Czy ktoś pamięta tę grę?
Ja po raz pierwszy spotkałem się z nią dzięki czasopiśmie Komputer Świat - Twój Niezbędnik:

Wtedy nie miałem stałego dostępu do internetu jak dzisiaj i to dzięki płytkom Niezbędnika odkrywałem ciekawy stuff.
Szlajając się po kafejkach internetowych za 9zł za 3h trudno oczekiwać, żebym poszalał sobie

Grafika w grze oczywiście się już zestarzała, ale tutaj liczy się przede wszystkim grywalność.
Mimo tego, po zainstalowaniu i włączeniu gry powinniśmy przejść do ustawień grafiki i zwiększyć rozdzielczość + włączyć filtrowanie, bo domyślnie te bajery zostały wyłączone - wiele komputerów miało problem w tego z maksymalnymi ustawieniami

Zresztą wtedy odkryłem, że na słabszym komputerze było o wiele łatwiej grać, bo gra nie była aż tak dynamiczna (ale nie klatkowało!) - na dzisiejszych komputerach trzeba się przyzwyczaić do prędkości, patrząc nieraz kątem oka.
Do dyspozycji mamy sportowy samochód, który niczym wehikuł Jamesa Bonda wyposażony jest w karabiny maszynowe (aktywowane spacją). Oczywiście gra szybko by się znudziła, gdybyśmy do dyspozycji mieli tylko jedną zabawkę, więc podczas gry możemy zdobyć dodatkowo:
- olej
- zasłonę dymną
- rakiety ziemia-powietrze
Domyślnie są one pod przyciskami Z,X,C - niestety na starcie mamy tylko karabiny, a dodatkowy stuff zdobywamy wjeżdżając do ciężarówek, które co jakiś czas pojawiają się na planszy (sygnalizuje to odpowiedni komunikat tekstowy i głosowy) - w zależności od tego co ciężarówka przewozi przyjmuje odpowiedni kolor.
Przykładowo:
olej - kolor czerwony
zasłona dymna - kolor biały
rakiety - (nie pamiętam - chyba zielonawy)
Zła wiadomość - rakiety działają tylko na helikopter, nie możemy ich użyć przeciwko wrogim pojazdom. Dobra wiadomość - po zestrzeleniu helikoptera możemy wzbogać się o 5.000 (jeżeli wcześniej zestrzelimy wrogie samochody i odpowiednio szybko helikopter będziemy mieli mnożnik bonusowy x2, x3 itd.)
Gra jest fajna, specjalnie ją odszukałem, aby sprawdzić czy ma możliwość zagrania online.
Nie pamiętałem nawet tytułu - kojarzyłem tylko jak wyglądała i że była na płytkach niezbędnika.
Zacząłem szukać po spisie archiwalnym i voila!
Niestety..., nie ma nawet trybu dla dwóch graczy "offline".
Więc moje poszukiwania okazały się niepotrzebne

Czy znacie podobne tytuły na MaMe (rzekomo ta gra to klon jakieś starej gry) tudzież na PC?
-- 21 Lip 2014, 00:31 --
Jeszcze jedna perełka:
Rush Hour dla PC:
http://www.mobygames.com/game/rush-hour
Też grywalność świetna - tę pozycję poznałem dzięki pirackiej płycie, która była dołączona do mojego pierwszego peceta z Windowsem.
Można się spychać i w ogóle, ale już broni nie ma z tego co pamiętam.
Tryb na parę osób z tego co pamiętam jest, ale oczywiście jedynie offline