Polski

Retro wspomnienia

Jesteś biszkoptem...? Przywitaj się, napisz parę słów o sobie, a może Kasztany Cię oszczędzą.
Tematy po 7 dniach będą zamykane.

Moderator: Elmek13

hwastek89 Cześć wszystkim!

Chciałbym serdecznie przywitać się na tym wspaniałym forum poświęconym graniu i grom retro. Mam na imię Wojtek i mam 34 lata. W moim życiu wiele rzeczy się zmieniło od czasów, kiedy byłem dzieckiem, ale jedna rzecz pozostała niezmieniona - moja miłość do gier retro.

Kiedy byłem mały, moją największą skarbicą była Amiga 500. To dzięki niej poznałem świat gier w sposób, który zapadł mi w pamięć na zawsze. Pamiętam te długie wieczory spędzone przed monitorem, razem z tatą, próbując zdobyć kolejny poziom w ulubionych grach, zaczynając kolejną potycznę w POLE WALKI czy SCORCHED TANKS. Amiga była dla mnie nie tylko konsolą do gier, ale także oknem do niesamowitych światów pełnych przygód i emocji.

Niestety, w pewnym momencie musiałem pożegnać się z moją ukochaną Amigą, bo dostałem nowocześniejszy komputer. Z dobrego serca oddałem ją koledze, ale teraz, kiedy patrzę wstecz, łezka w oku się kręci od wspomnień. Były to niezapomniane czasy, kiedy razem z tatą odkrywaliśmy nowe gry i wspólnie spędzaliśmy czas.
Powoli rodzi się we mnie chęć zdobycia znowu amigi 500, ale na razie zanim przekonam żonę, że jest to mój must have, staram się grać na pc przez emulatory.

To właśnie tata wprowadził mnie w świat gier, a ta pasja towarzyszy mi do dziś. Wspomnienia z tamtych lat są dla mnie niezwykle cenne, i teraz, kiedy wracam do gier retro, czuję się jakbyśmy razem z tatą przenieśli się z powrotem w czasie.

Jestem bardzo podekscytowany możliwością dzielenia się tu moimi wspomnieniami, doświadczeniami i miłością do gier retro. Mam nadzieję, że poznam tutaj wielu podobnie zakręconych pasjonatów i będziemy mogli razem czerpać radość z powrotu do korzeni w świecie gier.

Dziękuję za przyjęcie mnie w waszym gronie i nie mogę się doczekać rozmów o naszych ulubionych klasykach. Do zobaczenia na forum!

Pozdrawiam,
Wojtek
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/przywitaj-sie/retro-wspomnienia-t8142.html
2023-09-04T20:30:55+01:00
Cześć wszystkim!

Chciałbym serdecznie przywitać się na tym wspaniałym forum poświęconym graniu i grom retro. Mam na imię Wojtek i mam 34 lata. W moim życiu wiele rzeczy się zmieniło od czasów, kiedy byłem dzieckiem, ale jedna rzecz pozostała niezmieniona - moja miłość do gier retro.

Kiedy byłem mały, moją największą skarbicą była Amiga 500. To dzięki niej poznałem świat gier w sposób, który zapadł mi w pamięć na zawsze. Pamiętam te długie wieczory spędzone przed monitorem, razem z tatą, próbując zdobyć kolejny poziom w ulubionych grach, zaczynając kolejną potycznę w POLE WALKI czy SCORCHED TANKS. Amiga była dla mnie nie tylko konsolą do gier, ale także oknem do niesamowitych światów pełnych przygód i emocji.

Niestety, w pewnym momencie musiałem pożegnać się z moją ukochaną Amigą, bo dostałem nowocześniejszy komputer. Z dobrego serca oddałem ją koledze, ale teraz, kiedy patrzę wstecz, łezka w oku się kręci od wspomnień. Były to niezapomniane czasy, kiedy razem z tatą odkrywaliśmy nowe gry i wspólnie spędzaliśmy czas.
Powoli rodzi się we mnie chęć zdobycia znowu amigi 500, ale na razie zanim przekonam żonę, że jest to mój must have, staram się grać na pc przez emulatory.

To właśnie tata wprowadził mnie w świat gier, a ta pasja towarzyszy mi do dziś. Wspomnienia z tamtych lat są dla mnie niezwykle cenne, i teraz, kiedy wracam do gier retro, czuję się jakbyśmy razem z tatą przenieśli się z powrotem w czasie.

Jestem bardzo podekscytowany możliwością dzielenia się tu moimi wspomnieniami, doświadczeniami i miłością do gier retro. Mam nadzieję, że poznam tutaj wielu podobnie zakręconych pasjonatów i będziemy mogli razem czerpać radość z powrotu do korzeni w świecie gier.

Dziękuję za przyjęcie mnie w waszym gronie i nie mogę się doczekać rozmów o naszych ulubionych klasykach. Do zobaczenia na forum!

Pozdrawiam,
Wojtek

2023-09-05T09:34:34+01:00

Re: Retro wspomnienia

Witaj, bardzo fajnie opisałeś swoje wspomnienia związane z grami amigowymi.

Na tej stronie możesz nie tylko pisać o grach ale też wiele z nich ściągnąć i grać w formie plików EXE.

Ja zawsze lubiłem platformówki, mojego ukochanego Prehistoryka przechodzę już na czas (poniżej 20 minut), cieszyłem się też jak na stronę trafił wreszcie James Pond 2 - graliśmy w to z rodzeństwem i obserwowaliśmy kto jak daleko zaszedł. Podobno sponsorem tej gry były batoniki z pingwinem - dlatego motyw pingwinów przewija się w całej grze i jest nawet etap poświącony temu batonikowi. ;)

Prawdziwą magią było dla mnie natomiast Celtic Legends - starcie stworzeń z mitologii greckiej i celtyckiej, pierwowzór Heroes of Might & Magic.

Zabawy w turnieje Mortal Kombat 2 czy wyścigi w Micro Machines.

Dla mnie fajną zabawą jest pisanie poradników i nagrywanie longplayów moich ulubionych gier amigowych, to też fajne wyzwanie aby przechodzić je bez trainerów i cheatów. ;)

Warto zaglądać często na stronę bo pojawiają się wydarzenia z nagrodami, można głosować na dodanie nowych gier lub uzyskiwać gry Premium w zamian za drobne wsparcie strony :lol2:

Sam mam 2 amigi 500 ale wygodniejsze są jednak EXEKI ;)
Tutaj kilka moich ulubionych:

Udanego zwiedzania strony. :)

2023-09-05T09:58:25+01:00

Dziękuję za miłe przyjęcie. Amiga miała to coś. Pamiętam super froga - muszę przejść w całości, prehistoryka też, pole walki (cudo) uwielbiam, scorched tanks mistrzostwo, LOST DUTCHMAN Mine ❤️, legion szukam po polsku żeby wrzucić gdzieś w emulator bo pamiętam że tata grał w to godzinami, syndicate muszę pograć jako dorosły świadomy człowiek, moon Stone za dziecka się bałem i nie przeszedłem więc. To też jest pozycja obowiązkowa dla mnie. Alien breed też. Północ południe super było. Wiadomo Cannon foddery klasyka. Masa tego była i jest i dzięki temu czuje się znowu jak dawniej. Nawet mojemu tacie zapowiedziałem że jak przyjedzie w odwiedziny to ciupiemy w gierki z amigi.

Co do wsparcia stronki to bardzo chętnie dorzucę jakaś cegiełkę, żeby się rozwijać. Generalnie grywam na ps5 ale jak skończy mi się ps plus i dalej będą ceny takie jakie zapowiadają że będą to podziękuję za nowe gry i całkiem się przesiądę na klasykę. :-)

To można grać w gry z amisi bez emulator ów? W formacie exe? Bardzo chętnie tego poszukam i sprawdzę tytuły które mnie interesują.
Jeszcze raz dziękuję za przyjęcie mnie do tego grona sentymentalistów. Mam nadzieję że miło razem będziemy mogli tu spędzać czas. :-)

2023-09-05T12:19:12+01:00

hwastek89 wrote:yndicate muszę pograć jako dorosły świadomy człowiek

Przeszedłem kilka miesięcy temu całość i cóż odkryłem śmieszny trik psujący troszkę ideę tej gry mianowicie badania nad wyposażeniem trwają w czasie rzeczywistym, który płynie w trakcie misji i poza nią również, co oznacza, że można wyznaczyć jakie wyposażenie chcemy wynaleźć, następnie poklikać i popatrzyć sobie na naszych agentów przed misją, a rozwój nastąpi sam po dłuższej chwili. :hee:
Z broni wystarczą natomiast same miniguny. :tak:

hwastek89 wrote:Nawet mojemu tacie zapowiedziałem że jak przyjedzie w odwiedziny to ciupiemy w gierki z amigi.

:) Ucieszy się pewnie widząc możliwość pogrania w gry amigowe na pc uruchamiana tak łatwo :)

hwastek89 wrote:To można grać w gry z amisi bez emulator ów?

Na filmiku pokazałem jak je uruchamiać - tak jak otworzenie pliku (podwójne kliknięcie) następnie wybieramy w jaką grę chcemy grać bo wiele exeków to kompilacje kilku tytuów, niektóre nawet ok 20 :)

hwastek89 wrote:Bardzo chętnie tego poszukam i sprawdzę tytuły które mnie interesują.

Zacznij tutaj:
https://thecompany.pl/gry

Pościągaj sobie darmowe gry i poodpalaj kilka.

Na niektórych laptopach przycina dźwięk - wtedy wciśnij w trakcie gry F12, w opcji Display wybierz Native: Full Window i No Buffering - to naprawia ten problem - występuje rzadko, ale warto to wiedzieć.

Klawisz F12 wywołuje menu opcji EXEKA.

Antywirus może Cię ostrzegać o zagrożeniu, ale nie przejmuj się tym bo on tak traktuje właśnie exeki. :lol2:

hwastek89 wrote:Jeszcze raz dziękuję za przyjęcie mnie do tego grona sentymentalistów. Mam nadzieję że miło razem będziemy mogli tu spędzać czas.

Oczywiście, jak skończysz zwiedzanie i testowanie gierek to śmiało zakładaj nowe tematy na forum, nie musisz koniecznie w tym jednym pisać - ten jest dedykowany Twojemu powitaniu :)

Śmiało też nagrywaj na internecie jakieś rzeczy związane z grami amigowymi i wrzucaj je tutaj na stronę :)

Ja tak robię ze swoimi longplayami exeków:
gamingowa-biblioteka-longplaye/

Jak Exeki Ci się spodobają to zajrzyj do zakładki PREMIUM - stamtąd gry udostępnia SpamBot:
member/SpamBot/
Wysyła mu się wiadomość ze wskazaniem 1-3 gier PREMIUM, czeka na jego ofertę, której przyjęcie powoduje zapewnienie do nich dostępu :)

Wsparcie strony daje również głosy na dodanie nowych gier na stronę.
Tu jest lista aktualnych kandydatek do dodania na stronę i ich ranking:
wydarzenia/exe-req-czwarta-edycja-programu-dyskusja-t8108.html

Kilka gier jest już w trakcie realizacji: SWIV, Deluxe Galaga, Colonial Conquest, Samurai Duology i pewnie jakieś niespodzianki o których wie tylko PREZES :hee:

2023-09-05T12:24:21+01:00

Witaj na forum :) .

2023-09-05T18:03:56+01:00

Witaj na forum. Ładnie się rozpisałeś. Miło.

2023-09-05T19:27:57+01:00

CZEŚĆ !!!

Tata też mnie wprowadził do swiata Amigi i Windowsa 95 i teraz do tej pory żałuje bo mi to zostało :D

2023-09-05T22:18:50+01:00

Chyba całość jest napisana powyżej, więc po prostu pozdrowię i życzę przyjemności z grania ?

2023-09-07T09:12:32+01:00

x:hi

2023-09-07T09:34:02+01:00

Witaj!

(Do @Sethurial: Może warto byłoby twoją poradę wydzielic i zamieścić w dziale "EXEki->Rozwiązane problemy"?)

Return to Przywitaj się