Polski

Witojcie drodzy patafianie... tj. parafianie ;d

Jesteś biszkoptem...? Przywitaj się, napisz parę słów o sobie, a może Kasztany Cię oszczędzą.
Tematy po 7 dniach będą zamykane.

Moderator: Elmek13

MrKoval Witom witom i o zdrowie pytom ;d
Zapisałem się do tego jakże zacnego forum z kilku powodów.

Po primo: Jest parę gier które nijak nie da się pograć jak na amidze (chodzby trza było emulować w winuae) ;)

Po secundo: Nie wiem gdzie zadać to pytanie, ale skoro jestem "biszkoptem" to liczę że mi wybaczycie. Otóż jaki exek nie ściągnę z tej strony to avast mi sie wysrula że niby malware odkrył. Czy wy też tak macie? Czy to po prostu nadopiekuńczość mojego ukochanego antywirka? ;d

Bo tylko strach przed załapaniem przez mojego blaszaka jakiegos syfa mnie powstrzymuje ;/
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/przywitaj-sie/witojcie-drodzy-patafianie-parafianie-t3050.html
2013-11-08T18:15:23+01:00
Witom witom i o zdrowie pytom ;d
Zapisałem się do tego jakże zacnego forum z kilku powodów.

Po primo: Jest parę gier które nijak nie da się pograć jak na amidze (chodzby trza było emulować w winuae) ;)

Po secundo: Nie wiem gdzie zadać to pytanie, ale skoro jestem "biszkoptem" to liczę że mi wybaczycie. Otóż jaki exek nie ściągnę z tej strony to avast mi sie wysrula że niby malware odkrył. Czy wy też tak macie? Czy to po prostu nadopiekuńczość mojego ukochanego antywirka? ;d

Bo tylko strach przed załapaniem przez mojego blaszaka jakiegos syfa mnie powstrzymuje ;/

2013-11-08T18:41:48+01:00

Re: Witojcie drodzy patafianie... tj. parafianie ;d

Witamy na forum.

A jakie to gry Amigowe nie da się emulować na WinUAE? Podaj tytyłu proszę. Natomiast co do exeka. Jeżeli był on pobrany od nas ze strony i suma MD5 wtedy się za pewne zgadza z podaną na stronie. To takie plucie się gównianego awasta chwasta, jest fałszywym alarmem. Należało by jeśli jest taka możłiwosć dodac katalog z exekami do zaufanych. Ewentualnie jeśli masz taką możliwosć przesiąść się na inny antywirus. Od siebie mogę polecić choćby Eset Smart Security 7.

2013-11-08T19:09:20+01:00

normalnie jestem w szoku ;d tak szybkiej odpowiedzi się nie spodziewałem na forum ;) Nie no ostatnio choruje na cannon foddera 1 i 2.Nigdzie nie mogłem znaleźć wersji na pc full...(nawet odpalajac przez dosboxa). Niby znalazłem w necie jak zainstalować winuae, ale chyba a raczej na bank coś przy ustawianiu spierdykałem ;((

2013-11-08T19:17:07+01:00

Eset smart secruity po prostu spowalnia . To ja polecam Avg intenet secruity lub gdata to są dwa najlepsze antywiry. Człowieku mów po ludzku do rzeczy Napewno jesteś że Śłąska Nie rozumiem twojej gwary Śląskiej nie ma słowa Witom jest tylko Witam jasne . To nie była groźba tylko uwaga. jak Masz fałszywe alarmy to dodaj do wyjątków żeby tobie nie pokazywały te ptaszki

2013-11-08T20:48:08+01:00

@MrKoval: Cannon Foddery bez problemu powinny działać w wersji WHDLoad na postawionym czystym WB 3.1 albo zainstalowanym ClassicWB LITE. Więcej o instalacji systemu i ogarnięciu gier WHDLoad znajdziesz w tutorialu na: http://apc74.ppa.pl/tutoriale.html - ale oczywiście w razie problemów, najwygodniej grać w Cannony z naszych exeków. Co do szybkości odpowiedzi. Tak się zdarzyło, że zajrzałem na forum jako pierwszy przed akceptacją Twojej wypowiedzi. Zatwierdziłem ją i akurat odpisałem. Może dlatego, ze dzisiaj piątek to już o tamtej porze większość była pijana i nikt nie zajrzał w tamtym czasie akurat na forum ;)

@raxor5566: chrzani Waść. Nie wiem jak działa avg, ale na pewno ESS7 na moim ponad dwu i pół letnim kompie nie zamula, a zamulał strasznie wcześniej używany kav2010. Produkt ESET'u jest to bardzo optymalnie - według mnie - działąjący program av. I nie zdarzają się mu falsepositives na exekach. A jeśłi już się by coś działo nieprawidłowego w wykrywaniu mam w miarę sprawny kontakt z chłopakami, z Laboratorium ESET'a w Krakowie i można łatwo zgłośić im nieprawidłowości. Natomiast co do gwary śląskiej, ktora też mi nie podchodzi, ale się już do niej przyzwyczaiłem. Kiedy na forum aktywny był Shoonay i wdał się w gadki z innym ślonzokami, to po prostu bardzo pobieżnie przeglądałem taki wątek, nie wgłębiając się za bardzo w treść, bo większości nie mogłem zrozumieć :) Nikogo nie piętnujemy ze względu na pochodzenie i naleciałości językowe.

2013-11-08T21:19:15+01:00

raxor5566 wrote:Eset smart secruity po prostu spowalnia . To ja polecam Avg intenet secruity lub gdata to są dwa najlepsze antywiry. Człowieku mów po ludzku do rzeczy Napewno jesteś że Śłąska Nie rozumiem twojej gwary Śląskiej nie ma słowa Witom jest tylko Witam jasne . To nie była groźba tylko uwaga. jak Masz fałszywe alarmy to dodaj do wyjątków żeby tobie nie pokazywały te ptaszki

No to chyba masz kiepski sprzęt, bo u mnie ESET śmiga jak ta lala. GDATA miałem i zrobiłem największy błąd że go zainstalowałem - nawet Comodo nie był taki zawalaty. Co do reszty wypowiedzi to ja też jestem ze śląska i nierzadko rzucam tu gwarą. I nie zezłoszczę się, a wręcz zachęcam żeby ktoś napisał tutaj i po kaszubsku :D Jak nie zrozumiem to najwyżej zapytam o co chodzi :D

@ MrKoval:
Witej u nos ! :D :welcome:

2013-11-08T21:31:27+01:00

Siema ;)
olesio wrote:@MrKoval: Co do szybkości odpowiedzi. Tak się zdarzyło, że zajrzałem na forum jako pierwszy przed akceptacją Twojej wypowiedzi. Zatwierdziłem ją i akurat odpisałem. Może dlatego, ze dzisiaj piątek to już o tamtej porze większość była pijana i nikt nie zajrzał w tamtym czasie akurat na forum ;)

Niektórzy spali, bo mieli na rano i padli jak kawka... Ale trzy godziny snu poprawiły samopoczucie

Kiedy na forum aktywny był Shoonay i wdał się w gadki z innym ślonzokami, to po prostu bardzo pobieżnie przeglądałem taki wątek, nie wgłębiając się za bardzo w treść, bo większości nie mogłem zrozumieć :) Nikogo nie piętnujemy ze względu na pochodzenie i naleciałości językowe.

pojawili się nowi, ale za bardzo nie afiszują ze swoją godką :P

MrKoval wrote:Nie wiem gdzie zadać to pytanie, ale skoro jestem "biszkoptem" to liczę że mi wybaczycie. Otóż jaki exek nie ściągnę z tej strony to avast mi sie wysrula że niby malware odkrył. Czy wy też tak macie? Czy to po prostu nadopiekuńczość mojego ukochanego antywirka? ;d

Posiadam niby najlepszy Norton w pakiecie, ale jego raczej nie polecam. No chyba, że wyłączysz opcję SONAR, która kasuje wszelkie exeki praktycznie.

2013-11-08T22:26:29+01:00

Witam serdecznie. :welcome:

-- 08 Lis 2013, 22:24 --

roki76 wrote:No to chyba masz kiepski sprzęt, bo u mnie ESET śmiga jak ta lala.

Co do tematu antywirów to na 5 letnim twardym dysku nie spowalnia go i śmiga zacnie. Jednak u każdego programy antywirusowe będą działać całkiem inaczej. Mnie trochę Nod internet security zawiódł bo nie pozwala mi ściągać trainerów, które są sprawdzone i nie wiem jak to odblokować by nie blokował tego.

2013-11-08T22:34:23+01:00

@santa13: ja też spałem po obiedzie ze trzy godzinki, bo wcześniej około pięć godzin snu po nocce było mi za mało.

A co do szybkości kompa, to kiedyś mi Windows 7 jak sprawdzał zaraz po kupnie mój bratanek, bo ja nie ogarniałem jeszcze siódemki, wskaźniki wydajności gdzieś tam we właściowściach to wszystko miałem na max punktów, poza dyskiem twardym. Bo chciałem nie wydawać krocia na kompa, to wziąłem 1 TB, ale taki ktory miał tylko 7200 obrótów. Ale da się spokojnie na tym kompie robić to, co potrzebuje. A jak wiecie nie gram prawie w nic, bo mi się nie chce.

Chociaż jeśli chodzi o te testy wydajności Windows siódemki to nie wiem czy są wiarygodne i czy ich wyniki można traktować jako jakąś wyrocznie :) Niemniej jednak ESS7 chodzi jak złoto. Poleciłem też kumplowi z w miarę nowym, około rocznym laptopem DELL'a i u mniego KAV 2010 to był po prostu zamulenie totalne. Teraz póki co chodzi u niego ESS6 i bez porównania wszystko szybko się otwiera, a zamulenia żadnego nie czuć.

2013-11-08T22:42:30+01:00

hahaha... nie no powiem szczerze, że nie planowałem wywołać skandalu językowego.. Na początek chciałem się przedstawić z tej jasnej strony ;p No i nie jestem ślązakiem tylko kurpsiem (potoczna nazwa mieszkańca Kurpii) to już w ogóle byście mnie nie skumali xd

@olesio dzieki za linka jutro go obadam, bo już i tak późna pora ;d co do antywirusa to chyba zostanę przy avaście tylko przed graniem będę wyłączał mu osłony żeby się skubany nie pultał że coś mu nie gra. Jak coś to dam znać jutro ;)

2013-11-08T23:41:21+01:00

Czczigodny Pan Bóbr wita i pozdrawia MrKoval. :D

2013-11-09T19:00:49+01:00

O mamo... nie wiem chyba coś ze mną jest nie tak..chyba mnie nie tym narzedziem co potrzeba składali ;// Otóż przeczytałem od deski do deski wszystkie artykuły ze strony co mi ją podesłał olesio i dalej jestem w czarnej d..... nawet na jutubie robiłem tak jak kazali i nic. Workbench nie chce sie zainstalowac. Powoli zaczynam kląć jak szewc. Wszystkie potrzebne ADF'y pościągałem z chomikuj.pl, wszystko mam i cały czas stoje w miejscu.

Ogólny mój zamysł był taki aby robić longplay'e (odsyłam na kanał jutubowy cubex55 lub na www.longplays.org) z gier na amige bo jak już wcześniej pisałem wystraszyłem się że avast wywala mi pliki malware przy exekach. (z tym już sobie poradziłem, ale nie podoba mi się że gry w exekach wydają się być lekko rozmyte. W sensie że nie widać ostrych pixeli tylko jakby takie wypolerowane. I to mnie strasznie rozprasza, bo jednak wolałbym poczuć tamten klimat "pixelozy")

A Winuae jak na złość nie chce współpracować. Nie wiem, może ktoś byłby tak łaskaw i tak łopatologicznie wytłumaczył mi jak skonfigurować winuae albo poprzez chomikuj.pl i spakowany w winrarze gotowy do ściągniecia i grania emulowany system Workbench, albo amiga (nie wiem czym to się różni ;/)

2013-11-09T20:44:50+01:00

Najprościej będzie chyba zainstalować ClassicWB LITE, mając już adfy z dyskietkami WB 3.1 nie powinno być problemów. Instalator poprowadzi za rączkę. Instalujesz na dołaczonym hdfie system, a jakiś podkatalog - najlepiej założyć sobie tam gdzie WinUAE i nazwać HARDI_DISKS\HD albo coś takiego i tam wrzucać rozpakowane gry WHDLoad z www.whdownload.com i ten katalog zamontowany jako dysk będzie jako DH1: a system oczywiście będzie startować z hdfa jako DH0: - to banał do ogarnięcia.

Musiał byś napisac jaki konkretnie masz problem. Na prawdę raz jak się przez to przejdzie to już będzie banał. Sam się sobie dziwiłem jak to ogarnąłem wiele lat temu, że się męczyłem do tej pory z adfami. Jeśli jednak po polsku tutoriale do Ciebie nie przemawiają to może zapoznaj się z tymi: http://guide.abime.net/home3.htm - ja od nich zaczynałem swoją przygodę z WB.

A te turoiale widziałeś? Powinny pomóc.

2013-11-10T05:16:41+01:00

Olesio, to jest temat przywitalni. Prosiłbym wydzielić posty o emulowaniu na WinUAE do tego działu:
warsztaty-amigowe-software/

Dzięki temu może stworzymy jeden duży temat: "Jak używać WinUAE" :-)

2013-11-10T11:50:42+01:00

właśnie o to mi chodziło w temacie słownik aby każdy wiedział co ma zrobić i co do czego służy:
http://forum.thecompany.pl/pogaduszki/ownik-t3051.html

2013-11-12T13:12:00+01:00

Eset smart secruity po prostu spowalnia .

Smart security może ale sam Eset Nod32 Antivirus nic nie spowalnia a exeków nie oznacza jako niebezpiecznych ani jako potencjalnych wirusów. Avasta radziłbym wywalić bo to lipny antywirus przepuszczający masę różnego złośliwego softu. Z Nod32 problemy możesz mieć jedynie przy crackach do gier na pc, ale starczy dodać mu wyjątek. A tak poza tym to siema :)

2013-11-12T18:26:54+01:00

Wiesz, bo niektórzy tacy są, że nie spiracą antyvira, bo chcą mieć tylko wersję legalną. No i się nieboraki męczą.
Tak robi chociażby Bober, który nie zainstaluje pirackiego antywirusa. Pewnie się boi, że policja na chatę wejdzie :mrgreen:

2013-11-13T17:21:12+01:00

Czołem kasztanie

Return to Przywitaj się