Polski

Anthrox`s (and...?) PC

Shoonay
ihtius wrote:Shoonay, podobno zmieniałeś niedawno kompa, co tam w nim zmieniłeś, z tego co pisałeś na czacie to procek i kartę graficzną, dotarły już do ciebie, jak się sprawują ?
Właściwie to zmieniłem 80% mojego zestawu komputerowego, najpierw mnie kumpel namówił żebym wreszcie przeszedł na elcedeka bo mój stary dobry wysłużony crt Eizo Flexscan już coś strzelać zaczynał i raz na dwa-trzy dni migał obrazem co kilka godzin, a potem jeszcze pomyślałem że jak już kupuję to też nowy większy hadek wartało by sobie sprawić... i tak zeszło ~2300zł na updejt 6-letniego sprzętu.

Monitor: Acer G246HLAbd (24", podświetlenie ledowe i tylko 20W żre) --- ~550zł
Grafika: Gigabajtowy GTX 550 Ti (gigantyczny i cichy wentylator, wszystkie bajery jakie najnowsze dżiforsy mają, kontrola prądożerności w zależności od używania, 1GB pamięci) --- ~460zł
Mobo: Asus P8B75V (3 x PCI, USB/PCIe/SATA 3.0 i wszystko to co współczesne płyty powinny mieć) --- ~340zł
Procek: i3 3220 (3GHz, 2 rdzenie, 4 wątki, hyper threading, wirtualizacja, kontrola prądożerności w zależności od używania, wbudowana grafa) --- ~480zł
HD: Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS (1.5TB, 32mb cache, 4 talerze, 8 głowic, AHCI, NCQ, super cichy i mało żre) --- ~250zł
Chłodzenie proca: SilentiumPC Spartan HE912 LT (cichy, tani, wydajny, polski produkt) --- ~50zł
Pamięci: KINGSTON HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 (markowe, szybkie, mają grzejniki) --- ~150zł

Jak się sprawują? Działają. Śmigają. :mrgreen:
Trudno nie być zadowolonym po przejściu z 6-letniego piecyka ;)
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/recenzje-komputerowe/atx-t483.html
2012-10-30T19:17:12+01:00

Re: Anthrox`s (and...?) PC

ihtius wrote:Shoonay, podobno zmieniałeś niedawno kompa, co tam w nim zmieniłeś, z tego co pisałeś na czacie to procek i kartę graficzną, dotarły już do ciebie, jak się sprawują ?
Właściwie to zmieniłem 80% mojego zestawu komputerowego, najpierw mnie kumpel namówił żebym wreszcie przeszedł na elcedeka bo mój stary dobry wysłużony crt Eizo Flexscan już coś strzelać zaczynał i raz na dwa-trzy dni migał obrazem co kilka godzin, a potem jeszcze pomyślałem że jak już kupuję to też nowy większy hadek wartało by sobie sprawić... i tak zeszło ~2300zł na updejt 6-letniego sprzętu.

Grafika: Gigabajtowy GTX 550 Ti (gigantyczny i cichy wentylator, wszystkie bajery jakie najnowsze dżiforsy mają, kontrola prądożerności w zależności od używania, 1GB pamięci) --- ~460zł
Mobo: Asus P8B75V (3 x PCI, USB/PCIe/SATA 3.0 i wszystko to co współczesne płyty powinny mieć) --- ~340zł
Procek: i3 3220 (3GHz, 2 rdzenie, 4 wątki, hyper threading, wirtualizacja, kontrola prądożerności w zależności od używania, wbudowana grafa) --- ~480zł
HD: Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS (1.5TB, 32mb cache, 4 talerze, 8 głowic, AHCI, NCQ, super cichy i mało żre) --- ~250zł
Chłodzenie proca: SilentiumPC Spartan HE912 LT (cichy, tani, wydajny, polski produkt) --- ~50zł
Pamięci: KINGSTON HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 (markowe, szybkie, mają grzejniki) --- ~150zł

2012-10-31T01:22:18+01:00

Shoonay wrote:

Kupowałeś w sklepach internetowych czy w sklepie u siebie ?
AMD w swoich kartach graficznych nie ma kontroli prądożerności ?

-- 31 Paź 2012, 00:43 --

A jaki zasilacz ?

-- 31 Paź 2012, 01:10 --

Dzisiaj przeglądałem sobie ceny w różnych sklepach jeśli chodzi o części komputerowe jest jakaś straszna rozbieżność co sklep to cena tej samej części się trochę rożni. Kiedys kupowałem części w sklepach internetowych, ale niestety teraz bym się już bał bardziej, gdyż mam przez to trochę niemiłe wspomnienia. Sprzedali mi kiedyś w komputroniku płytę główną solteka, która była jakaś lewa i bardzo szybko się zepsuła. Najgorsze było to, ze nie przysyłali mi nowego towaru tylko nareperowane w badziewny sposób egzemplarze, które co mi przysłali to od razu się psuły. W jednym z nich kondensatory nie były nawet przylutowane do płyty głównej !!!!!! tylko włożone w nią. Powinienem wtedy pójść z tym do rzecznika praw konsumenta bo takowy jest w moim Lublinie. Lecz ja wolałem samemu z nimi walczyć. W sumie nawet wtedy nie wiedziałem, że takowy jest w moim mieście. Jednak nie wszystkie zakupy były badziewne w moim wykonaniu. Na przykład Radeon 9700 okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. System chłodzący na procesor Intela Pentium Dual Core, kupiony za niezbyt duże pieniądze działa w komputerze ojca do dnia dzisiejszego świetnie chłodząc procek.

-- 31 Paź 2012, 01:16 --

Ja nawet niedawno kupiłem też oryginalnego Windowsa 7 64 bit, nie wiem co mnie naszło po prostu zachciało mi się być trochę bardziej legalnym. Teraz kumpel się ze mnie śmieje, gdyż większość moim gier czy programów niestety tej cechy legalności nie posiada :haha:

-- 31 Paź 2012, 01:18 --

To kiedy podkręcasz ? :haha:

-- 31 Paź 2012, 01:22 --

Polecam chłodzenie ciekłym azotem :haha:

2012-10-31T11:42:44+01:00

ihtius wrote:Kupowałeś w sklepach internetowych czy w sklepie u siebie ?
Większość na Allegro, od dobrego kumpla Kazika (którego niektóre buce mogą znać ze zlotu ;)) monitor i hadek, a z lokalnego sklepiku mobo i zasilacz.
Pierwsze co zawsze robię po decyzji zakupu jakiegoś sprzętu to sprawdzam minimalne ceny na Allegro, wystarczy odrzucić oferty bez opcji [kup teraz] i zaznaczyć [nowe] i jeszcze mi się nie zdarzyło żebym coś kupił od niepoważnej osoby sprzedającej bubel albo nie to co chciałem.
Nigdy jeszcze nie kupowałem w żadnym sklepie internetowym, na jedno wychodzi, tak czy siak za wysyłkę trza dopłacić te ~20zł (kurier, pobraniowa) a choć na jednym zaoszczędzisz to za drugie przepłacisz bo nigdy nie znajdziesz sklepu gdzie wszystko bedzie po okazyjnej cenie.

ihtius wrote:AMD w swoich kartach graficznych nie ma kontroli prądożerności ?
Nie wiem, pewno większość współczesnych kart będzie coś takiego miała, ale opinia o kartach AMD sobie wyrobiłem dawno temu i co jakiś czas problemy kolejnych ludzi na forach potwierdzają mój wybór ;)
Plus karty nvidii mają procki dedykowane do takich bajerów jak physx i inne cuda, a karty amd załatwiają sprawę sprzętowo co siłą rzeczy żre więcej.

ihtius wrote:A jaki zasilacz ?
Na ten czas LC-Power LC500H-12 500W, który byłem zmuszony wymienić kilka miechów temu po padzie mojego 6-letniego Tagana.

ihtius wrote:To kiedy podkręcasz ? :haha:
Już tam trochu grzebałem w biosie ale narazie nie ma sensu bo wszystko śmiga na ultra/extreme/max (czy jak to tam w danej grze się nazywa) w 1920x1080 a temperatury praktycznie nie przekraczają 50-kilku stopni. W spoczynku to jakieś 20-30 stopni, mimo ze już w domu palimy z racji pogody.

ihtius wrote:Polecam chłodzenie ciekłym azotem :haha:
A ja gigantyczne dwunastocentymetrowe wentylatorki.

2012-10-31T11:48:02+01:00

Wiesz Shoonay - sam bym się zdecydował na wodną chłodnicę, ale jej montaż wydaje mi się hmmm za bardzo skomplikowany jeszcze :hee:
Zgodzę się jednak z Tobą, że jak komuś nie zależy na ciszy, to wielkie wiatraki zdają egzamin (sam przecież mój CPU wykręcam na 4.5 GHz i w stresie ma max 85 stopni w zamkniętej obudowie)

2012-10-31T12:01:08+01:00

Anthrox wrote:Wiesz Shoonay - sam bym się zdecydował na wodną chłodnicę, ale jej montaż wydaje mi się hmmm za bardzo skomplikowany jeszcze :hee:
O to to. Plus, nic nie jest idealne, prawa Murphy'ego czychają... a co jeśli po czasie coś się poluzuje, zaleje kómpa abo co? No i ile właściwie takie chłodzenie wytrzymuje bez nadzoru?
Ja tam wolę nie ryzykować, jedyną wadą wentylatorków jest hałas, dla mnie żaden problem.

Anthrox wrote:max 85 stopni w zamkniętej obudowie
To po co zamykasz? Sam sobie robisz komore spalania w piecyku.
Mniejsza temperatura dzięki otwartej obudowie działa na podobnej zasadzie jak mniejsza temperatura dzięki większemu grzejnikowi na procu - wielkość powierzchni.

No chyba że masz taką konstrukcję jaką kiedyś w UPSie miałem, cztery 12cm wentylatorki na pełnej parze "przeciągały" powietrze idealnie przez środek obudowy. Ryczało to jak silnik odrzutowy ale niższe temperatury osiągała już tylko lodówka.

2012-10-31T12:18:47+01:00

Co do tego zalewania, to akurat tak źle nie jest, bo nie lejesz wody, a specjalny płyn chłodniczy - i poza usyfieniem środka nie wpływa na przewodność prądu. Widziałeś filmiki, gdzie "pajączek kompowy" był w całości zanurzony w oleju i nic mu nie było - to by działało na podobnej zasadzie.

Co do komory piecowej...
2012-10-31_1213.png

To, że mogę kręcić tyle, nie znaczy, że przez 3/4 dnia komputer nie chodzi na softwarowym EPU-ENGINE.
MHz zbiłbym bardziej, ale wtedy musiałbym robić to samo, co w przypadku OC, czyli wczytywać profil ustawień w BIOSie.

Bo sprawa wygląda tak: chcę kręcić na 4.5 GHz -> reset i wczytanie mojego profilu OC
Już nie potrzebuję "mocy" -> reset i wczytanie "standardowego profilu bez OC" dla EPU ENGINE, dzięki któremu podczas pracy w systemie mogę regulować taktowanie - na kręconym profilu nie chce działać.
epu.png

2012-10-31T16:23:07+01:00

To co lejesz zależy od ciebie, znam gościa który zwykła kranówkę używał. :lol2:
Nie chodzi mi tylko o to co się stanie z płynem, a co się stanie z procesorem bez chłodzenia? A jakby mnie prawie nie było przy kompie?

A jaki masz przedział temperatur? Min i max? Polecam program Hardware Monitor, podaje temperatury wszystkiego co się da.

U mnie po kilkunastu minutach maltretowania OCCT i Euro Truck Simulator 2 na max detalach są takie temperatury. ;)
Image

Na CPUTIN nie zwracaj uwagi, ta max wartość to jakiś bug czy cuś, na innych forach też nie wiedzą jak to możliwe żeby taką wielką temp pokazywał.

2012-10-31T16:33:42+01:00

u mnie najniższa zanotowana to było coś koło 20 stopni, zaraz jak Windows wystartował, ale potem już skoczyło do 25.
Chciałem jeszcze dać do stoczenia "czapeczkę" CPU, ale ostatecznie zrezygnowałem - dla tych paru stopni nie ma sensu ryzykować :-)
Za to pastę przednią walnąłem - IC Diamond :tuptup1:

Return to Recenzje komputerowe