Wszystko co włączam nie działa

Tematy z rozwiązanymi problemami. Spójrz najpierw w te tematy czy problem nie występuje u ciebie zanim założysz nowy temat.

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Dziwne, bo Win 7 ma już w standardzie NETa - może jedynie brakuje najnowszej wersji 4.0 jak już ;>
vcredist - przyznaję - MUSZĄ być - o dziwo najlepiej dla x64 i dodatkowo dla x86 - x64 nie zawierają w sobie x86 :)
XNA framework? Nie musiałem :lol2:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12718
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 02:26
Online: 323d 18h 25m 49s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

NET framework to zdaje się taka jakaś inna odmiana NET pod niektóre gry czu cuś, pamiętam że jakieś popierdółki kiedyś sprawdzałem i w wymaganiach było żeby to co Pancio wymienił zainstalować.
Amiga trwa i trwa mać!
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6447
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Widzę, że nie tylko mnie trafia ten problem. Ściągnąłem sobie 25 EXEków, wszystkie działały bez zarzutu. Dla sprostowania mam Win7 x64 Ultimate. Ostatni raz grałem w Mortal Kombat 2 w pociągu w drodze do domu, a gdy wieczorem znów odpaliłem tego samego EXEka, już nie działał. Co dziwne okazało się, że większość EXEków przestała działać. Przeczytałem cały wątek, popróbowałem paru rzeczy i znalazłem rozwiązanie zagadki!

Problem pojawił się, gdy zmieniłem ścieżkę dostępu EXEków. Początkowo miałem je na pulpicie w odpowiednio nazwanym folderze, ale przeniosłem folder na drugą partycję. Zapomniałem całkiem o tym zdarzeniu i nie powiązałem tego z problemem niedziałających gier. roki76 napisał o usunięciu zawartości katalogu Appdata/Roaming/TheCompany, lecz takowego nie znalazłem... BO BYŁ W Appdata/Local/TheCompany! Po skasowaniu zawartości problem zniknął.

Yyy... trochu minęło od ostatniego posta w tym temacie, ale mam nadzieję, że cuś pomoże.
User avatar
Daron89 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 10
Joined: 27 Aug 2011, 13:01
Last Visit: 06 Aug 2019, 17:28
Online: 12h 54m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Daron89 wrote: BO BYŁ W Appdata/Local/TheCompany!


Właśnie, słusznie zauważyłeś że było to dość dawno opisywane.
Od kilku miesięcy są dostępne exeki w wersji 2.5, które zapisują swoje konfigi właśnie we wspomnianym przez Ciebie folderze. :)
I am True Vault Hunter !
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 4441
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: 04 Aug 2019, 06:58
Online: 134d 3h 1m 53s
Location: Pszów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1166
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Chciałbym dodać, że błąd z partycją miały STARE exeki.
W nowych ten problem nie powinien istnieć.
I jeśli ktoś takie coś zauważy w v2.5 - niech natychmiastowo raportuje :-)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12718
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 02:26
Online: 323d 18h 25m 49s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Właśnie coś takiego zdarzyło mi się z tymi nowymi EXEkami. Miałem te wcześniejsze, ale zrobiłem "aktualizację", potem był format kompa i przez jakiś czas to ładnie działało. Do dzisiaj walczyłem z tym problemem.
User avatar
Daron89 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 10
Joined: 27 Aug 2011, 13:01
Last Visit: 06 Aug 2019, 17:28
Online: 12h 54m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Problem raczej nie wynikł bezpośrednio z odpalaniem exeka z innej partycji (przekopiowałem na D i odpaliłem - działa).
Gdyby za każdym razem takie coś się zdarzało, to wtedy można to uznać za błąd exeka.
Na przyszłość dobrze byłoby, abyś podesłał z local folder z grą, abym mógł przeanalizować zawartość.

Jeszcze pytanie - używałeś F12 -> Configuration -> Save ?
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12718
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 02:26
Online: 323d 18h 25m 49s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

W sensie zapisu konfiguracji? Nie zdarzało mi się niczego zmieniać, choć wyłączyłbym z chęcią ten filtr wygładzający piksele, a w laptopie brakuje mi Num Locka, by zastosować opisywany przez was sposób. Niech pomyślę... co mogłem konfigurować... nic mi nie przychodzi do głowy... Co najwyżej robiłem sejwy w Beneath a Steel Sky. Potem normalnie grałem w Cannon Fodder, Bubba'n'Stix, Mortal Kombat, ATR i Moonstone'a. Grałem w pociągu na baterii, po grze uśpiłem kompa. Jak dojechałem na miejsce, podłączyłem kompa do prądu, próbowałem odpalić jakkąkolwiek gierkę i nic... To było na początku sierpnia, do dziś, kiedy zrobiłem to, co pisalem 2 posty wyżej.
User avatar
Daron89 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 10
Joined: 27 Aug 2011, 13:01
Last Visit: 06 Aug 2019, 17:28
Online: 12h 54m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Co do wygładzenia to sprawa jest prosta.

F12 -> zakładka Filters - wybierz zamiast scale2x Null Filter.
A następnie zapisz konfigurację w zakładce Configuration.
(NumLock w sumie nie jest Ci potrzebny - raczej on jest domyślnie zapalony, więc teoretycznie wystarczy, że "zapalisz" capslock i ScrollLock)

Jak przejdziemy na nowszy silniczek dla exeków, scalex2 będzie domyślnie wyłączone.
Chociaż jeszcze raz głosowanie urządzimy kto jest za czym :hee:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12718
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 02:26
Online: 323d 18h 25m 49s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

To od razu mówię: Mortale wyglądają tragicznie z tym filtrem. W mojej opinii... Ogólnie tła jakoś tak dziwnie pastelowe zupełnie nie pasują mi do pikselozy, którą znam, pamiętam i lubię :P
User avatar
Daron89 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 10
Joined: 27 Aug 2011, 13:01
Last Visit: 06 Aug 2019, 17:28
Online: 12h 54m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Masz trochę racji. Ja zwykle włączam od razu Direct3D point 32 bit. Tak pośrednio powiedzmy. Cenię sobie tą oldschoolową czystość starych gier i piksele. Tak jak zostały zrobione. A scale x2 dla mnie w wielu grach tylko psuje grafikę. Wolę stary amigowy klimat a nie picasso. Fakt ,są gry w których to wygląda dobrze ale niewiele da się wyciągnąć z 320x200. I zwykle to tylko psuje obraz. Poza tym mimo mocnego kompa jakoś kaszani mi dźwięk.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Last Ronin
 
Posts: 1638
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Yesterday, 18:26
Online: 95d 1h 51m 52s
Location: Netherrealm
Highscores: 6
Lamps demolished: 121 (+173)
Reputation point: 1282
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

@Rekkimaru

U mnie tak samo. Niby to tylko laptop - zwyczajny HP G62, który nie powinien mieć mimo wszystko problemów z emulacją czegokolwiek, co jest emulowalne, ale jednak dźwięk w EXEkach z TC momentami płata niezłe figle. Ten cały "pastelowy" filtr sprawdza się w niektórych grach z konsol 16-bitowych czy niektórych z GBA, czasem zdarza się, że niektóre gry z NESa (czyli Pegasusa) wyglądają nieco lepiej, ale do Amigi ewidentnie to nie pasuje.

Jak dla mnie te gry mają swój urok m.in. ze względu właśnie na pikselozę, którą prezentują. To ona potrafi nadać ten specyficzny klimat, który przyciąga rzeszę ludzi. Kiedy pierwszy raz odpaliłem Mortal Kombat 2 i zobaczyłem, że postaci niemal zlewają mi się z tłem, kląłem jak głupi. Pastelowe kolory są miękkie, piksele - twarde, często nawet ciężkie. Takie pamiętam gry z Amigi i takie chcę pamiętać do końca mojego życia.

Technika niby sunie do przodu. Niewielkim kosztem można uzyskać to, co kiedyś wymagało pewnych poświęceń. Do dziś Amiga 600 z 1MB pamięci, którą odziedziczyłem od mojego wujka jakieś 10 lat temu działa i ma się dobrze. Gdzieś w piwnicy trzymam nadal kopie przeróżnych gier. Moimi osobistymi faworytami były:

Gobliins 2 (jedyna część w jaką miałem okazję zagrać),
Frontier (3D, duże pole do popisu, rozległy świat, wolność wyboru, genialne intro, cud, miód, orzeszki),
Cloud Kingdom (na lewą nóżkę, na wolną chwilę, dla relaksu),
Campaign 2 (gra wojenna, do dzisiaj jej nie ogarnąłem, jedyny chyba oryginał z instrukcją w mojej kolekcji),
Cannon Fodder (w międzyczasie muśnięta część druga),
Mortal Kombat 2 (ach),
Syndicate (choć pamiętam jak przez mgłę),
Elfmania (odmiana do Mortala, całkiem miło się grało),
wiele, wiele innych, których (niestety :-( ) nie pamiętam...
User avatar
Daron89 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 10
Joined: 27 Aug 2011, 13:01
Last Visit: 06 Aug 2019, 17:28
Online: 12h 54m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

Nie ma strachu. The Company na pewno Ci wiele przypomni.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Last Ronin
 
Posts: 1638
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Yesterday, 18:26
Online: 95d 1h 51m 52s
Location: Netherrealm
Highscores: 6
Lamps demolished: 121 (+173)
Reputation point: 1282
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Wszystko co włączam nie działa

Post IP: rejestrowane!

skoro temat stoi od 2 lat uznaję że problem rozwiązany, temat zamykam w razie jakichkolwiek problemów piszcie wiadomość, a znów go otworze
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3514
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 20 Sep 2019, 15:10
Online: 51d 7h 35m 9s
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 2144
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Rozwiązane problemy

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests