Polski

Uruchamianie innych gier pod exe'kiem starego Moonstone

Jesteś w posiadaniu obrazów/dyskietek, których próżno szukać na www oraz chociażby BBS?
Posiadasz fixa (byle nie Knorr) naprawiającego grę?
Podziel się z nami! My to chętnie wykorzystamy. A Ty w nagrodę zostaniesz w nim wyszczególniony jako główny oskarżony.
Mojk Hear Thy ! Hear Thy ! - (ang.trans. Słuchajta ! Słuchajta !)
Korzystając z exe'ka z grą Moonstone v2.3a (mniam) udało mi się odpalić inne tytuły, korzystając z pobranych z netu plików "dyskietek" =.adf. Wchodząc w opcje (F12) a konkretnie w zakładkę konfiguracji klawiszy dla pada/klawi, w miejsce przykładowego "przycisku 1" ustawiłem funkcje "change disk in DF0" itd. (dostępne jedynie w tym exe'ku), które umożliwiły zmianę gry na inną. Umieszczając "dyskietki" (w moim przypadku Alien 3 = mniam) w odpowiednich miejscach i zapisując stan exe'ka, operacja zakończyła się sukcesem ( gra śmiga jak królik po koksie = Alien 3 - mniam). Łudziłem się, że uprzednio kopiując plik Moonestone'a będę mógł dalej w niego grać = niestety nie, okazała się to być powielona wersja zedytowanej przeze mnie Alien 3.

Z kolei z'update'owana wersja Moonstone'a dumnie obecnie się prezentująca dziś na stronie, działa poprawnie, że jako Moonstone-Moonstone :) mimo tego, że obok jest Moonstone-Alien 3 (mniam-mniam).

Nie ma co porównywać mojego "znaleziska" do projektów TC bo to oni czynią cuda a ja tutaj tylko ich doświadczam. Niemniej jednak chcę się pochwalić owym znaleziskiem bo umożliwiło mi to pogranie w jedną z najlepszych platformówek dziejów - Alien 3, a ktoś kto nie może się doczekać innych releas'ów exeków mógłby w ten sposób zaspokoić nieco głód.

Owy stary Moonstone krąży gdzieniegdzie po necie na takich stronach jak chomikuj.PeeL
więc w razie czego, znalezienie naszego z-out-date-owanego (trudne słowo) brata nie będzie problemem

Pozdrowienia dla wszystkich czytających, grających i projektujących -ych -ych
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/unikatowe-obrazy-gier/uruchamianie-innych-gier-pod-exekiem-starego-moonstone-t1116.html
2011-05-01T18:22:13+01:00
Hear Thy ! Hear Thy ! - (ang.trans. Słuchajta ! Słuchajta !)
Korzystając z exe'ka z grą Moonstone v2.3a (mniam) udało mi się odpalić inne tytuły, korzystając z pobranych z netu plików "dyskietek" =.adf. Wchodząc w opcje (F12) a konkretnie w zakładkę konfiguracji klawiszy dla pada/klawi, w miejsce przykładowego "przycisku 1" ustawiłem funkcje "change disk in DF0" itd. (dostępne jedynie w tym exe'ku), które umożliwiły zmianę gry na inną. Umieszczając "dyskietki" (w moim przypadku Alien 3 = mniam) w odpowiednich miejscach i zapisując stan exe'ka, operacja zakończyła się sukcesem ( gra śmiga jak królik po koksie = Alien 3 - mniam). Łudziłem się, że uprzednio kopiując plik Moonestone'a będę mógł dalej w niego grać = niestety nie, okazała się to być powielona wersja zedytowanej przeze mnie Alien 3.

Z kolei z'update'owana wersja Moonstone'a dumnie obecnie się prezentująca dziś na stronie, działa poprawnie, że jako Moonstone-Moonstone :) mimo tego, że obok jest Moonstone-Alien 3 (mniam-mniam).

Nie ma co porównywać mojego "znaleziska" do projektów TC bo to oni czynią cuda a ja tutaj tylko ich doświadczam. Niemniej jednak chcę się pochwalić owym znaleziskiem bo umożliwiło mi to pogranie w jedną z najlepszych platformówek dziejów - Alien 3, a ktoś kto nie może się doczekać innych releas'ów exeków mógłby w ten sposób zaspokoić nieco głód.

Owy stary Moonstone krąży gdzieniegdzie po necie na takich stronach jak chomikuj.PeeL
więc w razie czego, znalezienie naszego z-out-date-owanego (trudne słowo) brata nie będzie problemem

Pozdrowienia dla wszystkich czytających, grających i projektujących -ych -ych

2011-05-01T18:26:19+01:00

Re: Uruchamianie innych gier pod exe'kiem starego Moonstone

Mojk wrote:Hear Thy ! Hear Thy !
Actually, it's "Hear ye, Hear ye!"
"Thy" is an archaic meaning "you". :-)

Witamy na forum btw ;)

2011-05-01T18:33:17+01:00

Thx :)
Uwaga ! Wszyscy co to czytają niech "thy" czytają "ye" - , (że do wszystkich się post odnosi) . We wrześniu z indeksem przyjdę by poprawić co spaprałem :)

2011-05-01T18:38:04+01:00

Well, to be brutally honest "thy " means "yours". But that's not the point, is it?

Żeby nie wyjść na mądrale, to przyznam, że nie zrozumiałem połowy słów z posta Mojka :-D

2011-05-01T18:41:03+01:00

Trochę zakręciłem, przyznam, ale chodzi o to, że przez starego Moon'a da radę odpalić inne gry - o !

2011-05-01T18:41:33+01:00

tomsen1 wrote:Well, to be brutally honest "thy " means "yours". But that's not the point, is it?
TEŻ, i wszystkie inne pochodne you, jak np your w "thy will be done" i "upon thyself".

2011-05-01T18:43:35+01:00

Tłumaczenie o co chodziło Mojkowi:

- ten stary Moonstone 2.3 to jeden z pierwszych exeków w którym raczkowaliśmy
- stare exeki można było "hacknąć" (nowe zresztą też ale trudniej) aby odpaliły inną grę/Workbencha ("naszego")

Miło mi usłyszeć to Mojk wbrew pozorom - lubię osoby, które dłubią w exekach i zgłaszają źle zabezpieczone pliki itd.
Hack udaje się "wstrzykiwać" ponieważ w środku exeka jest modyfikowany WinUAE - część opcji została wycięta, część ukryta.
Niestety za wiele to nie daje, ponieważ często gra ma na tyle specyficzny konfig, że po prostu się skaszani.
W najgorszym razie po prostu musimy "wachlować dyskietkami" - równie dobrze po co "łamać" exeka - szybciej WinUAE zainstalować i dać quick-config.
Pogadalibyśmy, gdybyś w nowym exeku wyciągnął np. złamany WHDLoad lub coś czego nie chcemy aby zostało wyciągnięte.

Sam trik niezły - plus jeszcze raz "sztuczkę" i zachęcam do dalszego dłubania ]:->

2011-05-01T19:46:16+01:00

Mojek: Czyli odpalam grę i po wciśnięciu f12 mogę załadować równolegle kolejną?

PS>
z góry przepraszam za off-topic.

Shoonay - rozgryzłem o co kaman z tym "Thy". To oznacza po prostu "Ty" w języku kindergotów! :hee:

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Kindergot

Objawienie przyszło wraz z punktem 3 spisu "Zachowanie"

2011-05-01T20:39:39+01:00

F12, zakładka Input - jako "button 0" (lub jaki tam chcesz: 1,2,3 ...) wybierasz funkcje (z dolnego paska wyboru) change disk in DF0 (tutaj ładujesz 1 plik .adf) i tak po kolei - do DF1 = kolejny plik "dyskietkę" .adf

Na końcu w zakładce "ustawienia" wszystko zapisujesz

Restartujesz lub wychodzisz i uruchamiasz ponownie - te klawisze co ustawiłeś na "change disk ..." zmieniasz na Joy1fire czy jak tam chcesz i tyle ! Wygląda to na niezły bajzel jak się to tłumaczy ale warto bo działa

-- 01 Maj 2011, 21:39 --

[img]D:\New%20Folder\1.jpg[/img]

2011-05-01T20:48:36+01:00

LOL @Mojk - abyś mógł umieścić obrazek, musisz albo go dodać jako załącznik albo wrzucić na net - z Twojego dysku nie wyświetli xD

@tomsen - wyobraź sobie, że masz okrojonego WinUAE i musisz znaleźć trick, aby zabootować z niego dyskietkę lub HD - jak znajdziesz ten sposób - jesteś "pr0" - ale w praktyce za wielkiej satysfakcji nie ma, że odpalisz coś spod EXE'ka - to tak jakbyś próbował kierować samochodem bez kierownicy za pomocą klucza francuskiego :-E

2011-05-31T22:51:33+01:00

juz chyba wiem o co cho. mojk chce nam powiedziec ze uzywa teraz exeka zamiast winuae (ktore to trza konfigurowac blablabla) do grania w gry amigowe z obrazow dyskietek ;)
jesli dobrze to sobie wydedukowalem to powiem ze cwane, hehe

2013-01-02T00:50:51+01:00

szkoda tylko że ten exe-ek jest już nieosiągalny , bo tak to można by było sobie uruchamiać gry które jeszcze nie wyszły na forum i bez winuae ;(

2013-01-02T02:57:59+01:00

Dj.Bzik - zauważyłeś, że hint polega na podczepieniu dyskietek amigowych? :-)

2013-01-03T23:54:08+01:00

Dj.Bzik wrote:szkoda tylko że ten exe-ek jest już nieosiągalny , bo tak to można by było sobie uruchamiać gry które jeszcze nie wyszły na forum i bez winuae ;(

a myszlisz ze co jest w execu ? wlasnie jest winuae :)

2013-01-04T01:10:34+01:00

norbi wrote:a myszlisz ze co jest w execu ? wlasnie jest winuae :)

Uściślij norbi - zmodyfikowany WinUAE, który ochrzczony został nazwą tcUAE - informacje o tym można przeczytać pod F12 w sekcji "Info"
cyt.: "tcUAE v2.6 based on WinUAE"

Z racji tego, można opracować exploita, ale wtedy rodzi się pytanie: po co, jak można użyć zwykłego WinUAE, a ROM TC jest bezużyteczny?

Return to Unikatowe obrazy gier