Korzystając z exe'ka z grą Moonstone v2.3a (mniam) udało mi się odpalić inne tytuły, korzystając z pobranych z netu plików "dyskietek" =.adf. Wchodząc w opcje (F12) a konkretnie w zakładkę konfiguracji klawiszy dla pada/klawi, w miejsce przykładowego "przycisku 1" ustawiłem funkcje "change disk in DF0" itd. (dostępne jedynie w tym exe'ku), które umożliwiły zmianę gry na inną. Umieszczając "dyskietki" (w moim przypadku Alien 3 = mniam) w odpowiednich miejscach i zapisując stan exe'ka, operacja zakończyła się sukcesem ( gra śmiga jak królik po koksie = Alien 3 - mniam). Łudziłem się, że uprzednio kopiując plik Moonestone'a będę mógł dalej w niego grać = niestety nie, okazała się to być powielona wersja zedytowanej przeze mnie Alien 3.
Z kolei z'update'owana wersja Moonstone'a dumnie obecnie się prezentująca dziś na stronie, działa poprawnie, że jako Moonstone-Moonstone

Nie ma co porównywać mojego "znaleziska" do projektów TC bo to oni czynią cuda a ja tutaj tylko ich doświadczam. Niemniej jednak chcę się pochwalić owym znaleziskiem bo umożliwiło mi to pogranie w jedną z najlepszych platformówek dziejów - Alien 3, a ktoś kto nie może się doczekać innych releas'ów exeków mógłby w ten sposób zaspokoić nieco głód.
Owy stary Moonstone krąży gdzieniegdzie po necie na takich stronach jak chomikuj.PeeL
więc w razie czego, znalezienie naszego z-out-date-owanego (trudne słowo) brata nie będzie problemem
Pozdrowienia dla wszystkich czytających, grających i projektujących -ych -ych