Polski

Highway Pursuit 1.x

Zrecenzuj starą/nową grę (ale nie remake)
Anthrox Image

HighwayPursuit1_2.rar

HighwayPursuit1_1.rar

Czy ktoś pamięta tę grę?
Ja po raz pierwszy spotkałem się z nią dzięki czasopiśmie Komputer Świat - Twój Niezbędnik:

Image

Wtedy nie miałem stałego dostępu do internetu jak dzisiaj i to dzięki płytkom Niezbędnika odkrywałem ciekawy stuff.
Szlajając się po kafejkach internetowych za 9zł za 3h trudno oczekiwać, żebym poszalał sobie :-)

Grafika w grze oczywiście się już zestarzała, ale tutaj liczy się przede wszystkim grywalność.
Mimo tego, po zainstalowaniu i włączeniu gry powinniśmy przejść do ustawień grafiki i zwiększyć rozdzielczość + włączyć filtrowanie, bo domyślnie te bajery zostały wyłączone - wiele komputerów miało problem w tego z maksymalnymi ustawieniami :hee:
Zresztą wtedy odkryłem, że na słabszym komputerze było o wiele łatwiej grać, bo gra nie była aż tak dynamiczna (ale nie klatkowało!) - na dzisiejszych komputerach trzeba się przyzwyczaić do prędkości, patrząc nieraz kątem oka.

Do dyspozycji mamy sportowy samochód, który niczym wehikuł Jamesa Bonda wyposażony jest w karabiny maszynowe (aktywowane spacją). Oczywiście gra szybko by się znudziła, gdybyśmy do dyspozycji mieli tylko jedną zabawkę, więc podczas gry możemy zdobyć dodatkowo:
- olej
- zasłonę dymną
- rakiety ziemia-powietrze

Domyślnie są one pod przyciskami Z,X,C - niestety na starcie mamy tylko karabiny, a dodatkowy stuff zdobywamy wjeżdżając do ciężarówek, które co jakiś czas pojawiają się na planszy (sygnalizuje to odpowiedni komunikat tekstowy i głosowy) - w zależności od tego co ciężarówka przewozi przyjmuje odpowiedni kolor.
Przykładowo:
olej - kolor czerwony
zasłona dymna - kolor biały
rakiety - (nie pamiętam - chyba zielonawy)

Zła wiadomość - rakiety działają tylko na helikopter, nie możemy ich użyć przeciwko wrogim pojazdom. Dobra wiadomość - po zestrzeleniu helikoptera możemy wzbogać się o 5.000 (jeżeli wcześniej zestrzelimy wrogie samochody i odpowiednio szybko helikopter będziemy mieli mnożnik bonusowy x2, x3 itd.)

Gra jest fajna, specjalnie ją odszukałem, aby sprawdzić czy ma możliwość zagrania online.
Nie pamiętałem nawet tytułu - kojarzyłem tylko jak wyglądała i że była na płytkach niezbędnika.
Zacząłem szukać po spisie archiwalnym i voila!

Niestety..., nie ma nawet trybu dla dwóch graczy "offline".
Więc moje poszukiwania okazały się niepotrzebne :(

Czy znacie podobne tytuły na MaMe (rzekomo ta gra to klon jakieś starej gry) tudzież na PC?

HighwayPursuit1_2.rar

HighwayPursuit1_1.rar

-- 21 Lip 2014, 00:31 --

Jeszcze jedna perełka:

Rush Hour dla PC:
http://www.mobygames.com/game/rush-hour

Też grywalność świetna - tę pozycję poznałem dzięki pirackiej płycie, która była dołączona do mojego pierwszego peceta z Windowsem.
Można się spychać i w ogóle, ale już broni nie ma z tego co pamiętam.
Tryb na parę osób z tego co pamiętam jest, ale oczywiście jedynie offline :-)
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/recenzje-gier/highway-pursuit-t3594.html
2014-07-20T23:31:25+01:00
Image

HighwayPursuit1_2.rar

HighwayPursuit1_1.rar

Czy ktoś pamięta tę grę?
Ja po raz pierwszy spotkałem się z nią dzięki czasopiśmie Komputer Świat - Twój Niezbędnik:

Image

Wtedy nie miałem stałego dostępu do internetu jak dzisiaj i to dzięki płytkom Niezbędnika odkrywałem ciekawy stuff.
Szlajając się po kafejkach internetowych za 9zł za 3h trudno oczekiwać, żebym poszalał sobie :-)

Grafika w grze oczywiście się już zestarzała, ale tutaj liczy się przede wszystkim grywalność.
Mimo tego, po zainstalowaniu i włączeniu gry powinniśmy przejść do ustawień grafiki i zwiększyć rozdzielczość + włączyć filtrowanie, bo domyślnie te bajery zostały wyłączone - wiele komputerów miało problem w tego z maksymalnymi ustawieniami :hee:
Zresztą wtedy odkryłem, że na słabszym komputerze było o wiele łatwiej grać, bo gra nie była aż tak dynamiczna (ale nie klatkowało!) - na dzisiejszych komputerach trzeba się przyzwyczaić do prędkości, patrząc nieraz kątem oka.

Do dyspozycji mamy sportowy samochód, który niczym wehikuł Jamesa Bonda wyposażony jest w karabiny maszynowe (aktywowane spacją). Oczywiście gra szybko by się znudziła, gdybyśmy do dyspozycji mieli tylko jedną zabawkę, więc podczas gry możemy zdobyć dodatkowo:
- olej
- zasłonę dymną
- rakiety ziemia-powietrze

Domyślnie są one pod przyciskami Z,X,C - niestety na starcie mamy tylko karabiny, a dodatkowy stuff zdobywamy wjeżdżając do ciężarówek, które co jakiś czas pojawiają się na planszy (sygnalizuje to odpowiedni komunikat tekstowy i głosowy) - w zależności od tego co ciężarówka przewozi przyjmuje odpowiedni kolor.
Przykładowo:
olej - kolor czerwony
zasłona dymna - kolor biały
rakiety - (nie pamiętam - chyba zielonawy)

Zła wiadomość - rakiety działają tylko na helikopter, nie możemy ich użyć przeciwko wrogim pojazdom. Dobra wiadomość - po zestrzeleniu helikoptera możemy wzbogać się o 5.000 (jeżeli wcześniej zestrzelimy wrogie samochody i odpowiednio szybko helikopter będziemy mieli mnożnik bonusowy x2, x3 itd.)

Gra jest fajna, specjalnie ją odszukałem, aby sprawdzić czy ma możliwość zagrania online.
Nie pamiętałem nawet tytułu - kojarzyłem tylko jak wyglądała i że była na płytkach niezbędnika.
Zacząłem szukać po spisie archiwalnym i voila!

Niestety..., nie ma nawet trybu dla dwóch graczy "offline".
Więc moje poszukiwania okazały się niepotrzebne :(

Czy znacie podobne tytuły na MaMe (rzekomo ta gra to klon jakieś starej gry) tudzież na PC?

HighwayPursuit1_2.rar

HighwayPursuit1_1.rar

-- 21 Lip 2014, 00:31 --

Jeszcze jedna perełka:

Rush Hour dla PC:
http://www.mobygames.com/game/rush-hour

Też grywalność świetna - tę pozycję poznałem dzięki pirackiej płycie, która była dołączona do mojego pierwszego peceta z Windowsem.
Można się spychać i w ogóle, ale już broni nie ma z tego co pamiętam.
Tryb na parę osób z tego co pamiętam jest, ale oczywiście jedynie offline :-)

2014-07-21T09:42:42+01:00

Re: Highway Pursuit 1.1

Jeśli chodzi o takie gry to dla mnie najlepszą pozycją jest Revolt, choć to raczej typowe wyścigi, ale grafika podobna i dostaje się wiele broni, można grać w trybie multi [chyba do 16 graczy].

2019-01-01T16:00:45+01:00

Re: Highway Pursuit 1.x

Pozwoliłem sobie dorzucić wersję 1.2 Highwaya

2019-01-01T19:07:44+01:00

To były czasy gdzie ludzie kupowali czasopismo o programach, po to by móc zainstalować i zagrać w grę freeware choć i czasem dawali fajne pełniaki jak chociażby Pontifex, Elastomania, DSJ 2.1P

A w kwestii klonów Spy Hunter polecam oczywiście wspomniane Highway Pursuit oraz KGB Hunter

Ciekawostka: w 2002 roku została wydana oficjalna kontynuacja oryginalnego Spy Huntera pod tytułem Spy Hunter 2

2019-01-13T18:34:48+01:00

Jeśli ktoś chce wspomóc wośp i mieć KGB Hunter:
https://aukcje.wosp.org.pl/kgb-hunter-w ... s-i8800651

2019-01-13T19:46:05+01:00

santa13 wrote:Jeśli ktoś chce wspomóc wośp i mieć KGB Hunter:
https://aukcje.wosp.org.pl/kgb-hunter-w ... s-i8800651

Przecież jest to darmowa gra :huhuh:

2019-01-13T21:41:32+01:00

a to nie wiedziałem :) ale na szczytny cel 2zł to niedużo :)

2019-01-13T22:26:55+01:00

santa13 wrote:a to nie wiedziałem :) ale na szczytny cel 2zł to niedużo :)

Licencja GPL chyba nie pozwala na odsprzedaż. Rozumiem, że chodzi o szczytny cel, fajnie, że pokazałeś aukcję, ale w tej sytuacji ciut słabo to wygląda - wątpię, żeby gość z aukcji był autorem oprogramowania albo uzyskał zgodę na sprzedaż gry charytatywnie. Ostatecznie... na jedno wychodzi, czy dasz te 2 zł bezpośrednio do puszki czy przez aukcję ;)

Jak ktoś z Was ma zbędne 200k i nie chce ich przelać na Firmę - może rozważyć kupno:

Link do aukcji:
https://aukcje.wosp.org.pl/rolls-royce- ... s-i8372581

Return to Recenzje