Problem z internetem

Dział poświęcony komputerom i laptopom na systemie Windows.

Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Witajcie. Na wstępie przyznaję się używam internety z Vectry....
Mam problem z internetem ostatnio. Gdy nie używam chwilę komputera to dość często pojawia się problem, że połączenie internetowe zostało nagle zerwane. Gdy system Windy sam wyjdzie do stanu spoczynku/hibernacji to już murowane, że ponownie się loguje co trwa dobre pół minuty. Czasem zdarzy się, że wogóle nie powróci do mojego połączenia internetowego i muszę ręcznie wskazać moją sieć. Próbowałem resetować router, połączenie danych ustawione na moją sieć, aby łączył automatycznie. Jeszcze nie pisałem do operatora, ale po lekku się do tego chyba będę przymierzał. Może podrzucicie jakimś pomysłem, albo programem diagnostycznym niezbyt ciężkim do pochytania ;) Antywirus Avast.
Amiga: 500/500+/1200 i wiele innych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2600
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Today, 00:16
Online: 120d 14h 3m 52s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 821
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Czy jest zapotrzebowanie na dział: Warsztaty PC? Założę.

santa13 wrote:Na wstępie przyznaję się używam internety z Vectry....

Mam Cię napiętnować, czy co? Sam mam klona Vectry - Promaxa i jestem zadowolony. Mam do wyboru u siebie tylko jego, pomarańcz albo internet mobilny / chałupników z wifi.

Napisz mi jaki model routera/modemu używasz i czy do niego jest też router podłączony np. modem CISCO EPC3728 + Tp-Link Archer.

Następnie napisz jakie urządzenia są podłączone i jak się łączą - po WiFi czy kablu.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Pisz do operatora.
To ich zadanie, aby dostarczyć klientowi jak najlepszą usługę.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 434
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 07:33
Online: 40d 7h 30m 47s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1560
Boss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradców

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

... zanim zaczniesz suszyć głowę operatorowi sprawdź czy problem nie leży po Twojej stronie.

Pytanie czy inne urządzenia (telefony komórkowe, laptopy, tablety czy cokolwiek tam masz) też wykazują takie objawy ? Jeśli nie, to przyczyny należy szukać w Twoim sprzęcie. Z kolei to rodzi pytanie czy to wina oprogramowania (coś ci się skopało w sterownikach) czy jednak sprawa dotyczyć może hardware'u.

Dobrze jest to potwierdzić na poniższe sposoby:

1. Ściągasz jakąś dystrybucję Linuxa (chyba że masz) i uruchamiasz (nie musisz instalować, wystarczy Live na pendrive). Jeśli problem nadal istnieje pozostaje kwestia routera, operatora, karty sieciowej.

2. uruchamiasz Windows w Trybie Awaryjnym z dostępem do sieci. W takim przypadku Winda korzysta tylko ze sterowników systemowych do łączenia. Jeśli więc to dedykowany sterownik producenta płata figle - to taki test powinien to wykazać.

3. Jeśli łączysz się poprzez kabel ethernet - wypnij go i użyj innego. Eliminujesz w ten sposób uszkodzenie przy końcówkach co czasem się zdarza. Można też zmienić port na routerze.
User avatar
husar Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 358
Joined: 18 May 2011, 09:49
Last Visit: 12 Feb 2019, 10:05
Online: 8d 18h 8m 19s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 300
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Sancia też mam Vectre i sobie chwalę :P

Nie mniej masz problem tylko z 1 urządzeniem ??
Jeśli masz możliwość pożycz od kogoś komputer na godzinkę i podepnij do swojej sieci, bo z tego co widzę to łączysz się przez wi-fi, a z moich doświadczeń wiem że modemo-routery vectry potrafią robić dziwne rzeczy z niektórymi kartami sieciowymi - ot chociażby przypadek mojego sąsiada :)
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3446
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Yesterday, 18:38
Online: 50d 6h 11m
Location: Legnica
Lamps demolished: 1629 (+1238)
Reputation point: 1914
Boss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradców

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

norbi wrote:Pisz do operatora.
To ich zadanie, aby dostarczyć klientowi jak najlepszą usługę.

Jak klient źle skonfigurował urządzenie (brak winy operatora) to będzie podstawa do naliczenia opłaty za wizytę serwisową w wysokości 50zł.

Santa dobrze robi, że nas się pyta.
Jak dla mnie podejrzewam, że ma laptopa i łączy się po WiFi - po wybudzeniu mu to wifi ucieka - tak wnioskuję, ale wolę dopytać go.
Jeżeli moje przypuszczenia są prawidłowe - to myślę, że wystarczy na nowo dodać sieć wifi i zaznaczyć "automatyczne połączenie".
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Skąd klient ma wiedziec ze źle skonfigurował urządzenie ?
Gdyby wiedział to by nie potrzebował pomocy.
Kto jak kto, ale dostawca usługi wie jak to ustawić, aby działało poprawnie
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 434
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 07:33
Online: 40d 7h 30m 47s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1560
Boss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradcówBoss doradców

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Korzystam z riutera Cisco EPC 3928S. Do niego mam poprowadzony kabel. Bywa tak, że włączam kompa i net przez chwilę działa, a po chwili zaczyna się coś dziać złego. Albo znika sieć i muszę rozłączyć połączenie i ponowić, albo od razu po włączeniu systemu nie ma połączenia i czekam na pojawienie się jakiegoś zasięgu. Jeszcze nie badałem połączenia co i jak dlatego pytałem o jakiś program, który pozwoli pokazać co jest nie tak. Reset routera nic nie dał. Jutro spróbuję moją komórkę czy nie ma jakichś ciekawostek. Na poprzednim mieszkaniu nie mogłem używać jednocześnie komórki i komputera, bo nie działało. Urządzenie podążyło za mną. Może to ono nie działa jak trzeba. Avast działa cały czas, więc chyba to nie wirus, a jeśli tak to jakiś złośliwiec. Nie posiadam żadnej wersji Linuxa i się nie znam na tym, mogę spróbować z odpaleniem systemu w systemie awaryjnym, ale raczej to nie to, choć też spróbuję.
Amiga: 500/500+/1200 i wiele innych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2600
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Today, 00:16
Online: 120d 14h 3m 52s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 821
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Też miałem ten model Cisco, ale jak powiedziałem, że za wifi nie będę płacił abo, to mi go wymienili na EPC3208, do którego mam podpięty własny router, który mi pokazuje diodami czy internet działa prawidłowo na Cisco.

Co mogę Ci doradzić... sprawdziłbym internet na innym komputerze ew. w trybie awaryjnym z dostępem do sieci. W ten tryb wchodzisz wciskajac F8 na starcie kompa.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Nie musisz się znać na Linuxach. Niektóre dystrybucje są tak proste w obsłudze i przyjazne użytkownikowi że nie zauważysz różnicy. Poza tym mają wbudowane sterowniki urządzeń i same je wykrywają, więc nie trzeba nic instalować i użerać się z konfiguracją.
Jeśli jednak to cię przeraża to pozostaje zawsze inny Windows ;) Możesz poprosić kogoś ze znajomych żeby pofatygował się do Ciebie z powiedzmy laptopem.

Swoją drogą - trochę dziwne to co napisałeś:
Jutro spróbuję moją komórkę czy nie ma jakichś ciekawostek. Na poprzednim mieszkaniu nie mogłem używać jednocześnie komórki i komputera, bo nie działało.


Każdy router bez wyjątku powinien obsłużyć kilka urządzeń na raz - nie ważne czy to połączenie ethernet czy wifi. Jeśli jest tak jak piszesz to znaczy że ze sprzętem coś masz nie tak.
User avatar
husar Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 358
Joined: 18 May 2011, 09:49
Last Visit: 12 Feb 2019, 10:05
Online: 8d 18h 8m 19s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 300
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Problem z internetem

Post IP: rejestrowane!

Wadliwy router byłby najlepszy w tej sytuacji - za darmo by mu wymienili na nowy.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12371
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:17
Online: 310d 3h 46m 19s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Warsztaty PC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests