Polski

Last Ninja 2

Zrecenzuj starą/nową grę (ale nie remake)
Hardy Image

Nie wiem do końca jak zabrać się do recenzowania tego tytułu, powiem wprost - sentyment i grywalność w jednym,pierwsza gierka w jaką w życiu grałem (miałem może 4 latka a gram do dziś) i od razu polubiłem. ;) i będzie tu mały wyjątek i być może ktoś się zezłości tym faktem, ale zrecenzuje grę w wersji najlepszej czyli na Commodore 64... ale spokojnie zaraz wytłumaczę dlaczego wersja C64 Rulz a wersje amiga,pc,nes i inne sux.

Image

Oczywiście gry Last Ninja i Last Ninja 3 również są warte świeczki, jednak moim zdaniem dwójeczka prezentuje się najlepiej, istotą gry jest pokonanie i zabranie duszy złemu Shogunowi Kunitoki (czyżby jakieś inspiracje dla Shang Tsunga z Mortal Kombat? :-E ) najprościej mówiąc skopanie mu tyłka i zniszczenie/pojmanie jego duszy (przez zapalanie świec na pentagramie). Gra graficznie jak na tamte czasy prezentuje się ładnie i do dziś jest miła dla oka, muzyka również świetna z której powstało wiele remixów i coverów, oczywiście w wersji na C64, dźwiękowo na amidze gra również daje radę.

Image

Screen z wersji amigowej

Grę widzimy cały czas z lotu ptaka, gra jest dość długa i po za spraniem na kwaśne jabłko różnych bandziorów (no właśnie różnych, ale tylko na C64 :-E ) musimy zbierać ważne przedmioty jak klucz do bramy itp, więc mamy tu elementy hm, logiczne? Przejdziemy przez różne tereny gdzie nasz Ninja będzie musiał wykazać się zwinnością i sprytem, park,ulice,kanały,piwnice,biura,wieżowce,kryjówki. Oczywiście po drodze zdobywamy różne bronie które w późniejszym czasie są bardzo pomocne przy łupaniu co raz to mocniejszych (często również uzbrojonych) przeciwników. Dziś można narzekać że gra oczywiście ma ubogi zakres ciosów (bez broni to tylko blok,pięść i kopniak) ale czego spodziewać się w tamtych czasach, gra i tak jest grywalna do dziś.

Image

Podsumowując gra się nie nudzi, grywalność,grafika i muzyka jak najbardziej na godnym retro-gracza poziomie. Teraz przejdziemy do tego dlaczego opisałem wersję C64? Ktoś może pomyśleć że jestem mocno subiektywny przez sentyment, ale nie, zawsze chciałem zobaczyć jedną z ulubionych gierek na Amigę a jednak na amisii mnie zawiodła. Teraz przejdźmy do sedna:

Image

Wersja PC

Commodore 64 - Najlepsza wersja, różnorodni przeciwnicy,dobra muzyka, grafika i grywalność na wysokim poziomie jak na C64.

Amiga - Gorszej jakości muzyka, grafika niby lepsza ale nie widzę specjalnych poprawek, przeciwnicy to tylko 2 postacie (czyt. przez prawie całą grę walczymy tylko z 2 modelami przeciwników, Woooooooo! :-E ) grywalność nie zmieniona, a jak na amigę to spodziewałem się kroku do przodu a nie w tył.

PC - Muzyka i odgłosy wydobywane z blaszaka (Wooooooo! :-E ) grafika niby lepsza ale gorsza grywalność jak to zwykle w tamtych czasach na PC było, ogółem mówiąc jeśli ma się dostęp do wersji C64 (emulatorki) to najlepiej zapomnieć o niej.

NES - Muzyka całkowicie zmieniona i ssąca, grafika ciut przerobiona z C64, i najbardziej zjebany gameplay tej gry jaki widziałem. Ogółem mocno się zdziwiłem gdy się dowiedziałem o istnieniu tej wersji.

Innych wersji nawet nie miałem okazji poznać ale jakoś nie sądzę żeby jakieś Atari przebiło wersję z C64 ;)

Plusy:

-Grafika
-Grywalność
-Muzyka
-Elementy dzięki którym gra nie ma charakteru jedynie tępej rozpierduchy.

Minusy:

-Przechodzenie w niektórych miejscach, a raczej jego brak
-Różne rozmaite drobiazgi ;)

Na koniec parę filmików porównawczych:

Oraz polecam świetną stronkę o serii: http://lastninja.lemon64.com/main.php

I kilka gitarowych/elektronicznych mixów z gry znajdujących się na stronce:

http://lastninja.lemon64.com/music_mp3.php

http://www.puffy64.de/media/zip/puffy64 ... ribute.zip - Cała płyta w rockowych/metalowych rytmach Last Ninja 2
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/recenzje-gier/last-ninja-t1396.html
2011-08-20T14:53:00+01:00
Image

Nie wiem do końca jak zabrać się do recenzowania tego tytułu, powiem wprost - sentyment i grywalność w jednym,pierwsza gierka w jaką w życiu grałem (miałem może 4 latka a gram do dziś) i od razu polubiłem. ;) i będzie tu mały wyjątek i być może ktoś się zezłości tym faktem, ale zrecenzuje grę w wersji najlepszej czyli na Commodore 64... ale spokojnie zaraz wytłumaczę dlaczego wersja C64 Rulz a wersje amiga,pc,nes i inne sux.

Image

Oczywiście gry Last Ninja i Last Ninja 3 również są warte świeczki, jednak moim zdaniem dwójeczka prezentuje się najlepiej, istotą gry jest pokonanie i zabranie duszy złemu Shogunowi Kunitoki (czyżby jakieś inspiracje dla Shang Tsunga z Mortal Kombat? :-E ) najprościej mówiąc skopanie mu tyłka i zniszczenie/pojmanie jego duszy (przez zapalanie świec na pentagramie). Gra graficznie jak na tamte czasy prezentuje się ładnie i do dziś jest miła dla oka, muzyka również świetna z której powstało wiele remixów i coverów, oczywiście w wersji na C64, dźwiękowo na amidze gra również daje radę.

Image

Screen z wersji amigowej

Grę widzimy cały czas z lotu ptaka, gra jest dość długa i po za spraniem na kwaśne jabłko różnych bandziorów (no właśnie różnych, ale tylko na C64 :-E ) musimy zbierać ważne przedmioty jak klucz do bramy itp, więc mamy tu elementy hm, logiczne? Przejdziemy przez różne tereny gdzie nasz Ninja będzie musiał wykazać się zwinnością i sprytem, park,ulice,kanały,piwnice,biura,wieżowce,kryjówki. Oczywiście po drodze zdobywamy różne bronie które w późniejszym czasie są bardzo pomocne przy łupaniu co raz to mocniejszych (często również uzbrojonych) przeciwników. Dziś można narzekać że gra oczywiście ma ubogi zakres ciosów (bez broni to tylko blok,pięść i kopniak) ale czego spodziewać się w tamtych czasach, gra i tak jest grywalna do dziś.

Image

Podsumowując gra się nie nudzi, grywalność,grafika i muzyka jak najbardziej na godnym retro-gracza poziomie. Teraz przejdziemy do tego dlaczego opisałem wersję C64? Ktoś może pomyśleć że jestem mocno subiektywny przez sentyment, ale nie, zawsze chciałem zobaczyć jedną z ulubionych gierek na Amigę a jednak na amisii mnie zawiodła. Teraz przejdźmy do sedna:

Image

Wersja PC

Commodore 64 - Najlepsza wersja, różnorodni przeciwnicy,dobra muzyka, grafika i grywalność na wysokim poziomie jak na C64.

Amiga - Gorszej jakości muzyka, grafika niby lepsza ale nie widzę specjalnych poprawek, przeciwnicy to tylko 2 postacie (czyt. przez prawie całą grę walczymy tylko z 2 modelami przeciwników, Woooooooo! :-E ) grywalność nie zmieniona, a jak na amigę to spodziewałem się kroku do przodu a nie w tył.

PC - Muzyka i odgłosy wydobywane z blaszaka (Wooooooo! :-E ) grafika niby lepsza ale gorsza grywalność jak to zwykle w tamtych czasach na PC było, ogółem mówiąc jeśli ma się dostęp do wersji C64 (emulatorki) to najlepiej zapomnieć o niej.

NES - Muzyka całkowicie zmieniona i ssąca, grafika ciut przerobiona z C64, i najbardziej zjebany gameplay tej gry jaki widziałem. Ogółem mocno się zdziwiłem gdy się dowiedziałem o istnieniu tej wersji.

Innych wersji nawet nie miałem okazji poznać ale jakoś nie sądzę żeby jakieś Atari przebiło wersję z C64 ;)

Plusy:

-Grafika
-Grywalność
-Muzyka
-Elementy dzięki którym gra nie ma charakteru jedynie tępej rozpierduchy.

Minusy:

-Przechodzenie w niektórych miejscach, a raczej jego brak
-Różne rozmaite drobiazgi ;)

Na koniec parę filmików porównawczych:

Oraz polecam świetną stronkę o serii: http://lastninja.lemon64.com/main.php

I kilka gitarowych/elektronicznych mixów z gry znajdujących się na stronce:

http://lastninja.lemon64.com/music_mp3.php

http://www.puffy64.de/media/zip/puffy64 ... ribute.zip - Cała płyta w rockowych/metalowych rytmach Last Ninja 2

2014-04-06T17:03:08+01:00

Re: Last Ninja 2

Buszuję po forum i widzę, że nikt Cię nie pochwalił za świetną recenzję. Brawo.
Temat przenoszę do odpowiedniejszego działu.

2014-09-04T10:54:49+01:00

Cholera, wiem, że we wszystkich możliwych źródłach kiedyś, a nawet obecnie, ta gra zbiera wysokie noty, retroplayability wysokie itd, a ja wciąż nie wiem do końca dlaczego mnie do siebie nie przekonała. Nie tylko druga odsłona, ale także pierwsza i trzecia.
Pamietam, że miałem na jakiejs kasecie freezaka z intro do części trzeciej i puszczałem na okrągło - bieżący Ninja po pustyni potem atakujący żólnierza na murach, iście filmowa aranżacja i świetna muzyka, napałom nie było końca. A potem freezy z poszczególnych leveli i... znów to nie to. Rozumiem, że nie posiadając wtedy stacji i grając z freezów to już było co najmniej -90% do funu, ale wydawało mi sie nawet wtedy, że gra była po prostu mega trudna - po pierwszym napotkanym i pokonanym przeciwniku zdrówka zostawało akurat na tyle, by doczłapać do następnego który pozostawiał mojego ninję w rynsztoku z jednym życiem mniej, a jak wpadłem w końcu na to, by przeciwników omijać to zaliczałem wieczne upadki z kamieni na rzece, murów itd - momenty "skakane" w rzucie izometrzycznym były dla mnie zupełnie niezjadliwe (nie tylko w tej grze zresztą). Eh, to były czasy :)

2014-09-04T14:48:55+01:00

Nie jesteś sam. Ja też nie zaliczam tej gry do moich ulubionych, ba powiedziałbym, że była to gra trudna gdy chciało się walczyć.

2014-09-08T21:22:13+01:00

przeszedłem kiedyś na c64 last ninja 2 ,ale tylko i wyłącznie na nieśmiertelności i z mapą od TS - wtedy jest ok - bez niej ,dla mnie, to zdecydowanie za trudna - 3,4 przeciwnik,a ja już bez energii , nie mówiąc o skokach precyzyjnych co do piksela. Polecam grać tylko na nieśmiertelności, wtedy jest fajna i wciąż nie łatwa ;)

-- 08 Wrz 2014, 22:22 --

Hardy wrote:http://www.puffy64.de/media/zip/puffy64 ... ribute.zip - Cała płyta w rockowych/metalowych rytmach Last Ninja 2

muzyka super - słucham jej grając w Cytadele na Ubuntu :haha: - megaextra pasuje ;)

2014-09-08T23:35:19+01:00

Kurde widzę ze kasują się zdjęcia kiedyś wrzucone, znacie jakiś hosting zdjęć gdzie potem nie znikają? Co do poziomu trudności, to cóż, moja pierwsza gra w życiu więc nieobiektywnie powiem że znam ją na pamięć. :D Fakt skoki są wkurzające w niektórych miejscach, natomiast co do walki z przeciwnikiem to Panowie, podstawą jest zebranie broni, z nimi nasz ninja jest dużo groźniejszy. :)

2014-09-08T23:52:59+01:00

Wrzuć je na forum jako załącznik, a nie znikną. Chciałbym też zapytać Antka czy forum ma duże obciążenie gdy wrzuca się sporo zdjęć? Np. posty z zgadywanek? Napisałem do Ciebie Hardy, ale nie wiem czy doszła wiadomość. Chodziło właśnie o te obrazki, które zniknęły.

2014-09-09T16:41:03+01:00

Ciężko stwierdzić, forum jest raczej skromne, więc nie powinno być problemu.
Jeżeli jednak nie chcecie obciążać serwera TC (bo wiadomo, że w końcu zacznie ta ilość rosnąć) to proponuję założyć konto na imgur i tam "przerzucać" obrazki - wystarczy podać link do obrazka, a strona sama ściągnie.
Wrzucanie na forum TC obrazków zostawiłbym na naprawdę ważne obrazki, a nie koty :)

Jak założycie konto na imgur, to na dzień dzisiejszy żadnego obrazka nie powinni skasować - chyba, że o czymś nie wiem?
Wiadomo jednak, że cenne obrazki lepiej załączyć jak załącznik.
Oczywiście po wrzuceniu należy puknąć:
umieść w treści wiadomości

2014-09-09T19:53:18+01:00

Anthrox wrote:Ciężko stwierdzić, forum jest raczej skromne, więc nie powinno być problemu.
Jeżeli jednak nie chcecie obciążać serwera TC (bo wiadomo, że w końcu zacznie ta ilość rosnąć) to proponuję założyć konto na imgur i tam "przerzucać" obrazki - wystarczy podać link do obrazka, a strona sama ściągnie.
Wrzucanie na forum TC obrazków zostawiłbym na naprawdę ważne obrazki, a nie koty :)

Jak założycie konto na imgur, to na dzień dzisiejszy żadnego obrazka nie powinni skasować - chyba, że o czymś nie wiem?
Wiadomo jednak, że cenne obrazki lepiej załączyć jak załącznik.
Oczywiście po wrzuceniu należy puknąć:
umieść w treści wiadomości

Ja też od jakiegoś czasu używam imgura i nie jest źle więc polecam ! ;) :-)

-- 09 Wrz 2014, 20:51 --

Co do Last Ninja 2 to na C64 wygląda naprawdę dobrze i dodatkowo jest muzyczka. Jednakże po przejściu do nowej lokacji etapy się trochę wolno doczytuje. Myślałem, że w wersji na Amigę tego problemu nie będzie a jest tylko, że trochę szybciej się wczytuje. Jednakże graficznie nie powala. Na pece nie ma muzyki ? Jednak etap doczytuje się zdecydowanie szybciej. Chyba kiepska optymalizacja albo port. Taki Gothic 3 morderca komputerów. :-)

Trochę dziwie się, że dziwicie się (masło maślane :lol2: ), że gra jest trudno bo przecież to znak tamtych czasów !

Return to Recenzje