Polski

Adf na dyskietkę

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
lukasz050792 Mam gołą Amigę 500, bez dysku twardego. Chciałem sobie pograć prawie 200 moich gier nie działa (drugie tyle działa, ale są to same kiepskie gry). Chciałem sobie więc zgrać trochę gier z plików adf na dyskietki, tyko nie wiem jak. Kabelka Null Modem nie mam, ale i tak przy A500 na nie wiele by się zdał. Znacie jakiś inny sposób na nagranie gier na dyskietki ? Zakupiłem już sobie pudełko dyskietek HD, czyli tych PC-towy.

PS. Tylko nie piszcie, że temat był wyjaśniany setki razy :). Przeszukiwałem różne fora i dalej nic mi się nie udało zrobić.
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/winuae/adf-dyskietke-t844.html
2011-01-13T13:27:55+01:00
Mam gołą Amigę 500, bez dysku twardego. Chciałem sobie pograć prawie 200 moich gier nie działa (drugie tyle działa, ale są to same kiepskie gry). Chciałem sobie więc zgrać trochę gier z plików adf na dyskietki, tyko nie wiem jak. Kabelka Null Modem nie mam, ale i tak przy A500 na nie wiele by się zdał. Znacie jakiś inny sposób na nagranie gier na dyskietki ? Zakupiłem już sobie pudełko dyskietek HD, czyli tych PC-towy.

PS. Tylko nie piszcie, że temat był wyjaśniany setki razy :). Przeszukiwałem różne fora i dalej nic mi się nie udało zrobić.

2011-01-13T13:55:08+01:00

Re: Adf na dyskietkę

1. Nie myślałeś, żeby po prostu przeczyścić stację dyskietek/wymienić ją?

2. Tak jak pisałem na GG - masz kilka rozwiązań dodatkowych - przedstawiam 2:

- uderzyć do kogoś od nas albo z PPA, aby za browarka nagrali Ci dyskietki, które sam dostarczysz (olesio, ja i ktoś jeszcze pewnie chętnie by Ci to zrobili)
- kupić tak jak ja Pci Catweasel MK jak najnowszą wersję, który pozwoli Ci nagrywać dyskietki natywnie spod Windowsa XP (dlatego nieopłacalny zakup - sterowników dla Win7 BA nawet dla Visty niby obiecują, a nie wydają - a żeby móc używać jej pod WinUAE... zdaje się, że musi i tak być w systemie zainstalowana ;) )

2011-01-13T14:03:24+01:00

Stację dyskietek wymieniałem, to nie to. Nie da się jakoś z poziomu Windowsa (bez tego Pci Catweasel, bo podobno drogi xD) lub z pod Dosu?

Zastanawiałem się nad czymś taki: Sformatować dyskietkę pod Dosem do rozmiaru 720 kb, przerzucić pliki z adf-a na tą dyskietkę i może by wtedy działała na Amidze? Trochę w to wątpię, ale spróbuję tego.

Znalazłem też taki artykuł: http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Prz ... 6_101.html

Pisze, że można dyskietkami coś zrobić. Sprawdzał to ktoś? (chodzi mi o ten pierwszy sposób, z opisanych). Bo jesli tak to będę musiał załatwić sobie WB i chyby dalej bym sobie rade dał :).

2011-01-13T14:11:21+01:00

lukasz050792 wrote:Nie da się jakoś z poziomu Windowsa (bez tego Pci Catweasel, bo podobno drogi xD) lub z pod Dosu?

Temat stary jak świat - podsumowując krótko: TAK, można spod Windowsa JEDYNIE jak masz kontroler PCI Catweasel - podłączasz taśmą do niego stację dyskietek i dołączonym programem możesz nagrywać ADF (UWAGA: IPF nie możesz, co jest koszmarnym minusem - tymbardziej, że Cat nie oferuje własnego formatu zabezpieczonych dyskietek => nie skopiujesz)

lukasz050792 wrote:Zastanawiałem się nad czymś taki: Sformatować dyskietkę pod Dosem do rozmiaru 720 kb, przerzucić pliki z adf-a na tą dyskietkę i może by wtedy działała na Amidze? Trochę w to wątpię, ale spróbuję tego.

Nie zobaczysz danych z Windowsa, jeżeli Workbench nie będzie miał zainstalowanych odpowiednich driverów - czyli PC0 - tu już eksperci od tego - Shoon i norbi muszą się wypowiedzieć

Pamiętaj również, że ta sztuczka o ile zadziała, to tylko z grami DOS - o nondos możesz pomarzyć

lukasz050792 wrote:Znalazłem też taki artykuł: http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Prz ... 6_101.html

Pisze, że można dyskietkami coś zrobić. Sprawdzał to ktoś? (chodzi mi o ten pierwszy sposób, z opisanych). Bo jesli tak to będę musiał załatwić sobie WB i chyby dalej bym sobie rade dał :).

Jest napisane.

J/w - zadziała to tylko z grami AmigaDOS - Workbench w standardzie ma PC0 bo już nie pamiętam ?
Po gołej instalacji z tego co kojarzę nie miał, ale czy na Extrasach nie było PC0 to ciężko mi stwierdzić...

PPA przypomniało mi o 3 sposobie - możesz podczepiać dysk twardy, który potem możesz ponownie pod Windows podczepić i spod emulatora przenosić dane...

2011-01-13T20:25:15+01:00

Ja dysku nie podepnę, bo do A500 się nie da (niestety). Mógłbym ten Hombre sprawdzić, tylko musiałbym go przenieść na Amigę nie wiem jak. Mniejsza o to. A czy nie ma możliwości pod emulatorem nagrania danych na dyskietkę?

2011-01-13T21:17:51+01:00

http://thecompany.pl/artykul/63

Jeszcze w trakcie korekty jest ]:->

2011-01-15T20:28:44+01:00

Jak juz Ci radzil Anthrox znajdz jakiegos amigowca w okolicy, ktory nagra Ci dyskietke z niezbednymi programami.
Ale i tak majac A500 kick1.3 i 1MB RAM przegrywanie nie bedzie wygodne, no chyba za skorzystac z kabla nullmodem i AmigaExplorer na pc.

Zeby odczytac dyskietke pc 720kb na A500 musisz miec uruchomiony sterownik.
Potem czeka Cie dzielenie ADF na dwie rowne czesci i przenoszenie plikow na raty.
Dopoki nie bedziesz mial spreparowanej dyskietki z uzytkami, nie ma co sie rozpisywac.

ps.
Mam gotowy projekt z podlaczeniem ZIP100 do Amigi przez kabel rownolegly. (na podstawie ppazip - Aminet)
Wtedy w latwy sposob Amiga dostaje 100MB jako twardy dysk i jako "kontakt ze swiatem"
Oczywiscie na PC tez trzeba miec ZIP , ale to wydatek kilku zlotych.

2011-01-16T17:06:32+01:00

O, dawno nie słyszałem o napędzie ZIP - w gazetach super to wyglądało.
100 mbowa dyskietka i jedziesz - problem w sumie nie tyle z ceną co z dostępnością...
Zdawało mi się, że napęd ZIP wyparły karty SD ?

2011-01-16T17:48:17+01:00

W sumie nawet chyba karty CF na PCIMCIE były popularniejsze, pamiętam tylko 1-2 artykuły w MA i ACS a tak pozatym rzadko kiedy widać żeby ktoś tego używał.
Może jeszcze do przenoszenia pojedyńczych plików, całych systemów czy jakichś kilkudziesięciu gierek to fajny bajer, ale nie chciało by mi się gonić tam i z powrotem ze 100MB dyskietką kilkanaście razy żeby np kilka GB gierek WHDLoad skopiować, czy choćby jedną gierke na CD. ;)
Cenowo to nadal nie wygląda zbyt atrakcyjnie...
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... category=2

2011-01-16T19:44:52+01:00

Ech, aż żal bierze, że wtedy Amiga nie mogła z nich korzystać ;)

Toż często nawet gry CD nie zajmowały więcej niż 100 MB

---

Właśnie doczytałem, że dyskietki ZIP mogły mieć pojemność do 750 MB - to już ROZSĄDNA wielkość...

2011-01-16T21:06:29+01:00

Shoonay mowa jest o A500, a tam ciezko podpiac cos pod pcmcia czy CF.
Ceny jakby wysokie, ale widze wersje na USB, a potrzebna jest pod port rownolegly.
Jeszcze nie tak dawno ZIP100 byly w cenie 15-25zl.
100MB dla A500 to az nadto za duzo, tym bardziej ze to podstawowa wersja.
Przy takiej pojemnosci zmiescisz 100 dyskietek(adf) i masz grania na dlugi czas :)

2011-01-16T21:18:20+01:00

norbi wrote:Shoonay mowa jest o A500, a tam ciezko podpiac cos pod pcmcia czy CF.
Wiem, ot tak sobie głośno myślałem ;)
Bo sam sensu w aż takiej rozbudowie A500 nie widzę, lepiej A600 lub jeszcze lepiej A1200 kupić, w HD się zaopatrzyć i zapomnieć o przekładaniu dyskietek.
No ale kwestia finansowa a nostalgiczne maniactwo amigowe to dwie różne sprawy, wiem. ;)

2011-01-17T08:24:40+01:00

Ja nie spałem to testowałem i o ile Amiga Explorer X86 działa ok z WinUAE na wirtualnych portach COM to już po
wgraniu do ClassicWB na moją prawdziwą Amige 1200 są cyrki, zwiecha po przejściu do katalogu jakiegoś i tyle, a
podejrzewam że kabel mam ok tylko że łaczony przez przejściówkę USB. Niestety ADF Sender Terminal także nie
jest idealny, bo mimo zastosowania zalecanego programu fileprep różne pliki wrzucone dla testow pod WinUAE,
z wykorzystaniem wirtualnych portów COM - mają zawsze inny rozmiar, czasem o 3 bajty, ale to zawsze nie tak.
Na szczęście ja pod Amiga 1200 bez problemów przenosze dane w obie strony korzystając z karty CF i PCMCIA, a
jak ktos ma Amigę 500 to musi kombinować. Mogę pytającemu przygotować dyskietkęz Amiga Explorer i wysłać,
chociaż ktoś może bliżej Ciebie mieszka to będzie łatwiej. Może też Norbi coś doradzi, dobry sposób na transfer w
przypadku posiadania Amigi 500. Inne rozwiązania jakie znalazlem są pod DOS'a i nie pozwalają ustawić COM na 7.

2011-01-17T15:18:23+01:00

A ja znalazlem tutaj taki filmik
i sie zastanawiam czy nie moznaby tego zrobic pod emulatorem na piecu a potem tylko dyskietke wyjac i wsadzic do Ami ? :> A jesli pod piecem sie nie da tego zrobic to moze kupic jakis maly dysk twardy podpiac pod pc zgrac na niego adfy potem podpiac pod Ami i na niej zgrac z adfow na dyskietki ?

Na innym filmiku pokazuja jak zrobic to przy pomocy kabelka

2011-01-17T15:26:10+01:00

A do czego pod piecem chcesz tą dyskietkę włożyć i nagrać coś na nią pod emulatorem? Widziałeś żeby w WinUAE były dostępne stacje A: czy B: peceta?
Bez CatWeasela nic nie wskórasz.

W sumie CrossDOSem da się też przenieść na dyskietce sformatowanej pod PC odzytasz to dość dobrze na Ami, ale trza się liczyć z błędami i urywaniem ostatnich kb na floppie, sam to przechodziłem kiedys...

2011-01-17T15:36:04+01:00

No to widocznie sie pomylilem sadzac ze da sie pod WinUae zobaczyc stacje dyskow z PC ale przeciez znalazlem tez metode przy pomocy kabelka a w odnosnikach do tego filmiku jest inny pokazujacy jak przeniesc dane sieciowo podlaczajac karte TCP/IP do Ami i PC.

2011-01-17T15:40:23+01:00

Pewno, za pomocą karty sieciowej też można, tworzysz połączenie FTP i już, czy tam uploadujesz na jakiś serwer w necie, a na ami to ściągasz.
Jest wiele metod, wszystko zależy od tego ile się chcesz przy tym napracować i co umiesz.
Ja polecam najnormalniejsze w świecie podłączenie HD pod WinUAE i spreparowanie go wraz z nagranymi wszystkimi programami i potem podłączenie pod Ami. Gotowe.

2011-01-17T16:35:20+01:00

No wlasnie to rozwiazanie zaproponowalem powyzej jakbys nie zauwazyl :>

2011-01-17T16:39:08+01:00

Tylko że ja mówię o używaniu HD i odpalaniu gier z niego, a nie o nagrywaniu ADFów z HD i pierdzieleniu się z dyskietkami jakbyś nie zauważył. ;)
Zdajesz sobie sprawę z tego jak ciężkie jest na A500 spreparowanie HD pod WinUAE i podłączenie do Ami? Sensu ustawiania wszystkiego żeby tylko ADF nagrać by nie było. A jak masz coś lepszego (A600/A1200) to po co używać dyskietek wogóle?
Ale co kto lubi, ja wybrałem wygodę używania HD i stację dysków wywaliłem. :)

Return to WinUAE