Dune 2 - problem z Save Diskiem

Dział poświęcony prawdziwej Amidzej.

Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Hej, piszę z kolejnym problemem. Tym razem chodzi o kultowy tytuł, jak i moją ulubioną grę z dzieciństwa - Dune 2. W swoich zbiorach posiadam zarówno dwa egzemplarze (oryginalne) tej gry i też dwie Amigi 600 i w każdym przypadku problem jest taki sam. Zaraz po włączeniu mamy 2 opcje - wczytać grę lub utworzyć najpierw Save Disk. Wewnętrzny program gry, przy próbie sformatowania dyskietki, by uczynić ją Save Diskiem wywala błąd. Jakiś błąd zapisu, czy odczytu, nie pamiętam już dokładnie. Sprawa jest o tyle dziwna, że zapisy w innych grach (np. Fire Force, Stunt Car Racer) działają całkowicie bezproblemowo. Następnie, przy próbie odpalenia gry, w pewnym momencie docieramy do momentu, gdzie gra prosi właśnie o rzeczony Save Disk. Wkładam dyskietkę... stacja chwilę kręci... i nic dalej się nie dzieje. Komunikat ten sam, dalej prośba o Save Disk. Nie wiem czy dobrze to opisałem, w razie czego mogę nagrać filmik / zrobić z zdjęcie z odpalenia, aby było dokładniej wiadomo o co chodzi. :)
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem?
User avatar
sunset Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 12
Joined: 03 Mar 2018, 13:31
Last Visit: 05 Jul 2019, 20:54
Online: 4h 1m 36s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Bardzo dziwne.
Save do Dune2 to zwykła dyskietka dosowa o odpowiedniej nazwie.
Cała procedura tworzenia bazuje na komendzie systemowej FORMAT.
Przypuszczam że dyskietka z grą ma wirusa lub brakuje jakiegoś pliku.
Podeślij zdjecia/filmik. Cokolwiek aby móc określić "problem"
Ważne jest też jaki to błąd wyskakuje.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 448
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:53
Online: 41d 8h 55m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Próbowałeś użyć innej dyskietki?
Czy użyta dyskietka to DD czy HD?
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12628
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:57
Online: 321d 11h 53m 29s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Więc tak... Dyskietka musi być sformatowana i nazwana " Save Disk"
Image
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 771
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: 14 Jul 2019, 22:12
Online: 45d 5h 8m 28s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Próbowałeś użyć innej dyskietki?
Czy użyta dyskietka to DD czy HD?

Dyskietka, której próbowałem używać ostatnio nie ma żadnych oznaczeń, więc nie potrafię tego określić, niemniej zapisy innych gier jak już wspominałem da się na niej wykonać i odczytać. Poza tym próbowałem używać niegdyś innych dyskietek i na nich było oznaczenie 2DD, bodajże. Filmik z próbą uruchomienia gry oczywiście nagram i zamieszczę na dniach na Forum.

-- 08 Cze 2019, 22:15 --

RoniWorlds wrote:Więc tak... Dyskietka musi być sformatowana i nazwana " Save Disk"

Sęk w tym, że tego formatu właśnie nie idzie wykonać. A da się to uczynić jakoś przez systemowe dyskietki z Workbenchem, bądź wpisując jakkolwiek tę komendę "format"? Dostałem te dyskieki w zestawie z Amigą, ale nigdy do niczego ich nie używałem (brak obycia w temacie). Wstyd się przyznać, ale na swojej 600-tce w zasadzie poza uruchamianiem gier nie potrafię nic więcej zrobić. :dry: :haha:
User avatar
sunset Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 12
Joined: 03 Mar 2018, 13:31
Last Visit: 05 Jul 2019, 20:54
Online: 4h 1m 36s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Dyskietka DD ma tylko jedną dziurkę (od zabezpieczenia przed zapisem).
Dyskietka HD ma dodatkową dziurkę po drugiej stronie (zobacz niżej - cyfra 1):


Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12628
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:57
Online: 321d 11h 53m 29s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Dyskietka ma być sformatowana systemowa o nazwie "DuneII_Save"
Najlepiej OFS, bo wtedy zadziała tez na kick1.3, ale gdy używasz A600 może być też w FFS.
Możesz to zrobić pod Workbenchem czy xcopy
Dodatkowo musi być na niej plik o nazwie DUMMY.
Program do jego tworzenia jest na pierwszej dyskietce DUNE2 (MakeDUMMY)
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 448
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:53
Online: 41d 8h 55m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

norbi wrote:Dyskietka ma być sformatowana systemowa o nazwie "DuneII_Save"
Najlepiej OFS, bo wtedy zadziała tez na kick1.3, ale gdy używasz A600 może być też w FFS.
Możesz to zrobić pod Workbenchem czy xcopy
Dodatkowo musi być na niej plik o nazwie DUMMY.
Program do jego tworzenia jest na pierwszej dyskietce DUNE2 (MakeDUMMY)


Ok, tyle że nie używam dysku twardego do gier, więc nie mam wglądu do plików na nośnikach. Po prostu wkładam dyskietkę i program się ładuje. A jak zrobić ten format Workbenchem? Dyskietki systemowe posiadam, mam nadzieję że działają. Proszę o poradę.
User avatar
sunset Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 12
Joined: 03 Mar 2018, 13:31
Last Visit: 05 Jul 2019, 20:54
Online: 4h 1m 36s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Nie masz żadnego filemanagera (Filemaster, DOpus, Diskmaster) ?
W ostateczności starczy XCopy do sformatowania i nazwania dyskietki.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 448
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:53
Online: 41d 8h 55m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

sunset wrote:Ok, tyle że nie używam dysku twardego do gier, więc nie mam wglądu do plików na nośnikach.

Ja mam Workbencha, który ładnie odpala się bez dysku twardego, a dzięki "LoadWB" ma się możliwość przeglądania plików na dyskietkach - spróbuj u siebie poszukać, czy Twój Workbench tak da radę się załączyć.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12628
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:57
Online: 321d 11h 53m 29s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Ja nadal czekam na screeny lub filmik.
Może się okazać że da się to łatwo naprawić, lub wręcz przeciwnie.:-)
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 448
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:53
Online: 41d 8h 55m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Cześć, filmik do jutra wrzucę. Brak czasu i mnóstwo spraw na głowie, dlatego jeszcze się za to nie wziąłem. Swoją drogą nazwałem według zaleceń jedną z dyskietek "DuneII_Save" po uprzednim jej sformatowaniu i gra dalej jej nie widzi. Naprawdę tego nie ogarniam, w latach `90 jakoś nie miałem z tym problemu. :)
User avatar
sunset Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 12
Joined: 03 Mar 2018, 13:31
Last Visit: 05 Jul 2019, 20:54
Online: 4h 1m 36s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Sama nazwa nie wystarczy.
Potrzebny jest jeszcze plik na dyskietce o nazwie DUMMY.
Opisałem to wcześniej.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 448
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:53
Online: 41d 8h 55m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

A więc jesteśmy przynajmniej krok w przód do uruchomienia gry - jak więc dokonać tego cudu i umieścić plik Dummy na dyskietce DuneII_Save? Czy mam szanse bez dysku twardego? Program X-Copy już dorwałem...

-- 03 Lip 2019, 20:38 --

Ok, zamieszczam screen z próby utworzenia Save Disku oryginalną dyskietką Dune 2. Komunikat , który widać na zdjęciu pojawia się za każdym razem, mimo iż dyskietka, której chcę użyć jest oczywiście odbezpieczona i gotowa do zapisu. Próbowałem tak z kilkoma innymi dyskietkami i jest to samo. Dla potwierdzenia jej sprawności, wspomnę że zrobiłem jej Check za pomocą X-Copy (0 błędów) i nagrałem próbnie kopię jednej z moich gier (śmiga bez problemu). O co tu w takim razie może chodzić?

-- 03 Lip 2019, 20:39 --

Plik z menu głównym gry.

-- 03 Lip 2019, 23:49 --

norbi wrote:Sama nazwa nie wystarczy.
Potrzebny jest jeszcze plik na dyskietce o nazwie DUMMY.
Opisałem to wcześniej.


Zdobyłem program do kopiowania plików (Climate 1.201), pytanie teraz jak skorzystać z programu MakeDummy i utworzyć wskazany przez Ciebie plik?

Image
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
sunset Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 12
Joined: 03 Mar 2018, 13:31
Last Visit: 05 Jul 2019, 20:54
Online: 4h 1m 36s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Juz wszystko jasne.
Tworzenie dyskietki SAVE z grze działa poprawnie w kick1.3
Przy kick3.x twierdzi ze dyskietka jest zabezpieczona. Tak jak u Ciebie.
I tak.
Sformatuj dyskietkę i nazwij ją DuneII_Save.
Potem uruchom grę z pierwszej dyskietki.
Postępuj jakbyś miał przygotować dyskietkę SAVE.
Będziesz miał błąd który pokazałeś. Nie przejmuj się.
Daj CANCEL az do skutku i wejdziesz do AmigaDOS (CLI)
Wpisz MAKEDUMMY.
Program poprosi o pierwszą dyskietkę Dune po chwili o dyskietkę SAVE.
Amiga sama wykryje odpowiednie dyskietki. Nie trzeba nawet wciskać RETRY
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 448
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:53
Online: 41d 8h 55m 52s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Dune 2 - problem z Save Diskiem

Post IP: rejestrowane!

Heh, ciężko mi było uwierzyć w to co zobaczyłem na ekranie swojego Philipsa, ale... gra działa. W końcu. A mam ten egzemplarz kilka lat i po raz pierwszy mogłem sobie zagrać z oryginału. Nic tylko teraz zrobić kopię zapasowe dyskietek i delektować się tak jak w 94'-95' klimatem Dune... Z całego serducha dzięki norbi za pomoc!
User avatar
sunset Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 12
Joined: 03 Mar 2018, 13:31
Last Visit: 05 Jul 2019, 20:54
Online: 4h 1m 36s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Warsztaty Amigowe

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests