Polski

Another World - Videorecenzja

Zrecenzuj starą/nową grę (ale nie remake)
roki76 Jak w temacie :)

Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/recenzje-gier/another-world-videorecenzja-t1271.html
2011-07-01T14:48:58+01:00
Jak w temacie :)

2011-07-01T15:56:22+01:00

Re: Another World - Videorecenzja

Nie wątpliwie kamień milowy w historii gier, ustawiający nowe standardy w tej branży. Po dziś dzień uważam ją za jedną z "perełek" ......... ech piękne czasy to były, normalnie przygoda nie do zapomnienia. :ok1:
Image

2011-07-01T19:54:53+01:00

Świetne recka, ładnie opowiedzieli wszystkie wątki poboczne, wypowiedzieli się nawet buce co im się gra niepodoba a przedewszystkim dłuuuuugo gadali.
Jeśli inne ich filmiki są równie dobre to znalazłem właśnie godnych następców kultowych programów z TVP1.

PS: Zapomnieli w sumie o Fade to Black powiedzieć kilka słów, kontynuacji Flashbacka.

2011-07-03T13:50:11+01:00

Osobiście jakoś mnie Another World nie porwał, za to za Flashback'iem szaleję. Fade to Black natomiast przeszedłem parę razy i gra poszła w odstawkę. Jakoś nie spodobało mi się przeniesienie amigowego hitu do 3D - mimo że scenariusz był całkiem niezły, a sama rozgrywka wciągająca.

Videorecenzja całkiem dobra, nieźle się oglądało :)

2011-07-06T17:03:22+01:00

Gość(Tadek Zieliński) tak gada jakby "Fade to Black" zrobił Erik Chahi.

2013-01-27T09:29:01+01:00

Another World jest po prostu piękne i przełomowe.
Flashback rewelacyjne w swojej klasie.
Fade to Black ma zryte sterowanie i dzięki kiepskiej pracy kamery przeszedłem ledwie jeden poziom.

esial wrote:Gość(Tadek Zieliński) tak gada jakby "Fade to Black" zrobił Erik Chahi.

Też to zauważyłeś? Pan Zieliński nie wygląda na takiego, który dobrze by pamiętał epokę Another World i przypomina mi Pan redaktor dzisiejszych redaktorków, którzy o stanie wojennym mają najwięcej do powiedzenia, a podczas trwania tego stanu nawet nie byli w planie pięcioletnim.

Delphine Software - świetna firma ;]
Another world, future wars, operation stealth, cruise for a corpse, flashback, darksotne, motoracer i więcej nie pamiętam.

Ten pajac Rafał Frąckiweicz redaktorek CHIPA podpadł mi strasznie, pochwalił co prawda jedną z moich ulubionych przygodówek (gra wywołała u mnie frustrację kiedy szukałem igły ukrytej w korzeniach drzewa), ale opowiadać publicznie pierdoły o AW że jest kiepskie nie najlepiej świadczy o kompetencji i wiedzy tego Pana. Ja ciągle się "wydzieram" na żonę, że psuje laptopa simsami, bo ich nie cierpię wręcz, ale nigdy nie powiem że są kiepskie.
Na dodatek sierota mówi "pierwszom grom"...qr jak słyszę końcówki 'om' zamiast 'ą' to mnie szlag zalewa.

2013-01-27T10:09:40+01:00

Pan Tadzio Zieliński to legendarny ZooltaR który pisał do legendarnego Gamblera będąc już pełnoletnim, więc AW raczej dobrze pamięta. A to że myli fakty, no cóż, pamięć bywa ulotna...
Dziś ma 36 na karku i szlaja się po zacnych strimach Wonziów czy innych Moskitów albo różnych gimbusiarskich imprezkach jak ostatnie Intel Extreme Masters w Katowicach, gdzie został "zaprzeczony" przez jakiegoś koreańca. :hee:

2013-01-27T10:49:10+01:00

żółtooki chyba nie zauważył wyciągniętej ręki, a swojom drogom należałoby wiedzieć, że wśród Azjatów ukłon wystarczy za wszystko i nie trzeba bakterii kałowych przekazywać za pomocą dłoni.

2013-01-27T11:11:55+01:00

Wieść miejska głosi że w sekundę po zakończeniu tego filmiku zatrzymał się i podał mu rękę, no ale filmik już poszedł w świat i wszyscy się śmieją że Zool ma za mały level w LOLa żeby na to zasłużyć ;)

2013-01-27T11:59:21+01:00

nie dość, że level niski to na dodatek - 19% do lansu i CRIT DMG 1390.

2013-01-27T12:50:56+01:00

Shoonay wrote:Wieść miejska głosi że w sekundę po zakończeniu tego filmiku zatrzymał się i podał mu rękę, no ale filmik już poszedł w świat i wszyscy się śmieją że Zool ma za mały level w LOLa żeby na to zasłużyć ;)

jeżeli tak zrobił to tym większa troll z niego :P
oznacza to że przecież musiał widzieć wyciągniętą ku niemu grabę :D

2013-01-27T12:54:06+01:00

Zobacz na gestykulacje tego trzeciego pod koniec filmu, on mu to uświadomił.

2013-01-27T12:58:39+01:00

hmmm no coś tam niby podnosi rękę jakby chciał go zatrzymać :huh:

2013-01-27T18:59:43+01:00

albo pomagał szybciej uciec ze sceny.

2013-01-27T19:49:24+01:00

Dla mnie Another World nigdy nie był dla jakoś super grą ale pod względem grafiki pokazał nowe pazurki na których trzeba się wybić i programować gry na wektorowej grafice.

2013-01-27T20:22:10+01:00

Dla Ciebie, jako potencjalnego kupca gra może być słaba, ale jeśli ktoś się kreuje na redaktorka, osobę publiczną, której jedynym argumentem dyskredytującym grę jest krzywienie gemby jak małpa w lesie, to wybacz. Gra niewątpliwie jest przełomowa i zbyt krótka :)

2013-08-02T13:42:06+01:00

Hearf of darkness bylo świetne, jezu ile ja na PSX przy tym przesiedziałem.

2014-03-09T17:01:34+01:00

Szkoda tylko, że nikt nie wspomniał o tym, że najlepszą pod względem graficznym i dźwiękowym była wersja na konsolkę 3DO. Prawdopodobnie oba buraki rżnące wielkich znawców nie wiedzą co to jest 3DO, albo nie mieli sraczkowatego nawet pojęcia, że Another World wyszedł też na nią. Tutaj longplay z tej właśnie wersji:

2014-03-12T23:26:21+01:00

Błąd milordzie!

O 3DO slyszlalem i slinilem sie by miec to cudo gdy bylo pokazywane w polskiej prasie. W te wersje oczywiscie gralem i przeszedlem, ale to nie ta sama gra, sam Monsieur Chahi stwierdzil, ze owszem wszystko spoko, ale nowe tla gryza sie z reszta obiektw, i ja sie zgadzam.

To juz trzebabylo zrobic remake pelna geba, z nowymi grafikami, a nie wsadzic tylko tla i koniec imprezy.

Malo kto w ogole slyszal o sequelu czyli Heart of the Alien wydanym tylko na Sege CD (dlaczego taki dziwny zabieg? niewiadomo), przy ktorym Chachi co prawda na poczatku pracowal, ale przeczuwajac wielka szmire wyparl sie. Wiec chlopaki z Interplay Entertainment sami dokonczyli gre z czego powstal kompletnie niegrywalny twor; pomnoz ilosc "kurw" rzuconych w czasie rozgrywki w Another World (zdarzaly sie trudniejsze momenty) razy 20 i wyjdzie Heart of the Alien...

Gra skupia sie na przyjacielu glownego bohatera, co jest cool, ale spartolony system walki (bicz-miotacz laserow?!) i gwalcacy poziom trudnosci skutecznie odpychaja nawet od emulowania dla ciekawosci.

Jeszcze trzy grosze na koniec; ponoc Eric po klesce Heart of Darknees (nie gralem, ale ponoc magiczny tytul) postanowil wycofac sie z rynku gier nie widzac dla siebie juz miejsca ;-( Sacré bleu!

2014-03-13T12:06:12+01:00

Błąd milordzie

Po pierwsze to qźwa nie milordzie! Waćpanie ty! A po drugie dawaj mi cytat z tej recki którą wstawił roki, że mówią tam o wersji 3DO, albo chociaż ją pokazują w urywku?

W te wersje oczywiscie gralem i przeszedlem, ale to nie ta sama gra, sam Monsieur Chahi stwierdzil, ze owszem wszystko spoko, ale nowe tla gryza sie z reszta obiektw, i ja sie zgadzam.

A nieprawda, że się gryzą! Właśnie na 3DO wszystko ładniej wygląda i lepiej jest pokazane bo są te tła i wszystko jest bardziej szczegółowe, że o muzyce lepszej i dodanej gdzieniegdzie gdzie jej nie ma w innych wersjach już nie wspomnę!

Malo kto w ogole slyszal o sequelu czyli Heart of the Alien wydanym tylko na Sege CD

Akurat tu się mylisz bo wszyscy słyszeli tylko mało kto kojarzył to jako sequel Another World! Przez tytuł nie nawiązujący bezpośrednio do Another World ludzie myśleli, że to całkowicie inna gra o czymś innym! Ale w prasie newsy były, więc nie chrzań pan tu głupot!

i gwalcacy poziom trudnosci skutecznie odpychaja nawet

Patrzę fanboy dzisiejszych gierek dla głupich na 2 godziny się znalazł ;> Przecież stare gry w większości były trudne i kureffami rzucało się co 5 sekund ;> Pograj sobie w gierki z NESa, Heart of the Alien to przy nich spacerek po parku. Fakt faktem, że sporo tych tytułów jest trudnych ze względu na zabugowany kod gry, ale reszta jest po prostu trudna. To co wychodzi teraz, że gra trudna nie jest fajna bo jest trudna tak? A myślałem, że właśnie teraz gry nie są fajne bo nie są wyzywające, czyt. nie są trudne ;> Więc swoim psioczeniem mocno przeczysz temu wszystkiemu.

Powtarzasz wszystko co mówią w tej recce co ją roki wstawił! Jaka klęska Heart of Darkness? Gierka wyszła co prawda w złym okresie, bo już się w takie produkcje nie grało na rzecz 3D, ale był to jeden z lepszych tytułów platformówkowych (przynajmniej na rynku PSXa) i bardzo wiele ludzi w to grało i ceniło to sobie! Recenzje również nienajgorsze ten tytuł zebrał, więc chrzanienie o sromotnej klęsce jest zakłamaniem tego co było!

Return to Recenzje