Compactflash - jako dysk

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.

Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

Mam pytanie do ekipy majsterkowiczów z forum - znajomy dostarczył mi do testów Compactflash 16GB Pretec łącznie z interface złącza 2,5 cala.

Po podpięciu do płyty mojej A1200 HDTOOLBOX nie widzi tego nośnika - co trzeba zrobić aby karta była widoczna ?
User avatar
litsteve Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 244
Joined: 11 Jul 2010, 06:34
Last Visit: 16 May 2018, 19:27
Online: 3d 21h 40m 43s
Location: Włocławek
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 60
Najemnik

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

Jakie device wpisane masz w ikonie HDToolBox ? DEVICE=scsi.device ?
Całe 16GB zostanie obsluzone dopiero w WB3.5, WB3.9.
Jesli posiadasz WB3.0 lub 3.1 musisz podmienic scsi.device przez odpowiedni patch (łatke)
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 450
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 10:22
Online: 41d 18h 49m 13s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

a czy amiga moze normalnie obslugiwac karty CF wieksze niz 4gb ? w tym przypadku 16gb. wszedzie gdzie ogladam sobie sprzety innych amigowcow kazdy z nich ma na pokladzie max 4gb cf.
User avatar
Pancio Netherlands (nl) Male
Legenda
 
Posts: 1532
Joined: 27 Jun 2010, 03:34
Last Visit: 14 Sep 2019, 12:15
Online: 1537d 16h 46m 35s
Location: Rotterdam
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1018
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

Dyskietkę instalacyjną mam z wb 3.0 , uczestnik dyskusji Pancio pisze że max to 4gb , czyli najprościej upolować taką właśnie kartę ?
User avatar
litsteve Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 244
Joined: 11 Jul 2010, 06:34
Last Visit: 16 May 2018, 19:27
Online: 3d 21h 40m 43s
Location: Włocławek
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 60
Najemnik

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

wiesz steve, ja nie wiem tego czy amiga moze uniesc wiecej niz 4gb. stad moje pytanie ;) kazdy mowi ze "4gb to pomiescisz cala amige na tym", ale mi cos nie chce sie w to wierzyc i z tej okazji zainstalowanie karty 16gb byloby super. tylko czy to wogole mozliwe ? mam nadzieje ze tak, ale tu musi sie norbi wypowiedziec.
User avatar
Pancio Netherlands (nl) Male
Legenda
 
Posts: 1532
Joined: 27 Jun 2010, 03:34
Last Visit: 14 Sep 2019, 12:15
Online: 1537d 16h 46m 35s
Location: Rotterdam
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1018
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

litsteve wrote:Dyskietkę instalacyjną mam z wb 3.0 , uczestnik dyskusji Pancio pisze że max to 4gb , czyli najprościej upolować taką właśnie kartę ?


jakie device masz wpisane w hdtoolbox ?
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 450
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 10:22
Online: 41d 18h 49m 13s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

Z tego co wiem - łyka większą niż 4GB, ale trzeba się wtedy ciut więcej napocić, tj. jedną partycję ustawić na max 4GB, a drugą trzeba osobno sformatować na inny system plików (OFS?)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12704
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:48
Online: 323d 12h 11m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

Ten inny filesystem to moze byc FFS w WB3.5, WB3.9, "spatchowany" pod WB3.1 lub ewentualnie SFS, PFS

Dla wygody i tak wiekszość uzytkowników uzywa kart max 4GB omijając "problemy" podane wyzej.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 450
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 10:22
Online: 41d 18h 49m 13s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

HDToolbox z dysku WB3.0 nie obsłuży oprawnie CF. Proponuję zajrzeć na aminet i pobrać patch na HDToolBox

Dodatkowe info - http://eab.abime.net/showthread.php?s=a ... 894&page=2
User avatar
haynor Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 97
Joined: 27 Aug 2010, 12:07
Last Visit: 08 Aug 2019, 17:18
Online: 1d 7h 41m 3s
Location: Tarnobrzeg
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Compactflash - jako dysk

Post IP: rejestrowane!

4GB w klasycznej Amidze jest jak 4TB w Pececie dziś :)
User avatar
Vato Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 142
Joined: 12 Aug 2014, 13:00
Last Visit: 27 Aug 2019, 18:42
Online: 3d 15h 22m 15s
Location: Cieszyn, Bielsko-Biała
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests