Guru medytuje....

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.

Guru medytuje....

Post IP: rejestrowane!

Mój nowy nabytek ma wbudowany następujący ficzer :mrgreen:

Image

Po dłuższym wyłączeniu jest ok. Wyłączając amigę na krótki czas wywala takie guru.
Pacjent to goła Amiga 2000. Ktoś potrafi rozkodować?? Pierwszy raz widzę coś takiego.



Juhuuuuu, mój setny post :mrgreen:
Last edited by Atalante on 11 Feb 2019, 23:29, edited 1 time in total.
User avatar
Atalante Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 125
Joined: 08 Apr 2012, 19:47
Last Visit: Today, 13:50
Online: 24d 37m 14s
Lamps demolished: 29 (+22)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Guru medytuje....

Post IP: rejestrowane!

Code: Select all
Softtware Failure. Press left mouse button to continue.
Error: D555 551F Task: 555555DF


Na razie nie mam pomysłu, ale zrobiłem dobry uczynek i przepisałem na wersję tekstową, żeby ktoś tu kiedyś przez Google mógł wleźć szukając rozwiązania i możliwe, że do tego czasu rozpracujemy problem :mrgreen:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12644
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 15:20
Online: 321d 19h 37m 10s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Guru medytuje....

Post IP: rejestrowane!

Tooooo żeś pomógł :mrgreen:
User avatar
Atalante Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 125
Joined: 08 Apr 2012, 19:47
Last Visit: Today, 13:50
Online: 24d 37m 14s
Lamps demolished: 29 (+22)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Guru medytuje....

Post IP: rejestrowane!

Coś mam! Objawy zbliżone:
https://www.ppa.pl/forum/amiga/5630/software-failure

Co lepsze kawałki, gdyby ktoś nie chciał TAM (tfu, tfu) włazić:
Raistlin83 wrote:tak, po wyłączeniu czekam chwilę. Poobserwowałem ostatnio zgreda i zauwazyłem, że na "zimno" podnosi się bez problemów, po tak może kilkunastu minutach pojawiają się errory dość często, a po dłuższym czasie znacznie rzadziej. Spróbuję ją może zabrać do pracy, pomaziam PCB topnikiem i wrzucę do pieca rozpływowego, może przejdzie :D a jeśli nie...to będę na kupnie A 600 :(


Des wrote:To może być spowodowane praktycznie wszystkim. Znaczy - lista potencjalnych uszkodzeń dających takie objawy jest nieskończenie długa. Niemniej jednak, kiedyś, bardzo dawn temu, miałem podobny problem z A500+. Okazało się, że wina leżała po stronie zasilacza. Coś tam z nim było niehalo, niestabilnie pracował, napięcie mu skakało. Wymienilem na inny, problem zniknął. Zatem może spróbuj z innym zasilaczem?


C2H5OH wrote:Przetestuj pamięć (RAM, jak się da to i ROM) jakimś programowym testerem. Np tym: http://aminet.net/util/moni/MemTest.lha


Raistlin83 wrote:No to pozostaje mi przyjrzeć się pamięci, zasilaczowi i lutom na płycie. Ciekawa sprawa: zorganizowałem taśmę do dysku 2,5". Po podłączeniu do Amisi starego dysku 500 MB, od wczoraj ani razu nie zobaczyłem "software failure" - zobaczę jak to będzie dalej się zachowywać, mam nadzieję że będzie ok :)


@recedent coś tam trzeszczał jeszcze o przeskanowaniu Amigi antywirem, żeby zobaczyć, czy wirusa Saddama nie ma, ale doszli do konsensusu, że wyłączenie Amigi na dłuższy czas i tak wira by ubiło, więc to nie to :mrgreen:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12644
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 15:20
Online: 321d 19h 37m 10s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests