Komp Sartam'a

Dział poświęcony komputerom i laptopom na systemie Windows.

Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Witojcie - proszę o pomoc.
Mam takie pudło od czerwca 2017, co mi buczy i grzeje giry pod biurkiem.
Ostatnio natrafiłem na problem polegający na niemożliwości wyłączenia lub restartu. Stało się to po aktualizacji do 1803.
Ciekawostka 01: aktualizacja 1809 nie pomogła, i o dziwo, nie zaszkodziła bardziej.
Na początek kilka wyjaśnień:
- chcę zostać z Windows 10,
- nie zostanę przy starszej wersji systemu - jest nowa=testuję.
- jestem gruby :)

Mój komp składa się zy:
- obudowa, mysz, klawierka, UPS, napęd DWD, monitor, joypad, joystick - wszystkie sprzęty zawsze podłączone,
- płyta główna: MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM,
- CPU: AMD Ryzen 7 1700X,
- RAM: korsarze 2*8 GB,
- GPU: GB GTX 1080 Ti,
- karta dźwiękowa: Strix od Anusa,
- Samsung SSD 960 na NVM Express - system,
- 6 dysków miętkich z czego dwa identyki od Toshiba są w RAID 0,
- zasilacz od korsarzy: RM 850x
- 4 wentylatory + chłodzenie wodne CPU - AiO

OPIS PROBLEMU:
Sprzęt od początku jest sprawny i stabilny. Procek chodzi na 3,8 oraz RAMy na 2933mhz. Reszty nie kręciłem.
Podczas wyłączania systemu, Win10 żegna mnie informacją, że zamyka bla bla... Ekran się wyłącza ale dyski wraz z wentylatorami dalej się kręcą. Przycisk power nie pomaga (o ile nie jest wciśnięty 5s)
Ciekawostka 02: po odczekaniu na wyłączonym ekranie około minuty i wciśnięciu power komp się wyłącza.
Identycznie sprawa wygląda gdy chcę kompa restartować.
Wyłączyłem już szybki restart.

Uważam, że ma to związek z RAID lub ustawieniami w BIOSie.
Last edited by SARTAM on 01 Dec 2018, 22:39, edited 2 times in total.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 236
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: 10 Sep 2019, 16:50
Online: 10d 15h 51m 9s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Jakie podzespoły kręciłeś ??
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 780
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: 17 Sep 2019, 21:08
Online: 45d 23h 8m 38s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Nie można nazwać tego kręceniem z prawdziwego zdarzenia.
Kręcone są CPU oraz RAMy.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 236
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: 10 Sep 2019, 16:50
Online: 10d 15h 51m 9s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Poradniki - Nowa odsłona!
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
Chrumcio
 
Posts: 1360
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Yesterday, 14:53
Online: 101d 1h 55m 46s
Highscores: 1
Lamps demolished: 144 (+259)
Reputation point: 885
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Oba sposoby już dawno wypróbowane ale bez skutku.
Drugi sposób niby oczywisty ale także DOOPA.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 236
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: 10 Sep 2019, 16:50
Online: 10d 15h 51m 9s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Dzięki za info, bo ja dalej na wersji 1803 działam. Aktualka się przyda ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

SARTAM wrote:Uważam, że ma to związek z RAID lub ustawieniami w BIOSie.

1. Co się dzieje, jak na chwilę przywrócisz ustawienia płyty głównej do ustawień fabrycznych? (dla ułatwienia możesz sobie stworzyć profil obecnych ustawień)?
2. Wyłącz dodatkowo możliwość robienia hibernacji przez Windows(tworzenia pliku hibernacji).
3. Przeskanuj dyski twarde pod kątem błędów
4. Uruchom z polecenia administratora konsolę CMD.exe i wklep
Code: Select all
sfc /scannow

5. Jak to wyżej nie pomoże - wyjąłbym na chwilę jedną kość RAM i zobaczył czy daje to jakiś efekt.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12708
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 03:18
Online: 323d 13h 54m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

1. Po przywróceniu ustawień default płyty nie uruchamia się w ogóle = BSOD. Ma to związek z tym, że instalacja jest ze sterowanikami RAID - instalka USB z spreparowanymi sterownikami. Spoko, to działa... działało. Nie próbowałem "czystej" instalacji, tj. instalacji a dopiero później stery od RAID.
2. Hibernację wyłączam zaraz po instalacji poprzez powercfg hibernate off.
3. Nie skanowałem - zaraz zapodam. Kutwa, Twoja komenda poleci przez wszystkie.... FAK
edit: nie przez wszystkie - niewiedza. Zanalazł skorumpowanych drani i zostały naprawione. Restartuje...
edit: nie zadziałało.
4. Nie wiem jaki związek ma wyjmowanie po jednej kości. Pewnie chodzi o eliminację. Robiłem skan podczas uruchamiania. Hmm....

@RoniWorlds:
Image
Last edited by SARTAM on 02 Dec 2018, 10:01, edited 2 times in total.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 236
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: 10 Sep 2019, 16:50
Online: 10d 15h 51m 9s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

SARTAM wrote:1. Po przywróceniu ustawień default płyty nie uruchamia się w ogóle = BSOD. Ma to związek z tym, że instalacja jest ze sterowanikami RAID - instalka USB z spreparowanymi sterownikami. Spoko, to działa... działało. Nie próbowałem "czystej" instalacji, tj. instalacji a dopiero później stery od RAID.

To domyślne ustawienia płyty głównej - tylko IDE/AHCI zmieniając na RAID.

SARTAM wrote:4. Nie wiem jaki związek ma wyjmowanie po jednej kości. Pewnie chodzi o eliminację. Robiłem skan podczas uruchamiania. Hmm....

Eksperyment z ciekawości :tuptup1:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12708
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 03:18
Online: 323d 13h 54m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Witam ponownie tych, którzy tu zawitali.
Eksperyment Antka nie przyniósł rezultatów ani w jedną ani w drugą stronę.
I teraz ciekawostka... dzisiaj przesiadłem się na 1903.
W trakcie instalator przerwał pracę zgłaszając błąd sterów od RAID. Hmmm qwa co jest?
No to szukam... Okazało się, że jest to znana przeszkoda podczas instalacji; przed update'm należy najpierw zainstalować nowszą wersję sterów Raid pod build 1903. Instalacja, zarówno sterów jak i upgrade'u Windows, przebiegła bezproblemowo.
I co? Komp wyłącza się i restartuje bez zająknięcia.
Wniosek - błąd sterowników bądź ich niedogadanie z Oknami.
Last edited by SARTAM on 01 Jun 2019, 20:11, edited 1 time in total.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 236
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: 10 Sep 2019, 16:50
Online: 10d 15h 51m 9s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

No to gratuluję wytrwałości :D Ja też mam Win X i póki co nie zdenerwował mnie praktycznie wcale. Ale od razu przy zakupie przekazałem Panom zajmującym się sprzętem, żeby mi ten syf 8.1 wywalili i dali najnowszą wersję Win10 Pro. Może raz się coś zawiesiło jak w Wieśka grałem, ale okazało się, że to był ogólnie błąd sterowników do karty graficznej i też po wgraniu nowych sprzęt od ponad roku śmiga bezproblemowo i do tego zapewne to znienawidzony przez większość HP ;) Zakupiłem ostatnio Easy CAP do zgrywania filmów z Amigi, może ruszę mój zapyziały zad i spróbuję czy to działa ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Dziękujemy @SARTAM'ku, że podzieliłeś się rozwiązaniem i nie porzuciłeś tematu. Ktoś będzie szukał na google rozwiązania i trafi na ten temat :tuptup1:

Jakby Ci się chciało - możesz jeszcze rzucić informacją jak krok po kroku takiej aktualizacji sterowników się dokonuje :)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12708
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 03:18
Online: 323d 13h 54m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Miałem to napisać, ale mnie ubiegłeś. :mrgreen:
Elemelek Mistrz w układaniu butelek.

Image
User avatar
Elmek13 Poland (pl) Male
Dowódca Kasztanów
 
Posts: 3008
Joined: 01 Jun 2010, 11:57
Last Visit: Yesterday, 19:16
Online: 28d 5h 53m 51s
Location: Łódź
Lamps demolished: 1197 (+938)
Reputation point: 846
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:[...] możesz jeszcze rzucić informacją jak krok po kroku takiej aktualizacji sterowników się dokonuje [...]

Ojjj, wyczuwam sarkazm
Włączam/włanczam listwę=komp startuje.
Siadam na fotelu z pięcioramienną podstawą.
Pobieram ze strony AEmDe najnowszą i najnowocześniejszą wersję oprogramowania, którego zadaniem jest logiczne rozdzielanie informacji pomiędzy talerzami na co najmniej dwóch dyskach. qwa ale daje,
Czekając na pobranie należy poprawić położenie własnej petuni w fotelu - tylko ostrożnie co by gaci nie pobrudzić z powodu nadmiernego rozwarcia spowodowanego zbyt nagłym ruchem.
Gdy w/w oprogramowanie się pobierze trza zrobić podwójne huknięcie w lewy klawisz myszy. Tutaj trzeba uważać, gdyż, podobnie jak ja, ktoś może mieć ustawiony system jednoklikowy. Wtedy podwójne huknięcie spowoduje implozję obudowy do punktu o rozmiarze długości Plancka. Wszystko przez to, że nasze kompy nie są w stanie uruchomić podwójnie tego typu oprogramowań !!! Uważajcie przy tym kroku bo możecie rozj#$@ć Układ Słoneczny.
Gdy czas pomiędzy huknięciem a Waszym kolejnym oddechem przekroczył czas Ery Plancka to oznacza, że wszytko poszło jak trzeba.
Kolejnym krokiem jest ponowne uruchomienie maszyny liczącej oraz instalacja nowej wersji Witraży.

Wersja ADHD:
Pobrać stery Raid.
Instalacja w/w sterów.
Restart.
Instalacja build'a 1903.
Koniec.
Last edited by SARTAM on 02 Jun 2019, 11:57, edited 1 time in total.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 236
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: 10 Sep 2019, 16:50
Online: 10d 15h 51m 9s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Nie było sarkazmu z mojej strony. Wcześniej pisałeś o instalacji sterowników RAID z USB - a przygotowanie pendrive to już bardziej skomplikowana sprawa dla nowych. Doceniam inwencję twórczą :tuptup1:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12708
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 03:18
Online: 323d 13h 54m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

No i miło, że się podzieliłeś wiedzą. Nie każdy jest obeznany, a może akurat twoja rada będzie najbardziej zrozumiała dla normalnego człeka. Napisana iście poetycko :lol2:
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

No i mamy wreszcie sarkazm :)
Nawet potrójny:
1- nie jestem obeznany,
2- nikt normalny nie para się kosmologią,
3- ja i poezja?!? Ludzieee, ja kiblowałem przez "polski" w lycełum.
- Panie Sartam, co według Pana autor miał na myśli ?!?
- Zanim odpowiem to proszę o jedno. Niech mnie Pani zapewni, że ten Wielki człowiek nie był pijany gdy to pisał!
- Skąd u Pana takie podejrzenia?
- Czy widziała Pani podobne wiersze w czasach dzisiejszych? Proszę pominąć używanie starych słów (czy coś takiego; już nie pamiętam)

I na koniec roku miałem 17 pał ! Siedemnaście qr** jej mać.
:)
Last edited by SARTAM on 03 Jun 2019, 08:54, edited 1 time in total.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 236
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: 10 Sep 2019, 16:50
Online: 10d 15h 51m 9s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Za same rozmawianie na lekcji, czyli nie uważanie, czy brak zadania można było oberwać jedyneczką. Nie wiem ile było miejsca na oceny w dzienniku w liceum, ale u mnie koleś miał całą rubrykę w jedynkach. W końcu babka się opamiętała jak spojrzała, że nie ma gdzie wstawić kolejnej :hee: Pozwoliła mu nawet na koniec kilka ważniejszych poprawić, ale na koniec i tak go udupiła szmaci... :foch1: Tylko, że gość sobie u niej od razu przesrał, bo na drugiej lekcji jej powiedział, że go polski nie interesuje i tyle :amen:
Wracając do poradnika to jest w porzo ;) Dla zwykłego Kowalskiego jak najbardziej się przyda. Lepiej to niż szukać pomocy na stronach MS.
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba


Return to Warsztaty PC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests