wrote:alkoholu, horrorów czy seksu

horrorów to rozumiem, ale pozostałe 2 rzeczy? Dziwne. Pewnie twoje powitanie wywoła dyskusje.

2012-11-19T13:18:38+01:00

Emu wrote:z rzeczy, które "powinni" lubić dorośli, nie lubię m.in. alkoholu, horrorów czy seksu

No ja też nie lubię horrorów :-E

2012-11-19T13:18:49+01:00

Cześć, pokaż fotki z pochodów feministycznych na skocznie ;)

PS: i nie pisz tak długich postów bo nie jesteśmy tutaj przywyczajeni, narazie tylko pierwszą i ostatnią linijkę przeczytałem, resztę muszę sobie na raty rozłożyć. :-E

2012-11-19T15:49:34+01:00

Cześć Ewa.
To chyba jedno z najdłuższych powitań na tym forum. Mam nawet wrażenie, że napisałaś nam trochę za dużo niż byśmy chcieli wiedzieć...
Jeśli zaś chodzi o Dizzy to na Amiga CD32 jest płyta cd "THE BIG 6" - all in one można by rzec.
Najnowsze winUae bez problemu to emuluje - wybierasz szybki start -ustawiasz na cd32 - wskazujesz iso płyty i gotowe.
(mogą być potrzebne kickstart-y, ale to napewno wiesz).

2012-11-20T20:25:16+01:00

Sup?

A co lubisz słuchać? Znasz Failure?

Return to Przywitaj się