Błędy w The Settlers

Tematy z rozwiązanymi problemami. Spójrz najpierw w te tematy czy problem nie występuje u ciebie zanim założysz nowy temat.

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

Przygotowałem poprawioną wersję online. Jest do pobrania z: http://olesio.eu/the_settlers_online.rar - sprawdzcie czy da się grać na dwóch na serwerze (jeżeli mieszkacie w Polsce to możecie do testów użyć ten SWOS'owy czyli: swos.3-a.net:27888) albo grać P2P. Polecam na wolniejszych komputerach wyłączyć antywirus i inne programy netowe, bo może zamulać. Moga być jak ze SWOS'em problemy przy grze na Internecie radiowym lub bezprzewodowym. U mnie na Windows 7 64 bit z najnowszymi poprawkami oraz Necie 25 MegaBitów od UPC jest wszystko ok i mam wymagane 50 FPSów zarowno na serwerze jak i P2P, o ile u przeciwnika nie ma problemów. Dodam jeszcze, że po zakończonej grze P2P, do której obie osoby muszą mieć publiczne IP oraz otwarte (ewentualnie przkierowane) odpowiednie porty (na ruterze) jeżeli zamkniemy klienta to kaillera się zawiesza. Należy ją wtedy "ubić". Najlepiej zrobić to uruchamiając mały programik, który przygotowałem w pliku: kill_uae.exe i zapewniam, że nie ma żadnych wirusów w tej i innych moich wstawkach. Jeżeli Wasze AntyWirusy tak twierdzą to musicie je zmienić na zgłaszające mniej false-positive.
Pozdrawiam / Best regards: olesio
User avatar
olesio Poland (pl) Male
BANNED
 
Posts: 1489
Joined: 22 May 2010, 23:47
Last Visit: 01 Jul 2017, 15:30
Online: 56d 19h 19m 31s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 111
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

Przemyślałem sprawę i wydaje mi się, że nie ma sensu zmieniać wersji Settlersów użytej w exeku.
Obecna wersja jest najbardziej kompatybilna z SGF (pod F12).
Więc czemu nie robić stanu gry pod F12 ?
A gdy wykorzystam nową wersję olesia, to zapis będzie działał prawidłowo, ale jak już ktoś będzie chciał zapisać SGF to mu się gra wyłoży... ;)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

Jak uważasz. Ale swoją drogą jak można tak biednie testować grę jak robiłto JOTD żeby nie zauwazył, że nie można nawet używać klawiatury przy podawaniu nazw dla nowych save'ów. Zawsze zainteresowani tą grą w wersji nie WHDLoad, aby nie męczyć się i nie grać z ADFów z zółwią prędkością moga postawić na szybko jakiś system WB pod WinUAE albo skorzystać z Classic WB lub innych gotowych, a następnie pobrać ADF'y na przykład cracked by QTX z http://planetemu.net i zainstalować grę na emulowanym twardym dysku, bo gra w wersji amigowej posiada wygodny instalator na HDD. Dodam, jeżeli ktoś jest na tyle niekumaty, że zdaje się tylko na nasze exeki i boi się sam pogłówkowąc to wszystko jest w miarę dokładnie opisane po polsku natej stronie: http://apc74.ppa.pl/tutoriale.html :)
Pozdrawiam / Best regards: olesio
User avatar
olesio Poland (pl) Male
BANNED
 
Posts: 1489
Joined: 22 May 2010, 23:47
Last Visit: 01 Jul 2017, 15:30
Online: 56d 19h 19m 31s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 111
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

olesio wrote:Dodam, jeżeli ktoś jest na tyle niekumaty, że zdaje się tylko na nasze exeki i boi się sam pogłówkowąc to wszystko jest w miarę dokładnie opisane po polsku natej stronie: http://apc74.ppa.pl/tutoriale.html :)


1. w exeki grają nieraz po prostu wygodniccy
2. APC jest kumaty i nie lubi egzeków :hee:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

dziekuje to ja i tak czekam na the settlers 2 in 1 co to go przygotowywujecie specjalnie dla mnie :-)
co do olesiowego linka to on cos nie prazy

potwierdzam w trainerze nie ma wirusa
User avatar
zdechlak Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 31
Joined: 05 Jul 2011, 17:02
Last Visit: 04 Dec 2012, 18:31
Online: 7h 43m 14s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

Settlers zostanie poprawione, jak JOTD zafixuje slave.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote: 2. APC jest kumaty i nie lubi egzeków


Ojtam, ojtam - zaraz nie lubi... :-D Po prostu wiem jak używać WHDLoad no i ostatnio nie mam za bardzo czasu na granie (ostatnio grałem dla rozrywki, a nie jako beta tester czy w celu weryfikacji tutoriala do gry etc., tak jakoś ze 2 lata temu).
User avatar
APC74 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 4
Joined: 12 Mar 2012, 17:31
Last Visit: 10 Nov 2016, 23:11
Online: 3h 30m 24s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

Nu, nie zaprzeczę - do tutoriali zawsze miałeś dryla :tuptup1:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

Ja chyba muszę coś tu napisać... :)
Sam 2 miechy temu grałem w The Settlers w wersji TheCompany i wiem co kolega Zdechlak ma na myśli. jak wiadomo The Settlers 1 nie posiada opcji która pojawiła się w The Settlers 2 czyli przyspieszanie czasu (coś takiego jest w grze Mega-lo-Mania)
Żeby skrócić czas oczekiwania na budowę budynków należy zrobić w wersji theCompany następujące czynności.
Przedewszystkim zamiast zwiększać ilość wyświetlanych klatek na sekundę wystarczy tylko zwiększyć framskip w ustawieniach obrazu i odpalić grę w okonie nie na pełnym ekranie. W tym momencie wszystkie budyni i dostarczanie materiałów powinna iść znacznie szybciej. Nie jestem pewny czy nie trzeba też już podczas rozgrywki wyłączyć dźwięku z poziomu emulatora i zmienić w ustawieniach ekranu odświeżanie obrazu na default. Jak znajdę chwile czasu to postaram dokładniej opisać ten myk bo teraz piszę to z pamięci.
Ale takie coś jest do zrobienia po prostu przyjąłem że gra będzie synchronizować czas rozgrywki w cyklach które są powiązane ze sprzętem (np. odświeżanie obrazu, czy jakiś timer).

No to chyba mój pierwszy post
więc witam :).

ps. Wejdźcie na chomika TJAHZI jest tam od pewnego czasu "Amiga -Zostań Włamywaczem". Bo coś widzę że brygada RetroReaders daje ciała :).
User avatar
jimiche None specified
User level 0
 
Posts: 10
Joined: 14 Feb 2011, 20:17
Last Visit: 10 Feb 2019, 10:17
Online: 2d 7h 10m 7s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 100
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

jimiche wrote:ps. Wejdźcie na chomika TJAHZI jest tam od pewnego czasu "Amiga -Zostań Włamywaczem". Bo coś widzę że brygada RetroReaders daje ciała :).

Uwaga, na horyzoncie chadziaj leśny koloru niebieskiego :tuptup1:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

@jimiche: thanks, btw - ostatni raz sprawdzałem to TJAHZI należał do brygady RR.

@Antyk: chastising rebuke, bucu.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

300fps.pl -> kupujemy? :tuptup1:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

Czemu nie, świetna nazwa dla domeny pod którą można jakiś pakiet optymalizacyjny wydać dla ciemnych mas co to tych wszystkich Game Boosterów i innych Optimizerów używają, które nie robią nic poza pokazaniem fajnej graficzki że po naciśnięciu magicznego przycisku wydajność wzrośnie o 300%. :lol2:
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Błędy w The Settlers

Post IP: rejestrowane!

problem rozwiązany więc temat zamykam, w razie jakichkolwiek problemów piszcie wiadomość do mnie, innych moderatorów lub administratorów, a znów zostanie otwarty
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3446
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Yesterday, 18:38
Online: 50d 6h 11m
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 1914
Boss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradców

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Rozwiązane problemy

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests