Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Tematy z rozwiązanymi problemami. Spójrz najpierw w te tematy czy problem nie występuje u ciebie zanim założysz nowy temat.

Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

Witam wszytkich! Nie wiem czy wybieram właściwy dział, ale mój problem ma częściowy związek z błędem w starej wersji Cannon.Fodder.7in1(v2.0).......... a mianowicie zacząłem grać w CF1, podczas grania zdarzały się zwiechy - czarny ekran przed następną fazą/misją więć posiłkowałem się savestate żeby nie zaczynać ciągle misji od pierwszej fazy po save z gry, doszedłem sobie do misji 10 i po któreś fazie już ani w przód ani w tył. Ale nic, wszedłem na TC zassałem nową "Cannon.Fodder.7in1.(v2.5b)(1993-94)(Sensible.Software)(+t)-TheCompany.exe" wersję i teraz pytanie jak przenieść oryginalne save'y gry do tej nowej wersji, przeniosłem już savedisk.adf tam gdzie go ze starej wersji znalazłem do katalogów stworzonych przez nową wersję, ale nic to nie dało sav'ów nie widać w grze, sytuację nieco komplikuje jeszcze fakt, że w starą wersję grałem na Win7, a w nową chciałbym na WinXP (inny komputer) więc chyba ścieżka gdzie EXEk trzyma ustawienia i savedisk nieco się różnią. Z góry dzięki za pomoc i sorki jak nie ten dział.

Pozdrawiam
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 904
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

O ile wiem, save.adf nie działa pod exekiem 2.5. Mało tego nie można tez korzystać z SGF z poprzednich wersji, może i je odpalisz, ale błędy pozostaną takie jakie były, więc masz tylko jedno wyjście: grać od nowa. ;)
I am True Vault Hunter !
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 4441
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: 04 Aug 2019, 06:58
Online: 134d 3h 1m 53s
Location: Pszów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1166
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

Dzięki za info, co do sgf to nawet nie próbowałem bo zdaje sobie sprawe żę to zwykły zrzut pamięci więc nadpisuję pamięć emulatora w nowej wersji pamięcią z wersji starej z wszytskimi jej błędami.

Pozdrawiam

Czy ktoś może jeszcze coś doradzi? I tak przy okazji z ciekawości jak w nowej wersji realizowane są save'y?
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 904
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

SGF only.
I am True Vault Hunter !
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 4441
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: 04 Aug 2019, 06:58
Online: 134d 3h 1m 53s
Location: Pszów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1166
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

Aha, thx. To jeszcze tak BTW czy są plany na zmianę CF2 w EXEku na wersję z trainerem? Nieco więcej mięsa armatniego by się przydało hehe niż tylko ci co się chcą zaciągnąć. :haha:
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 904
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

mogę dodać trainer do CF2, ale w dwójce wystarczy wcisnąć Help, aby dostać pomoc.
W CF1 da się zapisać stan gry "wewnątrz".
Zapisujemy w grze, a potem wychodzimy klawiszem DELETE.
Po ponownym uruchomieniu exeka wciskamy * na numerycznej, aby gra "zobaczyła" nasze poprzednio zapisane save ;)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12706
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 19:35
Online: 323d 13h 25m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:mogę dodać trainer do CF2, ale w dwójce wystarczy wcisnąć Help, aby dostać pomoc.
W CF1 da się zapisać stan gry "wewnątrz".
Zapisujemy w grze, a potem wychodzimy klawiszem DELETE.
Po ponownym uruchomieniu exeka wciskamy * na numerycznej, aby gra "zobaczyła" nasze poprzednio zapisane save ;)


Rozumiem, że mimo to na przeniesienie save'ów ze starszej wersji i tak nie ma szans?
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 904
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

raczej to będzie kłopotliwe, bo dużo zostało pozmienianie.
Można próbować wyciągnąć save z dyskietki, a potem porównać jak nowy exek zapisuje i podmienić.
Akurat nie pamiętam w jakiej postaci ADF się zapisywało z save - czy nondos czy po prostu plik (podejrzewam że nondos)

Widzę, że muszę Wam dodać w przyszłości skip level :hee:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12706
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 19:35
Online: 323d 13h 25m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

Do robienia save w Cannon Fodder robiło się dodatkową dyskietkę w formacie dos.
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 780
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Yesterday, 20:26
Online: 45d 23h 8m 38s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

Akurat nie pamiętam w jakiej postaci ADF się zapisywało z save - czy nondos czy po prostu plik (podejrzewam że nondos)


Z tego co pamiętam z czasów amigowo-flopowych (mogę pomylić CF1 z CF2) to jeden z nich miał save na flopie ndos a drugi na dosowym, z tym, że pamiętam taką ciekawostkę, że mając później zainstalowane na WB urządzenie PC0: wtedy ten ndosowy flop był już widziany tak jakby do zapisu save'a użyli MSDOSowego DD 720kb.
Nie chce wprowadzać w błąd, ale coś takiego pamiętam, no chyba, że mi się pomyliło z jakąś inną grą. :mysli:

PS. Jeszcze takie pytanie/prośba czy ten trainer w v2.5+ nie mógłby być podobny jak w v2.0 chodzi mi o możliwość wyboru co ma "trainerować" liczbe rekrutów, czy np. unlimited bombs, no collision, a nie od razu wszystko naraz? Oczywiście nie musi wyglądać tak scenowo jak tam, tylko żeby z początkowego okna można to było wybrać co się chce.
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 904
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

Chwilowo nie.
W przyszłości zapewne po enable trainer będą aktywowane przyciski - jak np. wciśniemy 1 to doda nam 99 granatów itd.
Spis funkcji będzie dostępny pod przyciskiem Info.
Myślę, że to optymalne rozwiązanie, jednak żeby je wprowadzić muszę dopiero poćwiczyć jeszcze wstrzykiwanie własnych instrukcji pod dany klawisz.
Wtedy trainer działałby podobnie jak np. w Robocop 1 -> F1 aktywuje/dezaktywuje nieograniczoną energię
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12706
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 19:35
Online: 323d 13h 25m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami

Post IP: rejestrowane!

problem rozwiązany więc temat zamykam, w razie jakichkolwiek problemów piszcie wiadomość, a znów go otworze
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3513
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 15 Sep 2019, 11:08
Online: 51d 7h 31m 9s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Rozwiązane problemy

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests