Komp Sartam'a

Dział poświęcony komputerom i laptopom na systemie Windows.

Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Witojcie - proszę o pomoc.
Mam takie pudło od czerwca 2017, co mi buczy i grzeje giry pod biurkiem.
Ostatnio natrafiłem na problem polegający na niemożliwości wyłączenia lub restartu. Stało się to po aktualizacji do 1803.
Ciekawostka 01: aktualizacja 1809 nie pomogła, i o dziwo, nie zaszkodziła bardziej.
Na początek kilka wyjaśnień:
- chcę zostać z Windows 10,
- nie zostanę przy starszej wersji systemu - jest nowa=testuję.
- jestem gruby :)

Mój komp składa się zy:
- obudowa, mysz, klawierka, UPS, napęd DWD, monitor, joypad, joystick - wszystkie sprzęty zawsze podłączone,
- płyta główna: MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM,
- CPU: AMD Ryzen 7 1700X,
- RAM: korsarze 2*8 GB,
- GPU: GB GTX 1080 Ti,
- karta dźwiękowa: Strix od Anusa,
- Samsung SSD 960 na NVM Express - system,
- 6 dysków miętkich z czego dwa identyki od Toshiba są w RAID 0,
- zasilacz od korsarzy: RM 850x
- 4 wentylatory + chłodzenie wodne CPU - AiO

OPIS PROBLEMU:
Sprzęt od początku jest sprawny i stabilny. Procek chodzi na 3,8 oraz RAMy na 2933mhz. Reszty nie kręciłem.
Podczas wyłączania systemu, Win10 żegna mnie informacją, że zamyka bla bla... Ekran się wyłącza ale dyski wraz z wentylatorami dalej się kręcą. Przycisk power nie pomaga (o ile nie jest wciśnięty 5s)
Ciekawostka 02: po odczekaniu na wyłączonym ekranie około minuty i wciśnięciu power komp się wyłącza.
Identycznie sprawa wygląda gdy chcę kompa restartować.
Wyłączyłem już szybki restart.

Uważam, że ma to związek z RAID lub ustawieniami w BIOSie.
Last edited by SARTAM on 01 Dec 2018, 22:39, edited 2 times in total.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 232
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: Today, 17:31
Online: 10d 1h 32m 46s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Jakie podzespoły kręciłeś ??
Image
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 740
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Today, 22:26
Online: 44d 2h 12m 50s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Nie można nazwać tego kręceniem z prawdziwego zdarzenia.
Kręcone są CPU oraz RAMy.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 232
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: Today, 17:31
Online: 10d 1h 32m 46s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Poradniki - Nowa odsłona!
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
Chrumcio
 
Posts: 1260
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Today, 15:20
Online: 84d 23h 14m 40s
Highscores: 1
Lamps demolished: 144 (+259)
Reputation point: 850
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Oba sposoby już dawno wypróbowane ale bez skutku.
Drugi sposób niby oczywisty ale także DOOPA.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 232
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: Today, 17:31
Online: 10d 1h 32m 46s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

Dzięki za info, bo ja dalej na wersji 1803 działam. Aktualka się przyda ;)
Amiga: 500/500+/1200 i wiele innych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2667
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Today, 05:41
Online: 126d 8h 6m 15s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1021
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

SARTAM wrote:Uważam, że ma to związek z RAID lub ustawieniami w BIOSie.

1. Co się dzieje, jak na chwilę przywrócisz ustawienia płyty głównej do ustawień fabrycznych? (dla ułatwienia możesz sobie stworzyć profil obecnych ustawień)?
2. Wyłącz dodatkowo możliwość robienia hibernacji przez Windows(tworzenia pliku hibernacji).
3. Przeskanuj dyski twarde pod kątem błędów
4. Uruchom z polecenia administratora konsolę CMD.exe i wklep
Code: Select all
sfc /scannow

5. Jak to wyżej nie pomoże - wyjąłbym na chwilę jedną kość RAM i zobaczył czy daje to jakiś efekt.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12481
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 19:39
Online: 316d 5h 17m 46s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

1. Po przywróceniu ustawień default płyty nie uruchamia się w ogóle = BSOD. Ma to związek z tym, że instalacja jest ze sterowanikami RAID - instalka USB z spreparowanymi sterownikami. Spoko, to działa... działało. Nie próbowałem "czystej" instalacji, tj. instalacji a dopiero później stery od RAID.
2. Hibernację wyłączam zaraz po instalacji poprzez powercfg hibernate off.
3. Nie skanowałem - zaraz zapodam. Kutwa, Twoja komenda poleci przez wszystkie.... FAK
edit: nie przez wszystkie - niewiedza. Zanalazł skorumpowanych drani i zostały naprawione. Restartuje...
edit: nie zadziałało.
4. Nie wiem jaki związek ma wyjmowanie po jednej kości. Pewnie chodzi o eliminację. Robiłem skan podczas uruchamiania. Hmm....

@RoniWorlds:
Image
Last edited by SARTAM on 02 Dec 2018, 10:01, edited 2 times in total.
AMIGA RULEZ
piecety walą sandałem
User avatar
SARTAM Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 232
Joined: 13 Jul 2010, 21:37
Last Visit: Today, 17:31
Online: 10d 1h 32m 46s
Location: Poznań
Lamps demolished: 254 (+183)
Reputation point: 400
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Komp Sartam'a

Post IP: rejestrowane!

SARTAM wrote:1. Po przywróceniu ustawień default płyty nie uruchamia się w ogóle = BSOD. Ma to związek z tym, że instalacja jest ze sterowanikami RAID - instalka USB z spreparowanymi sterownikami. Spoko, to działa... działało. Nie próbowałem "czystej" instalacji, tj. instalacji a dopiero później stery od RAID.

To domyślne ustawienia płyty głównej - tylko IDE/AHCI zmieniając na RAID.

SARTAM wrote:4. Nie wiem jaki związek ma wyjmowanie po jednej kości. Pewnie chodzi o eliminację. Robiłem skan podczas uruchamiania. Hmm....

Eksperyment z ciekawości :tuptup1:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12481
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 19:39
Online: 316d 5h 17m 46s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)


Return to Warsztaty PC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests