Polski

Ghost in the Machine

Jesteś biszkoptem...? Przywitaj się, napisz parę słów o sobie, a może Kasztany Cię oszczędzą.
Tematy po 7 dniach będą zamykane.

Moderator: Elmek13

ejr Aye,

Pomimo tego, że jedyny prawdziwy "duch maszyny" istnieje dla mnie gdzieś pomiędzy VIC'iem a SID'em, a imię jego to SYS 2064, to zanim to zrozumiałem miałem chwilę słabości i przyromansowałem troszkę z amigą. Burzliwy był to związek. Co prawda miałem co do niej poważne plany, ale jak to w życiu bywa (oczywiście nie z mojej winy) było to niestety przelotne. Jak się wtedy zorientowałem, że nie chce ze mną zostać na dłużej to "eksploatowalem" ją ile wlezie, a jak! Z tych wspaniałych czasów pozostały piękne wspomnienia, a że prawa autorskie w owych czasach nie miały racji bytu w naszej nowonarodzonej demokracji, była łatwa ta sześćsetka dziewoja i łykala co jej do stacji wsunałem ;P A było tego sporo.
Bardzo szybko po naszym rozstaniu, bo już po kilku latach próbowałem regularnie odtworzyć nasze wspólne wspomnienia na terenie dawnego okupanta z intelem w sercu. Początkowo nie były te retrospekcje zadowalające, a z czasem, mimo że było coraz łatwiej i efekty niby były lepsze, to wkradła się w nasze uczucie rutyna i kończyło sie zawsze na grze wstępnej (uruchomienie systemu, kilka pikseli na deluxe paincie i dwa slabe mody na octamedzie). Nie ukończyliśmy razem wtenczas żadnej gry. Z wiekiem wkradło sie lenistwo. Nie chce sie już jak za młodu kliknąć "load configuration" pod UAE, a tu nagle ni stad ni z owąd... FIRMA. Wszystko działa, nie trzeba już czekać na JEJ loading, nie próbuje się wykręcić bólem "guru meditation" i nie dre się na mnie chinonem, a ja mogę tkwić w swoim lenistwie, a zarazem cieszyć się znowu tym wszystkim co kiedyś :)
Chociaż... może poważnie rozważę ponowny związek z tą kobitą w postaci FPGA...

Witam i pozdro kasztany.
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/przywitaj-sie/ghost-the-machine-t1466.html
2011-09-12T00:45:49+01:00
Aye,

Pomimo tego, że jedyny prawdziwy "duch maszyny" istnieje dla mnie gdzieś pomiędzy VIC'iem a SID'em, a imię jego to SYS 2064, to zanim to zrozumiałem miałem chwilę słabości i przyromansowałem troszkę z amigą. Burzliwy był to związek. Co prawda miałem co do niej poważne plany, ale jak to w życiu bywa (oczywiście nie z mojej winy) było to niestety przelotne. Jak się wtedy zorientowałem, że nie chce ze mną zostać na dłużej to "eksploatowalem" ją ile wlezie, a jak! Z tych wspaniałych czasów pozostały piękne wspomnienia, a że prawa autorskie w owych czasach nie miały racji bytu w naszej nowonarodzonej demokracji, była łatwa ta sześćsetka dziewoja i łykala co jej do stacji wsunałem ;P A było tego sporo.
Bardzo szybko po naszym rozstaniu, bo już po kilku latach próbowałem regularnie odtworzyć nasze wspólne wspomnienia na terenie dawnego okupanta z intelem w sercu. Początkowo nie były te retrospekcje zadowalające, a z czasem, mimo że było coraz łatwiej i efekty niby były lepsze, to wkradła się w nasze uczucie rutyna i kończyło sie zawsze na grze wstępnej (uruchomienie systemu, kilka pikseli na deluxe paincie i dwa slabe mody na octamedzie). Nie ukończyliśmy razem wtenczas żadnej gry. Z wiekiem wkradło sie lenistwo. Nie chce sie już jak za młodu kliknąć "load configuration" pod UAE, a tu nagle ni stad ni z owąd... FIRMA. Wszystko działa, nie trzeba już czekać na JEJ loading, nie próbuje się wykręcić bólem "guru meditation" i nie dre się na mnie chinonem, a ja mogę tkwić w swoim lenistwie, a zarazem cieszyć się znowu tym wszystkim co kiedyś :)
Chociaż... może poważnie rozważę ponowny związek z tą kobitą w postaci FPGA...

Witam i pozdro kasztany.

2011-09-12T08:43:58+01:00

Re: Ghost in the Machine

Witamy, cieszmy się że ci się podobają EXE. Pobieraj i baw się z nami wariatami. :haha: :haha:

2011-09-12T11:35:19+01:00

Mam nadzieję, że nie będziesz na tyle leniwy, aby nie wchodzić do nas na forum.
Twój talent pisarski jest wyśmienity - z przyjemnością przeczytałem tę ścianę tekstu i wzdychałem, że nie było czytać co dalej :gatorlove:
A oddział FIRMY jak znalazłeś w tym cyfrowym świecie?
Lynxem szukałeś? :hee:

2011-09-12T12:26:27+01:00

Witamy i do grania zapraszamy.

2011-09-12T12:52:42+01:00

Tu i ówdzie stosowało się również bardzo często SYS 49152 :haha: BTW, posiadasz jeszcze C64 ?
Witej na forum :ok1:

:welcome:

2011-09-12T21:53:09+01:00

Whoooa, fazę miałem niesamowitą, że to wypociłem powyższe ;P

Anthrox wrote:A oddział FIRMY jak znalazłeś w tym cyfrowym świecie?
Lynxem szukałeś? :hee:

Szczerze mówiąc nie pamiętam jak tu trafiłem i nie ma to żadnego związku z alkoholem tudzież innymi używkami. Dziś szukane szybko zamieniają się w dane, ale i dane w szukane również.
Przypuszczam, że był to efekt poszukiwań nowych metod odpalania SWOS'a, aczkolwiek pierwszy ściągnięty exec to niewiedzieć czemu Atlantyda. Może dlatego, że była to pierwsza oryginalna (w sensie nie giełdowa, bo oryginalna sama w sobie to ta giera zdecydowanie nie jest) amigowa gra jaką me oczy widziały? Może dlatego, że zraziłem się po niej do polskich oryginałów wtedy? A może przed trzydziestką budzą się we mnie jakieś nowe instynkty samozagłady? Nie wiem, ale po odpaleniu było ostro - dokładnie ten sam paszkwil co kiedyś :P (oczywiście nie obrażając twórców). A potem juz chulaj dusza pikslakami po zielonych boiskach z ostrzegającym o zbyt wysokim overdrafcie zarządem na karku :)

roki76 wrote:Tu i ówdzie stosowało się również bardzo często SYS 49152 :haha: BTW, posiadasz jeszcze C64 ?

Cały w tym problem, że nie posiadam. Młody byłem i głupi, a do tego miejsca brakowało... i śrubka głowicy przetarta. Eh, sprzedałem za bezcen. Obecnie szukam po piwnicach znajomych choćby tylko po to, żeby odpalić na oryginalnym sprzęcie Edge of Disgrace, a potem przerzucić do swojej piwnicy :).

Tak jeszcze w ramach powitań... Nie wiem jak to jest. Przecież od dawna można bezproblemowo emulować wszelkiej maści klasyczne amigi, a jednak to co tu robicie uważam za przełom. Prosto, szybko, jednym klikiem. Jakoś przez to bardziej się chce, a i grono nie znających sie na amigach i nie mających z nimi kiedyś styczności ludzi (także bardzo młodych) może poznać nowy-stary fajny świat. Mam tylko cichą nadzieję, że już niebawem rozrośnie się on o mocarne dema ówczesnej sceny amigowej. Thumbs up!

2011-09-13T21:54:46+01:00

Co do Dem bądź spokojny - to tylko kwestia czasu, aż otworzymy ten dział :-)

2011-09-15T01:47:35+01:00

roki76 wrote:Witej na forum :ok1:

BTW, miło tak od razu spotkać "swojego" Hanysa w tak egzotycznym miejscu ;P, pyrsk!

2011-09-15T15:33:28+01:00

I nima sam żech sóm, tyn co mo kota na łobrozku - tyż Ślónzok :tak:

2011-09-15T15:37:01+01:00

Kjery qóźwa, kjery? :-E

2019-01-10T19:08:24+01:00

Przykre, że ktoś korzysta z The Company, a jednocześnie wypisuje pierdoły w sieci:
https://www.pepper.pl/comments/permalink/1779627

cyt.:
ejr wrote:Hm, od kiedy wrzucanie emulatora WinUAE przerobionego tak by uruchamiał konkretne amigowe gry to jest okazja? Przecież The Company działa nie od dziś, a to leży na ich serwerze cały czas od 4 lat, tak jak i setki innych gier. Do tego, kwestia legalności tego chyba wciąż jest niejasna. To nie jest żadna okazja zakupowa, tylko link do emulatora wraz z odpowiednio przerobionymi obrazami dyskietek, który jest cały czas za darmo od lat.

Moja odpowiedź:

Anthrox wrote:Zabiorę głos.
Okazja jest warta uwagi, bo nie każdy wie o The Company.

Gra nie leży od 4 lat na serwerze, bo cały czas exek jest aktualizowany.

The Company działa legalnie, z twórcami oprogramowania cały czas współpracuje - daleko nie szukając - przykład z Franko 2, gdzie The Company jest jednym ze sponsorów - niestety jak wyszło to sami widzicie - raczej to była pierwsza i ostatnia współpraca The Company ze wspieram.to, bo okazali się niesłowni - stan na dziś.

Co do stwierdzenia, że exek, to tylko emulator WinUAE z odpowiednio przerobionymi obrazami dyskietek miało umniejszyć The Company czy być popisem twojej wiedzy informatycznej? Pewnie jedno i drugie - nie jesteś developerem z The Company, powiem krótko: jak to takie proste, GDZIE SĄ zatem twoje exeki? Zrobiłeś cokolwiek, żeby promować gry amigowe w dzisiejszych czasach? Najpierw coś zrób sam, zanim zaczniesz się wypowiadać na temat pracy innych

Jak nie korzystasz z exeków TC, to nie bądź psem ogrodnika - używaj sobie emulatora WinUAE i dyskietek, a innym daj poznać The Company.

Kończąc - dodam, że w exeka można zagrać z kimś online - wykorzystując parsecgaming.com lub podobny program

https://www.pepper.pl/comments/permalink/1785246

Dla kontekstu:
Ktoś w uprzejmości wrzucił link, który zareklamował The Company w serwisie Pepper.pl, a @ejr zaczął udzielać swoich mądrości.

Powiedz mi @ejr - co Ci złego zrobiło The Company, że okazałeś "Firmie" taki brak szacunku i zacząłeś jej umniejszać publicznie? Tak cię zabolało?
:zniesmaczony:

Co się stało, przecież cyt.:
ejr wrote:Z wiekiem wkradło sie lenistwo. Nie chce sie już jak za młodu kliknąć "load configuration" pod UAE, a tu nagle ni stad ni z owąd... FIRMA. Wszystko działa, nie trzeba już czekać na JEJ loading, nie próbuje się wykręcić bólem "guru meditation" i nie dre się na mnie chinonem, a ja mogę tkwić w swoim lenistwie, a zarazem cieszyć się znowu tym wszystkim co kiedyś

2019-01-10T22:11:58+01:00

Z wiekiem człowiek dziecinnieje i do starego gimnazjum wraca z rozumem może :D Tak jak wspominasz, albo niech poda powód dlaczego neguje Twą pracę, albo niech zamilknie. Zresztą z tego co widzę zajrzał tutaj na forum ostatnio w 2015r...

2019-01-10T22:57:21+01:00

Co poradzisz? zawsze się znajdzie internetowy troll który myśli że jest COOL.
To już nie jest ten internet co kiedyś, w dobie FB, wykop, ... trolle się mnożą niczym króliki przez kabel USB :-E

2019-01-11T03:52:03+01:00

santa13 wrote:Tak jak wspominasz, albo niech poda powód dlaczego neguje Twą pracę, albo niech zamilknie.

Nie tylko moją, ale Waszą też - tworzenie exeków to ciężka, zespołowa praca.
Każdy może mieć prawo do własnego zdania - tylko nie należy zapominać o jednej, podstawowej zasadzie - wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiej strony - a takie teksty przekraczają granicę:
"(...) exek to tylko emulator WinUAE z obrazem dyskietki amigowej (...)"
"(...) Do tego, kwestia legalności tego chyba wciąż jest niejasna. (...)"

...pomyśl jak się poczuliśmy, @ejr - czy tobie byłoby przyjemnie, jakbym ja w wywiadzie dla TVP powiedział, że:
(...) nie jest wciąż jasne, czy xxx posługujący się pseudonimem internetowym ejr jest złodziejem i nie kradnie?(...)

Jeżeli coś jest dla Ciebie niejasne i masz wątpliwości - możemy nawet cały temat na forum poświęcić Tobie i Twoim wątpliwościom. Osobiście nie mam potrzeby przekonywania cię do moich racji, tak jak ty nie masz chyba żadnego interesu w oczernianiu "FIRMY"? 3 lata temu doceniałeś naszą pracę... ;]

Oczekuję przeprosin, ale do tego trzeba mieć jaja.

2019-01-11T07:28:26+01:00

Myślisz ze tu się pojawi?
Zalogowany był tutaj 3.5roku temu.
No chyba ze zapomniał hasła :haha:

2019-01-11T09:03:28+01:00

A no właśnie... Nie ma opcji logowania przez Facebooka? :D Pewnie nie ma takiej opcji znając życie.

2019-01-11T20:33:19+01:00

norbi wrote:Myślisz ze tu się pojawi?
Zalogowany był tutaj 3.5roku temu.
No chyba ze zapomniał hasła :haha:

Napisałem odpowiedź na Pepperze - dałem link do tego tematu, również napisałem do niego PW przez nasze forum. Jak wiesz, otrzymanie PW forumowego = powiadomienie e-mail. Trzeba się postarać, żeby przegapić takie komunikaty.

Może @ejr miło zaskoczy i udowodni, że ma jaja - póki co powątpiewam :)

2019-01-15T07:48:29+01:00

Hehe, słabo, trzeba było tam odpowiedzieć - co to ma być za pokazywanie jaj niby? Tam jest portal uwaga - okazji sprzedażowych. Czy exeki z the company były sprzedawane kiedykolwiek sprzedawane I nagle sa okazyjnie za darmo? No nie sa w zwiazku z tym nie bardzo tam pasuje. Zarzucanie mi trollowania I wymyslanie takich bzdur jak powyzej jest bezsensowna gownoburza. Nikt nie napisal, ze nie doceniam pracy ktora zostala przy execach wykonana, nie jest to okazja sprzedazowa w zaden sposob - a takimi zajmuje sie tamten portal. Gdyby ktos wrzucil na allegro plytke z exekami I zaczal je sprzedawac to glos sprzeciwu bylby umniejszaniem pracy przy nich wykonanych czy proba ograniczenia promocji? Jaki jad, jakie trollowanie? Nie ma jak sobie wymyslic bzdury, a potem je sobie grzac.

2019-01-15T17:15:35+01:00

Coś mi tu nie pasuje. Chyba się pożegnamy....

2019-01-15T19:54:28+01:00

ejr wrote:Hehe, słabo, trzeba było tam odpowiedzieć - co to ma być za pokazywanie jaj niby?

Naprawdę miałem odpisać na twoją żenującą zaczepkę na pepperze cyt.:
ejr wrote:Ale w domu wszystko w porzadku? (...)

? Mogłem oczywiście kulturalnie przypomnieć, że wódki razem nie piliśmy. A sugestia o jajach jest chyba oczywista - skoro tam pomawiasz TC, to czemu nie zrobisz tego na oficjalnym forum?

ejr wrote:Czy exeki z the company były sprzedawane kiedykolwiek sprzedawane I nagle sa okazyjnie za darmo? No nie sa w zwiazku z tym nie bardzo tam pasuje.

Jak widać większość z tobą się nie zgodziła i okazja zdobyła płomień. Dzięki tej okazji z TC mogły zapoznać się nowe osoby - a im TC jest bardziej znane tym lepiej. Dzięki temu rośniemy w siłę.
Ubyło ci, że jeden raz pojawiła się okazja związana z TC?
Jakby Pepper był spamowany wstawkami z TC tj. wstawka z okazją po zrobieniu danego exeka, to byłaby inna rozmowa.
A tak?
Tak ciężko sobie uświadomić, że po dziś dzień sporo osób nie wie o TC i każda wzmianka obojętnie gdzie - jest dla nas CENNA. Na Pepperze niejednokrotnie zdarzają się syfne okazje np. pierdoły jak zestaw ikon z Google Play - przecena z 1 zł na 0 zł, albo gry, które co parę tygodni stają się darmowymi promocjami i dodatkowo zawierają drogie mikropłatności. Jakoś nie widzę, żebyś tam rzucał mądrościami. Zabolało tym bardziej, że użytkownik TC takie coś wypisuje. @perezes tą jedną wrzutką dorzucił pozytywną cegiełkę budującą TC.
Jak ci to tak wadziło, to chociażby z szacunku do naszej pracy byś sobie darował takie teksty, bo przypomnę co napisałeś:

1. "to nie jest prawdziwa okazja" (nie ma sensu dyskutować nad tym, czy to okazja czy nie - zweryfikowane to zostało na naszą korzyść. Problem jest inny - skoro korzystałeś z naszej pracy, to przyzwoitość i kultura mówią, że jak masz mówić źle o TC, to nie mów wcale, pozwalając się cieszyć, że TC ma darmową promocję i kilka nowy osób się dowie o nas)
2. "to jest tylko emulator WinUAE ze zmodyfikowaną grą" (umniejszanie, dodatkowo nie ma to pokrycia w rzeczywistości, bo exek jest o wiele bardziej skomplikowany - szczegółowy proces produkcji traktujemy jako tajemnicę firmy - ludzie mają darmowe exeki, to przesada, żeby za bezcen ujawniać jeszcze technikę produkcji. Obroń swoje racje i udowodnij, że masz rację tworząc własne exeki - co najmniej tak dobre jak nasze - przypominam - w twojej opinii exeki to tylko WinUAE i zmodyfikowana gra)
3. "Nadal nie jest do końca jasna sprawa legalności" (było wiele razy wyjaśniane i udowodnione, że TC działa legalnie, a ty takimi tekstami na dzień dobry zniechęcasz ludzi do poznania TC, bo zasiewasz ziarnko niepewności - dodatkowo nawet nie jesteś stroną w tej sprawie, bo nie jesteś właścicielem praw autorskich jakiejkolwiek gry tutaj - skoro nie jesteś stroną, a my zapewniamy, że działamy legalnie, to po co te insynuacje, które nie mają pokrycia w rzeczywistości?
Ewentualne roszczenia są kierowane do The Company, a nie do jakiegoś anonima, który odpalił exeka. Pisząc teksty pokroju "nadal nie jest do końca jasna sprawa legalności" zwyczajnie pomawiasz TC - nazywasz nas złodziejami, bo tym jest piractwo.)

Naprostowałem te brednie i tyle. Możesz odetchnąć, bo szybko kolejny raz TC na Pepperze się nie pojawi. Powodzenia w byciu rycerzem na tym portalu - może będzie mi dane popatrzeć jak przy prawdziwych "pseudo-okazjach" się udzielasz, bo jak widzisz też z niego korzystam :-)

Return to Przywitaj się