adware w exekach

Tematy z rozwiązanymi problemami. Spójrz najpierw w te tematy czy problem nie występuje u ciebie zanim założysz nowy temat.

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Ja korzystam ze starych wersji exeków, chociaż nie wszystkich i dlatego antywirus coś tam krzyczy, ale można go szybko uciszyć dodając do listy wyłączeń i po kłopocie. :-) A ten NOD ile procesów ma w systemie, ile zużywa pamięci ? Bo AVG 2012 z kilka procesów w systemie umieszcza a ja wolałbym maksymalnie jak najmniej procesów.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 28 Mar 2019, 00:36
Online: 65d 16h 10m 20s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:W pierwszym lepszym antywirusie można dodać do list wyłączeń czy bezpiecznej listy, więc nie wiem czym się shoonay podniecasz.
Więc może na tym polega dżołk że w większości darmowych jest taka opcja a w tym - płatnym - nie ma? Pomyśl o tym i zauważ jakiej emotki użyłem. :mrgreen:

ihtius wrote:A ten comodo mocna obciążał mój komputer więc z niego zrezygnowałem.
Wystarczyło wyłączyć opcję dla paranoików - Defense+ - która jest kompletnie niepotrzebna na czysty system, chyba że złapałeś syfa.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Na razie nie dostałem odpowiedzi z Kaspersky Lab.
Na tę chwilę niestety, ale trzeba "wykluczyć" szukanie adware przez kaspersky.
Stosowna opcja jest tutaj:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12483
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 14:10
Online: 316d 7h 12m 6s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

A czy do ESET'owego twora jest jakiś pewny niezasyfiony trial reseter? Bo ja u siebie póki co używam KAV 2010, bez Internet, sam Anti Virus, bo mi firewall zbędny. Do tej pory byłem zadowolony, ale może rozważę przesiadkę na inny. Czytałem właśnie, że ESET jest mniej zasobożerny. Poza tym miałem kontakt z ludźmi którzy pracują w krakowskim oddziale ESET i zajmują się analizą. Na prawdę zacni ludzie, którzy mają ogromną wiedzę. Nie wiem jak z działem developerki, ale podejrzewam, że też tak jak do działu analiz zatrudniają byłych zjadaczy crackersów i wprawnych reverserów, to i w dziale dev są dobrzy koderzy.
Pozdrawiam / Best regards: olesio
User avatar
olesio Poland (pl) Male
BANNED
 
Posts: 1489
Joined: 22 May 2010, 23:47
Last Visit: 01 Jul 2017, 15:30
Online: 56d 19h 19m 31s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 111
Doradca postowyDoradca postowy

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

U mnie były problemy z Avast. Dokładnie, był update antywira do wersji 6. Nie mogłem wtedy uruchomic żadnego exeka, nawet starego. Odkąd wysłałem fałszywy alert z exekiem to po kolejnej aktualizacji bazy jest ok. Dzięki mnie :) ??
Także Obecny Avast daje radę i nie kłócie się z exekami.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 232
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: Today, 08:31
Online: 10d 1h 33m 36s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Potwierdzam ze sa czyste. Zainstalowalem na innym komputerze ktory jest bez av i nic nie zostalo dodane (nie wiem skad wzial te pliki kasperek 7.exe itd).

Zwracam honor i bardzo sie ciesze ze moge sie dalej cieszyc tymi execami - bardzo fajna sprawa - zwlaszcza do zarazania innych ludzikow do amigi (np. zarazilem zone:) superfrogiem:)))

sir
User avatar
sirapacz None specified
User level 0
 
Posts: 6
Joined: 29 Jul 2011, 20:04
Last Visit: 02 Jul 2015, 21:16
Online: 3h 25m 29s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Bardzo cieszę się, że sprawę potwierdziłeś.
Jak już pisałem - nawiązałem kontakt z kaspersky, aby dodać exeki do white list, ale niestety - polski oddział skierował mnie do angielskiego, a tam do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi.
Prawdopodobnie exeki to dla nich za mało komercyjny produkt, aby podczepić nas na white list, a szkoda.
Na razie jednak nie mam pomysłu co zrobić, żeby Kaspersky nie traktował exeki jako adware - jedynym adwarem to jest splash TC no i ani razu nie łączą się one do internetu ;)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12483
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 14:10
Online: 316d 7h 12m 6s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

No ja mam niestety ten sam problem, Avast i inne programy nie po raz pierwszy widzą w exekach wirusy/malware, jest jakieś logiczne wytłumaczenie na to dlaczego widzą w nich takie badziewie?
User avatar
Hardy Poland (pl) Male
User level 7
 
Posts: 966
Joined: 14 Sep 2010, 11:52
Last Visit: Today, 12:32
Online: 45d 16h 50m 46s
Location: Tarnowskie Góry
Lamps demolished: 50 (+30)
Reputation point: 1310
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Tak, wychodzą z założenia jak coś chociaż trochę wydaje się podejrzane, to zamiast cicho siedzieć alarmuję.
Avast tym bardziej to robi.
Ja osobiście nie zmuszam do używania exeków - jeżeli ktoś chce potwierdzenia, że antyvirus puszcza alarmy false-positve, to nie powinien mnie pytać o to, mimo, że je składam jako ostatnia osoba w łańcuchu.

Niech każdy wyśle exeka e-mailem do oddziału np. Kaspersky, Norton, gdzie sprawdzą plik i wydają opinię czy to wirus czy nie - chyba wszyscy producenci antyvirusów oferuję takową formę potwierdzenia.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12483
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 14:10
Online: 316d 7h 12m 6s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Słowo klucz to: heurestyka.

Doszło już do takiego poziomu nasączenia wirusów i ich mutacji że ŻADEN antywirus w 100% nie uchroni przed wszystkim, w najlepszym wypadku ostrzeże o potencjalnym zagrożeniu, ale zdecydowanie łatwiej jest dopisać do white-listy pojedyńcze procesy niż napisać szczepionkę.

Zresztą, tak samo to działa w świecie ludzi nie od dziś... :roll:
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Oto co odpisali na forum Avast...

http://forum.avast.com/index.php?topic=98261.0
User avatar
Hardy Poland (pl) Male
User level 7
 
Posts: 966
Joined: 14 Sep 2010, 11:52
Last Visit: Today, 12:32
Online: 45d 16h 50m 46s
Location: Tarnowskie Góry
Lamps demolished: 50 (+30)
Reputation point: 1310
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Zrozumiałeś coś z tej wypowiedzi?
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12483
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 14:10
Online: 316d 7h 12m 6s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Ja nie mam pojęcia o czym on mówi, ale jest też pewne że i on nie ma pojęcia o czym Ty mówisz, bo sam nie pofatygował się do nas i nie sprawdził żadnego EXEka... :-E
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Hmmm..
Ranga:
Serious Graphoman

W sumie by się zgadzało :-E
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Last Ronin
 
Posts: 1629
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 16:22
Online: 93d 7h 24m 59s
Location: Netherrealm
Highscores: 6
Lamps demolished: 121 (+173)
Reputation point: 1282
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

Profesjonalna porada...
User avatar
Hardy Poland (pl) Male
User level 7
 
Posts: 966
Joined: 14 Sep 2010, 11:52
Last Visit: Today, 12:32
Online: 45d 16h 50m 46s
Location: Tarnowskie Góry
Lamps demolished: 50 (+30)
Reputation point: 1310
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: adware w exekach

Post IP: rejestrowane!

problem rozwiązany więc temat zamykam, w razie jakichkolwiek problemów piszcie wiadomość do mnie, innych moderatorów lub administratorów, a znów zostanie otwarty
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3475
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Today, 15:04
Online: 50d 18h 8m 10s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2114
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Rozwiązane problemy

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests